Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Arı kovanı ve bal peteği yapımı

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,306
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Arı kovanları, sanat eserleridir ve bal arısının evidir. Günümüzde vahşi yaşamda oldukça nadir görülürler – sadece içi boş ağaçlarda. Genel olarak bal arıları olarak bilinen arı kolonilerine yuva sağlayan arıcılardır. Arı kovanları, içine bal peteği yapımının temelini oluşturmaları için hareketli ahşap çerçevelerin yerleştirildiği birbiri üstüne istiflenmiş beş ahşap veya plastik kutudan (çerçeveden) oluşur. Uçuş deliği, alttadır ve kapak, çıkarılabilirdir.
dışarı salarak, bunları ağızları ile örerek ve kendi bez salgıları ile karıştırarak vücutlarında ürettikleri bal mumu ile ahşap çerçeveler içinde yukarıdan aşağıya doğru bağımsız bir şekilde bal peteklerini inşa ederler. Bu şekilde hazırlanan mum küfleri, daha sonra kesintisiz bir şekilde mevcut bal kovanına eklenir.

100 gram bal mumu için 125.000 mum küfü gereklidir. Bu, polenin ve balın depolanması ve de gençlerin yetiştirilmesi için yaklaşık 8000 petek gözünün inşasında kullanılabilir.
Bu geometrik ve mimari mucize, sadece matematikçiler için önemli değildir. En başta petek gözleri, neredeyse dairesel veya silindiriktir. Sadece arıların kendileri tarafından yaratılan ısıdan dolayı petek gözleri ısınır ve elastik hale gelir ve doğal bir şekilde enerji bakış açısından en ekonomik ve verimli şekli, altıgen şeklini alır.


Genç bal arıları, arı kovanının merkezinde yetiştirilir. Larva yeterince büyüdüğünde, bu kuluçka gözlerine mumdan bir kapak yapılır. Çiçek poleni, bu kuluçka alanı yanındaki ve altındaki bal peteği gözlerinde depolanır ve üstleri kapak ile örtülmez. Yukarıda ise üstleri gene örtülü olan bal depoları vardır.


Yılın büyük bir çoğunluğunda arı kovanındaki sıcaklık, ideal olarak 35°C’dir. Kapalı alandaki böceklerin yoğunluğu ile de birlikte bu, hastalıkların yayılması için ideal koşulları oluşturur. Ama arılar, bunun için de hazırlıklıdır. Ağaç reçinesinden ve polenden çimento (propolis) yapar, böcekleri dışarıda tutmak veya öldürmek için küçük delikleri, gedikleri ve çatlakları kapatmada bunu kullanırlar. Kuluçka gözlerinin içi de ince bir propolis katmanı ile örtülüdür. Kovan çok sıcak olursa uçuş deliğindeki arılar, kanat hareketlerini kullanarak bir soğuk hava akışı yaratırlar. Soğutma, tarlacı arılar tarafından sağlanan suyun buharlaşması ile yoğunlaştırılır. Kovan çok soğuk olursa arılar (ısıtıcı arılar), kas titreşimlerini kullanarak kuluçka hücreleri arasındaki boş hücrelerde sıcaklığı artırırlar.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular