aralarındaki fark

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan beyzade
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 49
  • Görüntüleme Görüntüleme 30K

beyzade

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Engin ÇAVUŞ
Meslek
Öğrenci
İlgi Alanı
Kuşlar
selam arkadaşlar çevremdeki kuş besleyen genç arkadaşlara ziyerete gittiğimde kuşları uçururkenhavada gördükleri her yırtıcı kuşa şahin demeleri dikkatimi çekti ve kendi bilgilerim doğrultusunda bu konuyu açmak istedim.

Ekli dosyalar

• atmaca1.gif
    atmaca1.gif
    25.7 KB · Görüntüleme: 4,257
  • kerkenez-12.webp
    kerkenez-12.webp
    11.6 KB · Görüntüleme: 3,493
  • resim.webp
    resim.webp
    38.3 KB · Görüntüleme: 3,252
gerçekten güzel bir konu acmısın ve bencede kerkenez en tehlikeli olanı cok hızlı ve sinsi

dağın eteğinde kuş besliyorum atmaca saldırmasına rahmen yakalayamıyor kerkenez çok kuşumu kaptı.en tehlikelisi o.

http://www.kazimcapaci.com/gokdogan.htm

selam tabiki hepsi şahin değil ama kuşlarımıza en cok zarar veren yırtıcı bu linktekidir.

vanhelsing' Alıntı:
dağın eteğinde kuş besliyorum atmaca saldırmasına rahmen yakalayamıyor kerkenez çok kuşumu kaptı.en tehlikelisi o.

selam kerkenez güvercin almaz ya ben yanlış biliyorum yada sen yanlış tanıyorsun.

yavrularımı alıyor .diğer kuşlarımıda ürkütüyor.videosunu çekersem gönderirim size .atmaca bugune kadar kuşumu kapamadı .şahin fazla yok. ama kerkenez yüzünden döneklerim kaçıyor hep baska taraflara götürüyor ürkütüp.

olabilir ürkütme olayı güvercin daha yerdeyken bir kilometre uzaktaki yırtıcı kuşu bile görüyor. yaradılışta yırtıcıların hepsinde bizim fark edemediğimiz üstlerine işlenmiş bir nakış vardır ve ona yem konumundaki hayvanlar bunu bilir ve tehdit olmayacak mesafadeyken bile dikkat kesilir. kendisine zarar veremeyecek kerkenez ve benzeri kuşların yanında uçarken diğer tam anlamında tehdit oluşturan kuşları gördüğünde bile kendini yükseğe vurur kaçar yumasına sığınır bunun gibi önceden yapmadıgı hareketler yapar ama kerkenez olması zor ihtimal.

valla ne yalan söyliyim kerkenezi bilmiyodum ama öğrendim.Çok teşekkür ederim...

bilmem belkide siz haklısınızdır kuyruğundan yanılıyo olabilirim.

vanhelsing' Alıntı:
bilmem belkide siz haklısınızdır kuyruğundan yanılıyo olabilirim.

belkide ben yanılıyordurum burda bu konumda olan kuşlar orda tam avcı konmunda dır.

beslediğim yerin etrafı 4dağ ile çevrili o yüzden yırtıcı cok belkide kerkenezdir en yakın zamanda fotoğraf koyarım yuvası evimin yanında zaten.

vanhelsing' Alıntı:
kerkenez tehlikelidir kardeşim kuşu zor taşıdıgı halde kapıp götürüyor uçan kuş için faydası olmaz ama yerdeki kuşları korumak için genelde kerkenezin geldigi yöne dönük olarak bir ayna koy ve bulabilirsen baykuş maketi o zaman yerde pek dalmıyor kuşlara bende çok ugraştım kerkenezlerle ama bu dediklerim yerdeki kuş için geçerli yoksa uçan kuşa çagre yok

şahinin o ince yapısının sebebi av için uçmasıdır şahin av için uçmadığında havada atmacadan ayırt etmeniz biraz zor olur

Alttaki resmi atmacaya benzetemedim, bizim burdaki atmacaların kanadı o kadar geniş değil, kanatları dar,kuyruk kısmı uzun,tıpkı havada planör ucak gibi duruyor:)

aradaki fark

kerkenez çok aç olmadığı sürece güvercinlere kolay kolay saldırmaz genel avları serçe kırlangıç sığırcık tarzı minik kuşlar ve böceklerdir.
ama aç olduğu zaman güvercinler için tehlikelidirler

gökay' Alıntı:
Alttaki resmi atmacaya benzetemedim, bizim burdaki atmacaların kanadı o kadar geniş değil, kanatları dar,kuyruk kısmı uzun,tıpkı havada planör ucak gibi duruyor:)

selam o dediğin kerkenez :=)

RESİMLER ALINTIDIR.

