Beslediğiniz Güvercin Irkını (Tercih) Sebepleriniz???

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Anonymous
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 37
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K
A

Anonymous

Misafir
Tüm güvercin dostlarına merhabalar,

Kuşkusuz renkler ve zevkler tartışılmaz.Bu konu başlığını açmamda ki amaç bizlerin hangi özelliklerde ki güvercin ırklarını neleri,hangi kriterleri göz önünde bulundurarak TERCİH ETTİĞİMİZİ bir nebze olsun ortaya çıkarmak.bu konu hakkında tercihlerimizi sıraladığımızda ve örnek ben bu yüzden taklacı besliyorum veya kelebek besliyorum vb....derkende bu ırklarda aradığımız özellikleri,geliştirmeyi de konuşabileceğimiz bir başlık olsun istiyorum.Yine konumuz hakkında tercihlerimizi paylaşırken çok çeşitli veriler elde edeceğiz örneğin bu günkü kostüm form ,performans ,süs ırklarının ne oranda yetiştiricldiğine dair doneler elde edeceğimizi düşünüyorum.Bununla birlikte en fazla hangi ırkları en başta hangi özelliklerine göre tercih ettiğimizde ortaya çıkacak düşüncesindeyim.

Sizlerden ricam beslediğiniz ırkı neden TERCİH ettiğinizi kısa kısa anlatmanızdır.

Sevgiler saygılar.

Ben bangoyu tercih ediyorum ;çünkü uçuş şeklini ve performanslarını seviyorum.Ve bangoları devamlı uçurarak daha çok uçum süresi elde etmek istiyorum.

Triko

Güvercinler her zaman ilgilimi çeker ama içlerinden sadece taklacılara hastayım onlar takla koydumu ben mutlu oluyorum =) .. Tabiki kelebeği döneği bangosu hepsi birbiriniden güzel..

Taklacı..30m kısıp 10m fışkırmalarına bayılıyorum

Ben taklacı performans kuşu yetiştirmeye çalışıyorum .. Tamamen yöresel etkenlerle bu türe başladım , çocukken bizm oralarda tek kuş taklacı kuştu , renksiz hava oyunlu yada seferli olmak üzere iki guruptu .. Kısmen ötücü türlerdenbakanlarda vardı , Sivas kumrusu ve , Demkeş , bunların dışında başka tür yoktu .. Hatta taklacının kostüm türleridahi yoktu ..
Kuş dediğin zaman sadece oyunkuşu bilinir anılırdı .. Nice sonra 90 lı yılların başında kotüm taklacıları yavaş yavaş görülür oldu , renklerinin parlaklığı , albenileri bir anda herkezi etkiledi , bizler bu kuşları oyunkuşu olarak bakmaya başladık , acıdırki yerli oyunkuşlarını ihmel ederek ve bu kuşlarla kırarak ..
Takip eden üç beş yıl böyle geçti , esasen bizim oralararda ( AMASYA- MERZİFON VE HAVARİSİ) ilk piyasa ya çıkan bal göğüs sabiniler , oyunluydular . Yerde deli gibi takla atarlardı perdahlı , muntazan görüntülü kuşlardı .. Sandıkki işte asıl oyunkuşu bunlar , bizimkiler kırık yada ikinci kalite ..
Bunların oyunkuşu olarak sonunun olmadığını anlamamız birkaç yıl aldı .. Toplu bir salgındı yani . Daha sonra ki yıllarda tekrar ayrıştık, bu arada yeni bir merak türedi, Kostüm cüler .. Bunlar yoktu bizim oralarda daha önceleri .
Ben işim gereği her gezdiğim yerin kuşunu uzaktan gözlemledim , bazen kümesimede aldım numune olarak , ancak bakış açımı fazla etkilemedi taklacı dışında ki hiçbir tür ,, en azın dan şu ana dek etkilemedi .
Bu konunun çocukluk yılları ile bağlantılı olduğu inancındayım ilk bakılan tür ilk göz ağrısı ilk zev başka oluyor yeri sağlam oluyor ..
Şimdi, ileride imkanım olsa taklacı ırklardan numuneler bulundurmak isterim , birde posta .. Ama hepsi bir yana oyunkuşu taklacı kuş herzaman başımın tacı , gönlümün güzeli .. selamlarŞEREF

ufakken dayimda gordum guvercinleri saya kelebek guvercinleriydi ve havada yaptigi hareketler cok hosuma giderdi onun icin ogun bugun herzaman saya kelebek derim ... zaten onun yaptigi hareketten bir fazla hareket yapan irk olsa onu beslerim ama malesef yok

dolapçı beesliyorum çünkü sadakat oyun terbiye herşey var kuşlarda havada kendini seyrettirmeyi bilen bi ırk

ben mardin(taklacı)kuş besliyorum öbür arkadaşlarında dediği gibi 0 a gelip metrelerce fişeklemeleri zevk veriyor bana ama son zamanlarda çektğim trakya yerlisinin oyunuda ilgimi baya çekti

