Altı Dolu Yavru Nasıl Belli olur

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan cevdet özbayer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 20
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K

cevdet özbayer

Gold Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
cevdet özbayer
Meslek
emekli
İlgi Alanı
Kediler
Arkadaşlar,gençler;yukarıda altı boş kuşlardan epeyce bahsedilmiş ve çok güzel açıklamalarda bulunulmuş,bu konuda gerçekci olarak görüş belirten herkese teşekkür ederim,emeklerine sağlık.

Şimdide yukarıdaki altı boş kuşlarla ilgili yazılanlara samimiyetle görüş belirten kuşçuların bu mesele hakkındaki görüş ve bilgilerini buraya aktarmalarını rica ediyorum,şimdiden kolay gelsin.

deli kız akıllı gelin olur , akıllı kız deli gelin olur , doluluk boşluk delikanlılık ekede belli olur , yavruya yapılan kesin yorumlar adamı rezil de eder vezir de , o yüzden ben yorum yapamam sadece okurum merakımdan :))

alidemirsmm' Alıntı:
deli kız akıllı gelin olur , akıllı kız deli gelin olur , doluluk boşluk delikanlılık ekede belli olur , yavruya yapılan kesin yorumlar adamı rezil de eder vezir de , o yüzden ben yorum yapamam sadece okurum merakımdan :))

:heyo: :evet: (:

Cevdet ağbim bir konu açmış,nacizhane fikrimi söyleyeyim,çırak aklımla bildiklerim (:

Söze şöyle gireyim katranı kaynatsan olurmuş şeker,cinsini öptüğüm cinsine çeker.

Ana baba altı boş düz inen yavrunun altını doldurmasını beklemek en büyük hatadır, yavru kızgınlığı ile,hırsından düz

konmağa vakit bulamayacak kadar hırslı oynamasının verdiği heyecanla yavruda boş inmemesi sahibini ve seyredeni

aldatabilir.Onun için yavru kuşta iyi-kötü yorumu her zaman aldatabilir.Yapışma-yapışmama da.

Nasılki bizde askerlik yapmayana adam oldu demezler,kuştada ekede yumurta-yavru görmeden yaptıklarına bebe

gözüyle bakılır.

Bütün bunlardan sonra,yavruda alt doluluğunun emareleri gözle takip edilir,bence en basit gözlem ara sırada olsa

tabanla başlayan yavrunun altının boş olma şansı diğerlerine göre daha düşüktür.Yavruda erken aşağıya giren kuşlardan

her zaman huylanmışımdır,4-5 m. den vursun,ekede aşağıya sokulsun oturmuş,oyununu oturtmuş kuşun ekede yapışma

şansı daha düşüktür.

Altı dolu yavru yavru oyununda diğerlerine göre,daha zorlanarak inme emareleri gösterir,hatta bazıları inene kadar

canı çıkar zorlanır.

Yavru inişinde hedefine inerken taklalarla süslüyorsa büyük ihtimalle altı dolu olacaktır.

Sonuç olarak,Cevdet Amcamın dediği gibi bir kuş böyle oynasın 1 ay oynasın ondan sonra GUT olsun muhabbeti,beni

ve benim gibi bu işe gönül vermiş oyun kuşu yetiştiricilerini bozar.

Beslediğin kanının özelliklerini biliyorsan elinde oturmuş,damızlığım diyebileceğin bir neslin varsa zaten sorun yok.

Bu kan yavrudada-ekedede altı dolu olur sahibinide-seyredenide aldatmaz.

Şürçi lisan ettiysem affola,çırak aklımla bu kadar benden.

Selamlar sağlıcakla kalın.

şenol tunç' Alıntı:
Cevdet ağbim bir konu açmış,nacizhane fikrimi söyleyeyim,çırak aklımla bildiklerim (:

Söze şöyle gireyim katranı kaynatsan olurmuş şeker,cinsini öptüğüm cinsine çeker.

Ana baba altı boş düz inen yavrunun altını doldurmasını beklemek en büyük hatadır, yavru kızgınlığı ile,hırsından düz

konmağa vakit bulamayacak kadar hırslı oynamasının verdiği heyecanla yavruda boş inmemesi sahibini ve seyredeni

aldatabilir.Onun için yavru kuşta iyi-kötü yorumu her zaman aldatabilir.Yapışma-yapışmama da.

