merhaba,
durumuna bakarak eğer sorun urlanma değilse, dökümandaki tip3 aspergillosis bölümünde yer alan bactrim + mikostatin + multivitamin + karbonat vs. şeklindeki karma tedaviye başlanabilir. bactrim ağız içindeki beyaz renkli noktalara pamucuk - bazen görülemeyebilir (ağızdaki sarı noktalar ise iç çiçektir ve karışıma nidazol katmak gerekir - ancak bazı pamucuk geçiren hastalara nidazol dokunup ayaklarda şişlik yapabiliyor, o yüzden bu hastaya öncelikle sade bactrim ve multivit şeklinde başlayınız). Bactrim sulfametaksazol ve trimetoprim içerir - eczane, ismi farklı olsa da aynı kompozisyonda veteriner ürünleri de mevcuttur. Bunu bulamıyorsanız veya fiyatı pahalıysa aynı etkenleri içeren alternatif bir ürünü eczaneden temin edebilirsiniz. Bu ilaç ayak tutulmaları ve dışarıya atılamayan maddeleri atmaya yardımcı olabildiğinden, ayaklardaki şişliklere de genellikle iyi gelir. Bunun yanında hergün şişen ayakları bulabilirseniz özellikle isveç iksiri veya bulamazsanız zivaniya yada saf alkolle ovalayabilirsiniz. konuyu siteden veya dökümandan aratıp okuyunuz. Urlanma durumu varsa dökümandan "urlar" veya "urlu bölge" gibi kelimeleri aratıp ilgili konuyu bulabilirsiniz. Öncelikle ecoli ve belirtileri varmı (tip2 bölümü) bakınız. Tedavi süresince vitamin d3 takviye ediniz ve düzenli şekilde yemek yiyor mu, yediklerini hazım ediyor mu kontrol ediniz. yiyemiyorsa iyleşene dek günde birkaç kez yumuşak kıvamlı mama takviyesi yapınız. her seferinde hazım kontrol edilmeli bozulmuş içerik varsa dökümanda anlatıldığı şekilde dikkatlice boşaltılmalıdır. ayaklar soğuk veya üşüme varsa kuru ve uygun sıcaklıkta tutunuz! Önüne hazmı kolay gıdalar "muhabbet kuşu yemi, buğday, ufalanmış ekmek veya galeta unu, yıkanmış doğranmış biraz salatalık, marul veya maydonoz gibi yeşillikler vs. verebilirsiniz". kullanılan ilaçlar işe yaramıyorsa eritromisinli ilaç düşünebilirsiniz (bkz: tip4 bölümü) sonrasında ise tylodox "tylosin ve doksisilin içerir - toz" düşünebilirsiniz, uygulamaları dökümandan aratabilirsiniz veya araştırabilir/uzmana danışabilirsiniz: imkan varsa kanatlı uzmanı (ve hayvanların yaşam/refah vs. haklarını ihlal etmeyen) bir veterinerden yardım alınız. Döküman linki:
https://goo.gl/TVOLqb dökümanı güncellenebileceğinden sadece linkiyle paylaşınız ve bilgisayar üzerinden açınız (mobil ve tablet kullanıcılar Google Dokumanlar uygulamasını indirmelidir). Dökümanda ctrl+f tuşlarına basıp aranacak kelimeleri yazıp konuları oklar yardımıyla bulabilirsiniz.
ilaçları sahtekarlıklara önlem olarak eczanelerden veya resmi veteriner ilacı satan yerlerden temin ediniz. kuşlarınızı iyi gözlemleyip, karma hastalıklara karşı ağız içi, tüy araları, bacak, kanat ve altları, göbek, anüs vs. daima kontrol ediniz. kafesinizi uygun şekilde dezenfekte ediniz. hasta kuşlarınıza uygun ve korunaklı bir ortamda, stresten uzak şekilde bakmalı, moral için gezme ve güneşlenme ihtiyacı gerekirse denetimli bir şekilde karşılanmalıdır. Duyarlılığınız için çok teşekkür ederim. geçmiş olsun.. Devir KorkmaZHan