..........

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ERDEKLİ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

ERDEKLİ

Üye
www.erdekoyunkuslari.tr.gg
Ad Soyad
E..Aras
Meslek
Kuşçu
İlgi Alanı
Kediler
..........

Re: KANDIRILMADAN EMEK ÇALINMADAN İYİ OYUN KUŞUNU ARAMAK

bu guzel konuyu acdıgınız ıcın ve tecrube ve bılgınızı paylastıgınız ıcın tesekkur ederım aras abı saygılarımla...

merhaba paylaşımın bence güzel ama birde bunun uygulama ve sonuç alma süresine bakarsan dede olduğumuzda ancak iyi kuşu bulabiliriz.günümüz şartlarında iyi bir oyun kuşunu ya iyi para verip alabilirsin,yada çok iyi bir çevre edinirsin belki arkadaşlarından biri soy yapabilirse ondan edinirsin.satanlarda dediğin gibi biri damar biri aynısını arayıp bulup yanına katıyor eş diye ve soy bozuk çıkıyor,buda bencillikten,bu yüzden iyi kuş değil önce dostu bulmamız lazım ,ondan sonra kuş zaten seni bulur. en iyi kuş beslediğin kuştur en iyi dostta yaptıklarına destek çıkıp arkanda olandır.ben zamanında dostum dediklerim yüzünden ne kuşları elden çıkardım şimdi arada bulasın .Allah'a emanet olun :slm:

selamunaleykum
aras tsk guzel bir paylasim bilgi verici bende birseyler yazmak isterim gerci sen bize soylenecek sey birakmamisinda
oyun kusu enzor hobi veya hastalik once oyunkusu besliyenlerin karar vermesi gerekiyor kusmu besliyecek hayelmi
sayet kus besliyecek se duyma sitandart yapmiyacak citayi kendi komesine gore kendi cevresine gore tutacak goksal beyin dedigi gibi sonra eledigi kuslari arar cunku simdi uzun gitcek cok takla atacak moda olmus birkere oynasin 10 sene konusak oluyor
kus en az iki sezon 15 20 sefer 4 5 takla 20metre civari oynarsa okusu omur boyu beslerim ben butur kuslara celik cocukda var diyorlar benim yasim 40 ben 30 senedir bilincli kus besliyorum eskiden takla saymazdik biz tabana son taklaya yururken arataklaya bakardik simdi 20 30 takladan kapi aciliyor anlatanin insafina gorede 100 de geciyor nerde durursa artik bu artik pirinc bulgur hikayesine dondu cok arkadasimiz pirinc derdine duserek bulgurdan oluyor sonra kus deyil hayel besliyor hayel ucuruyor ve oynatiyor evet oyun kusu arayis demektir ariyalim ama citayida makul tutalim
saygilarla ferhat

Değerli bilgilerinizi-deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Dediklerinize katılmamak elde değil. Bu süreçte en önemli nokta "sabır" ve sizin en başında yaptığınız gibi, kişiye göre iyi-kötü kuş ayrımının yapılmasıdır. Genel olarak minumum iyilik sınırını da çizmişsiniz. Bu konuda çok da haksız sayılmazsınız ama kişiye göre beklentilerin karşılanması bence yeterlidir.
Pazarlarda kuş satan kişilerin (burda olumsuz örneklerden bahsedeceğim için öyle olmayanları tenzi ederim.) kuşlarını satmak için kendilerine öyle kaba-küfürbaz ve yalancı bir hal takınıyorlar ki, sanki bu tavırla inandırıcılıkları maksimum oluyor. Aslında malesef birçok kişi bu çığırtkanlara itibar ediyor. Pazarda da genelde iyi kuşlar değil serte girmiş ıskartalar boy gösteriyor. Zaten kapalı alanda ya da ipte oynayan kuşlardan hayır gelmez. İyi bir kuş salındığı anda yukarı yükselir ama kapalı bir alanda kendini gererek askıda kalır ayaklarını gere gere iner. Ya hiç takla atmaz ya da bir iki taneyi geçmez. Sık taklaya girmiş kuşlarsa kapalı alanda ya ata ata hızla düşer ya da ata ata hızla çıkar ve ata ata düşer. Uçurulmayan kuşlarda zaten kilosundan anlaşılır geniş bir takla atıp hızla düşmesine de itibar edilmemelidir. Tabi kuş sonuçta canlı bir varlık sadece alırken taklasına duruşuna değil kuşun sağlığına ve zaman faktörüyle birlikte kuştan değişik eşlemeler sonucu soy bilgisine de dikkat edilmesi gerekir. Bu iş kısaca; zaman, imkan, deneyim ve ciddi bir sabır gerektirir.
Performans kuşlarında bir diğer önemli nokta da saf kuş beslemenin gerekliliğidir.

