03deniz
Üye
- Ad Soyad
- MUSTAFA SARA
- Meslek
- Polisomnografi Teknisyeni
- İlgi Alanı
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
Sağol nuri abi ben mustafa deniz benim ufaklığın ismi o yüzden tanıyamadın galiba....AFYON TINAZTEPELİ' Alıntı:..kardeş beyazların mükemmel bol yavru alırsın inşaallah.sinanın abisiyim selamlar...
H.Hüseyin Aydoğmuş' Alıntı:Sanki beyaz postaya benziyor nedense...
Gaga kafa boyun filan posta gibi...Yakışıklı sağlıklı bir kuş maşallah güle güle besle arkadaşım.[/quote
Bence erkekde bir patoloji yok ama dişide posta değilde israille kırıklık var galiba ama uçuş olorak ne israil nede postaya tam bir oynar gibi uçuyor birde dişinin gözleri inadına lacivert her neyse dişi tam bir oynar değil boynu dışında gerisi güzel zaten erkekde patoloji yok 30 yıllık bir damar ben performanslarına bakıyorum... İstediğim gibi uçmazlarsa en kralı olsun bir dakika durdurmam gözüm görmez yok gaga yok yırtık göz benim için hikayeee
saygılar
03deniz' Alıntı:H.Hüseyin Aydoğmuş' Alıntı:Sanki beyaz postaya benziyor nedense...
Gaga kafa boyun filan posta gibi...Yakışıklı sağlıklı bir kuş maşallah güle güle besle arkadaşım.[/quote
Bence erkekde bir patoloji yok ama dişide posta değilde israille kırıklık var galiba ama uçuş olorak ne israil nede postaya tam bir oynar gibi uçuyor birde dişinin gözleri inadına lacivert her neyse dişi tam bir oynar değil boynu dışında gerisi güzel zaten erkekde patoloji yok 30 yıllık bir damar ben performanslarına bakıyorum... İstediğim gibi uçmazlarsa en kralı olsun bir dakika durdurmam gözüm görmez yok gaga yok yırtık göz benim için hikayeee
saygılar
03deniz' Alıntı:Yani herkezin seçimine saygı göstereksiniz benimki bana güzel seninki sana ben perfornmansını izlerim o kostümünü keşke oynar kuşunda bazı oynamalar yapmasalardıda her zaman orjinal kalsalardı ama şimdi kimle konuşsam 30-40 yıl öncesini anlatıyor uçuş- damar olorak afyondan eşkişehire geri giden kuşlardan cizik yavrusunun geri gelişini neyse derin konu oynar ırkı
H.Hüseyin Aydoğmuş' Alıntı:03deniz' Alıntı:Mustafa arkadaşım Tabiki saygı duyuyor ve saygı gösteriyor ve bu sınırlar içerisinde düşüncelerimizi ve bilgilerimizi paylaşıyoruz.Fakat yanlış olan bir şeye kimse saygı göstermek zorunda da değildir bunuda aklımızın bir yerinde bulundurmak gerekli....Ben bilgi eksikliğine saygı duyarım...Bilmiyor olabiliriz.
Edindiğim bilgilere göre,1960 yılından sonra bursada içine posta sokularak üretilen ve daha sonraki yıllarda sağa sola dağılan bursa/posta kırığı kuşlar var...Bunlar yakinen öncelikle İnegöle gitmiş daha sonraları Afyon,İstanbul,Trakya gibi illere bursa ilinde oynar yetiştiricileri tarafından def edilmiş kuşlardır...
Bu kırma işlemlerini yapanların isimleri bilseniz bunlar bazen karşımıza usta sıfatıyla çıkan usta olarak lanse edilen eski bursa ilinde yetişen oynarcıların bazılarıdır...Bunları araştırarak öğrenmenizi tavsiye ederim.
Dikkat edersek bursa merkezde Afyonda olan yapıda oynarlar yok!Ayıklanmış bursa mezkezden sürgün yemiş olanlar genelde ya bizim buralarda yada sizin oralarda cilit atıyor...Kuşlarımız arasında bu farkları anlamak için bursa merkeze gidiniz oynar kümeslerini ziyaret ediniz bursa merkezden kuş alınız ve kendi kuşlarınız ile kıyaslayınız göreceksiniz ki hem görsel olarak hem uçum şekli ve performansı olarak arada uçurumlar var...Bunları test etmiş yetiştiriciler oynarın nasıl olması gerektiğinin aksini asla savunmazlar...Savunanlar işlerine gelmeyendir.Bizim amacımız burda oynar ırkını doğru bir şekilde paylaşmak olmalıdır.
