Bu renge sizde ne denir (3)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hoca
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 27
  • Görüntüleme Görüntüleme 7K

Hoca

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Hayrettin BÜYÜK
Meslek
Öğretmen
İlgi Alanı
Kediler
Arkadaşlar öncelikle resimler İbrahim beyin kuşlarından alıntıdır. Buradaki amacımız bazı karmaşa oluşturan güvercin renklerinin diğer bölgelerde hangi isimle anıldığını öğrenmektir. Yoksa ortak bir isim takalım herkes o ismi kullansın şeklinde değil.
Bu renk bildiğim kadarıyla sadece taklacı kuşlarda görülen bir renktir. Bu yüzden takla besleyen arkadaşlar bu kuşa yörelerinde ne isim verildiğini yazarsa seviniriz.
Yine önce ben başlayım. Kayseride bu kuş rengine TAHİNLİ (Halk arasında DAĞANLİ) denir. Tahin ile bu renk arasında bir bağ olmadığını kabul edersek biz bazen KAHVERENGİ ismini kullanıyoruz. Tabiki ÇUKULATA ismini kullanan arkadaşlarda var. Saygılar..

Ekli dosyalar

• DSC01535[2].webp
    DSC01535[2].webp
    50.4 KB · Görüntüleme: 1,620
selamlar öncelikle resmi alıntı yapmışsınız ama bu kuş anlattığınız kuş değil alıntı yanlış olmuş bu bildiğimiz boz arap veya barudi arap sizin dediğiniz kuşa nugudi derler.buna ayni zamanda kuşaklı ankara arabıda derler bunun sebebide mavilerden gelen soylu araplardan oldugu için.

merhaba arkadaşlar,bu kuşun Ankaradaki adı silik araptır,kanat uçları net gözükmüyor ama siyah gibi duruyor :slm:

bu kuşları besleyen arkadaşta Ankarada besliyor ve oda arap demiş arkadaşlar yani kuş silik arap yanındaki kuş birazdaha koyu ama oda silik arap , çukulata denilen yani yanardöner diye bildiğimiz kuşlar bunlar değil :slm:

yanardöner yani çukulata budur

Ekli dosyalar

• HPIM1509.webp
    HPIM1509.webp
    1.1 MB · Görüntüleme: 1,529
Silik arap veya pis silik arap deriz . selamlar.ŞEREF

Erkek dumanlı (ak paçalı olan) koyu dumanlı,dişi arap,silik arap.

mat arapta diyorlar

Selamlar.Bizim Buralarda Dumanlı Diyorlar Bu Kuşlara.

Alıntıyı yanlış yapmışsın yorumunu oldukça yadırgadım. Ben bu renge ne denildiğini sordum arkadaşlar. Başka bir kuştan bahsediyor olsam onun resmini koymuş olurdum. Saygılar..

Hoca' Alıntı:
Alıntıyı yanlış yapmışsın yorumunu oldukça yadırgadım. Ben bu renge ne denildiğini sordum arkadaşlar. Başka bir kuştan bahsediyor olsam onun resmini koymuş olurdum. Saygılar..

selamlar kırdıysam özürdilerim ama yanlış :=( sordugun kuş nugidi artık pekmezmi derler yanar dönermi bilmiyorum ama resim yanlıştı. bu size saldırı niyetli bir olay değildi :=(

merhaba arkadaşlar,başlık açarken koyulan resimler birkaç profilden çekilip konulsa sorun olmaz. hepimiz biliyoruzki kanat ucu rengi esastır,siyah olması kuşu arap,gri olması dumanlı ,kahverengi olması yanardöner yapar,tabiki yöresel isimler çok farklı buda karışıklığa sebep oluyor,ancak sitemiz sayesinde orta yolu bulacağımıza inanıyorum, :heyo: :slm:

yanlız bu kuş dumanlı değildir dumanlı resimdeki

Ekli dosyalar

• kuşlar 041.webp
    kuşlar 041.webp
    836.3 KB · Görüntüleme: 1,238
Biz muğla yöresinde silik arap diye adlandırırız.

Kenan bey kırılmak ne demek, rica ederim. Herkes düşüncelerini tabiki yazacak. Ama benim anlatmak istediğim resimdeki kuşa ne dendiği. Yoksa ben illaki ismi şudur budur demiyorum. Sanıyorum sizde bu renge PEKMEZ denildiğini söylüyorsunuz. Teşekkür ederiz.
Bu kuş rengi değişik profil gerektirmeyen bir renktir arkadaşlar. Çünkü takla kuşlar için göğsü veya sırtı kahve rengi olupta kanat uçlarının başka bir renkte olma ihtimali yoktur. Sadece kuyruk veya kanat uçları beyaz olma olasılığı tüm kuşlarda olduğu gibi bu kuşlarda da vardır. Buna da ayna kuyruk akkuyruk, kanatı beyaz olanlara da akçakanat denir bizde. Yani anlaşıldığı üzere kanatları veya kanat altları bile aynı renktir yani kahve. Tabiki bu rengin açığı veya koyusu vardır ama bu renk ismini değiştirmiyor. Saygılar..

O kuslara ankarada yanardoner veya silik arap denio tam olarak ismi n olcak merak ettim (:

bizde güney marmara bölgesinde silik arap deriz

merhabalar ,hayrettin bey, kanat ucu rengi kuşun renginde olur demişsiniz bu kuşun kanat uçları açık kahveye yakın olsa eminimki Ankarada yanardöner diyecek çok kuşcu çıkar,açık gökle boz kuş birbirine çok benzer,sizi bilmem ama biz kanat ucuna bakarak anlarız,arapında yanardönerinde birçok renk çeşidi var,açıkcası zorlandığım herzaman kanat ucu rengine bakarım hiçde yanılmadım kendi tekniğim tabiki, herkesin bir bildiği var saygı duyarım :slm:

Sizi anlıyorum fakat bu renk takla kuşların kanat renkleriyle vücut renkleri kesinlikle aynı olur. Bunu anlatmaya çalışıyorum. Yani vucüdu açık kahve ise kanatları da açık kahvedir. Saygılar..

aslında aynı şeylerden bahsediyoruz ama resmini koyduğum yanardöneri tüyden çıktıktan sonra konu kuşu açısıyla remini çeksem herkes arap derdi satarkende alan arap diye aldı ,ben söylemesem yanardöner diyende olmazdı yanındakilerden,paslı açık bir gökü boz diye satmak için kanatlarını çekersiniz olur biter,benim söylemek istediğim resimli konular profil resminiz gibi olursa herşey daha kolay aşılır herşey gönlünüzce olsun :slm:

erkek olan sağdaki koyu dumanlı soldaki dişi olanda silik arap

ankarada silik arap derler

Bu renk hakkında diğer renklerde olduğu kadar yorum yapılmamış. Diğer arkadaşlarda yorumlarını esirgemezlerse sevinirim..

nuhıdı derız

Geri