Acil, göz ve ağız problemi (Acemi üyeden)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan avcifurkan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 13
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K

avcifurkan

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Furkan AVCI
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
İlgi Alanı
Merhaba arkadaşlar;
Ben bir güvercin yetiştiricisi değilim ama çok severim,
Geçen gün trafikte ışıklarda bulduğumuz yabani güvercin (böylemi tabir ediliyor bilimiyorum ama) arabanın önünden çekilmeyince acaba yavrumu diye aldık. Ama hayvancağızın gözleri tamamen kapalıydı ve üstünde tüylerinden başka bir gram et yok diyebilirim, hayvanları çok sevdiğim için aldım bir veterinere götürdüm, gözleri iltihaplanmış leblebi kadar beyaz irin çıktı ve bir göz damlası verdi iki gündür evde iyileştirmeye çalışıyorum ama hiçbir şey yemiyor içmiyor, boğazına şırınga ile su verelim dedik, verirken gördükkü ağzının içinde gözündeki irinlere benzer birkaç sarı tabaka var, ne yapabiliriz diye araştırma yaparken bu forumu gördüm, bu hayvanı iyileştirip geri salmak istiyorum (çok üzüldüm durumuna)
Ne yapabilirim fikirlerinizi almak istiyorum.

Not: Hiç bilgim olmadığı için neyi araştırırım bilemedim, özür dilerim yanlışım olduysa mesajımı silebilirsiniz tekrar kusuruma bakmayın.

Merhaba Furkan Bey,
Kuş yem yiyemediği için yem ve vitamin takviyesi yapabilirsiniz, ancak kuş çok ağır bir hastalığın son evrelerinde galiba. Forumda Salmonella'yı aratırsanız konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşırsınız.
Yem konusunda yavru kuşların elle beslenmesi konusuna göz atabilirsiniz.
Selamlar
Khalid

Khalid' Alıntı:
Merhaba Furkan Bey,
Kuş yem yiyemediği için yem ve vitamin takviyesi yapabilirsiniz, ancak kuş çok ağır bir hastalığın son evrelerinde galiba. Forumda Salmonella'yı aratırsanız konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşırsınız.
Yem konusunda yavru kuşların elle beslenmesi konusuna göz atabilirsiniz.
Selamlar
Khalid
Hocam teşekkürler, kuş ayakta duruyor ve kafes içinde geziniyor (fakat genelde uyuyor) bilmiyorum ama çok ağır durumda değil(dir) gibi şu an, umarım kurtarabilirim.
Yem ve vitamin vermeyi deneyeceğim.

Akşam eve geldiğimizde kuşun gözüne damla damlattık, sürekli ağzını açarak nefes almaya çalışıyor gibiydi, gagasının ucuna şırınga ile damla damla su vermeye çalışırken, birden bire nefes alması yavaşladı ve 1-2 dakika içinde öldü.
Moralim çok bozuk zavallı kuşu kurtaralım derken boğulmasına mı sebep olduk anlamadım.
Suyu damla damla gagasının ucuna bırakıyorduk korktuğumuz için geriye doğru vermedik.
Allah'ım daha önce kuş beslemedik ki bilelim nasıl besleyeceğimizi, çok üzgünüm eminim sizler beslediğiniz cins kuşlarınızı kaybediyorsunuzdur ama çok çok üzgünüm şu an.

avcifurkan arkadaşım öncelikle geçmiş olsun.Mevzu geçen problemde kuş sizin elinize daha erken safhalarda geçmiş olsaydı belki tedaviye yanıt verebilirdi. Bu arkadaşımızın konusundan yola çıkarak forumdaki diğer kuşçu arkadaşlara sormak istiyorum. Evvelki senelerde yoz diye tabir ettiğimiz sokak güvercinlerinde böyle hastalıklara nadiren şahit olurdum fakat son zamanlarda haddinden fazla Salmonella,Çiçek,Baş dönmesi v.s. hastalıkları geçiren yozlar görüyorum. Bu olay sizinde dikkatinizi çekti mi?

