Bu yıl İlkbaharda aşı sonrasında benimde kümesimde ciddi manda ölümler oldu , aşıyı uygulamadan önce kümes genel olarak neşeli bir kümesti, birkaç tane müzmin sıkıntılı kuş vardı sadece . Aşıyı uygulamamla beraber ilk 3 gün içinde farklı bulgularla kuşlar hastalandı ishal olan kusan ani ölümler , boyun dönmesi ve akabinde ölüm vs ,. Aşı öncesi tatsız olan kuşlar öldü bunu doğal karşılıyorum hasta kuşa tekrardan mikrop veriyoruz zayıf bünye kaldırmıyor tabi. Ancak taş gibi sağlam öten uçan kuşların bir gece sonra sihirli bir değnek deymişcesine dökülüvermesi manidardı . Aşı dışında başka bir bahanesi oktu , bana görede aşıya bağlı bir sorun yaşadılar . Netice olarak aşını uygulamadan önce bir defa dahi de olsa soğuk zincir kırılmış olabilir , bozuk aşıyı uygulamış olabileceğimizi düşündük . oldukça üzücü bir durum yaşadım. Şuan aşı konusunda çekinceleriim var , sağlam aşıyı bozulmamış aşıyı nasıl temin edebileceğimi araştırıyorum . Gelelim aşı uygulamasının faydası varmı yokmu konusuna ; daha önceleriide aşı uygulayan biri olarak toplu ölümlerin önüne geçmenin başka bir yolu olmadığını düşünüyorum aşı şart amam işte o sağlam aşıya ulaşma konusu biraz muaama. Bilinen ve güvenilen yerden temini önemli , zamanlama kümesin genel sağlığı aşının uygulama esasları vs de gözardı edilmemesi gereken hususlar . selamlarŞEREF