Ekli dosyalar

• 08.webp
    08.webp
    23.7 KB · Görüntüleme: 3,100
  • 10_72kerkenez.webp
    10_72kerkenez.webp
    38.6 KB · Görüntüleme: 2,775
  • 030AB09A03008659.webp
    030AB09A03008659.webp
    9.1 KB · Görüntüleme: 3,139
RESİMLER ALINTIDIR.

Ekli dosyalar

• Falco_tinnunculus_F_Mogan_75.webp
    Falco_tinnunculus_F_Mogan_75.webp
    27.4 KB · Görüntüleme: 2,721
  • Falco_tinnunculus_Mogan_71.webp
    Falco_tinnunculus_Mogan_71.webp
    9.7 KB · Görüntüleme: 2,703
Genel olarak bu daha teklikeli, şu daha tehlikeli diye siralamak yanlis olur. Yasadiginiz ortama gore degisir bu. Bazilari bir yerlerde hic yokken, bir yerlerde yuzlerce ve en tehlikeli o gorunebilir. Bizim burada Atmaca meshurdur kus kapma konusunda.

slm benim gördüğüm hep kerkenezler alıyo atmacalar daha iri oldokları için bir arkadaşımın oyun kuşlarını alyo kolay olanları onları oynarken yakalıyo yani atmaca çok değilde kerkenez çok alıyo iyi ve firesiz günler. :hayir:

ben sizle sırası gelmişken bir anımı paylaşmak istiyorum

kuraban bayramı için köye gitmiştik benim asıl kuşlarda orda tam biz kurbanı keserken kuşlar birden korkup havaya kalktı havaya baktım kerkenez var tam da sırası dedim :hayir: nerden cıktı bu kuş sadece postalar ucuyordu ve çok geçmeden benim postanın tekine vurdu tam kuşu tuttu kuş cırpındı ve bıraktırdı o anda kerkenez ile birlikte yere kadar düştüler mesafe cok uzak olduğu için ben yanlarına gitmeye kerkenez kacmış (kusada bişey olmadı) bu ilginç anımı sizlerle paylaşmak istedim

evet arkadaşlar kerkenez dediğimiz yaratık sadece güvercinleri korkutur fakat alamaz bu hem fizik kurallarına hemde doğa kurallarına aykırıdır bir güvercin büyüklüğünde ancak vardır bu nedenle kendi ölçülerine uyan kuşlara değil serçe tarla faresi gibi ufak uçuculara ve kemirgenlere saldırır.Ancak balkonun üzerine geldiği zaman yandık kuşlar parlar bu sayedede her daim onu yukarılardan izleyen şahin ve atmacalara gün doğar bu mevsimde ve özellikle ocak ayı başlarından mart sonuna kadar kuşçular arasında bilinen kerkenez zamanı dönemindeyiz işi bilen bu sebebten ağzı yanan arkadaşlar genelde kaliteli kuşlarını kapalı tutar ki parlayıp dağılmasınlar diye en yakın örnek dün akşam 16:30 gibi 70/80 adet kuşun arkadaşın balkonundan kerkenez yüzünden dağılıp 6 tane kayıp vermiş olmasını gösterebilirim

kerkenez özellikle kış aylarında kuşlara dalıyo hele bide ağaçlık bi yerde kuş uçuruyosanız.

Bulunulan bölgeye göre bu yırtıcı kuş cinsleri hem çeşit olarak ,hem de miktar olarak farklılık gösterir.
Benim bulunduğum bölgede ''armara '' bu 1 ve3 cüresimbeki arkadaşlar boliktarda var .
İlk resimdeki ŞAHİN kuşu sineğe çıkarıp bekletiyo birmiiktar kuşun altıan girip kuşu iyce yükselttikten sonra gözden koyboluyo kuş alan boşaldı diye düşünüp ineşe geçince tekrar beliriyo busefer şahin yukarıda güvercin orta menzilde oluyor güvercini ortamenzilde iken belli bir mesafenen gözdamlası olup kendini sıkıp mermigibi hızlı bir hamle ile kapoyor. kaçırdığını az gördüm . birde ani olarak beliriyor ve yine güvercine yukarıdan saldırıp kapıyor kuşun görmeşansı bile olmuyor . en altaki resim, adı ne ise ,o daha ufak ama kanat açıklığı geniş bu arkadaş ortanın altından çatı boyu ve ya yerden yada ağaç arasından hızlı hamle yapıp kuşu yakalıyor kumruyu daha çok tutuyor güvercinide yılmadan baya kovalıyor bir sıkıntısı var ,kuşu tutun ca çok uzağa götüremiyor daha yakın çevrede hemen yere inip avını yemeye başlı yor . bu her iki yırtıcı dostumuzda aynı yerden kuş tutmaya çabuk alışıyor ve baya ğı bir ızdırap oluyor bana . bu yıl her ikisinen de çok çektim anlıyacağınız . selamlar. ŞEREF