Merhaba arkadaşlar bende beslediğim ırkı neden beslediğimi sizlerle paylaşayım kuşçuluğa 10 yaşında başlamıştım mahalledeki bi abimin bana bi çift oynar vermesiyle başladı oynar kuşu çok asil sadık ve sempatik olmayan bi kuşdu ama kuşun uçup uçup uçup geri gelmesi beeni o zamanlar büyülüyodu sonra taklacılarım bangolarım ve kelebeklerim oldu takla kuşunu pek sevmem uçurdunmu kolay kolay gelemezdi beni hep okula geç bıraktırırdı yada okula gitmememe sebep olurdu bango tarzı kuşlarım ise düz uçarlardı etkilemezlerdi ama o zamanlar bir çift arap kelebegim vardı işte onlar benim tutkumdu uçurduğum zaman bulutların arasına giderler bi pırıltı verdigimdede yaprak gibi düşerlerdi aşağıya o günden beri kelebek kuşunu bırakamıyorum şimdiki beslediğim kelebek ırkları olnar gibi bi dönüş sergilemiyor ama kelebek olması yüksek uçup yerine biraz sadık olması ve görsel açıdan da güzel kuşlar olması beni kelebek kuşu kendini vazgeçilmez kıldırdı bu yüzden kelebek güvercini gönül verenlerden biriyim

tolgahan' Alıntı:
ufakken dayimda gordum guvercinleri saya kelebek guvercinleriydi ve havada yaptigi hareketler cok hosuma giderdi onun icin ogun bugun herzaman saya kelebek derim ... zaten onun yaptigi hareketten bir fazla hareket yapan irk olsa onu beslerim ama malesef yok

tolgahan abi hiç dolapçı izlediniz mi? gerçekten izlediğim zaman gördüm ki hem kelebeklerin hem döneklerin oyununu yapıyor ve kendine has birçok oyuna da sahip.Bence dolapçı da besleyebilirsiniz :)

bende oynar besliyorum ; ufaklıktan babamın oynarları vardı hosumada giderlerdi etkisinde kalmısım ki besliyorum..........

Bir cok güvercin ırkını besledim, en son üretimi zor olan bangoda karar kıldım.Bir güvercin ırkını beslemekte en önemli etken ,kümesin bulunduğu ucurma alanıdır.Konu komşuyu rahatsız etmemek,ucuş ve görüş alanı kısıtlı olması, oyun kuşlarını seyredememek, dolaysıyla zevk vermez ,sonuçta bu bir sevda, hobidir.Bu tür imkanı olmayanlar masa kuşu ve kostüm kuşuna yönelmekte.

Arkadaşlar dikkat edersek hep havada özelliği bir marifeti hüneri olan kuşlara ilgi duyuyoruz bakalım daha fazla katılım olduğunda da bu sabit veriler sabit kalacak mı konuya zaman ayıran katılım sağlayan herkese çok teşekkür ederim.

ben daha yeni kuşçu sayılırım.o yüzden herkuş benim için süper havada hem takla atan hem makara yapan hem dönen kuşların olması süper olur öyle de yapmaya çalışıyorum.çeşit çeşit bana göre uçuşları özel kılan biri takla atarken diğerinin sarması.belki de yeni olduğumdan bana göyle geliyo ama karışık besleyenlerde gördüğümde bi yanda taklacu uçuyor taklalar savuruyor bi yanda bi kuşun sürekli turluyo diğeri sarıyo.buda benim çok hoşuma gidiyo.

