atmacadan bıktım

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan hypnotize_
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 19
  • Görüntüleme Görüntüleme 8K

hypnotize_

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
SeRDaR
Meslek
*?*
İlgi Alanı
Kediler
selam arkadaşlar yaklaşık 2 senedir güvercin besliyorum genel olarak hergün hava sıkıntılıysa yağmur rüzgar Vs haricinde en fazla 3-5 günde bi salarım kuşları gelelim konuya
Son 15 gündür 8 kez atmaca dadandı kuşlara bir çift Başka kırığı ist bango su var 2 çift 1 tek sütbeyaz mardin kuşları ayrı ayrı salıyorum bangolara ayrı günlerde 6 kez saldırdı bangolar çok çakal :) kaçıyorlar artık bangolar atmacaya karşı bağışıklık kazandı :haha: beyazlara da 2 kez saldırdı ilk i hemen çatıya indiler zaiyat yok ertesi gün yine beyazlara saldırdı ve tek olanı aldı götürdü :sinirli: tek avuntum çiftler bozulmadı tek olan gitti :utangac:
Sizin önerileriniz ne olur bana TEŞEKKÜRLER
Haricende 1sene önce 3 ay arayla 2 beyaz mardinimi kapmıştı ama son olay çok uzadı hemen hemen her kuşları salışımda saldırıyor atmaca :sinirli:

Atmaca gelince torpil patlat :tamam:

selam arkadaşlar , epeydir siteyi takip ediyordum ama yeni kayıt oldum , herkese merhabalar.

atmaca meselesinde biraz tecrübeli olduğumu düşündüğümden belki faydası olur diyerek bu mesajı yazıyorum.

doğadaki her yırtıcı gibi atmaca da her zaman kolay avları tercih eder , bu yüzden hypnotize arkadaşta görüldüğü gibi bangolar yerine daha rahat yakalayabildiği mardin kuşlarına saldırıyor.

artı yine her yırtıcının kolay av bulduğu mekana dadanması olayını yaşıyoruz ,torpil , ıslık çalma yada ayna koyma gibi yöntemlerin pek işe yaramadığını bildiğim için bu tür önlemleri geçelim. burada atmaca karşısında benim yaptıklarımı anlatmak istiyorum:

benim kuşlardan 5 adet bango ve 5 adet dolapçıyı birlikte sürekli uçuruyorum , kuşlarımı kanatları güçlü kalsın idmanlı olsunlar diye hergün iki kez uzun süre uçuruyorum.

atmaca geldiğinde hiç indirmek için uğraşmıyorum , uçan her kuşum en az 3-5 kez teğet geçmiştir atmacayla , iki atmacanın birden saldırıp elleri boş döndüklerine şahit oldum. hiçbirini alamadılar. ama uçanlara yeni yavru katmaya çalıştığımda hemen yavruya saldırıp aldılar. zayıf olanı farkedip ona saldırıyorlar.

bende bir süredir yavru uçurmuyorum o yüzden şimdilerde neredeyse hiç gelmiyorlar.

tek tek uçurursam , hepsini birer birer alabilir atmaca .o yüzden bende yavruları tek tek sürüye dahil etme yerine hep birlikte dahil etme yolunu seçiyorum , 12 kadar yavru kızması hazır , şimdi çatıya alıştırma çalışmaları yapıyorum .

iyice alıştıklarında hazır atmaca gelmiyorken , hep birlikte uçurucam.

atmaca gelip 3-4 tanesini alsa da o sürede diğer 7 tanesi tecrübe kazanmış olacaklar. damızlıklardan yavru geliyor nasıl olsa.

atmacadan kurtuluş yok , uçurmaktanda vazgeçmeyeceğimize göre , atmacaya göre kendi çözümlerimizi bulmak zorundayız. kolay gelsin.

Bulunduğunuz yerde Atmaca sorun oluyorsa, Taklacı ırkından vazgeçin tek çözüm bu. İleride yavrusu olan çiftlerden birini de yakalarsa durum daha vahim olur.