Nasılki bizde askerlik yapmayana adam oldu demezler,kuştada ekede yumurta-yavru görmeden yaptıklarına bebe

gözüyle bakılır.

Bütün bunlardan sonra,yavruda alt doluluğunun emareleri gözle takip edilir,bence en basit gözlem ara sırada olsa

tabanla başlayan yavrunun altının boş olma şansı diğerlerine göre daha düşüktür.Yavruda erken aşağıya giren kuşlardan

her zaman huylanmışımdır,4-5 m. den vursun,ekede aşağıya sokulsun oturmuş,oyununu oturtmuş kuşun ekede yapışma

şansı daha düşüktür.

Altı dolu yavru yavru oyununda diğerlerine göre,daha zorlanarak inme emareleri gösterir,hatta bazıları inene kadar

canı çıkar zorlanır.

Yavru inişinde hedefine inerken taklalarla süslüyorsa büyük ihtimalle altı dolu olacaktır.

Sonuç olarak,Cevdet Amcamın dediği gibi bir kuş böyle oynasın 1 ay oynasın ondan sonra GUT olsun muhabbeti,beni

Beslediğin kanının özelliklerini biliyorsan elinde oturmuş,damızlığım diyebileceğin bir neslin varsa zaten sorun yok.

Ağzına sağlık hocam başta okumaya erindim ama başlayınca bir solukta okudum. Bilgilerinizi paylaşmanızdan dolayı size bilhassa teşekkür ederim.

şenol tunç' Alıntı:

gözüyle bakılır.

şansı daha düşüktür.

canı çıkar zorlanır.

Söylenmesi gerekenleri Şenol abi söylemiş bence.

BENİM KUSUM İŞİNİ YAPSINDA GELSİN KONSUN DİYEMEYEN LERİN BESLEDİGİ KUSLAR ALTI DOLU KUSLARDIR

ÇÜNKÜ GELİP KONAN KUSLAR İŞİNİ YAPAMAZ HAVADA KALAMAZ ALTIDA BOS KUSLARDIR

BEN DETAYA GİRMEDEN KISA YOLDAN GİTTİM ÇÜNKÜ BİLİNEN YOLDAN GİDİLİNCE İZ KALMIYOR GİDİLMEMİŞ YOLLARDAN GİTTİMKİ İZ KALSIN DAHADA ANLASILIR GÖRÜLÜR OLUP İDRAK EDİLEBİLSİN İSTEDİM

SAYGILAR

kuscu_marik' Alıntı:
BENİM KUSUM İŞİNİ YAPSINDA GELSİN KONSUN DİYEMEYEN LERİN BESLEDİGİ KUSLAR ALTI DOLU KUSLARDIR

ÇÜNKÜ GELİP KONAN KUSLAR İŞİNİ YAPAMAZ HAVADA KALAMAZ ALTIDA BOS KUSLARDIR

BEN DETAYA GİRMEDEN KISA YOLDAN GİTTİM ÇÜNKÜ BİLİNEN YOLDAN GİDİLİNCE İZ KALMIYOR GİDİLMEMİŞ YOLLARDAN GİTTİMKİ İZ KALSIN DAHADA ANLASILIR GÖRÜLÜR OLUP İDRAK EDİLEBİLSİN İSTEDİM

SAYGILAR

OHHHH :D

şenol tunç' Alıntı:

tabanla başlayan yavrunun altının boş olma şansı diğerlerine göre daha düşüktür.

Altı dolu yavru yavru oyununda diğerlerine göre,daha zorlanarak inme emareleri gösterir,

Muhterem seni tebrik ederim çok güzel tesbitlerde bulunmuşsun,işte tecrübe ve deneyim budur.
İlerleyen günlerde ve yazılanlarda bakalım daha ne görüşler yazılacak,bekleyip görelim ?
Öğrenmenin yaşı yoktur,bende bilmediklerimi öğrenmiş olacağım böylece.

