ayakdaki perde

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan k.murat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K

k.murat

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
murat ÖZYANAR
Meslek
esnaf
İlgi Alanı
Kediler
bagzı kuşların ayagında ördek ayagı gibi perde oluyor bu perde sanki kuşa bir artıymış gibi anlatılıyor bu iki kardeşden birisi perdeli digeri perdesiz olabiliyor perdeli ve perdesiz kuşlar hakkındaki düşüncelerinizi bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim

saygılar

abi 1 hafta önce mezatta bir sabunıde denk geldım ben ayakta perdeye alan çoçuk perde olmasının sebebin açıklamadı ama pek ama iyi damarlı kuşda olucagını soledı ıyıbır ozellıkdır dedı ... daha ayrıntılı bılgıyı ustadlarımz verıcekdır saygılar murat abi

selamlar bu tür olaylardan nema yapanlar nasıl mı ? her şeyin iyisi kötüsü var nasıl mı? ben ördek ayaklı posta gördüm bu iyi yarışcı mı? alakası yok adamın biri bir tane o çeşiten ucurur iyisinden o anlatılır namı yürür ayakları şöyle oldumu iyi oynar. görsellikle oyun kuşunun hiç bir ayrıcalığı yoktur. fakat işte şunun kuşları şöyle oynar böyle oynar nedenide ayakları der ve satarlar. peki gidin o satanın kümesinde anlattığı gibi kuşlardan kaç tane oynayan vardır ??? hiççç. onun için oyunu izlenilmeyen hiç bir kuş iyi kuş değildir.... kimden hangi kümesten cıkarsa çıksın...

tengelli' Alıntı:
selamlar bu tür olaylardan nema yapanlar nasıl mı ? her şeyin iyisi kötüsü var nasıl mı? ben ördek ayaklı posta gördüm bu iyi yarışcı mı? alakası yok adamın biri bir tane o çeşiten ucurur iyisinden o anlatılır namı yürür ayakları şöyle oldumu iyi oynar. görsellikle oyun kuşunun hiç bir ayrıcalığı yoktur. fakat işte şunun kuşları şöyle oynar böyle oynar nedenide ayakları der ve satarlar. peki gidin o satanın kümesinde anlattığı gibi kuşlardan kaç tane oynayan vardır ??? hiççç. onun için oyunu izlenilmeyen hiç bir kuş iyi kuş değildir.... kimden hangi kümesten cıkarsa çıksın...

tamamen katılıyorum kenan, bence tamamen hikeye ! kuşçulukta konuşulan birçok şey gibi... kuşun ayağı paçası osu busu değil gücü fişeği uçuşu önemlidir, gerisi öenmsız ayrıntıdır,,,

üstadların dediği gibi performansın ayaktaki perdeyle, kuyruk sayısıyla falan ilgisi olamaz. ayağı perdeli kuş olsa olsa suda diğerlerine göre daha iyi yüzer (:
bu tam bir şehir efsanesidir, yıllardır bir perde ayak hikayesi anlatılır durur, ayağı perdeli beyazlardan bahsedilir , bence kuşun iyi veya kötü olmasında bir ölçü değildir bu, bunun açıklamasını ben aile içi eşleşmelerden dolayı meydana çıkan bir genetik bozukluk olarak yorumluyorum.

Güzel bir konuya değindiğiniğz için teşekkür ederim.

Hemen hemen bütün arkadaşların söylemiş olduğu gibi "oyun kuşunda" bahsedilen bu özelliklerin artı bir değeri olduğunu bende düşünmüyorum. Aklıma gelen tek şey hayvanlardaki "perde ayak " mevzusunun genetik bir hastalık olduğundan olsagerek. Çünkü kendi kümesimden de perde ayak diye tabir edilen normal bir perdelinin yanında iki parmağı komple ucuna kadar kaplanmış bir durumlada karşılaştım ve karşılaşabiliyoruz.

Hak verirsiniz ki bu durum hayvanın yürüyüşüne etki eden sıkıntılı bir durum. Hal böyle olunca bunu çolak kuşlar sınıfına sokmak durumunda kalıyoruz ve ben yine kendi gözlemlediklerimde ayağında,yürüyüşünde v.s kanadında bir çolaklığa ma'ruz kalmış bir oyun kuşunun performansını tam yansıtamadığını tecrübe edindim. Namı dillerde yürümüş "bizim çolak ne oynardı" gibi istisnalara eywallah.

Ancak ilim ehli birisi çıkar da bazı güvercinlerde görülen (taklacı,posta v.d) ve kuşçular arasında perde diye tabir edilen durum, güvercinlerde ..... ırkını temsil eden ( mesela ördekgillerden ;} ) gibi ilmii bir yaklaşımda bulunursa bunada eywallah diyebilirz.

