Birkac soru

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Istanbul
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

Istanbul

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Ogün Yagiz
Meslek
öğrenci
İlgi Alanı
selam. birkac soru sormak istiyorum izninizle.

mezatlarda işler nasıl yürüyor? yani mekan sahibi kuş satmak isteyenden pay alıyor mu? sunumu yapan kişi pay alıyor mu? kuş satıldıktan sonra al-ver nasıl gerçekleşiyor? vs.. mezat hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

birde pazarlarda yavru ucmamis, yeni ucacak kusa ilgi nasıl? örnegin elinizde oda da oynayan bir çift kuş var. kostumude iyi. çıkan yavruları pazarda satmak isteseniz ilgi nasıl olur? örnegin full basık öntepe, zifili rengi, odada oynayan bir çift arapın yavrusunu pazarda satmak istiyorsunuz fakat daha önce uçmamış. yeni yeni uçurulacak, açtırılıcak. uygun fiyata alıcı bulabilir misiniz pazarlarda?

kardeş gittiğin yerdeki piyasaya göre değişir mezatlar hakkında pek bilgim yok ama pazarda çok kuş sattım yani alıcı iyi bir kuşcu ise zaten o kuşa değer biçiyor ve iyi ise kuş onu hemen anlıyor ona göre pazarlık sonucu alıcı olursa satarsın kuşunu ama piyasa yerine göre değişir

Istanbul' Alıntı:
selam. birkac soru sormak istiyorum izninizle.

mezatlarda işler nasıl yürüyor? yani mekan sahibi kuş satmak isteyenden pay alıyor mu? sunumu yapan kişi pay alıyor mu? kuş satıldıktan sonra al-ver nasıl gerçekleşiyor? vs.. mezat hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

birde pazarlarda yavru ucmamis, yeni ucacak kusa ilgi nasıl? örnegin elinizde oda da oynayan bir çift kuş var. kostumude iyi. çıkan yavruları pazarda satmak isteseniz ilgi nasıl olur? örnegin full basık öntepe, zifili rengi, odada oynayan bir çift arapın yavrusunu pazarda satmak istiyorsunuz fakat daha önce uçmamış. yeni yeni uçurulacak, açtırılıcak. uygun fiyata alıcı bulabilir misiniz pazarlarda?

hepsinde farklı işliyor kimisi 2 tombala kimisi 6 tombala yapıyor komisyon alınıyor 100 10 komisyon alıyor tabi birde bilet alma gibi bir zorunluluk var ortada satıcıysanız. sunumu yapan mekan sahibinden alıyor. kuş satıldıktan sonra mezat bitiminde paranızın 100 de 10 kesilerek verilir mezat dağılmasın diye istisnalar hariç mezat bitiminden önce verilmez. birde mezatcıyla aranız iyi değilse yada ist kavacık mezatı sunan arkadaş gibi kaliteli bir mezat değilse kuşunuz ilgibile görmeyebilir. çünki sizden sonra gelen sizden önce cıkabilir. bu disiplini en iyi yapan mezat kavacık mezattır bence.

kuş çok iyiyse ilgi her yerde iyi vve işi bilenler kısır cıkmasın diye çok iyi kuşlarda daha hiç çiftleşmemiş kızma yavruları tercih eder ama tüye girmemiş ve tüy değiştirmemiş bir yavru ancak değerinin yarısını görür çünki ölme riski yüksektir. yavru oynamayacagın aoynatılmamış olmasından dolayı pazarda o kısmını kimse takmaz. bu dediğiniz 8 yıl önce olsa arap dediğinizde kostumu iyi oldumu arı gibi cekiyordu şimdi oynamazsa değerini almanız imkansız.