bende doalpcı ve azda olsa kebek besliyorum dolapcıyıda adını duymuşdum sadece tesadüfen denizlide meşhur bir ırk olmasıda bana denizlide izleme tanıma şansı verirnce dolapcıda karar kıldım oyun akıl performans yavru bakımı ve istediginiz terbiyeyi vere bldigim için ayrıca gelicilikde önemli dolapcıya gönül vermemdeki etkenler oldu balıkesirli olmama ve bundan 10 yıl öncede elimde yine çok kaliteli kelebekler geçipde besledigim içinde onlardan vaz geçemiyorum hemde eski ırklarıma yakın bir ırk arıyorum zabun hocanın karanfillerinden var bir çift manisa kulanın kuşları yakında birde ödemişlerim olucak çok sahipleri gibi kaliteli ve asil onlarıda ürete bilirsem degmeyin benim keyfime hedefim ise soyubelli 30 civarı dolapcı balıkesir edremit ve kelebekte 10 adet soy devam etirerek ogluma benden sonra takip ede bilmesi için kaliteli saf bir ırk miras bıraka bilmek oda benden çok merak oldugu ve sevdigi için kendinden sonrakiler taşıyacagına eminim.aslında bu mübarek hayvanların o kadar çok çeşidi ve türü varki hepsi birbirinden ayrı güzellik ve ayrı özellik taşıyorlar herkezin zevkine ve kuşunada saygımvar cenabı allah bu hayvanlara yem su ilaç verenkoruyan besleyen herkezin işini rast getirsin.balıkesirden saygılar.

küçükken gözumuzu oyun kusu ıle acdıgımız ıcın oyun kusundan baskasını tanımam zevk ısıdır bu ıs kımı yerde sever kımı havada

Ben taklacı ve sayalarıda çok seviyorum ve şu andada besliyorum ama başka güvercinini daha çok seviyorum ne olursa olsun güvercin beslediğim sürece bir çift başka bulundururum elimde...

Serkan BONCUK' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar bende beslediğim ırkı neden beslediğimi sizlerle paylaşayım kuşçuluğa 10 yaşında başlamıştım mahalledeki bi abimin bana bi çift oynar vermesiyle başladı oynar kuşu çok asil sadık ve sempatik olmayan bi kuşdu ama kuşun uçup uçup uçup geri gelmesi beeni o zamanlar büyülüyodu sonra taklacılarım bangolarım ve kelebeklerim oldu takla kuşunu pek sevmem uçurdunmu kolay kolay gelemezdi beni hep okula geç bıraktırırdı yada okula gitmememe sebep olurdu bango tarzı kuşlarım ise düz uçarlardı etkilemezlerdi ama o zamanlar bir çift arap kelebegim vardı işte onlar benim tutkumdu uçurduğum zaman bulutların arasına giderler bi pırıltı verdigimdede yaprak gibi düşerlerdi aşağıya o günden beri kelebek kuşunu bırakamıyorum şimdiki beslediğim kelebek ırkları olnar gibi bi dönüş sergilemiyor ama kelebek olması yüksek uçup yerine biraz sadık olması ve görsel açıdan da güzel kuşlar olması beni kelebek kuşu kendini vazgeçilmez kıldırdı bu yüzden kelebek güvercini gönül verenlerden biriyim

katılıyorum sana abi benim kuşlar çalınmadan önce hep öyle oluyordu 2 tane miskim vardı ayıp kaçmassa lakapları delilerdi =)) sabah salıodum akşama kadar uçuyorlardı yuvanın en zayıf kuşlarıydı birde yerde beslediğim için kuşların inmesi çok zor oluyordu erkek olan yere iniyordu ama dişi inemioyrdu 0 a gelip metrelerce fişekliyordu sonrada yoruldumu zorla çatıya iniyordu sonra bekle onun inmesini 4-5 gün çatıda yattığını hatırlıyorum ama kuş çok sadık ve dayanıklı çıktı 5 gün çatıda kaldı bütün kemikleri sayılıyordu ama 1 kere hastalanmadı .kuşlarım 1 ay önce çalındğında bu delileri yanıma almıştım mezata götürdüm(amacım hava atmaktı )sonra bi saldık kafese ampulü patlatçaklardı sonra eve geldim mutlu mutlu kafese koycam bir baktım kuşlar kapı açık içerde sadece 1 bursa ve eşi trakya yerlisi vardı bu 4 kuşuda bir abime hediye ettim şuanda miskilerim onda saatlerce uçuyor benim buraya gelip uçuyolar tekrar gidiyorlar =))

Verdiğimiz bilgilerden de anlışılacağı gibi hobimize başlangıçtan bu güne değişimler yaşanmış(ırk değişimleri) bundan sonrada yaşanmayacağını söyleyemeyiz her halde.Oynarla başlayan sayalara veya taklacıyla başlayan başka bir ırka zaman içinde geçiş yapmış.

