bıldırcın

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 12
  • Görüntüleme Görüntüleme 26K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
İlgi Alanı
Balıklar
BILDIRCIN
Küçük yapılı, kısa kuyruklu, ince ve perdesiz ayaklı, sarı kahverengi çizgili bir kuş türüdür. Avrupa, Batı ve Orta Asya, Hindistan ve Afrika'da yaygın olarak yaşamaktadır. Hindistan ve Afrika'nın yerlisi olan bıldırcın, öbür bölgelerde yalnız yaz aylarında bulunur. Başta tahıl tarlaları olmak üzere, tarım alanlarında çokça görülür.Hem bitkisel hem de hayvansal besinlerle beslenir ve başta böcekler olmak üzere omurgasız hayvanları ve tohumları yer. Tavuk gibi ayağıyla yeri eşeleyerek yem araması tipik özelliğidir.

ÜREMESİ
Nisan ayında başlayan üreme döneminde, dişi bıldırcın yerde iyi gizlenmiş bir yuva yapar ve bu yuvaya ortalama 10 yumurta bırakır. Kuluçka süresi 17-20 gündür. Dişi bıldırcın bir mevsimde genellikle iki kez kuluçkaya yatar. Erkeği de kuluçka döneminde dişiye yardımcı olur. Yumurtadan çıkan yavru bıldırcınlar ilk yazını anne babasının yanında geçirir.

TÜRKİYE'DE YAŞADIĞI YERLER

Bıldırcın, sürüler halinde ağustos ayından ekim ayına kadar olan dönemde, Akdeniz' i ve Büyük Sahra Çölü'nü geçerek Afrika'ya göç ederler. Ülkemizde başta Orta Anadolu yaylaları olmak üzere Türkiye'nin her bölgesindeki tarla ve kırlarda ürerler. Güzün bu göçleri sırasında, özellikle Karadeniz kıyılarında çok sayıda görülür. Az sayıda bıldırcın da, Akdeniz ve Güney Ege bölgelerinde kışı geçirir.

AVLANMA
Yöremizde ve özellikle Akçaabat'ta bıldırcınlar, güz mevsiminde avlanır. Çünkü bıldırcınlar havaların soğuması ile güneye göç ettikleri sırada, kötü hava koşullarından dolayı Karadeniz sahillerinde dinlenirler. Havaların düzelmesi ile yeniden yollarına kaldıkları yerden devam ederler. Yöremizde özellikle bu mevsimde bıldırcın avcılığı yapılmaktadır. Her ne kadar gece avcılığı yapılıyor olsa da BU YASAKTIR.

Gündüz Avcılığı
Gündüzleyin tüfekle yapılır.
Gece Avcılığı
Lüküs ve kaplama adı verilen iki av malezemesiyle yapılır. Lüküs gece vakti, bıldırcınların gözlerini kamaştırmak için kullanılan ve bolca ışık yayan bir tür fenerdir. Kaplama ise, gözleri kamaşan bıldırcını tutmak için kullanılan uzun saplı bir tür filedir. Akçaabat'ta güz aylarında, özellikle gece bıldırcın avlanmaktadır.

meraba..
bende bıldırcın yetiştiricisi ve meraklısıyım... son 1 aydır bu 10 bıldırcına bakmaktayım..
bu bıldırcınlardan 1 dişim yumurtlamaya başladı.. bende oraya bi kasenin içine çimen koyup bırakıyorum ve hergün 1-2 tane yumurta alıyorum.. tek merak ettiğim bu yumurtaları bırakırsam orda anne yumurtalara bakıp civciv çıkartabilirmi.. ben 2 gündür hiç yumurta almadım vede 2 tane yumurta yaptı bu yumrtalar o dişinin 20. yumurtaları flndır.. gözlemlerime göre anne diğer dişileri pek yaklaştırmıyoo yumurtalara ve ne zaman gitsem kasenin içinde yatıyoo.. bu yumurtalara tarih ve çarpı işareti koydum.. ve sürekli çevrildiğini gözlemledim..
sizce yumurtalardan civciv çıkartabilirmi.. bilgililerden yardım bekliyorum. eğer bi üretim yapabilirsem benim için çok iyi olacak..

arkadaşlar öncelikle herkese merhaba bende yeni bıldırcın aldım onun için aranıza katıldım önce sizden yardım istiyorum eger yardımcı olursanız çok mutlu olurum ben 2adet bıldırcın aldım ama nasıl bakılır bilmiyorum bıldırcınlarıda çok seviyorum bıldırcınlar nezaman yumurtlar ben bıldırcınımın kaç aylık oldugunu bilmiyorum ve nezaman kuluçkaya yatar nasıl biyerde besleyim onları kümeste beslesem olurmu bide kaçgünde yumurtlar ben civciv yemi veriyorum yoksa başka yemmi veriyim lütfen bana yardımcı olun beni mutlu etmiş olursunuz SAYGILARIMLA.