Merhaba ben sadece sunu söylemek isterim konu bana biraz değişik geldi insan dan bahsedelim bir insan 7 disinde neyse 70 şindede aynıdır derler büyükler yavruda neyse ekedede o bence olacak olan b... kun dan belli olur derler kuşta aynısı evet amcanın dediği gibi yukarda hep konandan bahsedilmiş burda fazla yazan olmaz çünkü daha doluyu boşu çözemedikki dolduruşlu kuşu bilelim yazmayım dedim ama dayanamadım bir ata sözü katranı kaynatsan olurmu şeker cinsini sevdiğim.? cinsine çeker derler burda en eski kuşçu sensin amca senin yorumlearını çok titizlikle takip ediyorum ve takip ediyorum acaba bir şeyler kaparmıyım diye sen bizden çok tecrübelisin öyle bir konu başlığı attın ki kimse yazamıyor demek oluyorki bu daha kimse bu işi çözememiş hep kulaktan dolma ne diyolar ustalar bunu uçuran bilir yerde duran yatan kuşu hiç kimse çözemez çünkü biz müneccin deyiliz evet amca bu benim fikrim sen bizim içimizde yanılmıyorsam en büyüğümüzsün senin yazdıklarını cani gönülden okudum senden rica ediyorum bu kıymetli bilgiyi biz yeni kuşaklara verde kurtulalım şu boş inen ve yapışandan. dolu dolu inen kuşu olsa herkez yazardı demekki şu an elimizde böyle güzel bir malzeme yok.

Mehmet kardesım nasılkı kusun ekede kesın yapısacagını bılemezsek dolu kalacagınında kesın bır delili yoktur, emareler senol abımın yazdıklarıdır, ama kesın bısey olamaz, omrunce taklasız ınen kusun yavruya kustuktan sonra bıdaha bos ınmedıgını, hep dolu dolu ınen kusunda yavrudan sonra poatates oldugunu emınımkı buradakı bırcok arkadasımız gormustur, kusu oynatan perdahıdır perdahla bozma ters orantılıdır ama kesın bılgı yoktur,garantısı yok, ıstısnası soy takıbıdır ! Yorum sayısı az ıse de sebebı bılmemek degıl polemıkten uzak kalma ıstegıdır,genelde bu tarz konuların sonu polemıktır:) cunku kımı kulaktan dolma yazar,kımı bezmıstır oynasında konsun der,kımı omrunde 5 adam gıbı bas gormeden masada ucurur da derkı taklasız ınenı hayatta bakmam perdah kurup ınenıde saymam:) hülasa bu konu bam telı o yuzden kesın konusmamak lazım,selamlar

mehmet oyun kuşu' Alıntı:
Merhaba ben sadece sunu söylemek isterim konu bana biraz değişik geldi insan dan bahsedelim bir insan 7 disinde neyse 70 şindede aynıdır derler büyükler yavruda neyse ekedede o bence olacak olan b... kun dan belli olur derler kuşta aynısı evet amcanın dediği gibi yukarda hep konandan bahsedilmiş burda fazla yazan olmaz çünkü daha doluyu boşu çözemedikki dolduruşlu kuşu bilelim yazmayım dedim ama dayanamadım bir ata sözü katranı kaynatsan olurmu şeker cinsini sevdiğim.? cinsine çeker derler burda en eski kuşçu sensin amca senin yorumlearını çok titizlikle takip ediyorum ve takip ediyorum acaba bir şeyler kaparmıyım diye sen bizden çok tecrübelisin öyle bir konu başlığı attın ki kimse yazamıyor demek oluyorki bu daha kimse bu işi çözememiş hep kulaktan dolma ne diyolar ustalar bunu uçuran bilir yerde duran yatan kuşu hiç kimse çözemez çünkü biz müneccin deyiliz evet amca bu benim fikrim sen bizim içimizde yanılmıyorsam en büyüğümüzsün senin yazdıklarını cani gönülden okudum senden rica ediyorum bu kıymetli bilgiyi biz yeni kuşaklara verde kurtulalım şu boş inen ve yapışandan. dolu dolu inen kuşu olsa herkez yazardı demekki şu an elimizde böyle güzel bir malzeme yok.
Bekleyen derviş muradına erermiş.
Tekkeyi bekleyen çorbayı içermiş.

Hele biraz daha bekliyelim,belki değişik görüş ve fikide birkaç yazı daha yazan çıkar,kimbilir ?