Selamlar mezatlarda belli bir düzen vardır, bu düzen her mezatta aynı değildir, kimi girişte bilet satar, kimi sadece kuş sahibinden para alır, kimi hem kuş sahibinden para alır hem müşterinen, yani her mezatta her şehirde işler farklı farklı dır. Ama üç aşağı beş yukarı bir birisine benzer, bu mezatı düzenlleyen kahve yada dernek ne ise organizasyon da rol alan herkez daha sonra payını alır, bu pay söylediğim gibi her mezatın kendi taksimat şekline göredir ...
Diğer konu kuş ne olur sa olsun iyisi de kötüsüde pazarda daha makul rakamlara satılır, alınır, çok değerli kuş pazarda pek değerini bulmaz, kuştan anlayan simsarlar bu kuşları 3 e 5 e toplayıp sonra başka yerde, dükkanda falan daha pahalı fiyata satar, yani zevkçisi ne ulaşma şansı da zayıftır ...
Renk kuşu, temiz kuşlar . 20 tl den başlar biraz daha yukarı çıkar kuşa göre bu fiyar az çok değişir . Ancak yavru kuş pek tercih eilmez pazarda . Çün kü pazara girmiş kuş hastalık kapma ve taşıma riski taşır, bunun yanında çoğunlukla yavru bu bozuk ortamda aldığı hastalık veya aşırı hırpalanma ölür.. Bu tarz kuşları dükkanda tutup risk almak istemez simsarlar .. Daha çabuk elden çıkarıla bilecek eke kuşları toplarlar ipte vuran vss ..
Ha öteyandan bazen çok ucuza alıp daha pazardan çıkmadan kendi tezahlarında okutu verirler ..
Tavsiyem bu işten maddi bir kazanca için ihtiyacınız yok ise kuşlarınızı pazarda rezil etmeyin .
Verin ahbabınıza baksın . Yok illa sacak iseniz evden gösterin daha uygun fiyata verme şnsınız olur .. İlla pazara götürecek iseniz pazarları bir dolaşın önce , ortamı koklayın kuşalrınızın değeri ne olur bakın bir, makul bulursanız daha sonra ki dönemde pazara götürün.. bol şanslar.. selamlar..ŞEREF

bence anlattıgın gibi yawru satmak istiyosan ana ve babasını bilen varsa onlara tavsiye et yoksa anne ve babasını izletip daha uygun fiyata verebilirsin ...

yorumlarınız için teşekkurler

bir tanıdıktan miras gibi bir şey kaldı. kuşlar 1 ay içerisinde istanbul'a gelecek. hesaplarıma göre yemi suyu vitamini derken aylık bakımları 175 TL'i rahat buluyor. ben öğrenciyim. ay sonuna cebimde acikcasi 5-10 ytl zor kalıyor. cikan yavrulara piyasanin biraz altinda fiyat verip, sürümden kazanmak gibi bir şey düşünüyorum. kar ı az, satışı çok olursa yine hesaplarıma göre epey bir para bırakıyor.
bu kuşu satacagım fiyattan alıp, uçuracak kişi eminim oyununu gördükten sonra bana tekrar ulaşmak isteyecek. ay da 4 kere pazara çıksam ve sunacagim rakamdan arzu ettigim satışı yaparsam kuşlar kendi masrafını karşılamayı bırakın bana bile 20 gün rahat geçinebilecegim para bırakıyor.

kuşun kime gittigi ve ya kimin ne yapacagı pek önemli degil tek bildigim kuş uçtugunda sahibini tatmin edecek. soy 85'lerden filan gelme ve alınan yavrular günü geldiginde aynı orantıda performans sergilemis kuslar. bu yüzden benim satıcı olarak içim rahat olacak. kimseye mahcup olma gibi bir derdim yok. ki kulaktan kulaga gecen bir süreçle daha zamanla daha kolay müşteri bulabilecegime inaniyorum. herşeyin hayırlısı olsun. tekrar teşekkürler

Sevgili kardeşim bahsettiğiniz rakan 175 tl biraz fazla gibi, çok fazla kuşmu bakacaksınız kaç kuş besleyeceksiniz , ben de şu an 30 civarı var aylık masrafı da 30 35 tl ancak .
Bir diğer konu bu işler öyle kafadan yapılan hesaplarla çok fazlaca örtüş mez , anladığım kadarı ile de yeni bir kuşçusunuz .
Malum bizde bir ata sözü var ''evdeki hesap pazara uymaz'' diye .. Bu işte aynen öyle şimdi uzaktan gelecek kuş üzerinden tasarılar yaparak para kazanılmaz .
Ben başınıza geleceği söyleyeyim , bakın o kuşları ya çalarlar, yada sizi kandırır bir şekilde elinizden alırlar bahsettiğiniz gibi ise .
Şayet meramınız da kuş beslemek var ise önce bir kuş yettiştiri ciliğini öğrenin , bu işlerin içine girin, sonra bakın nasıl alınıyor satılıyor ..
Kuş beslemek artık maddi açıdan çok zor değil, ancak insanlardan kaynaklanan çok fazla sorun var, bu insanlar dan kastım, kuşçuyum diye dolaşan sansar kılıklı larla dolu heer yer .
Hem kuş satan okadar çokki tecrübesiz ve bilgisiz bir insanın yapacağı işdeğil yani ..
Çok çabuk toz duman oluverir kuşlarınız .. Anlamazsınız bile .. Eğer bu işten zevk almayacak sadece para için yapa cak iseniz hiç başlamayın bence .
Kim kuştan zengin olmuş .... .
Satılan sığır olsa hiç bişey bilmesen dahi götür mezba ya kilo hesa bı ver gitsin en azından zararın az olur .
AMA bu işte kuşun gıramajı satılırken konu olmuyor, yani fiyatını veren ler ''çok fazla dil darbersi kullanır'' işi de bilmeyenin bu keşmekeşi kafası kaldırmaz , beynin salata gibi olur, sonra dönüp bakarsın kuşlara, acaba bu kuşlar hangisi iyimi , kötümü , kabahatı bu kadar mı çok , dersin.
Çöpe atayım bari bile dedirtirler insana .. Şayet bu işi az bilir yada hiç bilmiyorsan yada yakının da doğru rehberin yok ise , hoş oda çok zor .. Hiç girme bu kuş işlerine, ne sen üzül ne de kuşları heba et .. yazıkk ..
Bakın size karamsar bir tablo çizdim gibi gelebilir .. Aksine size ben azda olsa bir fikir sahibi olmanız açısından düşüncelerimi anlattım . Dikkatli adımlar atmanızı bu işe başlamadan önce tasarılarınızı birdaha gözden geçirmenizi öneririm .. bol şanslar dilerimm .. selamlar ..ŞEREF