Pek tabiki bizler havada,yerde,elde etkilendiğimiz ırklara yöneliyoruz buda değişkenlik gösterebiliyor.Burda önemli bir detaya dikkat çekmek gerekirse o da şudur:Bulunduğumuz bölgenin yani salmalarımızın uçum alanları(binalar,boş arazileri göz önünde bulundurulması ve bu alanlara uygun ırk seçimi yapmakta hobimizin en can alıcı kısımlarından biri şüphesiz),salmalarımızın hangi ırkı en iyi şekilde barındıracağı büyüklük ve küçüklüklerine göre ferah sağlıklı bir ortamda kontrol altında tutarak üremelerini disipline edebilmekte ayrı bir çalışma ve özen gerektiren durumlar.

Bizler ırk tercihlerimizi yaparken bence çoğu zaman salmalarımızın ve dış ortamların uygunluğunu veya uygunsuz oluşlarını hesap etmeden sadece etkilendiğimiz ırkları besliyoruz(genel olarak).apartman aralarında Dönek,taklacı makaracı gibi ırkları etkilenme sonucunda nasıl uçurabiliriz nasıl indirebiliriz ve nasıl kayıp vermeden keyif içinde bu zevki sürdürebiliriz diyerek çoğu zaman düşünmediğimiz bir durumdur.Takii yaşayarak zorlandığımızı gördüğümüzde ırk tercihleri değişmeyede başlıyor.Aslında biz her ne kadar etkilendiğimiz ırkları tecih etsekte ortam,bahçe,salmalarımız vb alanlarımız etkilendiğimiz ırk için uygun değilse ırk değişimine geçişler ister istemez başlıyor yada geçiçi olarak hobimize ara veriyoruz.(uygun bir yer bulana kadar) Galip gelen yine dış ortamların etkileri oluyor.Başlangıçta ortamlarımıza göre ırk tercihlerini yapabilersek daha zahmetsiz ve keyif içinde bu hobimizi sürdüreceğiz düşüncesindeyim.Böylece uçması gereken ırklar uçar kapalı beslenmesi gereken ırklar kapalı bakılır ve performans ırkları ciddi tehlikeden kurtulmuş olur.

İlerleyen konu gidişatında hangi ırklar hangi bölgelerde şehirlerde zahmetsizce beslenebilir HAVA ŞARTLARIDA dahil olmak paylaşabiliriz açık arazilerde,apartman aralarında,teraslarda,balkonlarda vb bir çok alanda ne çeşit ırklar beslenebiliri tartışabiliriz bu hobiye başlangıç yapacak yeni meraklılarda umud ediyorum ki. ırk tercihlerini rahatlıkla yapabilirler .

Salmalarımızın bulunduğu yere göre (tavsiye edeceğiniz ırklar) nelerdiride konunun içine sığdırmakta fayda var.

Bu alanlarda sağlıklı bir şekilde hangi ırklar beslenir?

Teraslarda.?
Bahçeli evlerde.?
Balkonlarda.?
Apartman aralarında.?
Çatı aralarında,katlarında.?
Küçük taşınabilir salmalarda?
Sabit küçük salmalarda?Örnek en fazla 2 çift kuş?.
Kasalarda?(otomobil ve motorlu taşıtlar,tekneler vb.?)
VB....................................?

Irk tercihlerimizde kendi alanlarımıza uygun zahmetsizce yetiştiricilik yapmak için uzun uzun tecrubelerimizi paylaşabiliriz.

(Irk seçmek anlık bir olay, yetiştirmek hiçte öyle değil.) Zahmetsizce ve ırklara zarar vermeden haps etmeden hangi ırklar beslenebiliri tartışmamızda tecrubelerimizi paylaşmamızda büyük önem var.

Keyifli günler.