DEGİŞİK ÇOK FİKİRLER ÇIKAR KUSDA OLMASI GEREKEN KRİTERLER ZATEN BELLİ AMA KİŞİLERİN YETİNEMEMİŞ OLMALARI İŞTE UZUN OYNASIN BOL TAKLALI OLSUN DİYEREK İSTENİLENDEN FARKLI SEYLERLE UGRASIYOR OLMASI KUSLARIMIZI DAHADA İÇİNDEN ÇIKLMAZ HALE GETİRMİŞTİR HALBUKİ BU TÜR SEYLERLE UGRASILACAGINA ELİNDEKİ BİLİNENE HİZMET EDİP KORUMAYA ÇALISILSA HER KESDE OLMASADA BU DENLİ ARAYISDA OLUNMAZDI RENKDİ SEKİLDİ DERKEN MALESEF KENDİMİZ SU AN YASANANLARI HAZIRLAMIS OLDUK KİŞİ HER KİM OLURSA EN ÖNCE NEYE HİZMET ETTİGİNİ NE ARADIGINI NEREDE DURACAGINI BİLEBİLMELİKİ DEVAMLILIK SAGLANIP MUTLU OLABİLSİN ONDAN GETİR BUNDAN GÖTÜR SU İYİYMİS SU UZUN OYNUYORMUS BOS SEYLER KİŞİLERİN EN İYİ KUSLARI KUMESİNDEKİ BİLDİGİ HİZMET ETTİKLERİDİR KİŞİ EN ÖNCE NEYE HİZMET ETTİGİNİ BİLEBİLMELİ ODAKLANMALI HER KEZ KENDİNCE BİR SEYLER YAZARLAR DOGRU BİLDİKLERİNDE ISRARCI OLABİLİRLER AMA HER KESİN KENDİNCE DOGRULARI DEGİL DOGRU OLAN GERÇEKLERDE HEM FİKİR OLUNMALI ESASEN YAZILACAK PEK ÇOK SEY VARDA DEGİŞEN BİR SEY YOK ONUN İÇİN BİRAZ KISA YAZDIM

SAYGILAR

selamlar ben postadan örnek vereyim avrupada cifliklerden hala posta alınır ve türkiyeye getirilir sebebi ordaki çifliklerin soy takibini iyi yapmış ve kuşlarının nerdeyse kaç yıllık kuşçuysa kaydı vardır.bu yetiştiricisinin hatasını ve kuşun altının kötü düşmesini nerdeyse sıfıra indirir. bir kuşun yavrunun altı dolu olması için ön soylarının altının dolu olmasıdır tabiki genel özellikleriyle uçurulmadan anlaşılması imkansıza yakındır. fakat ön soyların en az yedi kuşağa kadar takibi yapıldıysa ve bu takipte hiç altı boş yavru düşmediyse bundan sonrasındada düşmez fakat bizler yetiştirici olarak kümese kuş sokmuyoruz desekte genelde kümese kuş sokmayanımız yoktur yavru elemelerinde de gattar davranmamız gerektiği yerlerde gattar davranmayız posta yetiştiricileri yada başka ırk olsun avrupada profosyonel yetiştiriciler bozuk altı olan soyu imha eder. satma bile satmaz adına leke sürmemek için.

sen altı dolu yavruyu anlıyormusun diye soran olursa ben fazla anlamam ama şunlara dikkat ederim. yerine iniyor mu inmiyormu görevini yerine getiriyor mu yoksa getirmiyor mu hedefinden çok başka yerde mi havada mı oynuyor. zaman sorunu varmı yok mu uçum seviyesi ne kadar yükseklikte alt yada üst bağlamalarda ne tür hareketler yapıyor iniş esnasında vücudu yere ne şekilde ve nasıl kanat sallıyor. inerken ayakları ne konumda kalkışı taklalımı taklasız mı kanat ısıtmaya gerek duyuyor mu duymuyor mu altında ki kuşlara yada açlığa dayana biliyor mu dayan mıyor mu teke düşürüldüğünde kendi kümesinin kuşu olsa dahi kanaat veriyor mu vermiyor mu hedefte kafa kaldırdıgında dik mi önemi yatırıyor geriye mi yatırıyor hedefe geldiğinde her yerden gele biliyormu yoksa tek istikametten mi atıyor takla cevirmeye başladıgında serte girişi nasıl bel kırarken kısa bel kırmalarla mı yokya uzun bel kırmalarla mı başlıyor.daha bir sürü sayılır şimdilik aklıma bunlar geliyor bu özellikler de bana uymayanı yapıyorsa bana göre altı boştur.
uyanlar ne derseniz zevk göreceli kimi yüksek ucanı kimi orta seviye kimi gözle görüleni kimi kaybolanı kimi perdahlısını kimi bol taklalısını sever. benim için altı dolu demek yavruluktan cıkığında yavrusuna kendi oyununu ve özelliğini aktarabilendir. bu kuşun kendisinin çok iyi bir kuş dahi olsa altı dolu düşme ihtimali yüksek olan ve bu özellikleri tamamen taşıyan bir kuşda olsa eşleşmede hangi genlerin çakışacağını bilemeyeceğimiz için (kendisinin ve eşinin ön soyları) tamamen bilmeli ve takip etmeliyiz. BİRAZ FARKLI BAKIŞ ACISI OLDU KUSURUMA BAKMAYIN..

