Balkonumuza Düşen Değişik Güvercin Hakkında Bilgi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan emetin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 21
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K

emetin

Üye
Katılım
2 Nis 2012
Mesajlar
9
Tepkime puanı
0
Yaş
36
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
emre metin
Meslek
öğrenci
Şehir
İstanbul-I (Avrupa)
İlgi Alanı
Cümleten Selamın aleyküm.

Siteye, balkonumuza düşen bu güvercin hakkında bilgi almak için üye oldum. Etrafta sordum soruşturdum güvercin besleyen kimse bulamadım. Birisinin güvercini ama bulamadığım için sahibini artık ne kadar yaşarsa bakmaya karar verdim dışarıda yem olacağına bir sahibi olsun.

Bu güvercinin cinsi vs hakkında bilgi verirseniz çok mutlu olurum, çok merak ettim. İnternette baya araştırdım ama bilgi edinemedim. Neyle beslemeliyim, uçmuyorda ama görünürde bir sorunu yok. Bakacağım ortam uçması için de pek müsait değil. Büyükçe bir karton un içine koydum. Su, mısır, bulgur felan attım önüne yiyor.
 

Ekli dosyalar

  • VtwWz.webp
    VtwWz.webp
    166.8 KB · Görüntüleme: 1,297
kardeş sanırım taklacı mısır çarşısından eş alabilirsin giderken yanında götür dişi mi erkek mi ona göre eş alırsın zaten mevsim bahar hemen yumurtlarlar...aramıxa hoşgeldin :)
 
Aleyküm Selam..
Güvercininiz erkeğe benziyor geldiği yerde iyi bakıldığı belli , paçaları tüğleri temiz..Besin olarak buğday verebilirsiniz , ve her zaman önlerinde temiz suları olsun.Kuş taklacı ırkından olabilir, bu ırkın hakkında daha çok bilgiye sahip olan arkadaşlar konuya baktığında yardımcı olacaklardır..Bu vesile ile sizde yavaş yavaş kuşçuluğa başlıyorsunuz, hayırlı olsun..(:
 
RENK OLARAK BİLMEDİGİM BİR KUS TÜRÜ AMA GÜZEL BİR KUSA BENZİYOR KÜSKÜN VE SASKIN DURUYOR DAHA ÖNCELERİ KUS BESLEMEMİŞSİNİZ İYİ NİYETİNİZİ TAKDİR EDİYORUM KUS BESLEMEK KUSA YEM VERMEK SU VERMEKLE BİTMİYOR İLGİ SEVGİ BAKIMDA GEREKİR EN İYİSİ YAKININIZDA VARSA YADA KUS ALIP VERENLERE VERİNİZ HEM BELKİ SAHİBİ BULUNUR HEM DAHA İYİ BAKABİLENİN ELİNE GECER
SAYGILAR
 
Teşekkürler bilgi için. Anlaşılan pek görülen ya da tercih edilen bir güvercin değil. Sürekli bakıyorum bişey var mı diye, alışkanlık oldu 2 günde. (: Ben Bakırköt/İst. da yaşıyorum yakınımızda Zeytinburnu Güvercin Sevenler Yetiştirenler Derneği varmış. Bir kaç güne oraya götürmeyi düşünüyorum şuan pek müsait değilim.

Saldım balkona bir oraya bir buraya dönüp dolaşıyor. Boynunun yan tarafları güneş çarpınca çok güzel parlıyor.
 
emetin' Alıntı:
Teşekkürler bilgi için. Anlaşılan pek görülen ya da tercih edilen bir güvercin değil. Sürekli bakıyorum bişey var mı diye, alışkanlık oldu 2 günde. (: Ben Bakırköt/İst. da yaşıyorum yakınımızda Zeytinburnu Güvercin Sevenler Yetiştirenler Derneği varmış. Bir kaç güne oraya götürmeyi düşünüyorum şuan pek müsait değilim.

