BULAŞICI SALLABAŞ (güvercin vebası)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan cenk1905
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 12
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K

cenk1905

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Cenk Taş
Meslek
Mobilya
İlgi Alanı
Kuşlar
Arkadaşlar öncelikle Mubarek Ramazan ayınız kutlu olsun. Bu başlıkta güvercinlerime musallat olan ve malesef çoğunu kaybetmeme neden olan bir hastalıktan söz edeceğim,amacım sizleride nacizane bu hastalığa karşı bilgilendirmek ve ne türlü önlemler alınması gerektiği hakkında tavsiyelerde bulunmak.Bu hastalık bu günlerde çok salgın bir hale geldi çevremdende edindiğim izlenimlerde hep bu yönde,kimin kümesine ne zaman musallat olacağıda hiç belli olmuyo yani.Öncelikle şunu söyleyebilirmki hastalık iç ve dış parazitlerin kuşlara virüs bulaştırması sonucu ortaya çıkıyor bir okadar ölümcül ve eğer öldürmese bile kuşlarda eser bırakan çok dejeneratif ve inanılmaz hızlı yayılan salgın bir hastalık.Belirtileri: Ani iştah kaybı,Aşırı su tüketme,Yeşil renkli sıvı ishal,Tedirginlik,Ürkeklik,Kuşların uçuşunda anormallik,Birkaç tane yavru güvercinin aynı anda salabaşa yakalanması,Kümesimizde malesef bu illet hastalığın mevcut olduğunu gösteren belirtilerdir.Tedaviye gelince herkes bişeyeler söylüyo ama ne yaparsanız yapın giden gidiyo kalanda taşıyıcı olarak kalıyo bi süre sonra onlardada salabaş gibi ileri safhadaki belirtiler orataya çıkıyo.Ben veteriner hekime danıştım bana tamiflu isimli bir ilaç önerdi ama sonuç alacağımdan pek umutlu değilim açıkçası.Arakadaşlar size tavsiyem bu hastalıkla hiç karşılaşmamanız dileklerimde o yönde,Bunun için kuşlarınızı iç ve dış parazitlerden arındırnız gerektiğinde kümesinizi boşaltıp,kuşlarınızı güvenli beryerde beklertip kümesinizi ziraat ilaçlarıyla ilaçmanız,dışardan getirdiğiniz kuşlara dikkat etmeniz.Ve kuşlarınıza her yıl düzenli koruyucu aşı yaptırmanız.Umarımz bunları dikkate alır ve kuşlarınıza en büyük iyiliği yapmış olursunuz hepinizin Ramazan ayını tekrar kutlar saygı ve sevgilerimi iletir,sağlıklı ve verimli kümesler dilerim...

Hocam çok üzüldüm gerçekten. Umarım bizde senin başına gelen acı olayı hiç bir zaman yaşamayız. Sende en az hasarlar bu durumu atlatırsın.

Eyvallah Cenk abi. Hayırlı ramazanlar sanada.
Bende bu sene bu vebadan 4 adet güvercinimi kaybettim.
Dediğim gibi gerçekten felfecir bir veba.
İlaçlamıştıkta kümesimizi.

Bende hijyene çok önem veriyordum ama beni de şaşırttı .hijyenin yanısıra kuşlara koruyucu aşıları düzenli yaptırmakta önem arz ediyor,Gerçek şuki bu hastalığı kuşlara bulaştıran iç ve dış parazitler,mümkün olduğu kadar yıpranmış ahşap kümeslerde güvercin beslemeyin arkadşım ve kirçete sürmeyin çözüm getirmiyo belki olumsuz etkileride vardır bilmiyorum,bu tip yıpranmış ahşap kümesler bit,pire,kene,at,sineği gibi parazitlerin en sevdiği ortamlardır siz ilaçlasanız bile onlar kendine çürük tahada saklanacak yer bulurlar,iç parazit ilacı olarakta kışlarınıza vermazol 100mg vermenizi öneririm (3gün)saygılarımla

Yani demek istediğim şu : Dezenfekte işlemi,hastalığın sizin kümesinizde kendiliğinden oluşumunu engeller,yoksa dışarıdan getirdiğiniz taşıyıcı bir güvercin muhtemelen diğerlerine bulaştıracaktır,bunun yaptığınız dezenfekte işlemiyle bi alakası yok. Bir kumrunun gelip sizin kuşlarınızın su içtiği kaptan içmesi , yem tanesini ağzına alıp bırakması,veya dışkısıda virüsü kuşlarınıza bulaştırabilir

Abi ne yaparsan yap bu hastalığa teslim oluyorsun.
Kuşu kurtarsanda eser kalıyor. Dediğim gibi gerçekten bela .
Bak ne güzel demişsin aşı yap, kümesi temizle..
Gelsin yabani kuş tastan su içsin,
yada görmedin kumru buğdayı aldı ağzına yemeden attı yere.
Geldi bizim kümesin en güzel erkeği veya dişisi yedi o tane buğdayı.. Film başlıyor.
Sen ister aşı yaptır, ister beton kümes dik.
İstersen hergün dezenfekte et. Fayda yok.
Kuş teslim oluyor o hastalığa. Kurtarmanda mucize.

2004-2005 yıllarında 17 tane güvercinimiz bu hastalıktan gitti.
Kümes değiştirdik. Yeni betonarme kümesler diktik.
Aşılarıda vardı. Kemalpaşa'dan iğneci Kemal derler bilmem bilirmisin.
Hem iyi sayacı, hem Baytar. O abimiz gelip önceden aşılamıştı kuşlarımızı.
Ama ne çare 17 kuş tarih oldu. İsimleri vardı. İyi dönekçiler nam koymuştu kuşlarımıza.
(Tavlabaş Vantilatör erkek, Pervane pal dişi, Mermi karagalaça yavrular vs.) hepsi tarih oldu.

