Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Selamunaleyküm değerli kuşçular sitesi üyeleri..Size bir konu hakkında danışma gereğinde bulundum..Bende 1 çift mardin bir çiftte dönek güvercin var..aldığımda ne dönekler çiftti ne mardinler...dönekleri mardinlerden 1 hafta önce aldm ve 1 hafta içinde eşleştiler ve yuvaya alıştılar iyi anlaşıyolar..fakat mardinleri getirdikten sonrada mardinler kendi arasında eşleşti bir gün hepsini büyük bir yuvaya koydum 2 erkek birbirlerinin kafayı koparcak kadar sert kapışıyorlar bende bunun üzerine dönekleri eski alıştıkları yuvaya geri koydum...şimdi ne erkek dönek mardinlerin yuvaya girebiliyor bırak girmeyi yaklaşabiliyor hemen erkek mardin uzaklaştırıyor nede erkek mardin döneklerin yuvaya yaklaşıyor...hadi orasını geçtim gezinmeleri için yuvalarını açtığımda gezinmekten çok erkeklerin birbirlerini kovalamarıyla geçiyor..rahat vermiyorlar birbirlerine..dişiler ise sakin takılıyor onlarda bir sorun yok allaha şükür ...sizce bunun sebebi neden olabilir ...bunları aynı yuvaya sokmaya nasıl alıştırabilirm ? Yoksa dişiler yumurtlucaklar da ondan mı erkekler bu kadar kıskanç oldular süpheleniyorum beni bu konuda aydınlatcak biri olursa gerçekten cok sevinirim...
O kuşlar birbirine düşman olmuş artık birini gönderene kadar senelerce kavga ederler ayrıca 1 yuvada sadece 1 çift barınabilir başka kuşları istemez atarlar o yüzden 2 gözlü bir yuva veya tek gözlü 2 yuvada beslemen lazım kuşları ama sana önerim balkonda besliyorsan 1 çiftden fazla besleme hem kavgalar olur hem çok kirletirler.
yorumun için teşekkür ederim.balkonda beslemiyorum catıda besliyorum fakat yuva oldukca buyuk içine rahat 15 20 kuş rahat rahat gezebilir 2 tane kusun istila etmesi yuvayı diğer kuşların daracık yerlerde kalmasına sebep oluyor :S
Yerinizi bilmiyorum ama 10-15 tane limon kasası koysanız iyi olur. O zaman erkekler kendilerine yer kapmak için mücadele ederler. Yer bulduktan sonrada orayı diğerlerine karşı korurlar.Böylece hepsi yer edinmiş olur. Tabi sonradan kuş getirirseniz onlarla da yer mücadelesi yaparlar. Yer mücadelesi biri yenilip vaz geçene kadar devam eder. O yüzden kuş sayısıyla kümesin büyüklüğü ve kasa sayısı dengeli olmalıdır.
Kuşların çift olduklarından bu tür şeyler normaldir. Yuva yaptılarmı bilmiyorum ama genelde yaptıkları yuvanın yanına yaklaşanlara saldırırlar. Her erkek kuşun kendi bölgesi vardır. Bu bölgeyi hararetle koruma eğilimi gösterirler. Kümes geniş ise raf ve bölme sayısını artırarak, kümesinizi bölgelere ayırmış olursınuz. Kuşlarınız da kümes içerisinde bir hiyerarşi oluştururlar. Dominant olan istediği yeri kendine yuva edinir. Geriye kalanlar da baskınlıklarına göre sırayla yerleşirler diğer bölümlere. Yuvalarını yapıp yumurtaya yattıklarında kızgınlıkları biraz azalacağından kavgalar da seyrekleşecektir.