Saldım balkona bir oraya bir buraya dönüp dolaşıyor. Boynunun yan tarafları güneş çarpınca çok güzel parlıyor.
Kuş bence gayet güzel tercih edilmiyor sevilmiyor diye birşey yok üretilebilecek beslenilebilecek bir kuş diye düşünüyorum.. Eğer içinizde güvercin sevgisi varsa ve beslemek isterseniz forumdaki konulardan biraz bilgi edinip besleyebilirsiniz. Ama bakamazsanız da yakınınızdaki derneğe götürebilirsiniz hem belki sahibi de orada bulunabilir.
 
İçimde bir hayvan sevgisi vardı tabii ki ama güvercin sevgisi yoktu özel olarak. O da bu güvercin sayesinde oldu. (: Bakacak müsait yerim olsa, bir yerden başlamak için iyi bahane olacaktı ama yok malesef.
 
güzel kus saglikli görünüyor.iyi beslemeler
 
Sitemizde böyle arkadaşlara abilere çok rastladık, sizin gibi bir kuş bulmakla başlıyorlar işe daha sonra ona bir eş alıyorlar kartondan bir kafes ve böylece başlıyorlar kuşculuğa..Bence güvercin sevgisi çok farklı birşey stresinizi dahi alıyor bu hayvanlar (: Eğer yeriniz olsaydı sizde bu duyguyu görüp tatmış olacaktınız..
 
Şöyle bir bilgi vermiş başka bir forumda arkadaşın teki. Ankut güvercini o diyor.



