ana ile ogul eş olurmu

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan hakan demiral
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 11K
Katılım
23 Şub 2013
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Yaş
44
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
hakan demiral
Meslek
deri tekstil
Şehir
İstanbul-I (Avrupa)
İlgi Alanı
Kediler
arkadaşlar arkadaşımdan 15 yıldan beri beslediyi kuşlardan 1 dişi dumanlı aldım başka bir arkadaşımdanda soyunu bilmediyimiz oyunu fişeyi güzel bir nuhidi aldım bu kuşların yavrularından erkek olanını tekrar anne dumanlıya vursak nasıl olur kararsız kaldım hani ana ogul sıkıntı olurmu
 
Merhabalar Hakan abi.
Bende gerektiği yerlerde ana oğul - baba kız eşleşmesi yapıyorum şu ana kadar hiçbir sorun ile karşılaşmaladım.

Saygılarımla ...
 
hakan demiral' Alıntı:
arkadaşlar arkadaşımdan 15 yıldan beri beslediyi kuşlardan 1 dişi dumanlı aldım başka bir arkadaşımdanda soyunu bilmediyimiz oyunu fişeyi güzel bir nuhidi aldım bu kuşların yavrularından erkek olanını tekrar anne dumanlıya vursak nasıl olur kararsız kaldım hani ana ogul sıkıntı olurmu


.






.
Sayın Prof.Dr.Türker SAVAŞ bey'in çalışmasından bu konuyla ilgili bölümü ekliyorum.
Saygılar.AKRABALI YETİŞTİRME
Akrabalı yetiştirme adından da anlaşılacağı gibi birbirine kan bağı olan kuşların çiftleştirilmesidir. Bu yetiştirme yönteminin iki şekli vardır. Ana-oğul, baba-kız ve kardeşlerin çiftleştirilmesi yakın akrabalı yetiştirme, büyük ebeveyn-torun, amca-yeğen, kardeş çocukları vb. çiftleştirilmesi ise uzak akrabalı yetiştirme olarak anılır. Akrabalı yetiştirme daha önceki konularda üzerinde durulan homozigotluğun artmasına neden olur. Bu yöntemle, kuşlarımızda bulunan iyi özelliklerin yavrularında muhafaza edilmesini sağlayabiliriz.
Bu yetiştirme sistemi özellikle az sayıda, yani seleksiyon yapacak sayıda güvercine sahip olmayan yetiştiricilerin ellerinde bulunan iyi birkaç kuşun genlerinin yavrularında toplanmasını sağlar. Fazla sayıda güvercin yetiştirmeye olanakları elverişli olmayan yetiştiriciler için en iyi genetik ıslah yöntemlerinden birisidir. Böylece iyi kuşları dışarıda aramak zorunda kalmazsınız. Üstün özelliklere sahip bir güvercinin kendi yavrularıyla çiftleştirilmesi sonucu onun özelliklerini ikinci kuşak yavrularda toplayabiliriz. Zira bu kuşun genlerinin yarısı zaten yavrusunda bulunacaktır. Tekrar yavrusu ile çiftleştirilmesi demek bu kez yavrularda üstün özelliklere sahip kuşun genlerinin %75'inin bir araya gelmesi demektir.
Bu yöntemin diğer bir kullanma sahası posta güvercini yetiştiriciliğidir. Posta güvercinlerinde akrabalı yetiştirilmiş hatlar elde edilir. Daha sonra farklı hatlardan kuşlar birbirleriyle çiftleştirilirler. Alınan yavrular çoğu durumda ana ve babalarından üstün olurlar. Bu duruma melez azmanlığı yada heterosis adı verilir. Farklı saf ırktan kuşların çiftleştirilmeleri sonucu da bazı özelliklerde heterosis görülme olasılığı yüksektir. Heterosis daha çok yaşama gücü (yumurtaların döllülük oranı, yavruların yumurtadan çıkış gücü, hastalıklara dayanıklılık vb.) ile ilgili özelliklerde görülse de, tüm kantitatif özelliklerde görülme olasılığı vardır. Ancak akrabalı yetiştirilmiş hatlar arası çiftleştirmelerden elde edilen bu üstün yavruların aralarında çiftleştirilmeleri sonucu açılma olacağından beklenen üstün verimli kuşlar elde edilmez. Yani üstün yetenekli kuşlar elde etmek için her seferinde akrabalı yetiştirilmiş ana ve babalar kullanmak gerekir. Bu konuda başarı akrabalı yetiştirmenin derecesine göre artar Bu durum kuşların tekrar tekrar akrabaları ile çiftleştirilmeleri sonucu artar. Örneğin baba-kız çiftleştirilmesinden elde edilen yavruların akrabalı yetiştirme dereceleri %25'dir. Bu yavruların tekrar ana veya babalarıyla çiftleştirilmelerinden elde edilen yavrularda ise akrabalı yetiştirme derecesi %50 olur. Aynı şekilde devam edilmesi ile akrabalı yetiştirme derecesi sırasıyla %75, %87.5, %93.75 vb. olur.
Akrabalı yetiştirme aynı zamanda zararlı çekinik genlerin etkilerinin yavrularda ortaya çıkmasına da neden olabilir. Böylece zararlı genlere sahip kuşlar tespit edilmiş olur ve bunlar damızlıktan çıkarılırlar. Zira akraba dışı çiftleştirmelerde bu tür zararlı genler ortaya çıkmadan generasyonlar boyunca taşınabilir. Ancak belli bir noktada ortaya çıktıklarında bu zararlı genleri sağlam kuşlarınızın hangilerinin taşıdığını bilemezsiniz.
Akrabalı yetiştirmenin yukarıda anılan yararları yanında olumsuz bir yönü bulunmaktadır. Akrabalı yetiştirmenin derecesinin artması döl verimi ve yaşama gücü ile ilgili özelliklerin gerilemesine sebep olabilir. Bunlar yumurtlamada bozukluklar, erkeklerin dölleyememesi, yavruların yumurtadan çıkamamaları, yavrulara iyi bakmama, hastalıklara direncin azalması vb. olumsuzluklara yol açabilir. Ancak akrabalı yetiştirilme derecesi çok yüksek olmayan kuşlarda bu olumsuzlukların görülme olasılığının düşük olması ve yukarıda sayılan yararları nedeniyle gerektiği yerde bu yola başvurmanın hiçbir sakıncası yoktur.