merhaba bn neredeyse 1 yıldır bıldırcın bakıyorum 2dişi 1 erkek bıldırcınım war ama benim bıldırcınlarım makinada üretildiği için kuluçkaya yatmadılar sadece yumurtluyorlar 1 yılda 2 si yaklaşık 100 -150 tane yumurtlamışlardır ama yatmıyorlar bakıma gelince yeşilliği çok severler hele de çalılık gibi ise kümeslerinisin köşelerine bahçenizdeki otlardan kürekle kökünden alıp koyun çok mutlu olurlar hem yer hem yatarlar yem olarak bizim burda fenni yem derler sizin orda ne derler bilemem ama civciv yemide deniliyo onlardan alırsanız çok iyi olur yazın serin yerleri çok severler kışında kapalı yerler olmalıdır yumuraları çok bekletmeyin bayatlar we kırabilirler çok faydalıdır yumurtası bu kadar şimdiden teşekkürler bu arada keklik alınır :D

mrtmermer' Alıntı:
meraba..
bende bıldırcın yetiştiricisi ve meraklısıyım... son 1 aydır bu 10 bıldırcına bakmaktayım..
bu bıldırcınlardan 1 dişim yumurtlamaya başladı.. bende oraya bi kasenin içine çimen koyup bırakıyorum ve hergün 1-2 tane yumurta alıyorum.. tek merak ettiğim bu yumurtaları bırakırsam orda anne yumurtalara bakıp civciv çıkartabilirmi.. ben 2 gündür hiç yumurta almadım vede 2 tane yumurta yaptı bu yumrtalar o dişinin 20. yumurtaları flndır.. gözlemlerime göre anne diğer dişileri pek yaklaştırmıyoo yumurtalara ve ne zaman gitsem kasenin içinde yatıyoo.. bu yumurtalara tarih ve çarpı işareti koydum.. ve sürekli çevrildiğini gözlemledim..
sizce yumurtalardan civciv çıkartabilirmi.. bilgililerden yardım bekliyorum. eğer bi üretim yapabilirsem benim için çok iyi olacak..
yumurtalari cevirdigine gore civ civde buyutur onlar bence birak cogalsinlar bildircin cabuk cogalan bir kustur...

merhabalar bıldrıcn besleyen birisi olarakbir kaç bilgi ve deneyimimi sizlerle paylaşmak istedim. bizim baktığımız bıldırcınlar doğada gördüğümüz avrupa bıldırcını adı verlen bıldırcınlar değildir. yumurtasından faydalanmak amacıyla ıslah edilmiş japon bıldırcınlarıdır.( eğer doğadan yakalamadıysanız.) japon bldırcınları 17-18 günde yumurtadan çıkar. çok hızlı gelişir. düzenli bakılırsa yaklaşık 45-50 günlükken yumurtlamaya başlayabilirler.(kendi bıldırcınlarımdan 34 günlük bıldırcının yumurtlamayabaşladığını dahi gördüm). bakımları kolaydır. tek katlı yada çok katlı kafeslerde besleyeceğiniz gibi kümes lerde de besleyebilirsiniz.günde yaklaşık 50 gr. yem tüketirler. yem olarak hindi yumurta yemi bulamazsanız tavuk yumurta yemi verebilirsiniz. ayrıca sakin olmaları ve sitrese girip birbirlerini gagalamalarını önlemek için kümese bol miktarda yeşillik atabilirsiniz. gerekli ısı ve ışık sağlandığında tüy değişim dönemi hariç (yaklaşık 1.5-2 ay) tüm yıl yumurtlarlar. yılda 180-200 yumurta yaparlar. kuluçkaya yatma içgüdüleri tamamen yok olmuştur. bu yüzden ancak kuluçka makineleri ile (küçük yapılı yavuklar yada güvercinlerle çıkaranlar da olsa ) üretilir. damızlık yumurta almak için en fazla 4 dişiye 1 erkek şeklinde beslenir. yemeklik yumurta içinse bu sayı arttırılabilir. hatta erkek olmasa da yumurtlamaya devam ederler.
tolgahan beyin sorusuna gelince eğer bıldırcınları japon bıldrıcını ise ve yavru çıkarırsa bu bir ilk olacaktır. (çin bıldırcınları, bobvite, ve kalifornia bıldırcınları kuluçkaya yatabiliyormuş beslemediğim için kesin bilgim yok.)
umarım faydalı olmuştur.

selam senol kardes sence bu bildircinlar iyimi almayi dusunuyorum ???

Uploaded with ImageShack.us

iyi günler ben halil bozdemir sitenize sivasgüvercinleri adıyla üyyim kayıtlı olan resimlerimde bazılarında kayma var vede çift atılmış resinler var onların silinmesini rica ediyorum.

Geri