30-40 yıl öncesini anlatanların bu gün ellerinde ne var ? Buna dikkat et anlatılan lafa rivayete hikayeye değil de kuş olarak ne var buna dikkat etmek lazım...oynarı Anlatana getir görelim demeyi ihmal etme getirmiyorsa boşa konuşmasını daha fazla dinleme :evet:
03deniz' Alıntı:H.Hüseyin Aydoğmuş' Alıntı:03deniz' Alıntı:Mustafa arkadaşım Tabiki saygı duyuyor ve saygı gösteriyor ve bu sınırlar içerisinde düşüncelerimizi ve bilgilerimizi paylaşıyoruz.Fakat yanlış olan bir şeye kimse saygı göstermek zorunda da değildir bunuda aklımızın bir yerinde bulundurmak gerekli....Ben bilgi eksikliğine saygı duyarım...Bilmiyor olabiliriz.
Edindiğim bilgilere göre,1960 yılından sonra bursada içine posta sokularak üretilen ve daha sonraki yıllarda sağa sola dağılan bursa/posta kırığı kuşlar var...Bunlar yakinen öncelikle İnegöle gitmiş daha sonraları Afyon,İstanbul,Trakya gibi illere bursa ilinde oynar yetiştiricileri tarafından def edilmiş kuşlardır...
Bu kırma işlemlerini yapanların isimleri bilseniz bunlar bazen karşımıza usta sıfatıyla çıkan usta olarak lanse edilen eski bursa ilinde yetişen oynarcıların bazılarıdır...Bunları araştırarak öğrenmenizi tavsiye ederim.
Dikkat edersek bursa merkezde Afyonda olan yapıda oynarlar yok!Ayıklanmış bursa mezkezden sürgün yemiş olanlar genelde ya bizim buralarda yada sizin oralarda cilit atıyor...Kuşlarımız arasında bu farkları anlamak için bursa merkeze gidiniz oynar kümeslerini ziyaret ediniz bursa merkezden kuş alınız ve kendi kuşlarınız ile kıyaslayınız göreceksiniz ki hem görsel olarak hem uçum şekli ve performansı olarak arada uçurumlar var...Bunları test etmiş yetiştiriciler oynarın nasıl olması gerektiğinin aksini asla savunmazlar...Savunanlar işlerine gelmeyendir.Bizim amacımız burda oynar ırkını doğru bir şekilde paylaşmak olmalıdır.
30-40 yıl öncesini anlatanların bu gün ellerinde ne var ? Buna dikkat et anlatılan lafa rivayete hikayeye değil de kuş olarak ne var buna dikkat etmek lazım...oynarı Anlatana getir görelim demeyi ihmal etme getirmiyorsa boşa konuşmasını daha fazla dinleme :evet:
Hüseyin bey selamlar bence kuşların kırılması geçmişe dayanmıyor son 10-15 yıl içinde oldu ne olduysa afyonlu güvercin besliyen yetiştiriciler daha doğrusu tüketicilerin 1960-1970 hatta 1980 lerden damara sahip olduğunu düşünmüyorum keşke sahip çıksalardı kuşları uçurmak için bursa merkez ve ilçeleri, Eskişehir,Kütahya nerdeyse her hafta gidilerek kümes kümes gezilirek uçuş -makara özellikleri izlenerek kuşlar getirilmiş sizin savunduğunuz merkezden uzaklaştırma tezinizin aksine izlenerek kuşlar getirilmiş izlemeden kuş alma yeni moda kapalı yöntem kuş beslemek yeni moda bursa merkezden kuş getirmemi önermişsin afyondaki oynarların coğu zaten bursa'dan getirilme bir kaç yıldır trakyadan oynar getiriliyor afyonda üretim sıfır üretenlerde zaten yıllardır damarını bildiği kuşları üretiyor ve satmıyor. Bursa merkezdede bizim beslemek isteğimiz şekilde oynar yok olanlarıda denemedik değil ama hakiki kısık boyun yılanbaş oynarın verdiği hazzı yaşamış birisi olarak tatmin edici bulmadım bu gagası uzun olacak sevdası ve maddi meselelerden dolayı kuşlar kırılmaya başlamıştır ve kim ne derse desin gelsin benim külahıma anlatsın kuşlar 1960'larda değil 1990'yılar ve günümüze kırılmaya başlamıştır. Şimdi yeni moda yırtık göz 20 yıldır güvercin besliyorum 20 yıl önce yırtık göz tabir edilen oynar yoktu tabi böyle hint horozu gibi gagalı ve boyunlu oynarlarda yoktu ama ne olduysa 10-15 yıl içinde oldu kim nederse desin inşallah bir gün karşılaşa bilirsek yüz yüze daha iyi tartışıp bir birimizi anlayabiliriz. saygılar
H.Hüseyin Aydoğmuş' Alıntı:Merhaba Mustafa arkadaşım...