Ferhat Bey'e de katılıyorum benim genel eke kuş profilim 3-5 taklayla fişekleyen ve çok uçan-yükselen kuşlardır. Ben de böyle kuşları besliyorum ve gayette memnunum.

Son 4 senedir soya 20-25 kuş eklemeye kalktım, 4 ünü soy alınabilir olarak düşündüm 1inin gelen yavrularını beğenmedim, 3'ü değişik kuşlarımla denediğim halde gayet iyi yavru veriyor. Bu sürecin sonuçlarının süprizi barındırması zaten, bu zevkten bıkmamamıza neden oluyor. Bir soy tutturup üretilince mükemmellik korunabilseydi. Bir seferlik bu iyi kuş sahiplerinden kuş alınır, piyasa da herkes iyi kuş besler, sonra da amaçsız kalındığından herkes kuşçuluğu bırakırdı.

KENDİNİ İYİ YETİŞTİREMEMİŞ BİR KUŞÇU İYİ KUŞ SAHİBİ OLAMAZ İYİ KUŞA SAHİP OLDUĞUNU SANAR SEDECE KENDİNİ KANDIRIR.

ARAS arkadaşımızın dedikleri kesinlikle doğru ama 9 dersek cok önemli buda deneyimle olur deneyimde cok görmek cok seyretmek doğru kişilerden bilgi alıp pişmek sonra iyi kuş sahibi olmak gerekir yoksa zaten elinizde iyi kuş olsa siz anlamazsınız anladığınızdada kuş kümesinizde olmaz.

Çok güzel bir noktaya değinmişsiniz.Kuş secerken gerçekten ince eleğip sık dokumak çok yönlü düşünmek gerekiyor

.İyi akşamlar.

ferro18' Alıntı:
selamunaleykum
aras tsk guzel bir paylasim bilgi verici bende birseyler yazmak isterim gerci sen bize soylenecek sey birakmamisinda
oyun kusu enzor hobi veya hastalik once oyunkusu besliyenlerin karar vermesi gerekiyor kusmu besliyecek hayelmi
sayet kus besliyecek se duyma sitandart yapmiyacak citayi kendi komesine gore kendi cevresine gore tutacak goksal beyin dedigi gibi sonra eledigi kuslari arar cunku simdi uzun gitcek cok takla atacak moda olmus birkere oynasin 10 sene konusak oluyor
kus en az iki sezon 15 20 sefer 4 5 takla 20metre civari oynarsa okusu omur boyu beslerim ben butur kuslara celik cocukda var diyorlar benim yasim 40 ben 30 senedir bilincli kus besliyorum eskiden takla saymazdik biz tabana son taklaya yururken arataklaya bakardik simdi 20 30 takladan kapi aciliyor anlatanin insafina gorede 100 de geciyor nerde durursa artik bu artik pirinc bulgur hikayesine dondu cok arkadasimiz pirinc derdine duserek bulgurdan oluyor sonra kus deyil hayel besliyor hayel ucuruyor ve oynatiyor evet oyun kusu arayis demektir ariyalim ama citayida makul tutalim
saygilarla ferhat
selamun aleykümarkadaşlar aras kardeşimizin değin di ği konu çök ve çok önemli konu ferhat kardeşimde benin söyleyeceklerime tercüman olmuş .aras kardeşime bukonuyu detaylı anlattı ğı için teşekkü ediyoru m çünkü bize söyleyecek anlatacak pek birşey bırakmamış .tecrübeleriyle

S.A. Erdekli arkadaşın açmış olduğu başlığa bizlerinde acizane tavsiyelerim veya söyleyeceklerim olacaktır.Öncelikle iyi bir oyun kuşu arayan arkadaşlarımıza şu tavsiyede bulunmak isterim.Bu kuş işini ticaret ve İsim yapma peşinde olan vatandaşlardan asla ve asla kuş almamalarıdır.Besleyeceğiniz kuşta aradığınız vasıflara karar vediğinizde,Sizin hoşunuza giden hareketleri hangi kuş ve kuşçuda görüyorsanız.Bu insanlarla dost olup sezon boyunca yanına gidip gelerek ve kendi gözlemlerinizi yaptıktan sonra aynı nesil olmak kaydı ile birbirine hem yerde,hemde havada en yakın gördüğünüz iki kuş alın.Bu kuşları birbirleri ile eşleyip altından 1 sezon boyunca yavru alın.Aldığınız yavruların tamamını uçurun.Sizin hoşunuza gidenleri ayıklayın,Bunları kendi aralarında çaprazlayarak devam edin.Eğer çaprazlamadan sonra aldığınız yavrularda oynuyor ise bu nesle devam edin.Diğer türlü yapacağınız davranışların sonunda hüsrana uğrar ve zamanınızı boşa harcarsanız.Saygılarımla....