s.a ben en saglıklı bahçede beslendigine şahitim besledim çünkü daha önceki evimdeki salmam bahçedeydi kışın bile çok güneş görmese bile yavru yumurta aldım yani güneşi bir kaç saat anca görüyordu bahçeme semizlik nane tere roka marul maydonoz ekmişdim sadece kuşlarım yesin diye renkleri olsun saglıkları olsun yavru yumurta verimi olsun çok iyiydi ama işte aması var bide çok yavru kaybetdim günlerce gezen yada çatıda yagmurda kışda yatıp hasta olan kuşlarım oldu dolapcıları orda sevdim daha çok kuşlar bayrak çekmeme gerek kalmadan salmadan taa sinege çıkarlar dolaşır uçarlar üstüme gelince aşagıya bakar komut beklerler ben işaret vermessem uçmaya devam eder ben parıltı verdigimdede bahçeye kadar dönerler oda çok zevkli olurdu ama etrafın kapalı olması sebebiyle uçuşlarını tam göremez evin öntarafına yan tarafına arka tarafına döner dururduk kelebeklerim fazla uçmaz balkonlara çatıya konar orda beklerlerdi yemigörünce iner kaldırdıgımdada tekrar çatıya konarlardı şimdi terasda yapıyorum dolapcılarım yine maşallah görevini yapıyorlar şimdi onlara kelebekleride ekledim terasda güzel uçuyorlar terasda da minaral toprak kum çıkardım saksılara yeşillikler ektim ama performans yönünden teras damızlık beslemek içinse bahçe en uygunu bana göre herkeze balıkesirden saygılar...

poyrazz' Alıntı:
s.a ben en saglıklı bahçede beslendigine şahitim besledim çünkü daha önceki evimdeki salmam bahçedeydi kışın bile çok güneş görmese bile yavru yumurta aldım yani güneşi bir kaç saat anca görüyordu bahçeme semizlik nane tere roka marul maydonoz ekmişdim sadece kuşlarım yesin diye renkleri olsun saglıkları olsun yavru yumurta verimi olsun çok iyiydi ama işte aması var bide çok yavru kaybetdim günlerce gezen yada çatıda yagmurda kışda yatıp hasta olan kuşlarım oldu dolapcıları orda sevdim daha çok kuşlar bayrak çekmeme gerek kalmadan salmadan taa sinege çıkarlar dolaşır uçarlar üstüme gelince aşagıya bakar komut beklerler ben işaret vermessem uçmaya devam eder ben parıltı verdigimdede bahçeye kadar dönerler oda çok zevkli olurdu ama etrafın kapalı olması sebebiyle uçuşlarını tam göremez evin öntarafına yan tarafına arka tarafına döner dururduk kelebeklerim fazla uçmaz balkonlara çatıya konar orda beklerlerdi yemigörünce iner kaldırdıgımdada tekrar çatıya konarlardı şimdi terasda yapıyorum dolapcılarım yine maşallah görevini yapıyorlar şimdi onlara kelebekleride ekledim terasda güzel uçuyorlar terasda da minaral toprak kum çıkardım saksılara yeşillikler ektim ama performans yönünden teras damızlık beslemek içinse bahçe en uygunu bana göre herkeze balıkesirden saygılar...

poyrazz' Alıntı:
performans yönünden teras damızlık beslemek içinse bahçe en uygunu bana göre herkeze balıkesirden saygılar...

Tecrubenizi paylazştığınız için teşekkürler.

Son cümlenizdeki düşünce güzel bir özet olmuş.Bahçeden aldığımız vitamini minarelin faydasını terasa çıkartıp havada izlemek mükenmel olur hakikatten.

Irkı ve rengi ne olursa olsun bütün güvercinleri severim. Ama adımdanda anlaşılacağı gibi kelebek besliyorum. Uçus şekli, havadaki hareketleri,renk seçenekleri ve özelliklerini seviyorum. Bozalılar,baskalar,düz rekler, karabaşlar, bademliler,telkuyruklar,karakuyruklar,enseliler,şeşler ve diğerleri. Bazen hangi renge ağırlık vereceğimi bile bilemiyorum,hepside çok güzel. Bunun yanında mısırilerde favorilerimdendir.Sadakatleri,uçuşları ve yavru bakıcılıklarını çok seviyorum.

Arkadaşlar sizlere bişey sorucam insanlara neden hep eski kuşlar güzel gelir örnegin oynar eskiden çok güzeller vardı taklacı eskiden çok güzeller vardı ben hep merak ettim kuşçuluk günden güne kötüleşiyo mu yoks biz mi büyüyüp bize güzel gelenler gözümüze kötü gelmeye başlıyo kendimden yola çıkatyım önceden arap kelebekler vardı boru gibi duran simsiyah zeytin gibi kuşlar kuşların görüntüsünden çok uçuşları muhteşemlerdi ortalama 13 14 yaşlarında iken bi çift arap kelebegim vaardı bu kuşları uçurduğumda kuşlar tavan olur (sinege çıkar) bi pırıltıda da yaprak gibi düşerlerdi aşagıya ben o kuşlarımdan sonra hiç görmedim diyebilirim öyle dönen kuş varsa bile çok nadir bulunur artık kelebek güvercinlerinin bile dönüşü değişmiş geliyor bana bu tip olaylar herkesde mi görülüyor düşündüğüm mesele bu ?