öNCELİKLE içinde bir şey olmayan kuştan bir şey çıkartamazsın (içinde olanı bir gün atar atacak) bu kuşun içinde yırtık göz yapısı (gen) varki şimdide geliyor...Bu kuşun içinde mavi var ki mavi geliyor bu kuşun içinde beyaz posta var ki beyaz postaya benzeyen kuşlar geliyor,14-16 kuyruk telekli filipasız kuşlarla kırılmışki bu sayıda teleklerle karşılaşıyoruz,horoz gagalılar var ki bunlarda geliyor ...tam olarak Bunlar 1990 yılından önce yokmuydu demek istedin ?
03deniz' Alıntı:H.Hüseyin Aydoğmuş' Alıntı:Merhaba Mustafa arkadaşım...
öNCELİKLE içinde bir şey olmayan kuştan bir şey çıkartamazsın (içinde olanı bir gün atar atacak) bu kuşun içinde yırtık göz yapısı (gen) varki şimdide geliyor...Bu kuşun içinde mavi var ki mavi geliyor bu kuşun içinde beyaz posta var ki beyaz postaya benzeyen kuşlar geliyor,14-16 kuyruk telekli filipasız kuşlarla kırılmışki bu sayıda teleklerle karşılaşıyoruz,horoz gagalılar var ki bunlarda geliyor ...tam olarak Bunlar 1990 yılından önce yokmuydu demek istedin ?
Merhaba selamlar
tam onu demek istemedim ama öyle olduğunu düşünüyorum 1992-2000 yıllara kadar her kuş pazarına gidiyordum ve o yıllarda bursa oynarı alırken aranan özellikler 1) karabaş olacak 2)sedef gaga olacak uzunluk farkmez 3)kanat formları eşit 5-5 6-6 7-7 ne eksik nede fazla olmaycak 4) altı kapalı kuyruk üstü tüyler siyah olmayacak birde ne saz nede elif olmayacak kanat kuyruk temiz olacak işte bu kuşlar afyonkarahisar'da duble akkuyruk olarak adlandırılır ve tululurdu ama şimdi kimse yukarıdaki özelliklere bakmadan kuş besleniyor şimdi olay gagada bitiyor gerisi önemli değil bu olay sadece afyon için geçerli değil tüm illerde bu böyle son 10 yıldır bursaya gidiyor geliyorum ve yukarıdaki gibi kuşları görme şansına erişmedim benim ilk oynar beslemeye başladığım senelerde her pazar bu kuşlardan 3-4 cift görebiliyordun şimdi bulmak imkansız gibi belki bursada kalmıştır ama o kuşların pazara düşeceğini sanmıyorum...
Şimdi oynarcılar son yıllarda değişik renkler ve ırklarla eşleştirme içerisindeler
Karabaş akkurukla + Yaşamaklı = Yırtık göz
akkuyrukla+ Beyaz oynar = Gaga ve Gözleri güzelleştirme
akkuyrukla + Siyah oynar = Karakanat
akkuyrukla + Karakanat = Kalın gagalı yavrular
Diğer ırkları yazmıyorum bu tür eşleşmeler sonucu bu bizim duble akkuyruklar ortalıktan kayboldular.
Sonuç olarak koyunun olmadığı yerde keçiye abdurrahman çelebi derler hesabı herkez birşey söylüyor elindeki kuş neyse onu övüyor bunun böyle olmadığını herkez biliyor ama çıkar dünyası her zaman üç beştane şak şakcı bulunuyor yeni yetişen oynarcıları asıllarını inkar ederek yanlış biligilendiriyorlar...ve bu olay böyle devam ediyor gidiyor.Bence herkez elindeki kuşa sahip çıksın en iyi oynar elideki oynar.