Bu iş yıllar alır..

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hoca
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 13
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K

Hoca

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Hayrettin BÜYÜK
Meslek
Öğretmen
İlgi Alanı
Kediler
Takla güvercini yetiştiriciliği konusunda bazı arkadaşları çok aceleci görüyorum. Arkadaşlar gidip pazardan üç-beş çift kuş alıp onları kovalamakla kuşçu olunacağını düşünüyorlar. Bu iş o kadar çok detay içeriyorki konuya hakim değilseniz yaptığınız iş bir yerden sonra sıkıntı vermeye başlıyor. Daha sonra kuş beslemenin bir sürü zor tarafıyla karşılaşıyorsunuz.
*Takla kuş beslemek gerçekten en zorudur. Damızlıklarınızı doğru seçmemişseniz yavruluktan ekeliğe geçerken kuşlarınızın en az yarısını sık taklaya girdiği için kaybedersiniz.
*Kuşlar kümese sadık kuşlardan seçilmemişse uçurduğunuz zaman her biri bir çatıya konar, akşamlara kadar beklersinizki kuşlar geri gelecek diye.
*Yine doğru damızlık seçmemişseniz yavruya bakarken ebeveynleri doğru dürüst bakmadıkları için bir kısmı açlıktan bir kısmı hastalıktan veya benzer sebeplerden ölecektir.
*Uçuş süresi bir kaç saati bulmayan kuşları bulunduruyorsanız veya uçuş mecburiyeti olmayan kuşları besliyorsanız siz kuşları kümesin bir tarafından kovalarken bir bakarsınız kuşlar siz arakanızı dönmeden konmuşlar bile.
*Kuşlarınız belli bir kalitenin üstünde değilse, bu defa hava koşullarından veya benzeri sebeplerden dolayı bir kaç hafta uçurmazsanız kuşlar ham tutacaktır ve uçmadıkları için sık taklaya girecektirler. Veya bir kaç saat uçan kuşlar beş dakika uçmadan ineceklerdir.
*Diğer ırklarda daha nadir görülen atmaca tehdidi ise taklacılar için en kaçınılmazıdır.
*Sonra beslediğiniz kuş havacı mı yoksa dam üstü uçan bir kuş mu bunu bilmek zorundasınız. Hangisinden daha çok hoşlanıyorsanız o tarz kuşlardan besleyip çoğaltmalısınız.
*Bir de taklacı kuşlar yavruluktan itibaren sizin kümeste doğup büyümemişse daha önceki kümeslerini kolay unutmazlar. Yani daha önce çatıda uçmuşsa hep çatılara konmak ister, terasta uçmuşsa hep terasa inmek ister, yok yerde beslenmişse bu seferde konmak için uygun bir yer arayacaktır.

Bu ve benzeri sorunları her takla yetiştiricisi yaşamıştır. Ondan sonraki damızlık seçimlerinde ise bunlara dikkat etmek durumunda kalmışlardır. Yeni başlayan arkadaşlara fikir verir diye yazdığım bu konulara daha nice ilaveler yapmakta mümkün tabiki. Herkese keyifli kuş beslemeler..

verdıgınız bılgıler ıcın cok tesekkurler cok haklısınız cogu yerde ama bıyerden baslamak lazım bunuda unutmamak lazım, ben gecen sene beslemeye basladım tekrardan kus. ilk basta kuslarım ucmuyordu ucan kuslarm yoktu, ama sımdı 1 saat ucuyor kuslarım en az, buda benım ıcın buyuk bısey, ıyı soylemıssınız zor bu ısler dıye pazardan 3-5 kus almakla olmaz dıe fakat ınsan gormeden bısey dıyemıo hıc bı kus ıcın, gecenlerde 7 lıraya aldıgım bı cakmaklıyı arkadasa verdım karsı catıda, besledı alıstırdı ucurdu kus 3 saat ınmeden en az 20 defa geldı geldı gıttı catıya. yanı kusun parasından degıl kusu ucurup gorup ona gore beslenır beslenmez demek gerek, ben sahsen kusa bakınca cok anlamıorum bu kus ucarmı dıe o yuzden seklını semalını begendıgım kusu ucurur gorur ona gore davranırım.

Zor dıede hıc bısey yapmak olmaz ;)

Arkadaslar zaten kusculuk once oyle baslar , hediyelik ksularla 5-10 liralik kuslarla baslanir.
Ilk zaman ehliyetini aldigin vakit hemen gidip en pahalisindan araba almazsin , buda boyle birsey.

Ha fazladan paran var , gider izlersin istedigi fiyati verirsin..ama herkes bu durumda degil o yuzden ufaktan baslanir diye dusunuyorum.
Ondan sonra gun gectikce tecrube kazanir daha iyi kuslar elde edilir..tabi bunlar benim kendi sahsi dusuncelerim , degisik yontem uygulayip kusculuga baslayanlarda elbet vardir.

Son olarak yazinizin tumune katiliyorum.
Hersey gonlunuzce olsun.

