Atma vs Biz - Savaş başlıyor

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan bygecce
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

bygecce

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Furkan
Meslek
Yıldız
İlgi Alanı
Kediler
Herkese selamlar. Bu illet kuş hemen hemen çoğumuzun canını yakmıştır heralde. Genelde gidipte en çok oyun yapan kuşu seçmeleri ise apayrı bi dert. Değerini bi kenara bırakın izlemekten en çok keyif aldığınız kuşunuz biranda atmacanın pençelerinde yokoluyor. İstanbul-Çatalcadaki ormanlık alanları bilenler nekadar atmaca olduğunu tahmin edebilirler. şuan kümesimde 4 kuş var fakat bikaç sene önce 24 adet kuşum varken çok kuşumu kaptırdım. Fakat arkadaşımla bu konuyu uzun uzun konuştuk tartıştık kendimize göre önlemler aldık. Sizlerle paylaşmak isterim inşallah işinize yarayanlar olur.

1- Kapalı havada kuş uçurmamaya çalışıyoruz. Mesela kuş 1 saat uçuyorsa seyretmenin yarım saate yakını atmaca gözetmekle geçiyorki tüfeği patlatıp geç olmadan kaçmasını sağlamak amacıyla. Erken görüp tüfek patlattığımızda geri gelmesi çok zor. Tüfek kullanma ihtimali olmayanlar ses tabancası alabilirler pahalı değil.

2- güçlü bir kolonumuz ve eski bir teybimiz var. taktığımız kasette karga ve baykuş sesi var tekrar tekrar sırayla bi baykuş bikaç sn sonra karga sesi. alan açık olduğu için güzelde yankı yapıyor bu sayede atmacanın çoğunlukla uzaktan geçtiğini gördüm. tabi bunu biraz geç keşfettik :utangac:

3- bu yöntemi avcılar silah dünyasında söylediler. ne alırsancılarda 1 liralık aynaları bilirsiniz. onlardan 6 tanesini 1 tanesi havaya bakacak diğerleri tam dik olmayacak şekilde hafif geriye eğik olacak şekilde yanyana yapıştırdıktan sonra güneşe bakacak şekilde koyuyoruz. atmacada caydırıcı etkisi olduğunu söylemişlerdi.

4- çatıdaki kuşunuzu kaldırmasını engellemek için canlı baykuş veya doldurulmuşunu av bayilerinden temin edebilirsiniz.

umarım bir kişiye dahi olsa yardımım dokunabilir. geçen gün hafa çok hafif bulutluyken yeni kurmaya başladığım kümesime getirdiğim güzel bir mavimi uçurdum o sırada sularını tazeliyim derken atmacayla kuşumu kısa bi kovalamacada gördüm Allah'tan kuş direk çatıya attı kendini. kümesi yeni kurduğum için dediklerimi kendimde faaliyete geçiremedim kısmetse pazartesi tamam olur ama arkadaşımda etkilerini çok gördük inşallah sizede faydalı olur

Paylaşım için teşkler..Yırtıcı kuşlar konusunda Allah hepimize kolaylık versin..

benimde kuşçulukta en korktuğum 1. şahin,atmaca ,2.si hırsızlar. neden gidipte en güzel en gözde kuşları kaptıklarını hala anlamış değilim. geçen 8 tane kuş kaldırdım; 1'i kendi yavrum dişi mısıri diğerleri yavru kelebek. mantık olarak yavru kelebeklerden birini kapması lazım ama benim en sevdiğim dişi mısırimi kaptı. hatta yavrusuda vardı. yani yavrumun yavrusunu çıkartmıştım. neyse bu da Allahın doğaya koyduğu bir denge. yırtıcı kuşlara kızamıyorum. Onları öldürmemek şartıyla söylediğiniz gibi mücadele etmek gerekir. onları öldürürsek doğadaki denge bozulur. bir ırkı yaşatalım derken başka bir ırk yok olur.

benim bildiğim kadarıyla iyi kuş diğer kuşlardan daha fazla dikkat çekerek içlerinde en cazip o geliyor atmaca ve şahine. tabi buda doğa kanunu olarak hayvanın içgüdüsü. nasıl bir aslan, hasta veya yavru olan hayvanı kolay lokma olarak seçerse bunlarınkide o misal. geçen gün yaban tvde izledim atmaca ile bıldırcın avına çıkıyolardı. mart nisan gibi yakalayıp ekim ortası kasım gibi doğaya saldırlarını söylediler. çatalcada beslediğim yerde öyle meret biyerki doğuda 4 km ileride orman, batıda 2,5-3 km ileridede orman. bizim yerde tam ortasında bir yerleşim alanı. inanması çok zor geldi bana ama 8 tane atmaca geçti arka arkaya bu aylarda uçurmak biraz zor olucak sanırım

Ben bi yandaki konuya yazı yazdım bu konu hakkında..Yeni kümes kurdum kuşlarımı alıştırıcam derken neredeyse hepsi tehlike altında..Henüz Alaca doğan yada kuşculuk deyimiyle kızıl yada KARAŞAHİN görmedim bu bölgede..Ama bursada umursamadığımız kerkenez burada bana kök söktürüyor, kafaya koydum ya ben onu yakalayacağım yada ben bu işi burada yapamayacağım :))Hayvan direkt çatıya saldırıyor ve bir çift sabunim var damızlık çatıya kalkabiliyorlar anca bi erkeğini yere yapıştırdı üstüne çöktü bugünde dişisini :))ikisindede koşarak yetiştim kanatta ufak çizik var evlatlarım sağlam Allahıma şükür:) Ama Kurnaz Selaniğe saldırmıyor nedense ??Oda biliyor ne kadar hızlı ve atik olduklarını..

Geri