(Acemiyim)KUMES YAPIMI ve KUS SECIMI YARDIM ..

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan novahix
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 27
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K

novahix

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Volkan TUNCER
Meslek
ozel guvenlik
İlgi Alanı
http://imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img197/7219/img2013011600031.jpghttp://imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img404/3599/img2013011700035.jpgMerhaba ustadlar ben guvercin beslemek istiyorum vecati altinda kendime ait bir yer var burayi kumes yapmak istiyorum. Sizlerden kumes nasil yapilir yuva nasil yapilir . Ilk etapta acemi bir guvercin sever olarak ne cins guvercin almaliyim bilgilendirirseniz sevinirim. Kumes yapacagim yerin resmini ve olculerini resim olarak koyuyorum .cevaplarinizi bekliyorum.

forum içerisinde güvercin kümes ve salma örnekleri mevcut, öncelikle arama yaparak o resimlere bakmanızı öneririm, sizin kümesiniz konumunda kümes resimleride mevcut, güzel fikir verir bu resimler,

Kuş konusuna gelincede, ön tarafı açık olduğundan taklacı kuşta besleyebilirsin, düz uçan kuş da, ama ilk etapta sayınızı az tutun 2-3 çift ile başlayıp sonrasında arttırıma gidin, acemi olduğunuzdan da hemen ilk gördüğünüz pahalı kuşu değil, öncelikle en fazla takımı (çifti) 40-50 lirayı aşmayacak kuşlar ile başlayın. (çünki %99 kuş kaçıracaksınız, kuş kaçırmadan bu iş öğrenilmez) Ortaya bir şeyler çıkmaya başladıkça resim eklemeye devam edersen, daha detaylı yorumlar yapıp seni yönlendirebiliriz.

Hayırlı olsun ve aramıza hoş geldin.

FeLix_' Alıntı:
forum içerisinde güvercin kümes ve salma örnekleri mevcut, öncelikle arama yaparak o resimlere bakmanızı öneririm, sizin kümesiniz konumunda kümes resimleride mevcut, güzel fikir verir bu resimler,

Kuş konusuna gelincede, ön tarafı açık olduğundan taklacı kuşta besleyebilirsin, düz uçan kuş da, ama ilk etapta sayınızı az tutun 2-3 çift ile başlayıp sonrasında arttırıma gidin, acemi olduğunuzdan da hemen ilk gördüğünüz pahalı kuşu değil, öncelikle en fazla takımı (çifti) 40-50 lirayı aşmayacak kuşlar ile başlayın. (çünki %99 kuş kaçıracaksınız, kuş kaçırmadan bu iş öğrenilmez) Ortaya bir şeyler çıkmaya başladıkça resim eklemeye devam edersen, daha detaylı yorumlar yapıp seni yönlendirebiliriz.

Hayırlı olsun ve aramıza hoş geldin.

:tamam: :tamam:

1-kumes olarak yapmak istedigim bu yer bana yeterli ve uygunmudur ? 2-Yuvalar nasil yapilir 3-ilk etapda hangi cins kuslardan almaliyim ? 4-kumesin kapisinin sag tarafindan bir havalandirma yapsam olurmu ? 5-kumes kapisi camlimi olmali ? 6-Toplam olarak 15-20 arasi kus beslemek istiyorum bu kumes bu kuslara rahatlikla yeterlimidir ?
img2013011700035.jpg

Ekli dosyalar

• IMG-20130116-00031.webp
    IMG-20130116-00031.webp
    275.2 KB · Görüntüleme: 1,728
Yer gayet uygun görünüyor. 320'ye 120 cm olan yere folluklar yapılabilir, diğer boş kalan yerlere tek olan kuşlar için tünek koyabilirsin. Taklacı dahil olmak üzere her tür beslenebilir.

Yanlız söylemeyi unuttum kümes havadar değil. Ona çok dikkat etmek gerekir.

Merhaba Volkan Bey,
Sorularınıza sırasıyla cevap vermek gerekirse,
1- Kümes yapmayı düşündüğünüz alanın uygun ve güzel olduğunu düşünüyorum.
2-Yuvalıkları limon kasalarını sağdaki 53 cm'lik duvarara üst üste 2 sıra dizmek suretiyle yapabilirsiniz.
Sağa da tünekleri yerleştirirsiniz.
3-Beslendiğiniz ırklara baska yazmışsınız.İlk etapta baska gibi düz uçan kuşları alıştırmanız daha kolay olacaktır.
4-Yüksek taraftan açabileceğiniz en üst noktadan havalandırma açmanız ve buraya bir fan takmanız(WC-Banyo fanları kümes ışığı için çekeceğiniz kablo ile bağlantısını yapabilirsiniz) daha faydalı olacaktır.
5-kumes kapısının camlı olması şart değil fakat güneşlenme açısından daha iyi olur.
6-Kümes çizimlerinize göre toplam 10m^3 civarında, dolayısıyla 10 çift için yeterli olacaktır.
Bir kaç öneri :
-Kümesi,tünekleri ve yuvalıkları kuşları temin etmeden önce kurmanızı,
-Daha rahat temizlik için taban ızgarası kullanmanızı,
-Az ve öz kuşla başlayıp alacağınız sağlıklı yavrularla sayıyı artırmanızı tavsiye ediyorum.