şenol tunç' Alıntı:

gözüyle bakılır.

şansı daha düşüktür.

canı çıkar zorlanır.

tebrik ederim şenol bey

tengelli' Alıntı:
selamlar ben postadan örnek vereyim avrupada cifliklerden hala posta alınır ve türkiyeye getirilir sebebi ordaki çifliklerin soy takibini iyi yapmış ve kuşlarının nerdeyse kaç yıllık kuşçuysa kaydı vardır.bu yetiştiricisinin hatasını ve kuşun altının kötü düşmesini nerdeyse sıfıra indirir. bir kuşun yavrunun altı dolu olması için ön soylarının altının dolu olmasıdır tabiki genel özellikleriyle uçurulmadan anlaşılması imkansıza yakındır. fakat ön soyların en az yedi kuşağa kadar takibi yapıldıysa ve bu takipte hiç altı boş yavru düşmediyse bundan sonrasındada düşmez fakat bizler yetiştirici olarak kümese kuş sokmuyoruz desekte genelde kümese kuş sokmayanımız yoktur yavru elemelerinde de gattar davranmamız gerektiği yerlerde gattar davranmayız posta yetiştiricileri yada başka ırk olsun avrupada profosyonel yetiştiriciler bozuk altı olan soyu imha eder. satma bile satmaz adına leke sürmemek için.

sen altı dolu yavruyu anlıyormusun diye soran olursa ben fazla anlamam ama şunlara dikkat ederim. yerine iniyor mu inmiyormu görevini yerine getiriyor mu yoksa getirmiyor mu hedefinden çok başka yerde mi havada mı oynuyor. zaman sorunu varmı yok mu uçum seviyesi ne kadar yükseklikte alt yada üst bağlamalarda ne tür hareketler yapıyor iniş esnasında vücudu yere ne şekilde ve nasıl kanat sallıyor. inerken ayakları ne konumda kalkışı taklalımı taklasız mı kanat ısıtmaya gerek duyuyor mu duymuyor mu altında ki kuşlara yada açlığa dayana biliyor mu dayan mıyor mu teke düşürüldüğünde kendi kümesinin kuşu olsa dahi kanaat veriyor mu vermiyor mu hedefte kafa kaldırdıgında dik mi önemi yatırıyor geriye mi yatırıyor hedefe geldiğinde her yerden gele biliyormu yoksa tek istikametten mi atıyor takla cevirmeye başladıgında serte girişi nasıl bel kırarken kısa bel kırmalarla mı yokya uzun bel kırmalarla mı başlıyor.daha bir sürü sayılır şimdilik aklıma bunlar geliyor bu özellikler de bana uymayanı yapıyorsa bana göre altı boştur.
uyanlar ne derseniz zevk göreceli kimi yüksek ucanı kimi orta seviye kimi gözle görüleni kimi kaybolanı kimi perdahlısını kimi bol taklalısını sever. benim için altı dolu demek yavruluktan cıkığında yavrusuna kendi oyununu ve özelliğini aktarabilendir. bu kuşun kendisinin çok iyi bir kuş dahi olsa altı dolu düşme ihtimali yüksek olan ve bu özellikleri tamamen taşıyan bir kuşda olsa eşleşmede hangi genlerin çakışacağını bilemeyeceğimiz için (kendisinin ve eşinin ön soyları) tamamen bilmeli ve takip etmeliyiz. BİRAZ FARKLI BAKIŞ ACISI OLDU KUSURUMA BAKMAYIN..
İşin aslı,sırrı bu farklı bakış açısında,bizlerde ne zaman soy kütüğü tutmaya başlarsak başarı o zaman gelecektir.
Açıklamalarınız için teşekkürler.

oyun kusu oyununu yapıp inerkende adam gibi harmanlayarak,Perdahlaya Perdahlaya inmeli,,yapışan kusu yapışan,altı boş kuşu performans kuşu katagorisine koymam kuşun inişi finiş son noktadır adam gibi oyununu yaptiysa finişi de adam gibi tamamlamalıdır..bu benim fikrim farklı düşünceleri olan arkadaşlarada saygılıyım..

