Balkonda kuş uçurtma.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Istanbul
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 14
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K

Istanbul

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Ogün Yagiz
Meslek
öğrenci
İlgi Alanı
selam
ben balkonda kuş beslemekteyim kuşlar iki haftadır ben de kümese filan iyice alıştılar herkez yerini filan belirledi fakat benim kuşlar daha sete filan kalkmadılar yani çevreyi filan görmediler acaba uçurtsam gelirler mi? kanatları bantlı aşagı atlarlar filan setin üzerinede koymuyorum koysam bile hemen iç tarafa atlıyorlar hiç orada durmuyorlar özellikle balkonda kuş uçuran arkadaşlardan alıştırma konusunda detaylı bir bilgi alabilir miyim mümkünse... teşekkürler

Ogün bey merhaba,balkonda kuş beslemek ve uçurmak gerçekten çok sabır isteyen bir şeydir.Balkonda öncelikle güvercin alıştırabilmek için doğru ırk seçimi yapılmalıdır.Balkonunuzun kat itibariyle bulunduğu konum her ırka göre olmayabilir.Özellikle balkon gibi ortamları hiç sevmeyen ırklardan bir tanesi taklacı ırklarımızdır,yine onlardan sonra dönekler ki asla balkonda bakılmaması gerekir.Balkonunuz kaçıncı katta? önü açıkmı yani kuşların uçacağı alan açıklıkmı?Bunlar önemli etkenlerin başlıcalarıdır.
Balkon gibi alanlarda kuşlar haliyle kendilerini pekte rahat hissedemeyeceklerinden ürkütmemeniz gerekmektedir.Kendilerinin girip kendilerinin çıkmasında müdahalede bulunmamanız gerekir.

Istanbul' Alıntı:
selam
ben balkonda kuş beslemekteyim kuşlar iki haftadır ben de kümese filan iyice alıştılar herkez yerini filan belirledi fakat benim kuşlar daha sete filan kalkmadılar yani çevreyi filan görmediler acaba uçurtsam gelirler mi? kanatları bantlı aşagı atlarlar filan setin üzerinede koymuyorum koysam bile hemen iç tarafa atlıyorlar hiç orada durmuyorlar özellikle balkonda kuş uçuran arkadaşlardan alıştırma konusunda detaylı bir bilgi alabilir miyim mümkünse... teşekkürler
sevgili arkadaşım oncelıkle ıkı haftada salacagın kusun cınsı cok onemlı once hangı tur kusa baktıgını soylersen daha ıyı olur her kus bu kadar kısa bır surede alısmaz
kuslarıda sete koymana gerek yok dedıgın gıbı duserler sen alıstıklarına ınanıyorsan oncelıkle bır tanesının kanadını ac ve hafıfce yanı bır ıkı tur atacak gıbı zorla ve pırıltı ver dıgerlerıyle ınsın sonra kendısı cıkıp sette dolasacaktır
hepsını aynı anda salma ama

alakanız için teşekkürler

benim besledigim tür baska ve kırmalar balkonun en üst kat önüde musait yani önümde bina filan yok boş bir arazi var kuşların rahatca inebilecegi bir şekilde

Anlatımınıza göre yeriniz gayet uygun.Beslediğiniz baska ırkıda kümese alışma bakımından gayet ideal kuşlar.Kanatlarını bantlamak suretiyle ,tabi bahsettiğiniz set olayınıda dikkate alarak kendi hallerine bırakarak,yani giriş ve çıkışlarına müdahele etmeden kuşlarınızı alıştırmaya başalbilirisiniz,umut ediyorum ki kolayca alışabilecekler.

balkonda kelebek ve baska besleyen bırı olarak yerınız musaıt demıssınız benım yerım o kadar musaıte degıl ama ben ucuruyorum sıze dıycegım sey once erkek olanların kanatlarını acın ve kusların ac kalsın bu alıstırmaları bence aksam ustune doru yapın ben oyle yapıyorum ılk once setın ustune yemın atın kusların gorecegı bı sekılde zaten kanatları acık olan kuslar oraya cıkacaktır cıkmayanlar bıle olsa elınızle alıp oraya koyun orda yem yemeye baslasın daha sonra dıger kuslar onu gorup cıkacaktır her neyse sonra balkonunza yem atın settekı kus asagıya ınecektır sonra yukarı tekrardan yem atın o sete cıkınca kanatları acık olanlarda oraya cıkacaktır eger karsınızda bına falan yoksa bu sekılde 1 hafta falan egıtım verdıkten sonra kuslar ac oldugunuza ınandıgınızda kusları fazla urkutmeden elınızle kovalayın kus ucmaya basladıgınızda elınıze bıtane kus alıp ustunuze geldıgınde atın yere o zaten setı tanıdıgı ıcın dırek sete ınecektır daha sonra yanına ufak ufak dıger kusları atmaya baslarsıznı yardımcı olmaya calıstım selamlar