Serkan BONCUK' Alıntı:
Arkadaşlar sizlere bişey sorucam insanlara neden hep eski kuşlar güzel gelir örnegin oynar eskiden çok güzeller vardı taklacı eskiden çok güzeller vardı ben hep merak ettim kuşçuluk günden güne kötüleşiyo mu yoks biz mi büyüyüp bize güzel gelenler gözümüze kötü gelmeye başlıyo kendimden yola çıkatyım önceden arap kelebekler vardı boru gibi duran simsiyah zeytin gibi kuşlar kuşların görüntüsünden çok uçuşları muhteşemlerdi ortalama 13 14 yaşlarında iken bi çift arap kelebegim vaardı bu kuşları uçurduğumda kuşlar tavan olur (sinege çıkar) bi pırıltıda da yaprak gibi düşerlerdi aşagıya ben o kuşlarımdan sonra hiç görmedim diyebilirim öyle dönen kuş varsa bile çok nadir bulunur artık kelebek güvercinlerinin bile dönüşü değişmiş geliyor bana bu tip olaylar herkesde mi görülüyor düşündüğüm mesele bu ?

Merhaba,

Sevgili Serkan dilersen bu konuyu NEDEN ESKİ KUŞLARI ANLTIRLAR VE ARARLAR DİYEREK BAŞKA BİR BAŞLIK ALTINDA KONUŞABİLİRİZ.(bu konunun dağılmaması açısından iyi olur).

Yinede merakınla ilgili düşüncelerimi belirteceğim.

Kuşçulukta anılarımızı keyif ve zevk alarak anlatmayı herkes sever ve bir çok kişi az biraz sohbeti keyiflendirmek için zararsız güzel kendini kandırırcasına yalanlar söylerler:)zamanında eskiler de bu vardı şu vardı şöyleydi böyleydi vsvsvsvs.Kuşçuluk sohbeti AVCILIK SOHBETLERİNEDE BENZER (dolu ve boş) ATMAYI SEVENLERE ÇOK ZAMAN RASTLARIZ!!! :hhh: Buda bu hobimizin bir parçasıdır bir bakıma kuşun 3 marifeti vardır ama bunu anlatmaya kalkınca bu marifetlerin sayısı 6 olur gibi (:

Bursa Oynar mevzularında da aynı sohbetlre rastlarız taklacılarda da kelebeklerde de ve bir çok ırkta! Oynarla yakınen alakadar olduğum için konuyu şöyle açıklayım:Eski oynarlar (ŞİMDİKİLERDEN DAHA ÇİRKİNLERDİ bu kesindir) ama uçuruluyor ve kan olarak uçan kuşlar vardı /dinlediğim sohbetlere göre tecrubeme göre anlatıyorum) çünkü bu ırkın özelliği uçması daha rant aşamasına gelmemesi ve orjin halinin bozulmamasından kaynaklanan eskiye duyulan bir özlem var.Ne zaman ki rant ticari amaçlar ile ırkların şekli şemali düzeltilerek meraklısına sunulmaya başlandı ise PERFORMANS IRKLARI GERİYE GİTMİŞTİR.Ancak hiç şüpe yokki güzel olupta uçabilen ahlaki yönleri iyi kuşlar üretilmiştir amaç hem güzel hem uçabilen çalışılmış emek verilmiş kuşlar elde etmektir aslında bu bir çok ırk için geçerlidir.Pek tabiki insanlar zevkini yaparken parada kazanmak istemektedirler hayıflanacak bir durum değildir.Fakat gidişat onu gösteriyor ki artık kuş uçuracak alanların kısıtlığından metropolleşme,mega kent betonlaşmanın hızla büyümesi gelişen kentsel yaşam ve beraberinde getirdiği olumsuzluklar da performans ırklarına ister istemez olumsuz etkilenmiştir.Artık büyük şehir merkezlerinde ne bir salma yapacak bir bahçe nede kuş uçurabilcek bir yeşil saha bulunmamaya başladı.Bunun neticesinde insanlar kostüm içerikli form ve masa kuşları üretimlerine ağırlık vererek PERFORMANS IRKLARINI ÖNCE FORM DAHA SONRA TAMAMEN KOSTÜM ODAKLI üretmeye başlandı.Bu seferde performans ırkı ESKİ ZAMANLARDA NERDEYDİ BİZİM oynarlarımız nerdeydi bizim kelebeklerimiz 150mt fişekleyen taklacılarımız anlatımlarıyla şimdi sohbetleri süslemekte.Bu durumun önüne geçmek mümkün değildir.Çünkü değişmeyen sabit kalabilen hiç bir şey gösteremeyiz.Çağ değişimlerinde eskiyi aramak sadece bir ÖZLEMDİR.(başka bir şey değil).İstesenizde eski kuşlar artık yok geride getiremeyiz geri getirebilmek için geri gidebilen bir zaman makinası yapmanız gereklidir (geçmiş bitmiş değişmiş ve gelişmiş hiç bir şeyin ilk halini geri getiremeyiz).Çünkü buna ne yaşadığımız çağ ne yaşadığımız bölge nede yaşadığımız hayatın akışı izin vermez.