Oyun kuşu ve yapışma konusunda tartışmaların bitmesinin imkanı yok..
neden ?
çünkü genetik hakkında bildiklerimiz %1 bile değil ..
bu kuş çok iyi bir damardan geliyor sözü doğru fakat eksik..

Oyun, mutlak genetik özellik sadece ve sadece türünün temel özellikleri ile sınırlıdır.
sonradan kazanılmış genetik özellikler mutlak değildir. DEĞİŞKENDİR.

Genetik ve mutasyonu beraber irdelemek gerekir,
mutasyon değişime uğramadır( örneğin bir süre sonra kuşun taklasız inmesi gibi )bu değişime uğrama kendi içinde ve içlerinde tekrar tekrar mutasyona uğrar.

Kuşlarda renk ve oyun genetik özelliklerin yavrulara aktarımı yani kuşçu deyimiyle iyi damar/istenilen özelliklerin aktarımında bazı özellikler mutlak aktarım,bazı özellikler ise değişken özellikler olarak ortaya çıkar.

Oyunda mutlak genetik özellikler hiç bir zaman %100 olmayacaktır.
çünkü;
dişi veya erkek kuşun kan hattı ve birbirlerine olan uyumsuzluğu
gibi sebepler mutlak genetik özelliklerin oluşumunu engeller.

Oyunda hiç kaale/dikkate alınmayan bir gerçek genetiktir,

çok iyi damardan gelen kuşların yavruları asla babanın ve annenin oyunlarını sergileyemeyebilir,
sadece ikisinden birine benzerlikler gösterebilir

Bir anne ve babadan alınan çok sayıdaki yavrular,kesinlikle birbirinin aynısı olmayabilir,bi kısmı babaya veya anneye benzer daha iyi veya daha kötü vasıflarda oyun kazandırılır,burada asıl olan sabırdır,yani bütün yavruların uçurulup,içlerinden sizin beyendiklerinizi ve birbirlerine heryönden benziyenleri eşleyip devam etmeniz,beyenmediklerinizide elden çıkarmanız gerekmektedir.

Oyun kuşu yarışmalarında yüksek puan alan bir kuş,
hatta en yüksek puanı alan bir kuş,başka bir yerde uçurulunca aynı puanı alamayabilir.
bir kuşun uçtuğu yeri değiştirince bile atma ve fişek mesafesi bile etkilenebilir.
Genelde yavru kuş nerde sökerse orada daha iyi oynar,çünkü kendisine gelme,atma yönü yapar.

Kuş camiasında ençok yapılan hata ben şu damardan kuş aldım yavrular şöyle kötü böyle kötü çıktı,

gayet normal bir sonuç.. aslında öyle bir sonucun çıkmaması şaşırtıcı olurdu.

çaresi çok basit ;
alacaksın beğendiğin o adamların iyi damarlarından.
hemen ilk yavrulardan sonuç beklemeyeceksin.
oyunu kurallarına göre oynayacaksın.
yıllarca aldığın yavrularla çalışacaksın, zevkine göre eleme yapacaksın,
yani besliyeceğin kuşun Genetik yapısını sen belirliyeceksin.

Ürettiğin oyun kuşunun asıl genleri birbaşkasında olduğu müddetçe de o kuşun nasıl oynuyacağını neden anne ,baba gibi oynamadığı tartışmaları devam eder gider.

Oyun kuşunda başarı para (yüksek puanlı satın alınan kuşlar) ile değil, sabırlı bir çalışma sonucunda yıllar sonra gelir.

Kısacası sabırsız insan iyi kuşa sahip olamaz.

Bu yazım ustalara,üstadlara değil, sesli düşüncelerimin amatör kardeşlerime paylaşımımdan ibaret.

cevdet özbayer' Alıntı:
Oyun kuşu ve yapışma konusunda tartışmaların bitmesinin imkanı yok..
neden ?
çünkü genetik hakkında bildiklerimiz %1 bile değil ..
bu kuş çok iyi bir damardan geliyor sözü doğru fakat eksik..

Oyun, mutlak genetik özellik sadece ve sadece türünün temel özellikleri ile sınırlıdır.
sonradan kazanılmış genetik özellikler mutlak değildir. DEĞİŞKENDİR.