ANKUT GÜVERCİNİ:
Ülkemizde gut, gud, kut gibi adlarla da anılmaktadırlar. Dünyada “Ankut Trumpeter” ya da “Ankhut Trumpeter” adı ile bilinen bu güvercinler yurdumuzda genel olarak ankut adı ile bilinirler.
Köken olarak Orta Asya Türkmenistan kaynaklı olan bu güvercinler, bizim yerli ırklarımızdan olmakla birlikte, Türklerin göçleri ile birlikte dünyaya yayılmışlardır. Bu göçler tek bir tarihte ve tek bir yöne olmayıp farklı zaman dilimlerinde farklı bölgelere yönelmiştir. Bu bakımdan ankut ırkı güvercinler de Ortadoğu’dan, Rusya’ya ve Anadolu’nun içlerinden Avrupa’ya kadar dağılmışlardır.
Türk toplumunda ankut güvercinlerinin özel bir yeri ve önemi vardır. Bunun en önemli nedeni İslam dininin kurucusu Hz Muhammet’in halifelerinden Hz Ali’nin bu güvercinlerden beslemiş olmasıdır. Evliya Çelebi, Hz. Ali’nin de “kırmızı çatal ibikli çakşırlı güvercin” beslediğini ve bu bakımdan bunları beslemenin sünnet olduğu yazmaktadır. Burada bahsedilen güvercinler bizim bugün “ankut” adı ile adlandırdığımız kuşlardır. Çatal ibikten kastedilen şey çift tepedir. ( takka, perçem ) Çakşır ise paça ( tozluk ) anlamındadır.Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde, Peygamberimizin torunu ve Hz Ali’nin oğlu olan ve 680 yılında Kerbela’da öldürülen İmam Hüseyin’in atmaca ve doğan avladığı, ayrıca çakşırlı (paçalı) kut güvercin beslediği yazılıdır. Evliya çelebi bu bakımdan 1638 yılında, İstanbul’da kuşu kuş ile avlayan avcıların, pirimiz İmam Hüseyin’dir dediklerini belirtiyor. Gene Evliya Çelebinin belirttiğine göre ankutların, sadekut, taçlıkut, çakşırlıkut ( paçalı ) gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Urfa’da günümüzde ankutların uğurlu olduğuna inanılıyor. Bu inanış kaynağını çok eskilerden almaktadır. Hz Eyüp’ün mağarasında beslediği bilinen bu güvercinlerin, halk arasında çocuğu olmayan kadınlara uğur getirdiği ve hatta gece uykusunda korkan kadınların dertlerine deva olduğu söyleniyor. Hz Eyüp, cüzzam hastalığına yakalandığı için bir mağaraya çekilmiş ve yaşamını burada devam ettirmiştir. Kendisine burada eşi bakmıştır. Hz Eyüp’ün bu mağarada Ankut ırkı güvercinler yetiştirdiği bilinmektedir. Günümüzde bu mağara, Şanlıurfa ilimizin 2 Km kadar güneyinde, Eyyubi mahallesinde bir tepe üzerinde bulunmaktadır. Halk arasında bir şifa yeri olarak kabul görmekte ve ziyaret edilmektedir.Ankut ırkımızın toplumumuzda böylesine derin ve köklü bir yeri olmasına ve bu kuşları beslemenin dinen sünnet sayılmasına karşın, son dönemde bu ırkı yetiştirenlerin sayıca azalması sonucu bu ırkımız artık ciddi şekilde yok olmuştur. Bu gün daha çok Doğu ve Güneydoğu illerimizde ve özellikle de Diyarbakır’da bulunurlar. Nevşehir’de de yetiştirildiklerini Konya’lı kuşçu arkadaşlardan öğrendim. Nesli tehlikede olan ırklarımızdan biridir. Acilen korunması gerekmektedir. Bugün kuş pazarlarında ara sıra gördüğüm ankutlar, form olarak bozuk bir yapıdadır. Büyük olasılıkla bunlar kırma kuşlardır. Bu tür kırmalarda en dikkat çekici fiziksel özellikler, paçaların olması gereken uzunlukta ve şekilde olmamaları, ön tepe ve takkanın düzgün bir yapıda olmaması, kuşun genel renginin parlak ve canlı olmaması, renklerinin solukluğu ve karışık renkli olabilmeleridir.
Ülkemizin dışında Rusya’da da yetiştirilmektedirler. Bugün bizim değerini bilemediğimiz ankutlara Ruslar, sahip çıkmaktadırlar. Ancak çeşitli Rus kaynaklarında, Russian Trumpeter ( Russian Barabanshik ) ve Bokhara Trumpeter ( Bokharski Barabanshik ) adları ile bilinen Rus trumpeter ırklarının kökeninin ankut ırkı olduğu belirtilmektedir.Dünyada “Ankut Trumpeter” ya da “Ankhut Trumpeter” adı ile bilinen bu güvercinler uçuş kuşu değildirler. Takla atma ve oyun gibi özellikleri yoktur. Uçurulduklarında fazla uçmadan konarlar. Bu nedenle yuva içinde ve bahçelerde form güzellikleri için beslenirler. Bir tür süs kuşu olan bu güvercinlerin en önemli özellikleri, “dem çekme” adı verilen ötüş şekilleridir. Yetiştiriciler arasında, dem çekme özellikleri ve sürelerine göre değer biçilirler. Dem çekişleri dikkat çekicidir. İyi dem çeken bir ankut güvercininin en az 40 – 45 dakika kadar dem çekmesi aranan bir özelliktir. Ankut ırkı tek renk olarak karşımıza gelmektedir. Kızıla çalan kahverengi tonda bir renkleri vardır. Bu renk tonu açık ya da biraz daha koyu olabilmektedir. Ancak renk canlı olmalıdır. Bir de “Ala gut” adı verilen bir rengi daha bulunmaktadır. Bu renkte kanatlar beyaz diğer taraflar kızıl - kahverengidir. “Kamış paça” tabir edilen tarzda uzun ve geriye doğru kıvrık şekilde paçalı olurlar. Paçasız olanı yoktur. Çift tepelidirler. Kafanın önünde düzgün bir perçem, arkada ise düzgün bir takka bulunmalıdır. Tepesiz olanlarına nadiren rastlanmaktadır. Bunlar kırma kuşlar olup değersizdirler. Gagaları normalden biraz uzun olur. Vücutları normal güvercinlere göre biraz daha büyüktür.
Ülkemizde dem çekme özelliği olan diğer güvercin ırkları arasında, demkeş ve kumru gibi ırklarımız da vardır. Kahverengi demkeşle, ankut birbirine benzerler. Demkeş biraz daha iri vücutludur. Ancak her iki ırkın ötüş şekilleri ( kuğurmaları ) birbirinden farklıdır. Konya yöresinde ankut ve demkeş güvercinlerinin, ahırlardaki örümcekleri yedikleri düşünülmektedir. Bu bakımdan bu güvercinlere bu bölgemizde “ahır kuşu” adı verilmektedir. Ankut ırkımız bugün süratle yok olmaktadır. Korunması için acilen önlemler almak gerekmektedir. Bu konuda tek tek yetiştiricilere de görevler düştüğü gibi, daha çok yerel yönetimler ve belediyelerin bu konuda duyarlı davranması gerektiği inancındayım. Bu gün birçok belediye kendi yerel dokusunu korumaya, otantik değerlerini yeniden canlandırmaya çalışmaktadır. Kaybolmaya başlayan güvercin ırklarımız için de aynı duyarlılığın gösterilmesi gerekmektedir.
 