Kısaca benim çerçevemden bakış açımdan durum böyle ESKİ zamanda OLAN KUŞLAR ŞİMDİ YOK,, ŞİMDİ OLAN KUŞLAR ESKİ zamanda YOK !!!Bundan 30 yıl sonrada şimdiki kuşlarını anlatacak ve özleyeceksin ama ister istemez değişim rüzgarı hepimizi içine alacak DOĞANIN KANUNU BU !buna müdahale etmeye gücümüz yoktur...Her daim elimizdekilerle mutlu olmaya ve keyfini sürmeye tadını çıkarmaya eylenmeye bakmalıyız daha ötesi bence yok... :evet:

ben en başta taklacı besliyordum ama terasta besliyorum kuşlarım inmekte bayağı zorlanıyolardı. Geceyi dışarda geçirmek zorunda kalan çok kuşum oldu. Bu yüzden taklacıyı bıraktım sonra çeşitli ırklara yöneldim ama bu ırklar beni bi türlü tatmin etmedi. Şimdi kelebek uçuruyorum ama nerde bi taklacı uçsa gözüm oraya takılıyor.. İçimden yenidewn taklacıya dönmek geliyor ama ne yapacağımı hiç bilmiyorum Allah yardımcımız olsun. Neden taklacı istediğim zaten belli taklacı benim için ayrı bir sevda.. Uçmasa bile kuşun yerde duruşuna aşığım ben ;)

BEN ŞU ANDA BESLEYEMİYORUM MAALESEF; ÇÜNKÜ MÜSAİT YERİM YOK. AMA BESLEDİĞİM ZAMAN DA DÖNEK BESLİYORDUM. DÖNEK YETİŞTİRMEK UĞRAŞ İSTER, ÖZVERİ İSTER. ÖZELLİKLE DE YAVRULAR YENİ UÇURULMAYA BAŞLANDIĞINDA... KUŞÇULUK DEDİĞİMİZ ŞEY, HASTALIK DERECESİNDE BİR HOBİDİR; DEĞİL Mİ ARKADAŞLAR? E UĞRAŞILMAYAN HOBİ OLUR MU HİÇ?.. BİRAZ UĞRAŞACAKSIN, SIKINTI ÇEKECEKSİN Kİ, SONUNDA İSTEDİĞİN OLUNCA MUTLU OLASIN... İŞTE YAVRU DÖNEK BÖYLE Bİ ŞEYDİR. ONU YETİŞTİRİRSİN, İSTEDİĞİN GİBİ DÖNMEYE BAŞLAYINCA HEM KENDİN ZEVK ALIRSIN, HEM DE SEYREDENLERDEN TEBRİK VE ÖVGÜ ALIRSIN. EMEĞİNİN KARŞILIĞI BUNLAR DEĞİLSE NEDİR?.. DAHA NOOLSUN Kİ?.. BUNLARI Bİ KUŞÇUYA DÖNEK IRKI SAĞLAR BENCE. ÇÜNKÜ DÖNEK IRKI, ÖZEL EĞİTİLİR. BU ARADA BİR DOLAPÇI, BİR DÖNEK GİBİ, DÖNEĞİN GÖSTERDİĞİ PERFORMANSI GÖSTEREMEZ. (DÖNÜŞ ŞEKLİ VE KALİTESİ BAKIMINDAN) DOLAPÇININ OYUN ŞEKLİ DÖNEKTEN FARKLIDIR. BAŞKA KUŞÇU ARKADAŞLARIMI BİLMEM AMA; -DOLAPÇI BESLEYEN ARKADAŞLAR DA YANLIŞ ANLAMASIN SAKIN BENİ- DÖNEĞİN VERDİĞİ ZEVKİ BANA BAŞKA HİÇ BİR IRK VEREMİYOR. BEN SAYA DA BESLEDİM. HEM DE FIRILDAK GİBİ OYNAKTILAR. AMA DÖNEK BAŞKA İŞTE!.. TÜM BUNLAR YÜZÜNDEN DÖNEKKKKKK ARKADAŞLAR... Bİ SÜRÇ-İ LİSAN ETTİYSEK AFFOLA... İZMİRDEN SELAMLAR HERKESE...