Atmacaların baykuşlardan korktuğunu duymuştum kümeslerin üzerine baykuş heykelleri koyanlarda var işe yaraya bilir belki (:

cevaplar için teşekkürler
kuşcubaşı arkadaşın söylediği gibi bence baykuş çözüm değil çünkü kümeseten uzak ucuyorlarken saldırıyor atmaca kümese yakın yerdeyken değil
Bugün ilkdefa bi olaya şahit oldum mardinleri saldım ama uçurmadım yeni yavruları cıktı bugün kümes etrafında kuşlar gezinirken karşı çatıya gittiler orta dururken karşıdan süzülerek atmaca geldiğini gördüm hiçbir şey yapmayıp oturuyordum yerden heycanla ayağa kalktım ve atmaca 6-7 metre karşımdan süzülerek karşı çatıda olan kuşların en fazla 3-4 metre tam üzerlerinden geçti ne atmaca nede güvercinlerden hiç bir tepki görmedim :S

3 gün önce bangolardan ilk yumurtaları aldım ileride duruma göre sadece bango yapabilirim kuşları başka çare gözükmüyor SCUTARO Abinin söylediği gibi ;)

Tekrar teşekkürler

Atmaca senin kuşlara alışmış anlaşılan sen nezaman kuş ucursan hemen geliyordur sanırsan senin evi gözetliyor
Bence tek çözüm alçaktan uçan bir kuş kaldır ve atmacayı bekle geldiğindede atmacayı sapanla yada yerin müsaitse ... vurmaya bak :evet:

Teşekkürler

Bizim ev ilçenin tam ortasında sayılır o yüzden tabanca tüfek Vs atamıyorduk ses ten
Sapan olur hiç aklıma gelmemişti sapanımda varolmasına rağmen ;) Teşekkürler Semih Cankat

1-2 cam indir sapanla :haha:

ben kendimce şunu geliştirdim, uçan 7 tane kuş var diyelim, önce 4 lü atıyorum bunlar orta havayı geçmeye yakın alttan 3 taneyi daha salıyorum yukardakileri asagıya cekiyorum sonra bunlar hep birlikte yükseliyolar orta havayı geçince tekrar pırıltıyla aşagıya alıyorum. benim gözlemlediğim sürekli uçan kuşu yüksek havada eninde sonunda alabiliyo alçak mesafelerde daha kolay kaçma şansı oluyo kuşun. senin de yapman gereken kuşları fazla yükseltmemek. tabi kuşlarda bu işlere uygun olmalı :) pırıltı alma, idmanlı, sert uçucu yani fıy fıy olmayan.

3 gündür kuşları salıp biraz kümesin etrafında gezinip kanat cırpıyorlar kümes fazla büyükdeğil o yüzden yapıyorum bu işlemi
uçurmuyorum kuşları 10-15 dk kadar sonra kapatıyorum. Kapattıktan sonra 1saat bekliyorum çatıda illaki evin üzrinden alçak olarak süzülerek 2-3 sefer geciyor benim düşüncem yuvası veya takıldığı yer bizim evin etrafları çünkü son20 gündür bu şekilde daha önce 1buçuk senekadar önceböyle bi olay 2 sefer yaşamıştım son 20 gündür hergün görüyorum yakından atmacayı heleki bugün tam kümese su koydum kapıyı kapattım tam başımın üzerinden yaklaşık 2 metre vardı aramızda tırstım bana saldırcak diye :utangac:
Yanımda sapan yoktu olsa kesin vururdum (Gerçi bi hayvanın canını yakmak hiç istemem ama zorluyor beni :hungur: )

Moderatör tarafında düzenlendi:
allıpullu' Alıntı:
ben kendimce şunu geliştirdim, uçan 7 tane kuş var diyelim, önce 4 lü atıyorum bunlar orta havayı geçmeye yakın alttan 3 taneyi daha salıyorum yukardakileri asagıya cekiyorum sonra bunlar hep birlikte yükseliyolar orta havayı geçince tekrar pırıltıyla aşagıya alıyorum. benim gözlemlediğim sürekli uçan kuşu yüksek havada eninde sonunda alabiliyo alçak mesafelerde daha kolay kaçma şansı oluyo kuşun. senin de yapman gereken kuşları fazla yükseltmemek. tabi kuşlarda bu işlere uygun olmalı :) pırıltı alma, idmanlı, sert uçucu yani fıy fıy olmayan.

kardeş senin tüm uçanlar dolapçı galiba , eğer uçucular arasında birkaç bango olursa dolapçıları aşırı yükseltmiyorlar , dolapçılar onlardan bir kademe daha üstte uçuyor yada sineğe çıkıyorlar ama ara ara dolap alarak aynı seviyeye geliyorlar. pırıltı vermeden dolap alışlarını izleyebiliyorsun , hemde defalarca.

atmaca tecrübesi çok önemli eğer tecrübe varsa sinekten inişi çok hızlı oluyor , saniyeler içinde aşağıda oluyor , artı atmacaya feyk atmada ustalaşmış oluyor yakalatmıyor kendini , ilk dalışta alamazsa zaten kuş binaların seviyesine inmiş veya kendini dama atmış oluyor.