Takla kuşu yetiştiriciliği çok yönlü aşırı teferuatlı ve ayrıntısı çok fazla bir uğraş, belkide enzor performans ırkı hertürlü fizksel koşulu oluşturmuş , imkanları azami yerine getirmiş , emeğimizi özverimizi sevgimizi , esigmeden zaman harcayıp çaba göstermiş dahi olsak, hatta tecrübemiz ve bu işe harcan mış yıllarımız dahi olsa herzaman iyi kuş uçurma garantisi yok.
Bazen yılların emeği ni pisipisine yitirme, ihtimalide çok fazla .Hele iyidamızlıklara sahip olmak bu günün şartlarında diyebilirimki mucize ye yakın bir durum .
Ama oyun kuşu yetiştirmenin zevki de bence hiçbir kuşta yok herşeye rağmen uçuçurulan ve büyük çabalar sonucu elde edilen tek bir güvercini izlemenin hazzı anlatılmaz .
Çileli bir iş evet, bu işi tam anlamı ile öğrendim demekte çok zor ,belli bir birikime sahip olmak içinde bazen uzun yıllar gerekiyor .
Bütün bunlara rağmen kuş beslene cek ise tercihte performans kuşu ise taklacı kuş beslemekteki zevk bence hiçbirinde yok.
Ben yeni başlayan arkadaşlara iyi ustalar bulup imkan varsa tabi sabırla irade göstererek şıp sevdilik yapmadan sağlam kuşlar edinip'' tabi bu enzoru ''yollarına devam etmelerini öneririm ....
İnanınki iyi bir oyunkuşunu seyretmekteki haz hiç birinde yok.. ...selamlar.ŞEREF

erdalmagic' Alıntı:
Yumurta kardeslerini eşe vurmada sorun olurmu ?

vurulmaz eski üstadlar öyle derdi bende vurulmaması gerektiğine inanıyorum.

Memeli hayvanlarda akraba evliliği sakat doğumlara yol açar ancak kuşlar için böyle bir sorun olmaz. Hatta kuşlarda soyun belirgin özelliklerini yavrularda görmek için özellikle bu iş yapılır. Buna ıslah çalışması veya dibe inme denir. Yani babaya kızını eş etmek veya anaya oğulu eş etmek anlamı taşır. O kuşun özelliklerinin yüzde ellisi ebeveynden yüzde yirmibeşi yavrudan gelir ve yüzde 75 lik özellik daha sonraki yavruda toplanmış olur.

Hayır kesinlikle her hangi bir sorun teşkil etmez..

tengelli' Alıntı:
erdalmagic' Alıntı:
YUMURTA KARDEŞLERİNİ EŞE VURMADA SORUN OLURMU ?

vurulmaz eski üstadlar öyle derdi bende vurulmaması gerektiğine inanıyorum.

Hoca' Alıntı:
Memeli hayvanlarda akraba evliliği sakat doğumlara yol açar ancak kuşlar için böyle bir sorun olmaz. Hatta kuşlarda soyun belirgin özelliklerini yavrularda görmek için özellikle bu iş yapılır. Buna ıslah çalışması veya dibe inme denir. Yani babaya kızını eş etmek veya anaya oğulu eş etmek anlamı taşır. O kuşun özelliklerinin yüzde ellisi ebeveynden yüzde yirmibeşi yavrudan gelir ve yüzde 75 lik özellik daha sonraki yavruda toplanmış olur.

selamlar yumurta kardeşleri yani yuva kardeşleri vurulmaz :=( ama vurulmaz.

Kenan bey niye vurulmaz diye böyle bir kesin yargıda bulunuyorsunuz anlamadım?! Ben vuruyorum ve hiç bir sorun olmuyor. Zaten doğal hayatta da yabani güvercinler çoğunlukla kendi kardeşleriyle eş olurlar. Dikkat ederseniz bunu farkedebilirsiniz..

Hoca' Alıntı:
Kenan bey niye vurulmaz diye böyle bir kesin yargıda bulunuyorsunuz anlamadım?! Ben vuruyorum ve hiç bir sorun olmuyor. Zaten doğal hayatta da yabani güvercinler çoğunlukla kendi kardeşleriyle eş olurlar. Dikkat ederseniz bunu farkedebilirsiniz..

bunu ben demiyorum bütün ustalar diyor ayni anne babadan gelen kuşlar vurulur ama ayni anne babanın aynı yuva kardeşi olan yavruları vurulmaz. karıştırmayalım ben kardeş kuşlar vurulmaz demiyorum ayni yuva kardeşi kuşlar ayni anne babadan cıkan yuva kardeşleri diyorum bu cok farklı şöylede denile bilir ikizler vurulamaz ben bunu böyle biliyorum ve bütün yaşça benden büyük kuş besleyenleden de benim tanıdıklarımdan duydum.ve bende buna inanıyorum.

Bu tarz söylentiler benim de kulağıma geliyor ama bence bir dayanağı olmayan tezler.

Geri