Azman, kısa gagalı uçucu ırkların içerisinde Denizli'de en yaygın ırktır. Bangoda görülen köseli kafa yapısı, patlak ve dışa çıkık gözler Azman ırkında görülmez. Bangolara oranla daha uzun boylu, sivri uçlu kanat yapısına sahip ve uçucudurlar.
Kafa yapısı incelendiğin de başın öne doğru bombe yaptığı ve iki göz arasından gaga ucuna doğru bir üçgen oluşturduğu görülür. Gaga, bangolara oranla uzundur. Gözler normal büyüklüktedir ve her renkte görülebilmektedir. Dayanıklı bir bünyeye sahip azman ırkı çok iyi bakıcılık yapar.Uzun ömürlüdür.
Uçuşları sırasında birbirlerine çok yakınlaşarak grup oluştururlar. Kümes üzerinden neredeyse hiç ayrılmazlar ve pırıltı gösterildiğinde hızla kanatlarını kapatarak dalarlar. Bu özellikleri sebebiyle dolapçı ve döneklere refakatçi olarak uçurulurlar. Gruplarda belli bir sayı standarttı aranmaz.
Yavru azmanlar tecrübeli gruplar içinde alıştırılmalıdır. Eger bir kaç yavru beraber ucurulursa saatler sürecek bir gezintiye razı olunması gerekecektir. Nesli takip edilmiş yavruları uçurduysanız pek korkmanıza gerek yok, gezinti sonrası hiç yorulmamışçasına yuvaya döneceklerdir. Hemen her rankte görülebilen azmanların en beğenilen renk varyasyonu karakuyruklardır. Krakuyrukta kapak (kuyruk altı beyaz tüyler) olmasına dikkat edilir. Ayrıca ciba (kanat-kuyruk) beğenilen ve aranan bir renktir. Denizli azmanlarında beyaz kuyruklu ciba bulunmaz. Kanat rengi neyse kuyruk renkleride aynidir. Son yıllarda değişik ırkların grısiyle beyaz kuyruklu cibalarda görülmeye başlanmıştır. Diğer beğenilen renkleri düz renkler, ciller ve cakallardır. Denizl'de yetiştirilen azmanlarda tepe, paça ve tozluk görülmez.
İzmir üzerinden Denizli'ye geldiği söylenen Azmanların Denizli'li yetiştiriciler tarafından değişikliklere uğratıldığı bilinmektedir.
Denizli'ye has Yoz ırkına alışık yetiştiriciler önce azmanlarda bulunan gülleri kapatmışlar ve yine Yozlarda bulunan gaga kısalığına dikkat etmişlerdir. Uçucu olan nesiller üzerinde yapılan bu çalışmalar Denizli azmanlarının kökenidir.
İSKENDER DAMGACI
Bu makale
http://www.geocities.com/denizli_guvercinleri/