yalnız bende bir istisna var , güvercine başladığım ilk yavrularımdan , kırmızı yamalı dolapçım , en uçkun kuşum , güvercinlerimin hüseyin boltu , çoğu zaman hemen sineğe çıkar atmaca filan iplemez , atmaca varken alttan pırıltı da almaz (ki zaten ben pırıltı vermem atmaca varken) bütün kuşlar kendini dama atsa bile o uçmaya devam eder , daha da yükselir. atmaca da buna pek ilişmez zaten , başka avlara yelken açar.

tabi bunlar sert uçucular , mardin kuşlarının uçuşları daha yumuşaktır sanırım , bilmiyorum atmacaya yakalanmadan tecrübe kazandırılabilir mi. kazandırılabiliyorsa atmacadan fazla çekinmeden uçurulabilir.

KapıCülüğü' Alıntı:
Atmacaların baykuşlardan korktuğunu duymuştum kümeslerin üzerine baykuş heykelleri koyanlarda var işe yaraya bilir belki (:

gözlerimle baykuşa dalan atmaca gördüm.

kardeş aksam hava kararmaya yakın kaldır bence yavrunu falan. teke uçan kuşu alması zaten çok düşük bi ihtimal. Atmacada hayvan sonuçta avlanmaya çıkıyor akşama doğru karnını doyurup yavrularının yanına gidiyor. sabah bide öğle alma ihtimali yüksek en garanti akşam hava çökmeye yakın kaldır

Atmacada hayvan sonuçta avlanmaya çıkıyor akşama doğru karnını doyurup yavrularının yanına gidiyor. sabah bide öğle alma ihtimali yüksek en garanti akşam hava çökmeye yakın kaldır

:evet: :tamam: AYNEN ÖYLE.

kuscubası' Alıntı:
allıpullu' Alıntı:

kardeş senin tüm uçanlar dolapçı galiba , eğer uçucular arasında birkaç bango olursa dolapçıları aşırı yükseltmiyorlar , dolapçılar onlardan bir kademe daha üstte uçuyor yada sineğe çıkıyorlar ama ara ara dolap alarak aynı seviyeye geliyorlar. pırıltı vermeden dolap alışlarını izleyebiliyorsun , hemde defalarca.

atmaca tecrübesi çok önemli eğer tecrübe varsa sinekten inişi çok hızlı oluyor , saniyeler içinde aşağıda oluyor , artı atmacaya feyk atmada ustalaşmış oluyor yakalatmıyor kendini , ilk dalışta alamazsa zaten kuş binaların seviyesine inmiş veya kendini dama atmış oluyor.

yalnız bende bir istisna var , güvercine başladığım ilk yavrularımdan , kırmızı yamalı dolapçım , en uçkun kuşum , güvercinlerimin hüseyin boltu , çoğu zaman hemen sineğe çıkar atmaca filan iplemez , atmaca varken alttan pırıltı da almaz (ki zaten ben pırıltı vermem atmaca varken) bütün kuşlar kendini dama atsa bile o uçmaya devam eder , daha da yükselir. atmaca da buna pek ilişmez zaten , başka avlara yelken açar.

tabi bunlar sert uçucular , mardin kuşlarının uçuşları daha yumuşaktır sanırım , bilmiyorum atmacaya yakalanmadan tecrübe kazandırılabilir mi. kazandırılabiliyorsa atmacadan fazla çekinmeden uçurulabilir.

evet arkadaş benim uçurduklarımın hepsi dolapçı, iyi tahmin etmişsin :) dediklerine katılıyorum dolapçının yanında bango,azman besleyen çok yetiştirici gördüm senin söylediğin şekilde kullandıklarından inan haberim olmamıştı :) bu da benim ayıbım olsun. bu arada söylediğin özelliklerde olan sert ve tecrübeli bi uçan kuşumu sinekte beraber dalışa geçtiklerini gördüm altıncı veya yedinci aldatışında aldığına şahit oldum yani atmaca aşağıya inene kadar o kadar çok şans yaratıyo ki kendine peşini bırakmıyor. daha doğrusu bu konuştuğum kuş kılıçkanat dediğim gökdoğandan bahsediyorum.

bu arada verdiğin bilgiler için teşekkürler faydalandım sağolasın.

allıpullu' Alıntı:
evet arkadaş benim uçurduklarımın hepsi dolapçı, iyi tahmin etmişsin :) dediklerine katılıyorum dolapçının yanında bango,azman besleyen çok yetiştirici gördüm senin söylediğin şekilde kullandıklarından inan haberim olmamıştı :) bu da benim ayıbım olsun. bu arada söylediğin özelliklerde olan sert ve tecrübeli bi uçan kuşumu sinekte beraber dalışa geçtiklerini gördüm altıncı veya yedinci aldatışında aldığına şahit oldum yani atmaca aşağıya inene kadar o kadar çok şans yaratıyo ki kendine peşini bırakmıyor. daha doğrusu bu konuştuğum kuş kılıçkanat dediğim gökdoğandan bahsediyorum.