Furkan Kerdeşim,
Üzülme lütfen. Kuş anladığım kadarı ile çiçek hastalığına yakalanmış. Bu hastalığın ilk safhalarında ağzında ve boğazında oluşan sarı kabarcıkları temizlemek ve gerekli ilaç takviyesi yapmak gerekir. Ancak kuş zaten çok zayıflamış ki bu da, hastalığın artık çok ilerlediğini gösteriyor. Bu hastalık yeme ve solunum zorluklarını beraberinde getirir. Su vermeniz sırasında boğulma nedeni ile değil solunum yetersizliğinden ölmüş olması daha büyük ihtimal. Size ve sizin gibi duyarlı hayvansever kişilere yapmış olduklarınız, niyetleriniz için teşekkür ederim.
Hoşçakalın...
H.Ener

Arkadaşlar;
Verdiğiniz teselliler için çok teşekkür ederim, az da olsa kendimi rahatlatmaya çalışıyorum, çok isterdim o kuşu yeniden uçurabilmeyi, tek tesellim şehir ortasında araçların altında kalıp öleceğine evimizde hiç can çekişmeden rahat bir şekilde öldü ve güzel bir yere gömdüm.
Bu olayı atlatabilmek için başka bir hayvana yardım etmem lazım galiba.
Geçici olarak üye oldum forumunuza, kuş beslemiyorum ama başka bir konuda yardımcı olabileceğim bir şey olursa bu forumdaki kişilere elimden geldiğince yardımcı olurum (Özel mesajdan ulaşabilirsiniz).

s.a
hayvanları ne kadar sevdiğiniz üye adınızdan anlaşılıyor furkan bey :))
şaka bi yana yaptığınız çok manidar bi iş, öncelikle yem satan biyerden toz palet yem alın, sonra güvercin muhabbet vs satan biyerden de kuş besleme biberonlarından alın, mama kıvamında olucak sekılde bıberona dökup suyla karısıtın ve kusun mıde borusundan ıcerı sıkın, bı hafta 10 gun boyle yapıpp vucudunu dırenclendırdıkten sonra kendı yemege devam eder,
gelgelelım hastalıklarına, bunlar için guvercın ılacı satan bıyere gıtmenız lazım, ağız içindeki bahsettıgınız tabakalar çiçek ve pamukcuktur, bu hastalık için rondizole denen bir ilaç var, suyla şırıngada karıstırıp verıceksınız,
gözlerındekı mıkrop için ise, eczaneden teramıcyn krem ve genta göz damlası alabılır ve kullanabilirsiniz, saydıgım tum ılaclar cuz ı fıyattadır üçü 20 lira tutar tutmaz , ilginiz takdire şayan, saygılar...

alidemirsmm' Alıntı:
s.a
hayvanları ne kadar sevdiğiniz üye adınızdan anlaşılıyor furkan bey :))
şaka bi yana yaptığınız çok manidar bi iş, öncelikle yem satan biyerden toz palet yem alın, sonra güvercin muhabbet vs satan biyerden de kuş besleme biberonlarından alın, mama kıvamında olucak sekılde bıberona dökup suyla karısıtın ve kusun mıde borusundan ıcerı sıkın, bı hafta 10 gun boyle yapıpp vucudunu dırenclendırdıkten sonra kendı yemege devam eder,
gelgelelım hastalıklarına, bunlar için guvercın ılacı satan bıyere gıtmenız lazım, ağız içindeki bahsettıgınız tabakalar çiçek ve pamukcuktur, bu hastalık için rondizole denen bir ilaç var, suyla şırıngada karıstırıp verıceksınız,
gözlerındekı mıkrop için ise, eczaneden teramıcyn krem ve genta göz damlası alabılır ve kullanabilirsiniz, saydıgım tum ılaclar cuz ı fıyattadır üçü 20 lira tutar tutmaz , ilginiz takdire şayan, saygılar...
Merhaba Ali bey;
üye adımda genelde soyadımı kullandiğim için böyle oldu :) yoksa hiç avlanmadım.
Maalesef kuş dün akşam öldü hem de biz su vermeye çalışırken :hungur:
fiyat önemli değildi ama kuşu tekrar uçuramadık :(

pardon üstad ya :) ben soyadınız olduğunu düşünemedim :)
Kısmet artık yapacak bişey yok, Allah taksiratını affetsin :) niyetiniziden ötürü tekra sizi tebrik ediyorum selamlar...

alidemirsmm' Alıntı:
pardon üstad ya :) ben soyadınız olduğunu düşünemedim :)
Kısmet artık yapacak bişey yok, Allah taksiratını affetsin :) niyetiniziden ötürü tekra sizi tebrik ediyorum selamlar...
Estağfirullah hocam, verdiğiniz bilgiler için ben teşekkür ederim, yine görsem yine alırım ama bu sefer 1000 kat daha dikkatli olacağım kesin.

