Hastalık
Saka diğer kuşlara nazaran çok hassas ve nazik bir kustur. ani yem değişimi ,yer değişikliği, bir yerden bir yere tasıma, pis ortam, cereyanda kalması sakanın strese olması için yeterli sebeplerdir.
strese olan bir saka öncelik olarak bağırsaklarında devamlı taşıdığı zararlı bakterilerin hücumuna uğrayacaktır stres sakada halsizlik güç kaybı ne sebep olduğu için bu bakterilere yenik düşüp hastalanacaktır. genelmede saka şişindiği zaman ve devamlı kafası kanadının altında uyuduğu zaman birde bağırsaklarda kızarıklık ve şişme olduğu zaman kurtarması çok zor oluyor ve sonuç ölümle bitebiliyor.
Ben sakalarıma strese veya hastalanmadan önce önlemlerimi alıyorum ve bazı ilaç larp perimdik olarak kullanıyorum. bu ilaçlar esb3%30 ve baycox%2,5 .
esb3 beyaz toz halinde olur ve suya katılarak kuşlara verilir dozaj ise; 1 litre suya 1 gram katılarak verilir ve beş gün arka arkaya her gün yeni karışım yapılarak kür uygulanır.
baycox sıvı halinde olur ve suya katılarak verilir dozajı ise;1 litre suya 1 mililitre katılarak iki gün arka arkaya kür olarak verilir.
her iki ilaçta zararlı bakterilerin yanında faydalı bakterilerime öldürdüğü için kür uygulandıktan sonraki iki gün kuşlarımıza vitamin desteği yapmalıyız
ben esb3 u sene boyunca ayda bir defa beş gün veriyorum. baycoxu ise bazen iki ayda bir bezende ayda bir iki gün veriyorum.
Sağlıklı sindirim için mineraller şart
Hastalıktan Doğal Korunma
Birde doğal bir yöntem la saka laldaki zararlı bakterileri dışa atabiliriz.
bunun için elma sirkesini kullanıyoruz 1 litre suya iki çorba kasığı elma sirkesi katarak iki haftada bir sakalara verilir.
ben elma sirkesi yerine ayni görevi daha etkili gören vior isimli katkıyı kullanıyorum.
Saka beslediğimiz ortamlar nemsiz olmalı. kafeslerin tabanına buna göre sıçrayan suyu çabucak emecek ve nem bırak mayacık ağaç talaşı tavsiye ediyorum.
Cocidose hastalığından korunmak için Foniopaddy isimli tohumu öneriyorum.
Foniopadyy
Alıntıdır.
Kaynak:http://www.kanaryavedogakuslari.com/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=65