bu arada verdiğin bilgiler için teşekkürler faydalandım sağolasın.

kardeş herkesin şartları farklı olduğundan , bizim halk arasında atmaca şahin veya kılıçkanat dediğimiz literatürde adları gökdoğan ve alacadoğan ingilizcesi de peregrine falcon olan bu yırtıcı kuşun farklı ortamlarda av durumuna göre farklı davranışlar geliştirmesi normaldir.

diyelim ki av bulmakta zorlanan bir atmaca aşırı saldırganlaşıp , bazı besleyicilerin neredeyse kümesinden kuşu alıp götürecekken , bende mesela iki bilemedin üç kez şansını deniyor , olmazsa gidip şansını başka yerlerde deniyor. sonuçta şehirde güvercin besleyen birsürü kuşçu var. niye benim kuşlarda olan enerjisini harcasınki.

ama şu da var , ben neredeyse hiç kayıp vermezken , benim yanımda aynı senin gibi full dolapçı uçuran arkadaş ne zaman konuşsam hep kayıp verdiğinden bahsediyordu. belki de atmacayı o besliyordu bana pek dadanmıyordu :) şimdi o da sürüye azman katma uğraşında.

artı birde şu var , atmacanın her dalışında kuşu alma ihtimali ne kadar düşük olsa da vardır. hepsinde boşa çıkacak diye birşey yok fakat her uçurduğunda atmacaya bir kuş verirsen elde kuş kalmaz. atmaca uğraşsın çırpınsın mümkünse çok zor alsın ki senin oraya dadanıp kuşların kökünü kurutmasın. amacımız sıfır kayıp değil mümkün olduğunca az kayıp vermek.

kayıplar mutlaka verilecek mesela bugün yavruları uçmaları için biraz sıkıştırdım , dönek yavru kızmalarımdan biri gitti karşı binanın dar havalandırma bacasına girdi , o kuşu oraya sokmak için uğraşsan olmaz ama o girmeyi başardı (: çıkamadı da öle kaldı , bekliyorum inşallah çıkmayı başarır gelir, yoksa al sana bir kayıp daha.

daha bunun kedisi var , kuşların başkalarına yakalanması var , hastalığı var, var oğlu var. bu yüzden damızlık besliyoruz.
hava kış olmasına rağmen makaslanmış 5 çift damızlık , altında yavru ve yumurtalarla üretime devam ediyorlar. durmak yok yola devam (:

Sana tavsiyem vurmak için sapanla uğraşma Git havalı tüfek al 300tl ye sen bile sesini duyamassın :biraic: ((yanlıızzz bir durum var atmaca vurmanın cezası aşırı derece büyük o yüzden biri şikayet eder ve kanıtlarsa :D )) :yildirim: kötü olur yani senin için :D

Bugün kuşları uçurduktan bir süre sonra gökdoğan saldırısına uğradım ki genelde saldırı oluyor. Demirbaşlar herzamanki gibi kendilerini kurtardılar fakat uçanlar arasında bir altınbaş yavrusu ve düz beyaz dolapçı kayıp.

Gökdoğanın iki kez saldırıdan boşa çıktığı gördüm ama havada kaç tane gökdoğan vardı bilemediğimden bekleyişe geçtim. Beyaz dolapçı uçkun olduğundan çok yüksekteydi onu görebildim , seri uçuşu var , kendini kurtarma ihtimali yüksek ama altınbaş yavru daha tüy değişimini tamamlamamıştı, kafası çok sağlam ama , uçuş refleksleri zayıftı.

Bu altınbaş yavru da giderse aynı takımdan aldığım 3. yavruyu da yırtıcıya kaptırmış olacağım , üstelik uçuşu da güzeldi , oyuna girmek üzereydi. Altınbaş yavrulardan nasipsiz gibiyim ya hayırlısı artık.

Altınbaş yavru yuvaya dönmüş fakat beyaz dolapçı büyük ihtimalle hakkın rahmetine kavuşmuş.

İyi uçuyordu , 6 aylıktı , yuva kardeşiyle eşleştiği için kardeşini satmıştım , o da bana inat gibi bir sonraki kuşak yuva kardeşini eş almıştı , babası gibi boylu poslu yakışıklıydı ama kurtulamadı , allah taksiratını affetsin. (:

Geri