Atmaca

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 3
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
Katılım
6 Ocak 2008
Mesajlar
4,880
Tepkime puanı
2
Yaş
38
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
Şehir
Muğla
İlgi Alanı
Balıklar
Merhaba,

Karadeniz Bölgesinde ve özellikle Rize İlimizde Atmaca kültürü oldukça gelişmiş olduğundan yöre insanının Atmaca öldürülmesine karşı gösterdikleri tepki de oldukça sert olmaktadır. Onlar da tıpkı Güvercin Yetiştiricileri gibi Atmaca konusunda çok duyarlıdırlar. Sanırım bu nedenle Ferahzade arkadaşımız Atmacanın tüfekle vurulması önerisine karşı çıktı.

Ben de zamanında Atmaca ve Şahine çok güvercin kaptırdım. İçim burkulurdu ve hele yakalanan güvercin yavru büyütüyor veya yumurtaya basıyorsa işin şekli daha da kötü hal alırdı. Ancak bu durum yaşamın gerçeğidir ve kabullenmek zorundayız. Ne demişler : Yaşama hakkınız mücadele gücünüz kadardır. Bu nedenle yetiştiricilikte karşılaşılan risklerden bir tanesi olan yırtıcı gerçeğini kabullenip, her ne olursa olsun elimizdeki güvercinlerle yeni yavrular üretmek için çaba göstermek gerekiyor. Tabii bu arada yapılabilecek bazı şeylerin de olduğunu düşünüyorum.

Bilindiği üzere Atmacalar çok yüksek uçuş performansları nedeniyle harcadıkları enerjiyi geri alabilmek için etle beslenirler. Ve uçuş sırasında çok az efor harcamaları kendi menfaatlerinedir. Bu nedenle bu türlü kuşlar az enerji harcamak için rüzgarın yön ve şiddetinden yararlanırlar. Atmacalar uzun mesafeli uçuşlar yapabilmek için olabildiğince yükselmek zorundadır . Az miktarda enerji sarf etmek ve kolayca yükselmek ve için rüzgarın ve hava akımlarının uygun olduğu yerleri ve zamanı tercih ederler ve bu noktalarda döne döne yükselirler . Belirli yüksekliğe ulaştıktan sonra kanat çırpmadan süzülerek, saatlerce uçabilmekte ve av aramaktadırlar. İşte bu noktada bence hava akımlarının az olduğu sabah saatleri güvercin uçurmaya en elverişli saatlerdir. Havanın ısınarak soğuk ve sıcak havanın yer değiştirmeye başladığı öğlen ve ikindi saatleri ise riskli zamanlardır. Bu arada güvercinlerinizi uçurmadan önce havada yırtıcı olup olmadığının da kontrolunda yarar vardır.

Bunun dışında Denizli’de bazı yetiştiriciler tek ve uzun ıslık çalarak güvercinlerin dört bir yana dağılması için eğitirler. Şayet yırtıcı saldırısı olduğunda bu yöntemle grup halinde uçan güvercinlerini uyarmış olurlar. Normal uçuş düzeninde ve tehlike yokken kesik kesik ıslıklarla durumun normal olduğunu güvercinlere iletirler. Hatta bazıları kendi sesleriyle bile güvercinlerine komut verir haldedirler. Ayrıca kümes içinde kanatları soğuyan güvercinlerin dışarıda kanatlarını ısıtmaları için bir süre beklenerek uçurulmaları da yararlı olabilir.

Bu arada Atmacaların yuvalarının bulunduğu aynı ağaçta küçük kuşlar olsa bile kesinlikle kendi bölgesinde avlanma yapmadıklarını, en az 2 km uzaklıkta avlandıklarını ve avını kesinlikle avladığı yerde ayıklayıp, yemeğe hazır olduğunda yuvaya döndüğü biliyor muydunuz ?
Alıntıdır.
 
Sabah saatlerinde de şahine çok kuş verdik.Bu tamamen şansa bağlıdır.Günün her saatinde olabilir.
 
Bebekliğimden beri bizde güvercin beslenir ilk önce babam babamdan amca oğluna amca oğlundan amcama ve bana gerçi şuan için kuş beslemiyorum ama kuşlarla ilgili uzun bir geçmişim var bu arada şuan 20 yaşındayım.

Atmacaların yuvalarına çok yakın bölgelerde de avlandığına şahit oldum.
Çatıda kuşlarımla ilgilenirken mahallenin yukarısındaki camide yuva yapan atmacalardan biri bizim çatıya atak yapmış tabi beni görmüyor bende onu görmüyorum her neyse 1,5 metre önümde ki sarı baskayı bir anda kapıvermişti tabi arkasını döndüğünde beni gördüğü için kuşu bıraktı güvercinde ciddi bir hasar oluşmadı bazı tüyleri kırıldı sadece.
Atmacanın yuvası ile bizim evin arasında 150 metre gibi bir mesafe var.

10 yılldır güvercin beslerim ama atmacaya verdiğim kurban sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Onların çoğuda dışarıda bıraktığım hasta kuşlardır zaten. Kuşlar atmacayı gördüklerinde ona doğru dik dik bakar kuşların bu haraketlerini gördüğüm zaman havada uçan bir kuşun olduğunu anlarım ve genelde kuşlar bu haraketi atmaca gördüklerinde yapıyorlar her neyse kuşların bu uyarısını gördüğüm zaman çatının ortasına doğru yürümeye başlarım atak yapmak için yükselen yada doğru anı bekleyen atmaca benim çatıda olduğumu gördüğünde vazgeçer ve arkasını dönüp gider.
Bunları tamamen tecrübelerime dayanarak anlatıyorum atmacayı gördüğünüzde kenidinizi ona gösterin saldırıdan vazgeçiyor büyük olasılıkla ama olurda sizi görmezse bir iki ıslık öttürün kesin farkediyor ve saldırıdan vazgeçiyor çoğulukla.

Beslediğim kuş türü baska ve posta ve uçarlarken yerde ne kadar kuş varsa hepsini kaldırıyorum. Atmacalara kurban vermememin diğer bir sebebide kalabalık şekilde düz uçan kuşları uçurmamda olabilir tabiki.

Konuyla alakası yok ama şu kargaların toplanıp atmacaları kovalamalarına bayılıyorum. :)
 
sabah leyın mavi kalacamı şahin koşturdu kuşş korkutan 30 mtre dontu sookaga cakıldı şahınde peşinden kosturdu oda sokga ıncektı son 10 mtrede gerı dondu..cok korktum
 
Geri
Üst