Genetik ve mutasyonu beraber irdelemek gerekir,
mutasyon değişime uğramadır( örneğin bir süre sonra kuşun taklasız inmesi gibi )bu değişime uğrama kendi içinde ve içlerinde tekrar tekrar mutasyona uğrar.

Kuşlarda renk ve oyun genetik özelliklerin yavrulara aktarımı yani kuşçu deyimiyle iyi damar/istenilen özelliklerin aktarımında bazı özellikler mutlak aktarım,bazı özellikler ise değişken özellikler olarak ortaya çıkar.

Oyunda mutlak genetik özellikler hiç bir zaman %100 olmayacaktır.
çünkü;
dişi veya erkek kuşun kan hattı ve birbirlerine olan uyumsuzluğu
gibi sebepler mutlak genetik özelliklerin oluşumunu engeller.

Oyunda hiç kaale/dikkate alınmayan bir gerçek genetiktir,

çok iyi damardan gelen kuşların yavruları asla babanın ve annenin oyunlarını sergileyemeyebilir,
sadece ikisinden birine benzerlikler gösterebilir

Bir anne ve babadan alınan çok sayıdaki yavrular,kesinlikle birbirinin aynısı olmayabilir,bi kısmı babaya veya anneye benzer daha iyi veya daha kötü vasıflarda oyun kazandırılır,burada asıl olan sabırdır,yani bütün yavruların uçurulup,içlerinden sizin beyendiklerinizi ve birbirlerine heryönden benziyenleri eşleyip devam etmeniz,beyenmediklerinizide elden çıkarmanız gerekmektedir.

Oyun kuşu yarışmalarında yüksek puan alan bir kuş,
hatta en yüksek puanı alan bir kuş,başka bir yerde uçurulunca aynı puanı alamayabilir.
bir kuşun uçtuğu yeri değiştirince bile atma ve fişek mesafesi bile etkilenebilir.
Genelde yavru kuş nerde sökerse orada daha iyi oynar,çünkü kendisine gelme,atma yönü yapar.

Kuş camiasında ençok yapılan hata ben şu damardan kuş aldım yavrular şöyle kötü böyle kötü çıktı,

gayet normal bir sonuç.. aslında öyle bir sonucun çıkmaması şaşırtıcı olurdu.

çaresi çok basit ;
alacaksın beğendiğin o adamların iyi damarlarından.
hemen ilk yavrulardan sonuç beklemeyeceksin.
oyunu kurallarına göre oynayacaksın.
yıllarca aldığın yavrularla çalışacaksın, zevkine göre eleme yapacaksın,
yani besliyeceğin kuşun Genetik yapısını sen belirliyeceksin.

Ürettiğin oyun kuşunun asıl genleri birbaşkasında olduğu müddetçe de o kuşun nasıl oynuyacağını neden anne ,baba gibi oynamadığı tartışmaları devam eder gider.

Oyun kuşunda başarı para (yüksek puanlı satın alınan kuşlar) ile değil, sabırlı bir çalışma sonucunda yıllar sonra gelir.

Kısacası sabırsız insan iyi kuşa sahip olamaz.

Bu yazım ustalara,üstadlara değil, sesli düşüncelerimin amatör kardeşlerime paylaşımımdan ibaret.

CEVDET AMCA,ELİNE SAĞLIK GÜZEL BİR PAYLAŞIM SÖYLEDİKLERİNE TAMAMEN KATILIYORUM.DOĞRU TESPİT VE DOĞRU DÜŞÜNCE YAZDIKLARININ TÜMÜ.BİR OLUKTA İŞİN ÖZETİNİ YAPMIŞSIN.
AÇTIĞIN KONU DA ASLINDA ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU AMA GEL GÖRKİ ŞURADA İKİ SATIR YAZI YAZMAK ARTIK BÜYÜK BİR POLEMİK UNSURU OLABİLİYOR O YÜZDEN BU KONU HAKKINDA YORUM YAPMADIM.EMİNİM BENİM GİBİ BİR ÇOK ARKADAŞTA BU POLEMİĞİ YAŞAMAMAK İÇİN DÜŞÜNCELERİNİ YAZMIYOR.
BİLGİ ,BECERİ VE DENEYİM.HER ELDE FARKLI YOĞURULUR BU HAMUR.....

SAYGILAR......

ELİNE SAGLIK TECRÜBE BU KADAR GÜZEL ANLATILIR ALLAH UZUN ÖMÜR VE SAĞLIK VERSİN SANA .

Geri