şeref bey teşekkür ederim alakanız için. belki biraz karamsar bir yazı olsada benim yararıma oldugu için teşekkür ederim. aylık maliyeti konusunda hesaplarımız hemen hemen dogru. 50 çift kuş geliyor. birkaç küsür de yeni yeme düşmüş yavru.

tek sorun ettigim şey kuşların bulunacagı yerin güvenligiydi. bugün onuda aradan çıkarttım. oldukça güvenli bir yer buldum. girmek için 4 kapı aşmaları gerekecek. he bulundugu ortama bakılırsa bu kapıları açmak için hicbir ses cikartmamalari lazım. bu da sanırım mümkün degil gibi görünüyor. evet, kusla alakam eskiye dayansada kendim beslemeye başlayalı pek uzun bir zaman degil. 26 yasindayim, birilerinin kandırıp elimden alacagını hiç sanmıyorum. şu an gelecek kuşlar hediye geldikleri için ölene dek zaten satılmayacaklar. hediye satılmaz. öleni yeni dogan ile degiştirir, dengeyi korurum. etrafımda onlarca kus yetistiriciligi konusunda olgun, tecrubeli abilerim, kardeslerim mevcut. tek sorunum hastalıklar. karantina için uygun yerimde mevcut fakat dogru tedavi icin pek tecrubeli degilim. burada biraz sıkıntı çeksemde bilginlere danışarak bununda üstesinden gelecegime ve zamanla daha tecrübeli olacagıma inaniyorum. yavru büyütmek sanıldıgı gibi zor bir şey degil. çıkan yavruyu hazırlamak daha zor.
kümesi temizlerken tüm kuşları çıkartabilecegim alana da sahibim, güzel bir güneş banyosu yaptirabilecek alanada. mekan oldukça geniş. folluk ve tünek sayısıda kuşlardan daha fazla oldugu için oldukca ideal bir mekan. daire odasi. balkonda camekan. kuşlar uçmayacak ama güneşi filan net alabilecekler. camdan havalanmak için balkona çıkarlar, güneşlenirler, girerler içeri.

her ne konuda olursa olsun, kimsenin ne dedigini pek düşünmem. çünkü benim satacagım rakam, kuş hakkında yorum yapabilme imkani vermeyecek. şurası kötü, burası böyle, şurası şöyle olmayacak. böyle diyene rakamıda şu derim, kendi utanır.

Merhabalar tekrar, ; umarım muvaffak olursunuz, bizler aramıza yeni kuşçu dostlarımızın katılmasını her zaman arzu ederiz ...
Ben size biraz acı konuştum ki , pembe tabloları aralayıp diğer renkleride fark edebilesiniz diye .
Sizi kuş beslemekten vazgeçirmek için değil kesinlikle . Umarım bu yolda hep makul insanlarla rastlaşır ve tecrübe kazanırken çok fazla üzülmezzsiniz. Bizlerde buradan kuşlarınız ve sizin hakkınızda hep iyi haberler alır mutlu oluruz.. Bu konuda hertürlü yardımı , vermeye fikirlerimizi sunmaya , hazırız size ve diğer tüm dostlarımıza tabii..
tekrar bol şanslar dilerim ..selamlar .ŞEREF

Geri