dediklerinizi yapmaya başladım birkaç erkegin kanadını açtım sete yem atıyorum yiyip iniyorlar aşagı umarım alışırlar sete filan da uçurtma zevkine varabiliriz

teşekkürler

Selam,

1-2 Hafta kuş iç bölümde kaldıktan sonra kanadini açın, aç bırakın. Bir süre onlar gezinirken sete kalkacaklardir. Başta biraz ürkek davranicaklardir, disarisini yeni gorduklerinden. O yuzden kalkacak, kacacak diye cekinmeyin. Siz bir baski yapmaz iseniz kus o gecen sureden sonra asla oradan kalkmaz. Biraz setin üzerinde kaldiginda yere yem atin, inecektir. Sonra tekrar birakin kendi hallerine. Siz yemlediginizde aşagı inecek, biraktiginizda etrafi seyir için cikacaktir kendisi oraya. 5-6 Gün geçtikten sonra böyle rahatlik ile bir kusu ucurabilirsiniz. Ben böyle alistiririm. Zaten bir kaç kuş uçurttuktan sonra başka kuş alistirmak çok daha kolay oluyor.

Bol yavrular...

ßeyler ben 10 yasında basladım 16 yasındayım bu ısın ustası oldum yapcaklarınızı madaeler halınce soylıcem %100 olur
1-kus ılk aldıgında kanatını bas 5 lerını baqla yuvaya at
2-3 gun ıcerde yemle
3-ertesı gunler dısarda yem ver(5gun)
4-kusu 1 gun ac bırak yuvanın ustunde veaya balkon demırıne cam onune koy yem at yuvanın onune bu haraketı 2 3 gun tekararla!
5-kus yem atınca yere ınıne yemını yavas yavas at urkeutmeden etrafa bakarak yesın kı alısın
6-dedıklerımı yaptıktan sonra erkegın kanatını coz etrafınızdakı catıya at kendı catınıza atsanız ıyı olur orda 5 6 saat yatar korkmayın kactı dıye gerı gelcektır orda nerde ne yapcaqını oqrenır etrafı tanır !
7-2 gun sonra erkekı balkonda hızlı bır sekılde gokyuzune fırlat kesınlıkle kacmaz cunku alıstı catıda yatı nerde ne oldugunu bılıoyr !
8-dısı veerkegı bu olaydan sonra 2 gun sonra 2 sını at kesınlıkle beraber ucacaklar dısı tedırgın olcak ama erkek artık her yerı bılıyor onun pezınden gıtcek yerde kusun olsun kesınlıkle
9-bu yontemı dıyer kuslarada uggula
en us katta oturmanız cok ıyı olur cunku en sonrdasınzı ve catı hemen ustunuzde oraya atabılırsınız gıtme derdı olmaz taklacı %100 ıner ısterse onunde yuksek bına olsun yındede en usk ata oturun sıze cok yardımcı oldum bence dedıkelrımı dıkata alın benden ıyı acıkca ypmaz kımse SAYGILAR <3<3<3 Bu arada bende beslıcem ankarada mamak tarafında besleyen veya getırebılen [email protected] kusun cıns fark yapomaz [KESEINLIKLE ARAP BESLEYIN GOK KIRLIDE OLUR BUNLAR COK DAMARLI KUSLAR]

Selam ben balkonda bol paça kuş besliyorum 3. kattayız önümzde okul var ama kuşlar 1,2 haftadır kümese alıştılar erkeğimi dişiyii uçurıyım uçursam geri gelirlermi yardımcı olursanız svnrm güvercini naıl alıştırabilirim

Re:

güvercnn erkekmi dişimi olduqunu nerden anlayablriz

Re: Re:

erkan01' Alıntı:
güvercnn erkekmi dişimi olduqunu nerden anlayablriz

Genelde boyun kalın mı ince mi diye bakarsan anlarsın ama en kesini kuşlar toplu halde iken gözlemlemek hareketlerine bakmaktır. Bazen kesin erkek dediğimizin bile dişi çıktığı oluyor.

