Alabadem ırkı!!!

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan polllat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 3
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

polllat

Üye
Katılım
22 Ara 2008
Mesajlar
2,598
Tepkime puanı
2
Yaş
31
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
sinan öztekin
Meslek
öğrenci
İlgi Alanı
Kemirgenler
Alabadem, övgüyü hakeden göz alıcı güzelliğiyle makaracı ırklar ailesinin bir ferdidir. Ülkemizde çok fazla tanınmayan ve nesli ciddi olarak tehlikede olan bu ırkımız, günümüzde sadece Edirne Merkez ve Uzunköprü ilçesinde az sayıda yetiştirici tarafından beslenmektedir. Atalarından miras aldıkları bu ırkı gelecek nesillere aktarabilmek için özverili çalışmalarını sürdürmektedirler. Alabadem’ in tarihi gelişim süreci tam olarak bilinmesede geçmişinin çok eski tarihlere; Edirne’ nin Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yaptığı dönemlere dayandığı bir efsane olarak kulaktan kulağa dolaşmaktadır. Bu bilginin doğruluğu belgelerle kanıtlanamasada dedelerinden miras Alabademleri halen besleyen yetiştiriciler bu ırkın köklü geçmişinin kanıtıdır.

Alabademler makaracı ırklardan olmalarına rağmen günümüzde ağırlıklı olarak kostüm güzellikleri için beslenmektedirler. Geçmişte uçuş, makara ve kostüm güzellikleri birarada aranırken günümüzde sayılarının azlığı, bu kuşların gönül rahatlığıyla uçurulmalarına engel olmaktadır. Alabadem uçuş esnasında genellikle kümesinin üzerinde 5-6 başlık kısa makaralar yaparak uygun antreman programıyla ortalama 4-5 saatlik uçuş süresine ulaşabilir.

Alabademlerde birçok kostüm özelliğini birarada bulundurması beklenir. Vücutlarının renginde tepelere sahip olan bu ırkın kafaları tamamen beyaz renkte olabileceği gibi bu beyaz rengin tam ortasında vücut renklerinde “badem” olarak adlandırılan işaretlerde bulunabilmektedir. Alabadem, ismini kafasındaki bu badem şeklinde bulunan tüylerden almıştır. Bademi bulunmayanlara ise “Akbaş” denmektedir. Bu ırkın kanat uçlarında her iki kanatta da eşit sayıda olmak kaydıyla beyaz tüyler bulunur. Alabademlerde yetiştiricilerin üzerinde önemle durdukları noktalardan biriside paça-tozluk ve ufak tüylerin ayaklarda bulunmamasıdır. Bacaklarında tüy bulunması yetiştiricilerine göre ırkın saf olmadığının en büyük kanıtlarından birisidir. Genelde siyah göz rengine sahip bu kuşlarda çakır göz renginede rastlanabilir. Gagaları vücutlarıyla orantılı olarak ince, beyaz ve uzundur. Siyah, kırmızı, sarı, şekeri şeritli, açık gri, sarı şeritli ve açık mavi olmak üzere 7 farklı renkte bulunan Alabademler neşeli ve hareketli yapılarıylada ilgi çekmişlerdir. Özellikle erkek Alabademlerin bitmek bilmeyen enerjileriyle salma etrafında yaptıkları kurlar izlenmeye değerdir.

Alabademler göz alıcı özelliklerinin yanında yavru yetiştirmedeki ustalıklarıylada tanınırlar öyleki 3 yavru bakan Alabademlere sıkça rastlanır. Bugün içinde bulunduğu zor durumunda başlıca nedenlerinden biride bu özelliklerinin diğer bölgelerdeki başka ırk yetiştiricileri tarafından farkedilmesidir. 80’li yıllarda Edirne’ de oldukça fazla bulunan Alabademler ülkemizin birçok bölgesine bakıcı kuş olarak sorumsuzca yüksek adetlerde gönderilmiş artık yok olma sınırına dayanmıştır. Günümüzde yaklaşık 20-30 yetiştiricinin üstün gayretiyle hayatta kalma savaşı veren bu ırkımızın en kısa sürede eski görkemli günlerine döneceği gökyüzünde izleyenleri yeniden büyüleyeceği günleri sabırsızlıkla bekliyoruz.

Alabadem renklerinin yöresel adları:

Siyah : Bursalı
Kırmızı : Mercan
Sarı : Kanarya Akbaş
Şekeri Şeritli : Küllü
Açık Gri : Nudi
Sarı Şeritli : Sarıalı
Deniz (Açık) Mavi : Yuvalı



Umarım işinize yarar.... :slm:

............SİNAN ÖZTEKİN..............
 
Selamlar
Alabadem ırkımız ile ilgili bir çok yerde yayınlanan bilgileri derleyip toparlaman,bundan daha da önemlisi çeşitli kaynaklardan araştırıp okuman bu ırk adına yeni bir yetiştirici daha kazandığımızın işaretidir.
Teşekkürler Sinan
 
cnbc1980' Alıntı:
Selamlar
Alabadem ırkımız ile ilgili bir çok yerde yayınlanan bilgileri derleyip toparlaman,bundan daha da önemlisi çeşitli kaynaklardan araştırıp okuman bu ırk adına yeni bir yetiştirici daha kazandığımızın işaretidir.
Teşekkürler Sinan


Abi asıl ben teşekkür ederim ki sen ve H.Hüseyin Aydoğmuş abimin sayesinde ben bu ırkı tanıdım ve hefes sardım. ikinizede ve tabikide kuşçular.org 'a sonsuz teşekkürlerimi iletirim...



............SİNAN ÖZTEKİN.............
 
polat bey bana yardımcı olabilir misinizzzz **==??
 
Geri
Üst