Aynı durum ben de dahil 2-3 üyenin daha başına geldi. Benim 1 ayı geçti yavruyu bulalı. Veterinerin boğazındaki sorunu bilmesi lazımdı en azından bakması lazımdı diyorum ama veterinerlerin güvercinlerden anlamadığını herkes biliyor, söylemeye gerek yok. Başlığın tarihine baktım 1 kasım yazıyor, kuşun ölüm tarihi de 1 kasım. ancak başlıkta geçen gün buldum diye yazmışsınız keşke bulduğunuz günde bir kuşçuya gidip danışsaydınız yada internette daha evvel araştırsaymışsınız, belki kurtulabilirdi. Artık olan olmuş, bundan sonra böyle yabani bulursanız veterinere götürmek yerine en yakın kuşçuya (pet shop değil) gitmeniz yada buradaki kuşçulara danışmanızı tavsiye ederim. Siz yapacağınızı yapmışsınız, siz almasaydınız o yine ölecekti. Bir ihtimalle kurtulabilirdi ama Allah'ın işine karışılmaz. Duyarlı davranışınızdan ötürü kutlarım. Keşke herkes bu kadar sağduyulu olabilse. Siz yine sağa sola bakın, bulursanız hasta yabani alın götürün eve sonra gelip burada paylaşın :)

Viridis' Alıntı:
Aynı durum ben de dahil 2-3 üyenin daha başına geldi. Benim 1 ayı geçti yavruyu bulalı. Veterinerin boğazındaki sorunu bilmesi lazımdı en azından bakması lazımdı diyorum ama veterinerlerin güvercinlerden anlamadığını herkes biliyor, söylemeye gerek yok. Başlığın tarihine baktım 1 kasım yazıyor, kuşun ölüm tarihi de 1 kasım. ancak başlıkta geçen gün buldum diye yazmışsınız keşke bulduğunuz günde bir kuşçuya gidip danışsaydınız yada internette daha evvel araştırsaymışsınız, belki kurtulabilirdi. Artık olan olmuş, bundan sonra böyle yabani bulursanız veterinere götürmek yerine en yakın kuşçuya (pet shop değil) gitmeniz yada buradaki kuşçulara danışmanızı tavsiye ederim. Siz yapacağınızı yapmışsınız, siz almasaydınız o yine ölecekti. Bir ihtimalle kurtulabilirdi ama Allah'ın işine karışılmaz. Duyarlı davranışınızdan ötürü kutlarım. Keşke herkes bu kadar sağduyulu olabilse. Siz yine sağa sola bakın, bulursanız hasta yabani alın götürün eve sonra gelip burada paylaşın :)
Cihan hocam;
kuşu 30 ekimde buldum, veterinere götürdüm, oda sadece damla verdi 3-4 gün damlatın düzelir dedi, ağzındakini 1 kasımda gördüm ve onun üzerine buraya yazdım, ama o akşam maalesef hayvancağız elimizde öldü :(
Çok üzüldüm, çok güzel hayvanlar güvercinler sürekli balkonumda ekmek kırıntısı dökerim sonra bakarım yok, sevinir mutlu olurum...
O kuşu kurtarsaydım dünyalar benim olurdu ama ömrü o kadarmış maalesef...

Bence kendine kızmamalısın ve üzülmemelisin. Zaten sen onu bulmasaydın o daha kötü bir koşulda daha kötü bir sonuçla ölecekti. En azından gayret ettin, birşeyler yapmaya çalıştın, çabaladın. O yabaninin en güzel ölümü olmuş, sıcak bir yuvada seven ellerde ölmüş. Doğanın kanunu bu, binlercesi ölüyor dışarıda ama göremiyoruz. Allah'ın takdiri bu yapacak birşey yok. Sonuçta bakımsızlıktan yada bilgisizlikten dolayı ölmememiş. Hastalığı ilerlediği için arık yapılacak birşey kalmamış. benim kızdığım nokta veterinerler. Yani kuşun gözüne kanadına bakıp mikrop var gözünde diyor yazıyor bir pomad oldu bitti, mücadeleleri hiç yok. En azından kuşun dışkısına, ötüşüne, nefes alış-verişine, boğazına bakabilirdi ve bunu sana söyleyebilirdi. Ama tabi anlamadıkları için güvercinlerden bir göz mikrobu teşhisi koyarlar olur biter. Bilselerdi en azından sana söylerlerdi sen de ölümüne hazırlıklı olurdun. Sistemde hata var sistemde. Doktor tüm insan aleminin sağlığını bilecek, veteriner de tüm hayvan aleminin sağlığını bilecek. Tavuk, kaz, ördek biliyorum güvercin bilmiyorum diye bir mantık olamaz. O zaman güvercinler hayvan kategorisine girmiyor.

Dediğim gibi bundan sonra böyle birşey başına gelirse direkt kuşçulara danış. 1 kişinin dediğinide yapma, 100 kişiye 1000 kişiye sor ondan sonra tedavi et, önlem al. İnşallah bundan sonra kaderi güzel güvercinler seninle olur :) Daha fazla üzülmene gerek yok, sen yapacağını zaten yapmışsın, gerisini Allah'a bırak.

Geri