atmaca ve şahin kovalıyan postalar !!

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan FiLoZoF-
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 13
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K

FiLoZoF-

Üye
Katılım
13 Haz 2012
Mesajlar
58
Tepkime puanı
0
Yaş
28
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
atakan çalışkan
Meslek
güvercin üreticisi
Şehir
Manisa
İlgi Alanı
Kuşlar
selamın aleyküm abilerim kardeşlerim... ben mardin bakıyorum ve başımda çok büyük bi atmaca belası var ayaklarımın dibinde yem yiyen tek kuşa dalacak kadar gözü kara bu sitede ne zamandır duyuyorum ve başkalarındanda, bazı postalar atmacaları ve şahinleri kovalıyormuş arama yaptım çok geniş çaplı site içi ve dışı hçbir bilgiye ulaşamadım bu konuda bir bilgisi olan varsa açıklayabilirmi ve nasıl bulacağımı, diyer postalardan farkını söyleyebilirmisiniz? samimi cevap veren herkeze öok teşekkür ederim. iyi akşamlar.
 
Postalar atmaca şahin kovalamazlar ancak saldırıda ise %95 yakalanmazlar.
 
ilker arkadaşın da dediği gibi kovalamazlar, sadece yakalanmaları zordur.

yanılgıya düşülen nokta şu;

Posta, adana, van yüksek uçucusu vs. tarzı kuşlar filo kuşlarıdır. Yani toplu halde uçarlar, taklacı, kelebek, selanik vs. cinsleri gibi bireysel biri sağa biri sola dağınık uçmazlar, bu yüzden de yırtıcı kuşlar filo kuşlarına pek dalmazlar, sürekli birlikte uçtuklarından yırtıcı kuşlar hedefi belirleyemezler, ve filo başındaki genelde buna roller denir, kuş bir tehlike sezince dalışa geçer haliyle hepsi birden dalışa geçer, yırtıcı kuş yakalayamaz. Ama bireysel uçan kuşlar dağınıklıklarından dolayı tehlikeyi fazla sezemezler, oyunlu kuşlar oldukları içinde mesela taklacı, ne yapacağını şaşırıp takla atmaya başlar, yırtıcı kuşa kolay hedef olur.

Bunun yanı sıra, posta veya adana cinsi iri kuşların kerkenez dediğimiz, en küçük yırtıcı kuşu kovaladıklarına ben de şahit oldum, zaten bu kuş çok nadiren güvercin kapabilir, daha çok fare serçe vs gibi küçüklerle uğraşır, kısmet çıkarsa da hayır demez.

Senin dikkat edeceğin nokta şu olmalı; Güvercinlerin gözleri çok keskindir, sen yukarıda kuş uçururken yerde de mutlaka kuş bulundur, ve yerdeki kuşlarını gözlemle sinek, bulut dediğimiz bir seviyede yırtıcı bir kuşu gördüklerinde kafalarını yana çevirip sürekli o kuşu takip ederler, Sende hemen parıltı verip havadaki kuşlarını en alçak seviyeye indirebilir veya direk yere indirir, %90 saldırıdan kurtulursun. Çünki yırtıcı kuşlar yüksek seviyede uçum yapıp hedefi seçer ona göre de dalışa geçer avını yakalar, düz uçarak gelip almazlar. Bu kısa mesafeyi tutturabilirsen, az kayıpla atlatırsın. Bunun yanı sıra, ıslık çalmak, yüksek sesler çıkarmak, ve siyah bir poşet bez sallamak da yırtıcı kuşları ürkütüp hedefini bozmaya yardımcı olur. Bunun haricinde kuş çıkmışsa kısmetten, ne gelir elden...
 
öncelikle çok teşekkür ederim mesut ağbi cavabın için bende 7 nardin bir tanede yarış postası var kendiliğinden gelmiş, her neyse ben lise 3te okuyorum ve hava karardığı zaman evde oluyorum kuşların uçması ve oyundan çıkmaması için sabah uçurup serbest bırakıyorum, atmacada sabah avlanırmış ben eve bi geliyorum kuş eksiği var kuşum az olduğu ve gerçekten onları çok sevdiğim için çok moralim bozuluyo bu duruma bende çare arıyorum. mardindende vaz geçmek istemiyorum, şöyle bir olay paylaşayım ; geçen pazar sabah kuşları uçurdum ve bir saat sonra banyo yaptırdım her hafta rutin olarak yaptırırım oturdum kuşları izliyorum sudan çıkıp kendilerini temizlemeye başladılar ilerden atmaca geldi aramızda 2 metre vardı bana baktı sonrada kuşu aldı mavi mardinimi aldı gitti :hungur: kuş bir gün sonra geri geldi :heyo: bende o yüzden çare aramaya başladım. şimdi yeni bir tuzak öğrendim haftasonu onu yapıcam canlı olarak atmaca yakalanıcak ve onu napıcağımı bilmiyorum :hmm: sizce ne yapabilirim?
 
