Arkadaşlar özetle yazılanlar çoğu doğru.Perde ayaklılık,altıparmak,yapışık parmak,hatta kangallarda görülen 6 ve 7 tırnak olayı genetik bozukluktur.
Dikkat edilirse genelde kuşlarda ve kangallarda bu saflığın kanıtı olarak gösterilir.
Kısaca bir soy yakalamış ve oyunu iyi kuşlar kan sokulmadan yakın akrabalı eşleştirmeler sonucu perde ayaklılık da dahil,değişik sakatlıkların meydana gelmesi normal bir durum.
Genelde çekinik olan bu genlerin çıkma olsılığının yükselmesinden kaynaklanır.
Diğer bir sorunda genlere etki eden çevre koşulları yada kanbağının çok iç, içe girmesiyle de
mutasyonlar oluşabilir.Genel olarak zararlı olmakla beraber fiziksel soruna yol açmayan, genlerde kalıcı olarak taşınan yararlı mutasyonlarda oluşabililir.
Perçem ,takka zararsız mutasyona örnektir.
Ama kuşun yada canlının fiziki yapısını olumsuz etkileyen perde ayaklılık çok sorun olmuyor görünsede zararlı mutasyondur ve kalıtsal hale gelmiştir.
İnsanlarda altıparmak,yapışık parmak v.b durumlar erkekliği belirleyen Y cinsiyet kromozumu üzerinde olduğu için genelde erkeklerde görünür.
Kuşlarda nasıl araştırmadım eğer ki hep dişilerde görünüyorsa insanların tersi dişi kuş ZW olduğu için W de taşınıyor demektir.Ama hem dişilerde,hemde erkeklerde görünüyorsa ortak belirleyici kromozomların birinde bulunan çekinik bir hastalık haline gelmiştir.
Şunuda unutmayalım yavrunun yumurta içinde yada yuvada büyürken beslenme yada v.s sorunlardan dolayı gelişim bozuklukları ayrı bir durum.
Toparlarsak güvercinlerde perde ayak,uzun gaga ve tırnak,kuyruk-kanat telek sayıları,kanat düşüklüğü,yağ bezesi v.b
durumların performansla ilişkili olmadığını düşünüyorum.
Fiziki yapı elbette önemli nasıl ki her spor dalında sporcunun fiziki yapısı farklı ve o branşa uygunsa,oyun kuşununda fiziki yapısı önemlidir ama bunu en iyi analiz edecek bilinçli ve tecrübeli yetiştiricilerin kendileridir.
Saygılar...