Aydın Yerlisi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
İlgi Alanı
Balıklar
Aydın ve çevresinde tanınıp bilinen Aydın Yerlisi ırkı dönücü ırkların paçasız dönüş ırklarından olup, dönek ve dolapçıdan oldukça minyon yapılıdırlar. Ödemiş dolapçısı ve dolapçılarla akrabalık derecesinde benzerlikleri vardır. Çok çevik, seri, zeka üstünlüğü olan, sağlam yapılı bir ırktır. Ucuşları esnasında izleyicilerine çok zevkli heyecanlı anlar yaşatırlar.
Kuyruk yapıları düz bir yapıya sahip olan bu güvercinlerin kuyruk teleklerinin sayısı döneklere nispeten daha azdır. Kümeslerine gösterdikleri sadık olma durumları döneklere göre oldukça fazladır. Sadakatleri ile övünülecek güvercinlerdir. 50–75 km uzaklıktaki mesafeden salıverilip yaşadığı kümesine geri dönen Aydın yerlileri vardır. Sahip oldukları kostüm renkleri kırmızı garamik, sarı garamik, siyah garamik, boz garamik diye adlandırılır

serkantyurtkulaydn1kk5bno8.jpg

Aydın yerlilerinin dönüş şekli, kümeslerine yaklaşık 60 derecelik bir açıdan dönüşe girip aşağıya doğru inerler. Pırıltı açısı düşük olur ise 45 derece gibi o zaman dönüş şekli yere paralel hissi verir. Ödemiş dolapçılarının dönüş şekli olarak Aydın yerlilerine nispeten daha geniş çevirişler ile yiv set gibi görünümde ve direk aşağıya doğru dönüş göstermektedir. Bu dönüş biçimi Aydın yerlisi bakan ustalarca değersiz bir dönüş şeklidir.

aydnyerlisi008ttt9mady3ps0.jpg

Dolapçıların dönüş şekli ise Aydın yerlisinin dönüşünün aynısını fakat mesafe olarak kısadır. Dolapçı dönüşüne benzer fakat çok uzun dönüş özelliği olarak dönmesi beklenir. Aydın yerlisi dönüşe çok yükseklerden başladığı zaman gökyüzünden yere kadar durmaksızın gelebilir. Malesef kostüme göre bakıldıkları için zamanla dönüş performanslarında yozlaşma söz konusu olmaktadır. Orijinal Aydın yerlisi besleyen ustalar yok denecek kadar azalmıştır. Fakat 20-30 yıllık damarlarını bozmadan hala muhafaza eden ustalar bulunmaktadır.
Ne kadar uzun dönüş olursa o kadar makbul tutulurlar. Nesli tükenebilir endişesi yaşanan bu nadide ırkımız sayı olarak oldukça az sayıda kalmıştır. Diğer dönücü ırkların bakıldığı mahallerimizde dahi bu ırkımızı tanıyan kuşçulara rastlamak çok enderdir. Aydınlı yaşlı ustalara göre Burdurdaki yöresel kuşları benli ve bıyıklılar Burdurdan gelip satın alan meraklılarca Burdura çok miktarda götürülmüştür ve akrabalıkları vardır denmektedir.

aydından ödemişe gelip bizim sarı kırmızı ve siyah ödemiş dolapçılarının boyunları ve göz altı lekelilerini almalarının sebebi buymuş demekki iki cinsi kırıyorlar heralde.lekesizleri kesinlikle almıyorlar illa lekeli olacak

aynen bizim buralarda o lekelere yaşmak derler ve yaşmakları kısa olanları da değersz sayarlar.illa ki yaşmakları boyunlarının altına kadar inecek

Bu kuşları nerede bulabilirim ve ne kadardır.Bilen bir ustamız varsa yardımcı olursanız sevinirim.

evet bende nereden bulabilirim, bu konuda bana yardımcı olabilecek birisi varsa çok sevinirim. madem nesilleri tükenmekte bari eski ustalarımızın yerine aydın yerlilerini kanlarını bozmadan bizler devam ettirelim.

özelliklerini okudum ve çok hoşuma gitti.. bildiğim kadarı ile kümeslerine çok sadık kuşlarmış ve kolay kolay başkalarının kümesine kesinlikle girmezmiş.

benim sıkıntım dönek güvercininin çok kuşçu arasında uçurmak, her pırıltıya duyarlı olmaları.. aydın yerlilerinde sadece kümesinden gelen pırıltıya duyarlılığı varmış bu süper birşey.. zeki bir cinsmiş..

sanırım ben böyle bi şansı elimden kaçırdım yaklaşık 2 hafta önce başıma bi olay geldi pazar günü pazarda dolaşırken dikkatimi çekti böyle bi kuş ama siyahıydı avarecilerin elindeydi tutmuşlardı herhalde bakıcı niyetine aldım yanlış olmasın 5 lirayamı ne aldım aradan 3 gün geçti kuşların kapısını açınca fırladı kümesten bende ellemedim uçsun diye güvercin yükseklik kazandıktan sonra (biz burda sayalarda kullanırız bu tabiri) karşıya doğru kilitleri kendi ama ne performans sonra geldi indi ama hayretler içerisinde bıraktı beni sonra nazillili bi abimize sordum o söyledi aydın kuşudur diye ama malalesef 1 hafta önce havada kaybettim kuşu şahin kovaladı alamadı ama güvercinde bir daha gelmedi

Geri