ALINTIDIR
 
BENİM METODUM AKRABALI ÇALIŞMAKTIR..ÇOK KUŞ DEĞİL BİR ÇİFT İLE YOLA DEVAM EDİLİR KUSURLULAR ELENİR..
 
yavruların sakat çıkma ihtimalleri var yani çok sıkıntılı iş ama yinede siz bilirsiniz
saygılar
 
Eğer imkan varsa ana oğul arasında değil de kardeşler arasında çaprazlama yapmak daha doğru olur. Ama ana oğul eş olmasında da ciddi bir sakınca duymadım
 
başka şansın yok ise, eşle. Bunlardan çıkan yavruları dene, şayet seni tatmin edecek derecedeyseler, 2. ağız yavrular ile anne babayı çapraz eşle (anne - oğul), bunlardan gelen yavrularıda dene, güzelseler, ilk ağız çıkan yavrular ile bu yavruları eşle, 2 anaç takımın olur, kanı devam ettirirsin..
 
bende öyle düşündüm mesut bey ama bazen 1 üs yuva ile 1 alt yuva birbirini tutmuyor ben uçurup izleyip eşlemeyi düşünüyom amacım 1 tane kuştan kuş tutmak dediyim dibi duman dişinin 15 yıl geçmişi var uçumu atışı fişeyi çok düzgün erkeyin geçmişini bilmiyom oyunu fena sayılmaz altından gelen erkekleri hep dumana vurup soy yapmayı düşünüyom acaba daha önce yapan varmı merak ediyorum
 
Geri
Üst