BU SAYA CİNSİNİN TESCİLLENMİŞ ADI NEDİR?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan muygun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 23
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K

muygun

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Mehmet UYGUN
Meslek
Öğretmen
İlgi Alanı
Balıklar
Bu ırk saya besleyen arkadaşlar bu güzel ırkın tam olarak adı ne?rica etsem havadaki performansları hakkıknda bilgi verirmisiniz?yerel bir saya cinsi heralde?balıkesir civarının kuşumu?şimdiden teşekkürler(resimler sitemizden alıntıdır)

Ekli dosyalar

• PICT2483[1].webp
    PICT2483[1].webp
    66.1 KB · Görüntüleme: 1,782
  • IMG_5059[1].webp
    IMG_5059[1].webp
    72.2 KB · Görüntüleme: 1,719
  • Görüntü0007[1].webp
    Görüntü0007[1].webp
    85.7 KB · Görüntüleme: 1,797
bursa ve genelınde sarı bademlı sarı kuyrukdur balıkesır vede cevresınde kanarya olarak gecer

s.a
bizim burada bunlar alnı bademli derler
Saygılarımla

balıkesirde bademli kanarya derler oyunlarınıda pek görmedim ama normal kelebeklerle aynı oldugunu düşünüyorum.

balıkesir ve civarında bademli sarıkuyruk vaya kanarya derler.Değerli bir kuş olduğundan uçuran sayısı çok azdır.Bende bir çift var. Öncedende bir çift bademli kırmızıkuyruk vardı erkek uçmaya yeni başlamıştıki şahin kaptı.O sebepten oyunları hakkında fazla yorum yapamıyorum.Şimdikileri uçurmuyorum.

Kelebekten çok iyi anladığım söylenemez ama dernekte tire kelebeği ve bademli dediklerini duymuştum..

...........SİNAN ÖZTEKİN.............

polllat' Alıntı:
Kelebekten çok iyi anladığım söylenemez ama dernekte tire kelebeği ve bademli dediklerini duymuştum..

...........SİNAN ÖZTEKİN.............

Genç arkadaşım tire kelebeği namı değer aydın yerlisi bademli kanatları renkli ve paçasızdır.İzmirde de kanarya ve bademli geçiyor.

Üsteki yorumda denildiği gibi tire kelebekeride alnı bademli fakat paçasızdır,kanatları renklidir.Bu kuşlardan tamamen farklıdır sadece isim benzerliği olabilir. Farklı ırklara aynı isim verilmesi oldukça sık rastlanan bir durumdur.

kelebekci34' Alıntı:
Üsteki yorumda denildiği gibi tire kelebekeride alnı bademli fakat paçasızdır,kanatları renklidir.Bu kuşlardan tamamen farklıdır sadece isim benzerliği olabilir. Farklı ırklara aynı isim verilmesi oldukça sık rastlanan bir durumdur.
tire kelebeği diye bir ırk yok, tireye ait kuş ırkı yok. ben ödemişliyim tire bize 30 km. ödemiş dolapçısını tire ismiyle biliyorsunuz sanırım.

Doğrudur.. Zaten ben yazımın başında da belirttim kelebekten çok iyi anlamıyorum diye.. Ama dernekte duyduğum isimler bunlardı: demekki yanlış kullanıyorlar.. Zaten trakyaya da tepeli bursa diyorlar.. Çok değişikler yani..

..........SİNAN ÖZTEKİN.............

Tire kelebeği pacasız olur, baş kısmında bademi vardır, kanatlarıda renklidir, bahsi gecen kelebeğe bademli kelebek denir, bu kelebeklerinde kanatlarında değil kuyrukları renklidir, benim bildiğim.

nizam abinin dedıgıne katılıoyrum,trenın başında ve kanatları renklı olur..ve pacasız olurlar

teşekkür ederim arkadaşlar kanarya ve bademli kelebek olarak 2 ayrı bölgede 2 isim var anlaşılan.Ancak şu konuyu tekrar belirtme gereği hissettim yaklaşık 3-4 aydır sitede aktif olarak yer alıyorum ve bu zaman zarfında da her yeri geldiğinde belirttim.Tire Kelebeği diye bir ırk YOKTUR. yerel dönücüler bölümünde de yer alan fotoğraflardaki kuşların ırk ismi ÖDEMİŞ DOLAPÇISI dır.
saygılar
Mehmet UYGUN

dolapcimi ??? benim bildigim resimdeki kuslar odemis kusudur irkida saya irkindandir...