bilgilen dir diğin icin teşekkürler ben dağ basında olduğumdan bizim burda atmaca ,kerkenez hepsi var kuşlar alıştı artık ama hic yeni kuş ucurmaya gelmiyo korunmak icin kuşların ayaklarına kücük cıngıraklar takıyom bayabi etkisi oluyo sizlerede tafsiye ederim :

tengelli' Alıntı:
http://www.kazimcapaci.com/gokdogan.htm

selam tabiki hepsi şahin değil ama kuşlarımıza en cok zarar veren yırtıcı bu linktekidir.

Sana katılıyorum.biz buna UŞAK'ta sivri kanat diyoruz.bu geldikten sonra kuşun kurtuluşu pek olmuyor.çünkü bu kuş mesafe diye bişey tanımıyor.sadece kuşu secmesi yeterli.her türlü dalıyor kavolıyor ve sonuçta gözünüz gibi baktınıgınız en iyi kuşu yakalıyor.hatta bazen nispet yapar gibi kuşu yakalayıp üstünüzde 2-3 tur atar ve kuşun kafasını önünüze atar.

....... UşAkTaN SeRDaR aRSLaN .......

selam bende kırlangıc kanat yada hilal kanat diyorum mükemmel avcılar eğer daldığı kuşu alamazsa ya kuş çok şanslıdır ya avcı genctir deneyimsiz. deneyim kazandığında hemen hemen her dalışı bizim için almış sayılır çünkü kuş pert olur alamasada bana ne cektirdi diye düşünürsem 3 ay uçuramadım bir ara am şimdi yok hiç 1 senedir dalmıyor. buda benim şansım :=)

Atmaca Bütün türleri ormanlarda yaşayan ve daha çok küçük kuşlarla beslenen atmacalar, oldukça kısa, geniş kanatlı ve uzun kuyruklu kuşlardır. Bu özellikleri, avlarına yetişebilmek için kısa sürede büyük hızlara erişebilmelerini ve sık ağaçlar arasında ustalıkla manevra yapabilmelerini sağlar; buna karşılık, şahin, kartal, tuygun gibi daha uzun kanatlıyırtıcılar kadar uzun süre kanat çırpmadan dönemezler.

Atmacalar eğitildikten sonra avlarda kullanılabilmektedir

Şahin ler ise atmaca ile aynı familyadan gelmektedir ler (atmacagiller) ve bir çok cinsi vardır

Bayağı şahin (Buteo buteo) Türkiye
Kızıl kuyruklu şahin (Buteo jamaicensis)
Paçalı şahin (Buteo lagopus) Türkiye
Kızıl omuzlu şahin (Buteo lineatus)
Geniş kanatlı şahin (Buteo platypterus)
Paslı şahin (Buteo regalis)
Kızıl şahin. (Buteo rufinus) Türkiye
Kır şahini (Buteo swainsoni)

Bu yüzden bir çok türü olduğu için atmacayla birbirlerine benzerlikleri vardır ve bencede havada atmacamı şahinmi diye ayırt etmek zordur
ŞAHİNLER Şahinler öbür yırtıcı kuşlardan geniş kanatları ve yanlara doğru açılan yuvarlak kuyruklarıyla ayırt edilebilir. Ağır kanat darbeleri ile uçar ve havada asılıymışçasına, kanatlarını çırpmadan uzun süre dönenirler.

Çoğu türün üst bölümleri beyaz ya da kahverengi benekli, kanatları çizgilidir. Ama renkleri aynı tür içinde bile önemli ölçüde çeşitlilik gösterebilir.

Şahinler genellikle böcekleri ve küçük memelileri avlar, ara sıra kuşlara saldırır.

Çalı çırpıdan yaptıkları ve yumuşak maddelerle döşedikleri sağlam yuvaları ağaçların ya da kaya çıkıntılarının üzerinde bulunur. Dişiler yuvaya 2-5 tane kahverengi lekeli beyaz yumurta bırakır.

Saygılarımla CEM KAVUKCU

tengeli arkadasımıza aynen katılıyorum kerkenez kusu alamaz atmaca en tehlıkelısı

evt arkadaşlar kerkenez güvercin alamaz güvercin onun için büyük bir yemektir ama balkondan yavru alabilir genelde vb hayvanları avlar güvercin için tehlikelisi şahindir tabiki şehin en sevdiği yiyecekte güvercin ve tavşandır malesef araştırdığım ve gördüğüm kadarıyla soylediklerim bu doğrultuda

Geri