SNRAVCI' Alıntı:
2004-2005 yıllarında 17 tane güvercinimiz bu hastalıktan gitti.
Kümes değiştirdik. Yeni betonarme kümesler diktik.
Aşılarıda vardı. Kemalpaşa'dan iğneci Kemal derler bilmem bilirmisin.
Hem iyi sayacı, hem Baytar. O abimiz gelip önceden aşılamıştı kuşlarımızı.
Ama ne çare 17 kuş tarih oldu. İsimleri vardı. İyi dönekçiler nam koymuştu kuşlarımıza.
(Tavlabaş Vantilatör erkek, Pervane pal dişi, Mermi karagalaça yavrular vs.) hepsi tarih oldu.

Bu dediğim tavlabaş vantilatör erkeğin namını koyanda bizzat amcamdır. (keskin)
Ne kuşları kaybettim ben bu hastalıktan be abi.
Bu sezon yine 4 tane kuşum gitti.

geçmiş olsun kardeşim çok üzüldüm

Eyvallah sağolasın.
2004 yılında kuşları kaybedince, Babam hasta oldu.. Ödümüz koptu.
Bu hastalık öyle bela hastalık. İlaç aşı hepsi hikaye.
Bu hastalık insanlarda nasıl kanserse, güvercinlerde de aynı.
Güvercinin kanseri bu . Yakalanan gidiyor.
Bütün terapiler hava civa. Sarımsak, bilmem ne ..

Hayvanın Kafasını delenini bile gördüm. Neymiş pis kan akacakmış. İlkel yöntemler. Tıptada çare yok.
Önlem amaçlı şunları söyleyebilirim,

BAŞKA HAYVAN SOKMAYACAKSIN KÜMESE.
KUMRUSUNA, AZMANINA DİKKAT EDECEN.
HER YEMLEDİKTEN SONRA TEMİZLİCEN YERİ.
YEMLEMEDEN ÖNCEDE AYNI ŞEKİLDE.

Artık yine hastalığa yakalanırlarsa şansın yok demektir .

Tedbir senden takdir Hak'tan.

merhaba arkadaşlar ,berovit b12 ilacını mutlaka kullanın :tamam: ,her yavrulama her tüy dökme her yeni kuş geldiğinde 2cc suluğa sıkın hastalıklar başlamadan mücadeleye başlamış olursunuz , :slm:

S A ZAMANINDA VE DÜZENLİ OLARAK ASILARINI YAPTIRDIGINIZ SÜRECE VE

1KÜMES ZİYARETLERİ
2EL DEZENFEKTESİ

3YABANCI KUS
4DISARDA YEMLEME SULUK BIRAKMA

5 AÇIK KÜMES KAPISI İÇERİ GİRMESİ MUHTEMELEN FARE
HİJYEN DÜZENLİ YAPILABİLDİGİ SÜRECE HASTALIK OLMAZ

BUNLARIN YAPILMASINA RAGMEN HASTALIK OLASILIGI SADECE VE SADECE HAVADAN GELEBİLECEK VİRAL HASTALIKLARDIR AKSİ HALDE HASTALIGI KUSCU KENDİ GETİRİR SEBEB OLUR KUSCU HASTALANMIS KUSU TEDAVİ ETMENİN ÇARELERİNİ ARAMAKDAN ZİYADE KUSU HASTALANDIRMAMANIN YOLLARINI ÖGRENMESİ GEREK TABİ BU DA KOLAY DEGİL TAMAH KAR OLMAYACAK ELİNDEKİYLE YETİNMEYİ BİLECEK KENDİNE NASIL BAKIYORSA KUSLARINADA O İLGİYİ GÖSTERECEK YANLIS ANLASILMASIN EN HOSUMA GİTMEYEN SEKİL HASTALIKLARDAN SİKAYETTİR KENDİMİZDE ARAMAK GEREK HATALARI

SAYGILAR

kuscu_marik' Alıntı:
S A ZAMANINDA VE DÜZENLİ OLARAK ASILARINI YAPTIRDIGINIZ SÜRECE VE

1KÜMES ZİYARETLERİ
2EL DEZENFEKTESİ

3YABANCI KUS
4DISARDA YEMLEME SULUK BIRAKMA

5 AÇIK KÜMES KAPISI İÇERİ GİRMESİ MUHTEMELEN FARE
HİJYEN DÜZENLİ YAPILABİLDİGİ SÜRECE HASTALIK OLMAZ

BUNLARIN YAPILMASINA RAGMEN HASTALIK OLASILIGI SADECE VE SADECE HAVADAN GELEBİLECEK VİRAL HASTALIKLARDIR AKSİ HALDE HASTALIGI KUSCU KENDİ GETİRİR SEBEB OLUR KUSCU HASTALANMIS KUSU TEDAVİ ETMENİN ÇARELERİNİ ARAMAKDAN ZİYADE KUSU HASTALANDIRMAMANIN YOLLARINI ÖGRENMESİ GEREK TABİ BU DA KOLAY DEGİL TAMAH KAR OLMAYACAK ELİNDEKİYLE YETİNMEYİ BİLECEK KENDİNE NASIL BAKIYORSA KUSLARINADA O İLGİYİ GÖSTERECEK YANLIS ANLASILMASIN EN HOSUMA GİTMEYEN SEKİL HASTALIKLARDAN SİKAYETTİR KENDİMİZDE ARAMAK GEREK HATALARI

SAYGILAR

doğru söze ne denir?

Geri