------DOLAPÇI-----------
SEBEP : akıl, dönüş,yüksek uçuş kabiliyeti,yüksek yarvu bakış becerisi, sadakat, dirençli sağlam bir yapı,
bu özelliklerin hepsinin bir ırkta bulunması, uçurma sevdası bulunan benim için TERCİH sebebimdir....

(baktığım eski ırklar ; mardin,oyun kuşu, bursa, trakya yerlisi, posta, kelebek- her çeşidi, dönek, bango,sırp yüksek uçucu , ) son durak DOLAPÇI , :)

Ben taklacı besliyorum. babadan ve çevremden miras kaldı bana, dünyaya gözümü açtım, elimiz ayagımız tutmaya başladı evin bahçesine nezaman indik ozaman bu sevda başladı bende, sanki yıldırım aşkı :)
ve belki inanmayacaksınız oyuncagım olmadı benim ve gerekde duymadım vede hiç istemedim ailemden.
bana yetiyodu kuşlarla ilgilenmek babamla onlara bakmak. zaman geçti biraz büyüdük artık tekbaşıma kuş yemleyebilme ve uçurma zefkine erişmiştim. helede babamın arkadaşları gelirdi sohbet ederlerdi kuşlardan eskilerden, ağızım açık dinlerdim. belki çocukluk işte vede büyükbir sevda okadar hoş gelirdiki o sohbetler. kendi kendime hergün böyle sohbetlerin muhabbetlerin içinde olsam derdim. zamanla kuşta uçuruyorum artık azda olsa çözmeye başladım bu işi yaş daha 9-10 olmuş. o muhabbetlerin içine girmeye başladım söz almaya kendimi dinlettirmeye başladım ki bu benim için çokbüyük bir hazdı. ve oturduğumuz çevrede heöen hemen her 5-10 evden birinde kuşçu vardı ve herkez iç içeydi. benim dedem kuşçuydu iki amcam kuşçuydu ve babam vede aynı havluda oturuuduk herkezin kümesi ayrıydı. hafta sonları sırayla kuş uçuruduk. -birbirimizle yarışırdık. sağolsun babam herzaman iyiye hizmet ederdi. ve beni hiç alinin velinin bilmem kimin kuşuna hayran bırakmadı. ve bizim evimizde kuşlar ailenin bi ferdi gibi herzaman yerini korudu ve koruyacakta. sanki onalr olmasa aileden biri eksik gibi, bazen düşünüyorum. çekirdektende yetişme olmasaydım, ailemdende görmeseydim bu taklacı ırkını yine bişekilde beslerdim diye düşünüyorum. çünki ilk hayranlığım başladığın günden buyana yaklaşık 30 sne geçmiştir. şuandada o heyecen hala aynı durmaktadır. daha arkadaşlar kuşun uçmasıyla oyunuyla yaptığı güzelliklerin beni nasıl büyülediğini anlatmama gerek yok. azçok anlmışsınızdır. bana göre çok güzel bir hobi habidedeğil bir alışkanlık sevda. gereğince yapılırsa abartılmadan insana huzur veriyor.
herkeze saygılar
KIRIKKALELİ METİN

ben 2 ırk besliyorum Dolapçı ve Dönek

Benim için dolapçı ap ayrı bir olay her konuda güvenebileceğim tek ırk dolapçılarımdır.
Benim için dönek (akbaş) babadan kalma bir ırktır. 2. sırada yer alıyor
Aslında dolapçı ve dönek ne çok az birbirlerine benzerler nede çok fazla birbirlerine benzerler.
Dolapçı ve dönekten çıkmış yavrular ne kadar iyi dönerse dçnsün benim için kırma bir ırktır.

Hüseyin Dizlek

Geri