Manisa da hayvanat bahçesi varsa gidip oraya teslim edersin. Bunun haricinde pek bir şey yapamazsın :)

Sen kuşlarının başında değilken kuşlarının serbest olması oyun performanslarını arttırmaz düşürür. (sağa sola uçarken yorulmuş olurlar, başka yerlere konmaya alışabilirler) Sadece sabahları uçur yemle kümese kapat, diğer sabah aç yine aynısını yap. Daha fazla uçtuklarını oyun yaptıklarını fark edeceksin.
 
mesut ağbi çok sağol benim aklıma neden hiç gelmedi bilmiyorum valla :heyo: tabi yav ben normalde yani tatilde sadece akşam üzeri uçurup yemleyip kapatıyodum. benim tek yapmam gereken uçuş sağatlerini değiştimek, tamamdır ağbi sayende çözülmüş oldu bu olay Allah razı olsun senden ve bu sitenin kurulumunda emeği geçen herkezden. ben bu siteyle öğrendim kuş bakmayı, onları rahat ettirmeyi, bu tip sorunları çözmeyi... çok sağolun teşekkür ederim herkeze atmacasız şahinsiz güzel günler dilerim ii akşamlar :heyo: :slm:
 
Orjinal yarış postası uçuruyorum 30-40 lı grup olarak bu atmacanın kovalanma fenomeni filonun atmaca süzülürken üzerine üzerine uçmaları onun dışında bunu atmacaya saldırı olarak yaptıklarını gözlemlemedim ama grup olmalarının avantajı olarak kullanmaya çalışıyorlar herhalde, 2-3 defa bende rastladım bu duruma kendi kuşlarımda. Asıl kabus gökdoğan tam bir ölüm makinası, postalar ona pek yaklaşamıyor.
 
postanın doğanı kovalaması insanın azraili kovalaması gibi bişey olur (:
 
muygun' Alıntı:
postanın doğanı kovalaması insanın azraili kovalaması gibi bişey olur (:


:))))))

"kediye kafa atan çılgın fare" :))))
 
anladım nedemek istediğinizi,postalarda sayısı fazla olan filolar atmacanın üstüne gidiyo veya atmacaya pek yakalanmıyolar anladığım kadarıyla, peki bildiğiniz başka atmacanın yakalayamadığı güvercin ırkları biliyormusunuz ? ama filo halinde olmaları bende biraz zor peder pek ılımlı bakmıyo bnm kuş beslememe sayı en fazla 8 olabilir ve 8 tane güvercin varken bile başımın etini yer babam azalt şunları diye :D pek masraflı değiller ama bakımları zor ve zaman isteyen bir iş babamda zamanımı kuşlarla geçirmemi istemiyo onların beni rahatlattığını bilmiyo tabi. yani kısacası sayısı az olmasına karşın atmacanın yakalayamadığı ırkları soruyorum bileniniz varmı?
 
bursa kuşu denilen BURSA OYNARI olabilir, hızlı ve sert uçup ani dalışlar yapabilirler, genel özellikleri de makaracı olmalarıdır. Diğer ırklara göre daha az yırtıcı kuşlara yakalanırlar.
 
çok teşekkür ederim cevaplarınız için artık atmaca ve şahinin baskısına yenik düştüm, evimiz iki katlı etrafı bağlarla çevrili bilirsiniz manisanın üzümü meşhurdur :D 2. katı inşaat halinde benim kümesim en üstteydi terasta tahtadan ama şimdilerde çevremden aldığım önerileri mantıklı buldum ve beyaz - pembe posta beslemeye başlıyacağım 2. kattan bir odayı kümese çevireceğim camların olduğu yere cam taktıracağım kapı tal olmalı birde cama girip çıkabilecekleri bir göz yapıcam, 50 ye yakın alacağım bir abiden, zaten bizim burası darı, buğday, vs... tarlaları dolu, kuşları alacağım abide 150 küsur kuş var sabah o gözden kuşlar çıkıyolar ve akşama kadar o tarlalarda yayılıyolar yem takviyesi kışın gerekiyo sadece, ayrıca yan komşum selanik bakıyo uçurma zamanlarımız uyuşmuyo kuşlar birbirinin oyununu bozuyo oda etkili oldu dolayısıyla artık posta bakacağım ve şu an başladım postaları ve kümeslerini araştırmaya herşey için sağolun iyi ve atmacasız günler dilerim saygılar.
 
Geri
Üst