Kısacası beslediğimiz bir ırkta o ana kadar herzaman görülmeyen değişik yapıdaki (perdeli,çolak v.s) kuşların diğer normal yapıdakilere göre performansının da üst seviyede olmasıyla beraber herzaman normal yapıdaki bir hayvandan daha çok dillere düşmüş ve moda olmuştur. Bunu içinde bulunulan camianın kendi aralarındaki bir reklamı olarakta görebiliriz...

Hülasa ; şahsım adına, bir oyun kuşu yetiştiricisi olarak , taklacı-oyun kuşlarındaki bu ve benzeri ayrıntıların hayvanın performansına bir etkisinin olmayacağını düşünüyorum ve bu tarz diğer kuşlardan kendisini ayıran bir yapısı olan hayvanların üst dereceki performanslarıyla her zaman göz önünde olmasını normal karşılıyorum...

Sevgi ve Saygılarımla...

ÇOK FAZLA DEGİL BİRAZDA KUSUN İÇİNDEKİ NE VEREBİLECEGİNE ODAKLANABİLSEK DAHA ÇOK MESAFE KAT EDERİZ

BIRAKMAMIZ GEREK ARTIK KANADIYDI KUYRUGUYDU ÖNEMLİ OLAN SİZE İSTENİLENİ UÇUMLA TAKLASIYLA YÜRÜMESİYLE ALTI VE ALTINDAN NE VEREBİLDİGİYLE DEVAMLILIGIYLA İNMEYİ BİLEBİLMESİYLE UGRASABİLSEK BU KRİTERLERE ODAKLANSAK ÇOK DAHA İYİ OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM ÇOK SEY İSTİYORUZ AMA SADECE İSTİYORUZ BİZ KUSA NE VEREBİLİYORUZ ÇÜNKÜ KUS İSTEYEMİYOR SADECE BEKLİYOR BİZ KUSU NEKADAR TANIYOR İSTEKLERİNİ KARSILAYABİLİYORUZ ÇOK SEYLER YAZILIR SÖYLENİR AMA SADECE SÖYLENİYOR YAZILIYOR YERİMİZDE SAYIYORUZ

SAYGILAR

benım de bı arkadsımda bu olay var kusu babası ıle anneannesı ıle esledıler kusların ayagında perde olustu tabı butun kuslarda boyle olacak dıye bısey yok bunda sorun ayakta verdı kımı kanatta verır kımı vucut ta yanı yakın akrabalıktan oldu boyle olabılır bızım dusuncelerımız de boyle ..

zamanında hepsini denedik ama bişe elde edemedik boş iş bence once kan gerisi yalan

Arkadaşlar özetle yazılanlar çoğu doğru.Perde ayaklılık,altıparmak,yapışık parmak,hatta kangallarda görülen 6 ve 7 tırnak olayı genetik bozukluktur.
Dikkat edilirse genelde kuşlarda ve kangallarda bu saflığın kanıtı olarak gösterilir.
Kısaca bir soy yakalamış ve oyunu iyi kuşlar kan sokulmadan yakın akrabalı eşleştirmeler sonucu perde ayaklılık da dahil,değişik sakatlıkların meydana gelmesi normal bir durum.
Genelde çekinik olan bu genlerin çıkma olsılığının yükselmesinden kaynaklanır.
Diğer bir sorunda genlere etki eden çevre koşulları yada kanbağının çok iç, içe girmesiyle de
mutasyonlar oluşabilir.Genel olarak zararlı olmakla beraber fiziksel soruna yol açmayan, genlerde kalıcı olarak taşınan yararlı mutasyonlarda oluşabililir.
Perçem ,takka zararsız mutasyona örnektir.
Ama kuşun yada canlının fiziki yapısını olumsuz etkileyen perde ayaklılık çok sorun olmuyor görünsede zararlı mutasyondur ve kalıtsal hale gelmiştir.
İnsanlarda altıparmak,yapışık parmak v.b durumlar erkekliği belirleyen Y cinsiyet kromozumu üzerinde olduğu için genelde erkeklerde görünür.
Kuşlarda nasıl araştırmadım eğer ki hep dişilerde görünüyorsa insanların tersi dişi kuş ZW olduğu için W de taşınıyor demektir.Ama hem dişilerde,hemde erkeklerde görünüyorsa ortak belirleyici kromozomların birinde bulunan çekinik bir hastalık haline gelmiştir.
Şunuda unutmayalım yavrunun yumurta içinde yada yuvada büyürken beslenme yada v.s sorunlardan dolayı gelişim bozuklukları ayrı bir durum.
Toparlarsak güvercinlerde perde ayak,uzun gaga ve tırnak,kuyruk-kanat telek sayıları,kanat düşüklüğü,yağ bezesi v.b
durumların performansla ilişkili olmadığını düşünüyorum.
Fiziki yapı elbette önemli nasıl ki her spor dalında sporcunun fiziki yapısı farklı ve o branşa uygunsa,oyun kuşununda fiziki yapısı önemlidir ama bunu en iyi analiz edecek bilinçli ve tecrübeli yetiştiricilerin kendileridir.
Saygılar...

Geri