teşekkür ederim biz 3 kattayız önümüz okul var ben balkonda besliyorum nasıl alıştırabilirim acaba

erkan01' Alıntı:
teşekkür ederim biz 3 kattayız önümüz okul var ben balkonda besliyorum nasıl alıştırabilirim acaba

Bu mesajı her bulduğun yere yapıştırmışsın arkadaş sende :D Bende balkonda besliyorum sorun olmuyor, 20 gün kadar kanatlarını bantlayacaksın sonra açacaksın ama kovalamayacaksın. Serbest dolaşacaklar, zaten alıştıklarını bir süre sonra üstlerine doğru adım attığında yuvalarına koştuklarını göreceksin. Bunun ardından ilk önce erkeği havalandıracak dişiyi bantlı bekleteceksin erkeğin göreceği şekilde. Bir hafta bu şekilde devam edecek sonra ikisini bir salacaksın, ikisini bir saldığında gözden kaybolabilirler endişe etme geri geleceklerdir.

Balkonda kuş beslemek teras ta beslemeye göre biraz daha ustalık ister, öncelikle herkesin ilk cümlesinde kurduğu gibi, besleyeceğiniz cins çok önemlidir, çok fazla oyunlu (mardin vs.) kuşu balkonda beslemek meziyet ve eziyettir, sürekli diğer çatılara balkonlara düşer.. buna nazaran, dönek, bursa oynarı, kelebek, baska, bango, posta, gibi kuşları beslemeniz daha mantıklı olur. Alıştırma sürecinde ise,işe sıfırdan başladığınızı kabul edelim, öncelikle havadar ve kuş sayınıza yetecek kapasitede kümesi yaptınız, kümesin kapısının yönü kesinlikle doğru olmalıdır ki, (örn: evin duvarına değil de balkon demirlerine açılmalı, iki tarafta duvarsa nereye açıldığı önemli değil) kuşlarınızı alıştırdıktan sonraki indirdiğiniz avare (yabancı) kuşları yakalamanız kolay olur. Kuşları alıştırmaya gelince, kuşlarınızın kanatlarını bantladınız ilk gün kümese alışma sürecidir, salmayın sürekli içeride dursunlar, 2. gün kapıyı açın yere bolca yem atın, kuşlar tamamen doysunlar, ve tokluğun verdiği rehavetle yayılsınlar balkona, kesinlikle ani hareketlerden kaçının (örn: daha 2. gününüzde avare gördünüz, bantlı kuşla parıltı vericem diye kuşu hırpalamayın) bir tane 1 mt civarında bir sopa edinin, kuşları kümese sokarken bu sopa ile yön verin, elinizle temastan kaçının, kuşları ne kadar az ele alırsanız o kadar ürkek ve uçucu olurlar. (bu arada apartman balkonları doğal olarak site kaç bloklu ise hepsi aynı tiptedir, balkonunuzu diğer balkonlardan ayıracak şekilde dizay edin, duvarlar beyazsa kırmızı yapın, veya duvarlara 2-3 saksı koyun vs vs. kuş uçtuktan sonra balkonu rahat tuttursun diye) 2. gün akşamıda sopa yardımı ile kuşlarınızı kümese yerleştirin, fakat kümese yerleştirirken sert değil sakin haraketlerle girmelerini sağlayın, ilk günden tuttukları yuvaları bulabilmeleri kuşlarınızın güvenini ve rahatlığını arttırır. 3. gün ise kuşlarınızın kümes kapısını açın, ve geriye çekilip yuvanın önüne 1 avuç yem atın, kuşlarınızın kendisinin çıkmasını bekleyin, bu çıkış çok önemlidir, erkek kuşların ve dişi kuşların hangileri olduğunu burada anlamaya başlarsınız, erkek kuşlar daha kendilerinden emin oldukları için önden çıkacaklar ve ötüp dönmeye başlayacaklardır. 3. günün önemi büyüktür, çünki bugün eşlerinizi seçersiniz ve kuşlarınızı eşe koyarsınız.. 4-5. gün 3. gün gibi hareket edin. 6. gün eşhanelerden eşleri çıkarın, tutan tutmuştur zaten, balkonda rahat dolaşım hakkı verin. 7. gün kuşların ilk evre alışma süreçlerinin dolduğu gündür, ama aldığınız kuşlar içinde damarlı olabilir o yüzden işi sağlama alıp kesinlikle bantları açmayın. 8-9. gün 3. gün gibi devam. 