Merhaba daha önce yorum yapan arkadaşlara katılıyorum.
Kuş taklacı kostüm kuşu, renk olarak bakıriyi andırıyor...
Kostümden pek anlamama rağmen tepesi ve paçaları güzel duruyor.
Pek tercih edilmemesine gelince de nadir bulunan kuşlardan, tercih edilmeyen değil bence...
 
Anlayan birisi bulursam şöyle bir baksa ne olduğunu söylese de ona göre versem birisine. Balkonda dönüp duruyor. İlk gördüğümde çok ürkekti siniyordu sürekli bir yere. Şimdi bayağı hareketli. Daha kanat çırptığını görmedim.
 
Kuş gitmiş arkadaşlar. Uçmaya tenezzül etmiyordu ama bugün bayağı hareketliydi. Bir şey olmamıştır inşallah, sahibini bulmuştur. Sağlığı yerindeymiş demekki.
 
Gitmemiş nere saklandıysa bulamamışım. (:
 
emetin' Alıntı:
Gitmemiş nere saklandıysa bulamamışım. (:

:haha: :haha:
 
emetin' Alıntı:
Gitmemiş nere saklandıysa bulamamışım. (:
Demek senle oyun oynamak istiyo şimdi sen saklan o seni arasın :haha:
 
SOBE SOBE
 
Kuşu eski bir arkadaşıma verdim. Daha önce güvercin belemişti 6 7 sene kadar unutmuşum. Şuan ilgilenmiyor ama tanıdıkları fazla. İlgilenen birisine verecektir. Cinsine şarabi dedi, kanadını kesmişler kuşun. En azından bilen birisi ilgilenecek. :hungur:
 
emetin' Alıntı:
Kuşu eski bir arkadaşıma verdim. Daha önce güvercin belemişti 6 7 sene kadar unutmuşum. Şuan ilgilenmiyor ama tanıdıkları fazla. İlgilenen birisine verecektir. Cinsine şarabi dedi, kanadını kesmişler kuşun. En azından bilen birisi ilgilenecek. :hungur:
Kuş kanadı kesik sizin balkonunuza kadar uçup düştü herhalde o yüzdende uçup gitmedi.Siz kuştan ayrıldığınıza üzülmüş gibisiniz ?
 
Bakacak ortamım olsaydı kesinlikle bakardım tabii ki. Olmadığı ve bu yüzden bakamadığım için üzüldüm. En azından güzel bir uğraş, hobi edinmiş olurdum.
 
Evet hayvan sevgisi çok önemli birşey ve güvercin beslemek de ayrı güzellikte. Umarım bir gün bir şekilde bu hobiye başlar aramıza katılırsınız..
 
Geri
Üst