Tire kelebegi pacasız olur. Bunlar sarı bademli Balıkesir sayasıdır.

sa.bu kuşlar kelebek olup aydın yerlisiyle hiç alakası yoktur.Biz m.k.paşada bu kuşlara bademli kırmızı(sarı) kuyruk
deriz.kafa kopmle sarı veya kırmızı ise altın baş olur.sadece kuyruk ise kırmızı kuyruk olur .hayırlı günler

sa.bu kuşlar kelebek olup aydın yerlisiyle hiç alakası yoktur.Biz m.k.paşada bu kuşlara bademli kırmızı(sarı) kuyruk
deriz.kafa kopmle sarı veya kırmızı ise altın baş olur.sadece kuyruk ise kırmızı kuyruk olur .hayırlı günler

resimdeki kuşlar kelebek , sayadır, kelebek ve saya ayrı ırklar değildir ancak bölege ve yöreye göre her ikiside kullanılır, temel özelilkelri paçalıdır,kuyruk üstü yoktur, oyun olarak farklılık göstermekle birlikte renk çeşidi çok geniştir. bademli kelebek, kanarya kelebek gibi çeşitleri yoktur, bu isimlendirmeler kuşun renginden kaynaklanmaktadır, daha çok balıkesir bölgesinde yaygındır, k.paşa,susurluk ,bursa tarafından renk olarak sarı ,kırmızı, mavi renk çeşidine sahip olanlar çoğunluktadır. edremit tarafında ise tel kuyruklar,enseliler çoğunluktadır ama bunların hepsinin karakteristik özellikleri birdir, paça,kuyruk üstü yoktur,bazılarında tepede nadiren görülür. kelebekler renk çeşidine ve özelliklede dönüşüne göre yine kendi içlerinde farklılık gösterirler, edremit tarafının kuşalrı tel kuyruklar,enseliler seri ileri,düze dönerken balıkesir karakuyruk,arap geneli aşağı dönerler, tabi istisnalarda olabilir,
kelebek ve saya bu ırkın ana ismidir,önlerine ve sonlarına getirilen benzetmeler tamamen kuşun renk çeşidine uygundur.

bizim burlarda tıre derler but turlere bende kara kanat tıre var

kordonlu' Alıntı:
bizim burlarda tıre derler but turlere bende kara kanat tıre var
forumdaki yerel dönücülerde ödemiş yerlisine bak bakalım tire dediğin kuş onlardan mı?onlardansa ödemiş dolapçısıdır o.tire diye bir kuş ırkı yok, başka bölgelerin yerel kuşlarına başka isimler takmayalım lütfen.saygılar

selamun aleykum arkadaslar ödemiş ve tireler paçasız olur bu kuşlar bursa cewresınde ve kemalpaşada bulunan sarı bademlı sarı kuyruk kelebeklerdir. saygılar

evet ben pacalara dikat etmedim odemis yerlisi pacasiz olur bunlar odemis sayasi degildir ama saya kusudur

izmirde bu kuşlara sarı yada kırmızı bademli (edremit)derler,kuyruk ile badem aynı renk olması aranan en büyük özelliğidir.ayrıca kurukta geçme alem olmamalıdır.bende 2 çift vardı bir tane erkeğim balıkesirden geldi oyunu karşıya tektek ensede iken uzatıyordu diğerleri aşağıya oyunluydu,AYRICA; Tire ye özgü kesinlikle her hangibir kuş ırkı yok,bende tire sayası olarak biliyordum senelerce karşıya oyunlu kuşları çok beğendiğimden tireye gittim aramadığımız yer kalmadı orada burada böyle bir kuş türü yok sadece açık bozalı dediğimiz renkte kuşlardan bolca olduğunu söylediler..oradaki abilerimizde Ödemişe gitmemiz gerektiğini orada bulunduğunu söylediler..
saygılar......

Geri