10. gün çok dönen ve eşine sadık duruma gelmiş erkek kuşun bantlarını sökün, elinizden balkon duvarı hizasından kümese yönelik olarak salın, kuş henüz kendini bantlı sandığından yavaş değil sert iniş yapacaktır ama, kanatlarının açık olduğunu fark edincede kanat çırpmaya başlayacaktır, geri çekilin ve ani hareket yapmayın, biraz yem atın, kuşun rahatladığından emin olun, kuş 2-3 saat sonra merakından balkondaki en yüksek yere çıkıp etrafı gözlemleyecektir, 2-3 dk bekleyip yere biraz yem atın (bu arada yemlerken yem kutusunu sallayarak çıkardığınız veya ağzınızdan cık cık cuk cuk falan gibilerinden çıkardığınız sesler çok önemlidir, kuş ters bir köşeye konsa bile bu ses sayesinde yerine geri dönmesi muhtemeldir.) kuş yere indikten sonra kuş tekrar duvara çıksın diye müdahele etmeyin, akşam üzeri kümese sokmadan önce sopanın ucu ile hafifçe yere vurup kanat çırpmasını sağlayın ve kümese girmesini sağlayın. 11. gün aynı eğitime devam edin. 12. gün ilk saldığınız kuşun alışma evresi tamamlandı. 13. günden itibaren her geçen bir erkek kuşun kanadını açın, erkek kuşlar bittiğinde hareketlerinde en rahat olan dişinin kanadını açmakla başlayın, bu süreç takribi 20-25 günde sonra erecektir. kuşların hareketlerinden alışma evlerinden emin olduktan sonrasında uçuş eğitimleri için sıkıştırmaya başlayabilirsiniz. Öncelikle kümesten erkek 2 kuşu çıkarın ve yanlarına 1 tane dişi kuş seçin çıkarın, kuşları sopa yardımı ile balkondan kovalayın ama ani hareketler kuşların üzerine abanmadan, sopanızı bir orkestra şefi gibi kullanın, kuşlar balkondan uçup 1-2 tur atarlarken hemen elinize yemliği alın yemliği sallayarak az evvel dediğim sesleri yemlikten veya ağzınızdan çıkarırken yere görecekleri şekilde yem atın, yemi ilk gören hemen balkona inecektir. balkona indiklerinde kümesin kapısını açın ve diğer kuşların dışarı çıkmasına izin vererek yemleme işleminizi gerçekleştirin, 1 sonraki sabah yine aynı eğitimi uygulayın fakat 2. turda değil 4. turda yem atın... 1 sonraki sabah 4. turda değil 7. turda yemi atın, yani buradaki maksat kuş sizin çıkardığınız sesi, ilk uçurduğunuz zamanki süreçte geleceğini bekleyerek uçmaya, dönmeye devam edecektir, memnun kaldığınız tur sayısına kadar (1 hafta ideal) bu eğitime devam edin, sonrasında ise diğer kuşlarınızı alıştırmanız çok çok kolay olacaktır. (dikkat : ilk alıştırma evresinden sonra kümesinize dahil ettiğiniz kuşlara bu disiplini öğretmezseniz, tüm disiplini bozabilirsiniz, bu sebepten dolayı en az 4-5 ay kümese başka kuş dahil etmeyin.. Bu arada diğer önemli husus, balkonlar genelde fayans seramik vs döşeli olduğundan taş kum çakıl vs pek bulunmaz, bir kaba mutlaka mineralli taş koymayı unutmayın (güvercinlerde taşlık sistemi vardır, ve yediklerini burada öğütürler, dişiler buradaki kalsiyumdan yumurta kabuğu yaparlar) Kuşlarınızı balkona tam damar yapmak içinse, sürekli aynı yemi değil karışık yemlerden vermeyi de ihmal etmeyin, mesela cin mısırı veya siyah çekirdeği yiyip de damar olmayan kuş nadirdir, ama sürekli bu yemleri verirseniz, yağ oranları yüksek olduğundan kuşlarınızın performansı düşer.. bu zamana kadar zaten 6 aylık süreç geçer ve ilk yavrularınızı da inşallah almış olursunuz..:) (bütün bunlara rağmen illaki kuş kaçabilir, sakın üzülmeyin, çünki sen kaçırmazsan o kaçırmazsa bu kaçırmazsa, avareleri nereden yakalayacağız biz :)) (umarım aydınlatıcı bilgiler verebilmişimdir, daha önceden terasım vardı ama son 7 senedir balkonumda kuş besliyorum, nacizane bilgilerimi aktarmış oldum, iyi kuş uçurmalar)

Geri