Kadir HALIT bey verdiginiz cevaplara cok tesekkur ederim beni aydinlattiniz. Ilk etapta hangi kuslardan almaliyim bunu ogrenirsem guzel olucak.ve ilk etapda 2 cift kus yeterlimidir.

novahix' Alıntı:
Kadir HALIT bey verdiginiz cevaplara cok tesekkur ederim beni aydinlattiniz. Ilk etapta hangi kuslardan almaliyim bunu ogrenirsem guzel olucak.ve ilk etapda 2 cift kus yeterlimidir.
Estağfirullah ben aklıma gelenleri yazmaya çalıştım.
Fakat nasıl kuşlar beslemek istediğinizi sizin belirlemeniz lazım.
Forumdaki güvercin ırkları bölümündeki fotoğrafları ve bilgileri incelemeniz karar verme sürecine katkı sağlayacaktır.
Yeriniz müsait gözüküyor. Her ırk kuş oraya alışır da uçar da...
Khalid

Bu Kumesde Kumes yapimi ve tunek yapimi nasil olmali ?

Merhaba arkadaslar yeni yapacagim kumesin folluklari ve tunekleri ve diger gereken hersey hakkinda bilgilendirirseniz sevinirim. (Acemiyim)Ilk defa kumes yapacagim !

Ekli dosyalar

• IMG-20130117-00035.webp
    IMG-20130117-00035.webp
    133.9 KB · Görüntüleme: 975
Kumes Havalandirmasi nereye ve nasil yapilir.

Merhaba arkadaslar bu Kumese nereden havalandirma yapabilirim ve nasil yapmaliyim yardimlarinizi bekliyorum.

Ekli dosyalar

• IMG-20130116-00031.webp
    IMG-20130116-00031.webp
    275.2 KB · Görüntüleme: 902
Re: Kumes Havalandirmasi nereye ve nasil yapilir.

Öncelikle yeni kümesin hayırlı olsun. Benim sana tavsiyem çatıdan, içinden pimaş atık su borusunun geçebileceği bir delik aç, pimaş boruyu içine sok borunun ağzına yağmurun girmemesi için U ek boru takarsın. Boruların her iki ucuna da sineklik ve ya ince bir tül parçası bağlarsın.Borunun çatıdan çıkış noktasına silikonla doldur ki içeriye yağmur suyu sızmasın. Kapı olarak görülen pimapenin de ortasındaki bölümü çıkart ve ya kes yerine sineklik ve ya tel örgü takarsan hem içeriye aydınlık girer hemde hava sirkülasyonuna yardımcı olmuş olursun.

Re: Bu Kumesde Kumes yapimi ve tunek yapimi nasil olmali ?

limon kasalarından kutluk yapabılırsın , bir kaç tanede bekar tüneği yap . herşeyi hemen yapmazsın göre göre herzaman daha iyisini yaparsın , kuşlarında ilk olarak çok iyi kuşla başlamanı tavsıye etmem . normal bi damzlık bak 1 - 2 ay iyice gözlemle ondan sonra iyi kuşlar bak , çok küş olan kümes herzaman iyi kümes değildir , az kuş ve öz kuş olan kümes iyidir :evet:

Catiyi delmek istemiyorum ben. Kapinin ustunden bir baca yapsam olurmu yada kapinin icindeki pimapen malzemesini cikarip tel orgu veya sineklik taksam olurmu. Bu sekilde yaparsamda kapidan her zaman hava gelicek kisin kuslar bu kumesde yasarlarmi .

novahix' Alıntı:
Catiyi delmek istemiyorum ben. Kapinin ustunden bir baca yapsam olurmu yada kapinin icindeki pimapen malzemesini cikarip tel orgu veya sineklik taksam olurmu. Bu sekilde yaparsamda kapidan her zaman hava gelicek kisin kuslar bu kumesde yasarlarmi .

pimapen malzemesini çıkarıp tel koymanızı tavsiye ederim kuşlar orda hiç bi şekilde üşümez soğuktan etkilenmez :slm:

Re: Bu Kumesde Kumes yapimi ve tunek yapimi nasil olmali ?

