Bir anı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hoca
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 1K

Hoca

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Hayrettin BÜYÜK
Meslek
Öğretmen
İlgi Alanı
Kediler
Bazı arkadaşlar oyun kuşu yerde belli olur mu olmaz mı diye birazda alaylı bir şekilde konu açmışlar. Aslında bu yazacaklarımla onlara cevap niteliğinde bir yazı olsun istedim.
Gençlik yıllarımda bir arkadaşımla yanında bir dostu kümesime ziyarete geldiler. Kuş seyredeceğiz dediler. Aksilik işte o bahar elimde öyle uçurup seyredecek bir eke kuş yok. Yuvanın yarısı yavru yarısı da uçmayan damızlıklardan oluşuyor. Neyse oturup çay içildikten sonra bizim arkadaşın yanındaki şahsın hakkında söylene gelen efsaneleşmiş söylentilerden haberim olduğu için biraz da şaka yollu takılayım dedim. Tabi bu şahıs benden yaşça büyük olduğundan belli bir saygı çerçevesinde konuya girdim.
- Abi dedim senden için her kes kuşu yerde gördümü kuşun ciğerine kadar okur diyorlar dedim. Ne dersin diye sordum. Bizim arkadaş hemen lafa girerek cevaplamak istedi ve dedi ki:
- Doğrudur, ben buna yüzlerce kez şahit oldum. Her yerde yapmak istemez çünkü bir kısmı dalga geçiyor münakaşalar çıkıyor ama seni severiz istersen kuşlarını iyiden kötüye sıralasın dedi.
Ben de her insanın inanmayacağı gibi inanmayarak ve dalgacı bir tavırla tamam olur yapsın varsa böyle bir şey biz de takdir ederiz dedim.
İyi çıkacağından çok ümitli olduğum bir sürü yavruyu gösterdim istersen şöyle eline al bak veya havadan bırak kanat sesine inişine falan bakarsın dedim. Bana alaylı bir şekilde baktı ve gerek yok onu acemiler yapar dedi.
Uzatmayalım, bu yavrulardan bir şey çıkmaz hocam dedi. Ama hediye gelmiş köşede pusmuş kötü bir arap yavru vardı. Şu kuşa sahip ol dedi. Bakarız abi hele uçsun da haber veririm sana dedim.
Aradan üç ay geçti ve dediği harfi harfine çıktı. Çok ümitli olduğum yavrular beni hayal kırıklığına uğratırken bu arap yavru kümeste bir numara oldu. Çok şaşırmıştım. Daha sonra bu şahsı bir kez daha görme şansım oldu. Durumu anlattım ve takdir ettiğimi söyledim. Ne olur bana da öğret bu işin sırrını dedim. Dedi ki, hocam bu işler anlatmakla olmaz bu bir tecrübe işidir. Tabi şimdi bazı vucüt şekilleri bize kanaat sahibi olmamız noktasında yardımcı oluyor fakat bunlar anlatılacak şeyler değildir deyince ben de ısrar etmedim artık.
Şimdi bizlerde azdan çoktan bir tecrübe yaşamışız. Böyle şeylere inanıp inanmamak her kesin kendi tercihi. Burada polemik olsun diye yazmıyoruz bunları ama sevgili performans58 arkadaşımızın da verdiği köroğlunun atı örneği bir şeyler anlatmalı insanlara diyorum. Saygılar..

Hocam, paylaştığın anın için öncelikle teşekkürler. Her işte olduğu gibi bu iştede tecrübe zamanla kazanılır. Çok kuş gözlemleyerek, deneme yanılmalarla, tartışmalarla vb. Bu işe başlayan herkes unutmasın ki ilk başta kuşun cinsiyetini bile anlamakta zorlanılır. Sonra farkında olmadan gözlemlediğimiz kuşun mutlaka bir hareketi, duruşu, fiziksel yapısı vb. birşeylere çağrışım yapar. Tabi bunu söylerken tahminlerin %100 tutacağını da söylemek istemiyorum ama tecrübe ne kadar çoksa yanılma payı da o kadar az olacaktır...

