Geçmiş olsuninşallah kuşlarını bulursun. Kuş hırsızlıklarının önlenmesi konusunda yazmış olduğum bir yazıyı tekrar arkadaşların bilgisine sunuyorum. Çare bu düzeni sağlamaktadır.
Kuşçuluğu Magandaların elinden kurtarmak!
gönderen hener » 04 Ocak 2011 22:43
Arkadaşlar,
Her yerde olduğu gibi kuş besleyenler arasında da kısaca kötü denilebilecek insanlar vardır. Ancak kuş besleyen kişilere bu şekilde genelleme yapılır ise yanlış olur. Elbette ki içimizde, dürüst hayvan sever dostlarımızı kandıran, onların parasal değerinden çok manevi değeri olan kuşlarını çalan ahlaksızlar az değildir. Ben bu kişilere engel olabilmenin tek yolu kuşlarımıza künye tatbik etmek olduğuna inanıyorum. Bu konuda açılan (kuş çalınması) bir başlığa daha önce yazmış olduğum yazılar aşağıdadır. Tekrarlamak istedim...
“Kuş hırsızlığının önlenmesi ancak kuşların künyelenmesi ile mümkün olur diye düşünüyorum. Hiçbir Dernek veya mezatta künyesiz kuş satışına izin verilmez ise bu sorun çözülür. Eğer bu sağlanırsa kısa zamanda pazarlarda da künyesiz kuş satışı durur. Bu bizim elimizdedir. Ya gereğini yapacağız ya da böyle hırsızların arkasından üzülmeye devam edeceğiz.
Künyelemenin hırsızlığın önüne geçmenin yanında kuşlarımızın soy ve sağlık durumlarının takibini yapılabilmemize de büyük yararları olacaktır.”
“Hiç bir hırsız kuşları beslemek için çalmaz. Kuş besleyen, hayvan sevgisi olan kişi zaten hırsız olmaz. Bu nedenle hırsız satamayacağı, paraya çeviremeyeceği şeyi çalmaz. Künyesiz kuş satışının önüne geçilirse çalınan kuşların takibi mümkün olur.
Bir kere tüm güvercin besleyenler bir derneğe üye olmalıdır. Türkiye Güvercin Federasyonu var. Tüm derneklerin de bu federasyona üye olması ve belirli kuralların yürürlüğe koyulması gerekir. Birliktelik sağlandıktan sonra yetiştiricilerin gerek bilgi gerekse ihtiyaç duyduğu ilaç ve diğer malzeme sorunları karşılanabilir. Derneklere ve mezatlara kuş alım satım kuralları getirilir. Hatta derneklerin kontrolü dışında mezat yapılması önlenir. Eğer mezatlara herhangi bir derneğe üye olmayan kişiler katılamaz ve künyesiz kuşlar satılamaz ise görün bakın herkes bir derneğe üye olmaya başlayacak ve kuşlarını künyeliyecektir. Maalesef düzen olmayan yerde kaos olur. Kaos olan yerde de hiç kimse memnun olmaz.”