aslan55' Alıntı:
limon kasalarından kutluk yapabılırsın , bir kaç tanede bekar tüneği yap . herşeyi hemen yapmazsın göre göre herzaman daha iyisini yaparsın , kuşlarında ilk olarak çok iyi kuşla başlamanı tavsıye etmem . normal bi damzlık bak 1 - 2 ay iyice gözlemle ondan sonra iyi kuşlar bak , çok küş olan kümes herzaman iyi kümes değildir , az kuş ve öz kuş olan kümes iyidir :evet:

ewet bende katılıyorum yeni başlıcagın için %90 kuş kaçırcan onun için pahalı kuşlar almana grek yok
birde bir tavsiye yapabilrim kümesini tamamen bitir ondan sonra kuş al yoksa çok zor oluyor

scutaro' Alıntı:
SADECE KAPININ İÇİNDEKİ PİMAPENİ Söküp sineklik koysam oraya Kusların sağlığı için yeterli olurmu.havadar olurmu.

novahix' Alıntı:
scutaro' Alıntı:
SADECE KAPININ İÇİNDEKİ PİMAPENİ Söküp sineklik koysam oraya Kusların sağlığı için yeterli olurmu.havadar olurmu.

pimapen malzemesini çıkarıp tel koymanızı tavsiye ederim kuşlar orda hiç bi şekilde üşümez soğuktan etkilenmez :slm:

hangi kuşu beslemek isyediğini zaten zamanla anlarsın çünkü her kuşun kendine özgü biçim ve faktörleri vardır şimdi sana ne al deseler alırsın ve gerçek kuş kimliğini bulunca vazgeçersin benim sana önerim yoktur ama kuları bir araştır hangi kuş ne yapar belki renk ve desen beğendiğin olur ve öye başlarsın saygılar

Abi kümes için baca yapmana gerek yok ... kapısını telli yapıp taban ızgarası folluk tüneklik vs. gibi malzemeleri ayarladıktan sonra en son iş kuş almak bence (: bunu neden söyledim çünkü bu gün yeni başlamış bi arkadaşım var. oda böyle buraya benzer bir yerde besliyordu ... .. fakat kümesin içinde bir tek suluk vardı yani yemliği bırakın folluktur tünekliktir hiç bir şeyi kafasına takmıyordu... ben onu kaç kez uyardım .dedim yemini suyunu vermekle kuşçu olunmaz. ikna edemedim .. 1 hafta sonra kuşu getirdi ( sallabaş olmuş ve kuş bi deri bi kemik ti )dedi nasıl düzelir bu .... yani bunun gibi olaylar yaşamak istemiyosan en son iş kuş almaktır abi (:

Sevgili kardeşim ben zaten hala kümes yapımındayım büyük oranda kafamdaki kümes planını yaptım bittiğindede Kuş seçimi yapmama gelecek o zaman istediğim kuşları almak istiyorum.

Abi inşallah istediğin , zevk aldığın kuş türünü beslersin (:

bana sorarsan kardes ilk etapta plastık kapıya 1cm çapında 3 5 tane delık delmelısın havalandırma için yoksa havasızlıktan ölebilirler.1-2 çift kuş al fark etmez parası ister 1 milyarlık ister 5 liralık kanatlarını baştan 8-12 tüğ arasında 1,5tur bantlarsan zaten kuş ucamaz 5 10 gün içerisinde kuş yuvaya alışır alışınca salabilirsin kuşları.SANA TAVSIYEM KUŞLAR EŞ ISE SAKIN BERABER SALMA KAÇABİLİRLER %80.Piyasada satılan yemlik suluk al.Güvercin kili kullan minarel olarak zaten 1,5tl.Yem olarak Karışık güvercin yemi kullan.Kuşlarına iyi bak 2 haftada bir suluklarına vitamin kullan.Hadi kolay gelsın kardesim :)

Tüm arkadaslarına vermiş oldugu fikirlerden dolayı çok teşekkur ederim.kÜMESİMİ 1ay içinde temiz vekullanışlı şekilde yapacağım ve sonra 2çift kuş alarak başlamak istiyorum BASKA VE BANGO türlerinden almak istiyorum.Tavsiyelerinizi ve fikirlerinizi bekliyorum arkadaslar.

İlk başlarda iyi olur .. hem kolay alışıyorlar . 1 hafta boyunca bantlı tutarsın 1 hafta sonra 2 erkeğin bantlarını çözersin .. sal yere kendi kafalarına göre takılsınlar. inip kalka kalka iyice ezberlerler sonrada yavaş yavaş kendin kaldırmaya başlarsın abi (:

Abi o beyaz cam veya kapı gibi olan şeyin içerisi bo ise şöyle yaaprdım ben olsam girme imkanın varsa follular koyardım bu balkon gibi yere tel salma yapardım istediklerinde hava alsınlar diye onada 1kapı yapsan dısarı çıkıp rahatca uçarlarböyle düşünüyorum karar senin

Geri