Selam Erdekli Arkadaşım (:
Yazdıklarının çoğuna katılıyorum ama belki aceleden olsa gerek eksik kalmış onlarada ben nacizane takviye yapayım.Çoğu kumeste o 20 metre 4 takla kuş lar var zaten ama bu kuşlar 1.si saat yapamıyorlar 2.si Sayı yapamıyorlar.Eğer uçurulan kuşlar 1,5 -2 metreye sokulup 15-20 metre (fazla değil) nizami 3ile 5-7 taklalı sesli 25-30 sayı yapsalar şöyle 1,5 - 2 saatte havada kalabilseler zaten büyük kuş olurlar her yerde duyulur bu kuşlar.Ben daha başka bişey aramam kim ne ararsa arasın.En azından kendim için söylüyorum en büyük damızlığım olurlar.
Birde kuş bulmak için uçurmak ve biraz görsel olarak anlamakta gerek.Bunun yanında güzel kuş uçurmaya elverişli yerin,zamanın ,maddi gücün ve iyi kuşları olan bir iki arkadaşın olacak.Maddi güçten kastım kuşu beğendin bastır para yı al bu değil.Bir yerde kuş uçuruluyor sen erdektesin uçan kuş istanbulda,ankarada v.s.Olmadı gezeceksin uçuranları kalacaksın oralarda veya güvendiğin birinin masrafını üstlenip göndereceksin nasılmış diye beğenirsende tanıdıkta olsa üçbeş neyse atıp alacaksın,geçimini sağlayacaksın bunlarda hep maddi güç istiyor.Bunlardan biri yoksa kuşu ancak ben masalarda ve sanal alem dediğimiz bu yerde dinler dururum.
Kuşuda simsarlardan değil,uçuran adamdan görerek almak gerek.Ablası şöyle oynadı babası bunu yaptı annesi şampiyondu Banane :banane: .Tanıdığım bir abim falan yarışta 3. olan kuş bana gelecek dedi.Güzel ama kaç puanla?Kaç puanla olduğunuda bilmediğini söyledi.Bence kaç puanla kaç fişekle kaç taklalı fişekleri var o da önemli.Bu gün Sakarya Yeni camii yarışında ilk dört 90-110 puan arası.Bundan önceki senelerde 49 puana birinciliklerde verilmiş.Ama 49 puanda alan kuş havada kalmayı başarmışbir kuştur o puanı almıştır.109 puan alan kuşta güzel kuştur seyretmek veya en azından kağıdını görmek te gerek diye düşünürüm.
Ne yazarsak mutlaka eklenecekler vardır benden şimdilik bu kadar.
Herkeze hayırlı seneler ...

Merhabalar;

Geçtiğimiz yılın "kuş" açısından bir muhasebesi de olacak yazdıklarım. Konu başlığıyla da denk geliyor zaten.
2008 yılının ortalarından başlayan ve geçen yılın ortalarında son bulan bir arayış oldu benimki. "oyun kuşunu arayan" biri oldum, Aras Bey'in dediği gibi.
Daha önceden kandırılmış olmanın verdiği tecrübeler cebimde, yollara düştüm. En önemli yardımcım ne aradığımı biliyor olmamdı. (Burada yazan bir çok arkadaşla "iyi kuş" konusunda ortak fikirlerim var) . Bu yüzden "izlemeden asla olmaz" diye kendime söz vermiştim. Sözümü tuttum. Bunun için çok memnunum. Tecrübelerim işe yaradı ve söze bakarak kuş almadım.
Sonradan anladım ki aramak işin kolay kısmıymış. Bunu kuşları uçurmaya başladığımızda anladım. Öteden beridir "kuş ekelikte ne yaparsa odur" diye tutturduğum için bekledim, bekledim, bekledim... Yavrulukta sökülmesini bekledim, kanat değiştirmesini, tüyden tamamen çıkmasını, yavruya bakmasını, tekrar form tutmasını bekledim. Rüzgarsız günleri, uygun zamanları, arkadaşların beğendiklerini ifade eden cümlelerini v.s v.s...
Allah'a çok şükür ki beklediğime değdi. Bu yıl bir çok arkadaşla keyifli dakikalar geçirdik. İyi sayılabilecek kuşlar izledik.
Sabah erkenden evden bir hırsız sessizliğinde çıkarken yakalanma heyecanını yaşadık, yağmura yakalandık, güneşe, rüzgara yakalandık. Bunların hepsi güzeldi.
Yıl bitti. Şimdi elimizde yeni ümitlerimiz var. Ümitlerimiz baharı bekliyor şimdi.
Umarım arayış içinde olanlar aradıklarına ulaşırlar, ulaşmış olanlar da ulaşmamış olanlara arkadaş olma fırsatı bulurlar.
Selamlar.

Şenol

..........

Geri