Hocam anınız güzeldi memnun kaldım benimde sizin gibi tanımaya vakıf oldugumuz bir arkadaşımız oldu şu an hayatta degil ama onu her kez iyi tanır ankarada ve istanbulda tanıdım en büyük seisti bizim gibi oyun kuşu besleyen arkadaşlarımızın en büyük eksigide odur herkezgüzel birkuşa sahip olur fakat gönlünce uçuramaz
bu benimde eksigimdir kimsedarılıp gücenmesin bu arkadaşımızın adı eroldu hasköyde uçururudu her sene kupaya güzelbir kuş kaldırır dereceyede sokar fakat hemen satardı çünkü geçimi oydu İSTANBULA çok kuş sattı digeriller ve ülke dışınada gider bir kutu kuştan sadece bir kuşseçer onunda oynatırdı
ALLAH RAHMET EYLESİN senin sayende onuda hatırlamış ve anmış olduk namı [PİÇ EROLDU) buarkadaşımızın
tabiriyeri,nde ise kuşun cigerini bilirdi arapcı şafak

Haklisiniz hocam dogrudur ne yigitler var kusun yürüyüsünden bilirler.O size gelen kisi bu isin hakkini veren ender insanlardan biriymis,gönül ister ki bizde onun gibi olabilsek.

Bu arada ben Muhittin Karadagli,Konyaliyim kendi capimizda taklaci güvencinle ugrasmaktayim,hepinize sevgi ve saygilar sunarim.

s.a hocam şimdi yerdeki bir kuşun oynayıp oynamayacağını kesdirmek kolaydır ama nasıl oynayacağı oyununun nasıl olacağını münecimbile bilemez kuş süper oynar fakat yapışır hangi kuşcu yerdeki kuşun yapışıp yapışmayacağını bilir başınızdan gecen olay dediğiniz gibi tecrübeye dayanır ama bunun bile farklılıkları vardır.

tüm gercek kuşculara selam olsunn

SAYGILAR

Selam Muhittin Bey,

Kuscular.Org ´a üye oldugunuz icin Tesekkür ederiz.

Umarizki bizimle beraber Kaliteli ve Seviyeli bir cok Konuya imza atarsiniz ve bizimle gecirdiginiz zamandan pismanlik duymazsiniz. Bütün Kuscular.Org ailesi olarak sizi saygiyla selamliyoruz.

Aramiza hosgeldiniz,hosca vakit gecirmeniz dileklerimle...

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

~ Sizlerin artis oldugu yerde,yönetmen benim ~

* BOZOGLU *​

Hocam öncelikle anınızı paylaştıgınız için teşekkürler.Tecrübenin insana çok şey katacagına inanıyorum ama bu tecrübe eskileri kıyaslamakla oluyo yerde soyunu hiç bilmedigin kuşu tanımakla degil fakat bugün en büyük lafımız ne nerde eski kuşlar ozamanın artık geçtigine inananlardanım.Günümüzde okadar çok bilinçli yetiştirici varki dolapcı,kelebek gibi ırkları taklacı kuşa kırıp sonrada çıkan yavruyu tekrar taklacıya vurup sonra çıkan yavrunun 1 km den kapanıp atmaca gibi oyuna gelecegini düşünüyor.Biz bu bilinçli yetiştiriciligi yaparken eski ustalar topraktan çıksa acemi kalırlar çünkü onlar komşularına bile başka ırk beslemesi için izin vermezlerdi.Kısaca günümüzde o eski ustalardan kalmadıgını bir kenera bırakalım o ustaların tanıdıgı kuşlardanda eser kalmadı şimdiki kuşları sahibi tanıyamıyorki usta nerden bilsin..Birde tunç54 arkadaşımın dediklerinede aynen katılıyorum..Erdekten Saygılar

Tecrübenizi bizlerle paylaştığınız için çokteşekkür ederim . ...
Bu abimiz gibi konuyu aşmış abilerimiz zaten mütavazi olur sizinde anlattığınız üzere, fazla konuşmaz sadece diyeceğini der ve çekilir . Ukalalık yapmadan kısa ve öz konuşurlar . .. Bende zamanında KIrıkkale de böyle yaşlı bir dede tanımıştım . Yaşıyorsa Allah selamet versin ... selamlar ŞEREF

Geri