Bursa oynar Irkımızın Fizik Yapısı.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Anonymous
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K
A

Anonymous

Misafir
Tüm değerli dostlara merhabalar,

Sürekli gözlemlediğim ve sizlerin de fikirlerini almak istediğim bursa ırkının fiziki yapısında ki hoş karşılanan ve performansına olumlu veya olumsuz etki edebilecek bilgilerinizi almak istiyorum.Bunun yanı sıra fikirlerinizi almak istediğim konular aşağıdadır.

1-Bursa oynarı Yıllardır atlet fizikli omuzlu ve yapısal olarak bir sporcu görüntüsü içine sokulmaya ve bu kriterlerde oynarlar üretilmeye sizce ne kadar özen gösteriliyor bu kriterlerde yani performans sergileyen oynarların fiziki yapıları sizce nasıl olmalıdır.

2-Hepimizin bildiği gibi gün geçtikçe masa kuşu kostüm kuşu yapılarak hapis hayatı yaşatılan oynarlar var ve bu artarak devam ediyor bu olumsuz konu ırkın istenen fizik yapısını ne derecede etkiliyor ve bu masa oynarcılığı devam etti sürece bursa oynarının sonu sizce nereyi varır?

3-Uçurulan oynarla uçurulmayan oynarlar arasında ki bariz farklılıklar nelerdir?

4-Gelmiş geçmiş en gözde en popiler ve sevdalıca aşkla beslenen bursa ırkımız her zaman ki gibi yine en çok sevilen en çok tercih edilen bir ırk olarak besleniyor oynar besleyen dostlar sizler oynar edinirken fizik kriterlerini değerlendirirken hangi vasıflara önem vererek oynar lıyorsunuz veya uzun yıllardan buyana oynar besleyen büyüklermiz üretimlerinde fiziki açıdan neleri göz önünde bulunduruyorlar.

Fikir ve düşüncelerinizi oynar anlayışınızı öğrenmek istiyorum sevgili dostlar fikir beyan eden herkese teşekkürler.

güvercindostları' Alıntı:
Selamlar
Sayın Hüseyin Aydoğmuş Bursa Oynar Hakkında Bizlerle Bilgileriniz Paylaşıtığınız için Teşekkürler...

MErhabalar benim için önem taşıyan konuları sizlerle paylaşmaya çalışıyorum ve düşüncelerinizi almak istiyorum oynar konusunda muhakkak bir çok eksik bilgiye sahibimdir fakat görüyorum ki sitemizde oynara ilgi oldukça zayıf ve konulara katılım yok dencek kadar az açılmış konu başlıklarınıda incelediğimde bunu görüyorum konu başlıklarına bence daha fazla önem vermeliyiz bir konu başlıklarını görüşlerle fikirlerle şekillendirip farklı konu başlıklarıda açmamız gerektiği kanısındayım.Katılım gerçekten az daha hiç bir konuyu tartışamadık dostlar.

huseyın acmıs oldugun konuya kısaca cevap vereyım kendı adıma..oynarın masa kusu olmasında tabıkı fızkı degısıklıklerde oluyo..kostum arayısı koca gagalı hıcte sportıf olmayan fızıkte oynarlar ortaya cıkmaya basladı.zaten senın sorularında bı tanesı yıne aynı.ucan kusla ucmayan kus arasında tabıkı farklar var. oynar uzun ayak veya hantal bır fızıkte olmaz.ucurulan kusu ılk anda goz ve renkten anlayabılırız.gunes goren ucan kus gozler cam gıbı beyaz olmaz kızarır.sıyah renk bıraz matlasır vb
ben oynar alırken once kendı ırkına benzer fızıkde olmasına dıkkat ederım.yasmaklıysa kafa yapısı ve fızıgı rengı ona gore olsun ısterım.sonra tabıkı kusun seceresı ne bakarım..bılıyorsun kı yasmaklı akman ve karabas baska kafa yapıları na sahıptır..kus once oynarın daha sonra cınsının ozellıklerını yansıtmalı..butun bunlardan sonra ucumunu da denerım..

tekinn' Alıntı:
huseyın acmıs oldugun konuya kısaca cevap vereyım kendı adıma..oynarın masa kusu olmasında tabıkı fızkı degısıklıklerde oluyo..kostum arayısı koca gagalı hıcte sportıf olmayan fızıkte oynarlar ortaya cıkmaya basladı.zaten senın sorularında bı tanesı yıne aynı.ucan kusla ucmayan kus arasında tabıkı farklar var. oynar uzun ayak veya hantal bır fızıkte olmaz.ucurulan kusu ılk anda goz ve renkten anlayabılırız.gunes goren ucan kus gozler cam gıbı beyaz olmaz kızarır.sıyah renk bıraz matlasır vb
ben oynar alırken once kendı ırkına benzer fızıkde olmasına dıkkat ederım.yasmaklıysa kafa yapısı ve fızıgı rengı ona gore olsun ısterım.sonra tabıkı kusun seceresı ne bakarım..bılıyorsun kı yasmaklı akman ve karabas baska kafa yapıları na sahıptır..kus once oynarın daha sonra cınsının ozellıklerını yansıtmalı..butun bunlardan sonra ucumunu da denerım..

Merhabalar Tekin abi,

Geçmişten günümüzde oynarı üreten ustlar hep neye özen göstermişler bence bunu düşünmek gerekli.

Oynara arkadan bakıldığında üçgen bir vücutta olması cepheden bakıldığında ve elimize aldığımızda arkada sopa gibi duran üst üste binmiş bir kuyruk dururken ğöğüs geniş omuzlu yerde dururken basık yere yakın ve kaslı bir atlet görünümünde ben gözlemliyorum ve bunu anlıyorum ustamdan öğrendiğim ''mustaa bey armutu''benzetmesi gayet yerinde olur.

Tekin abi senin bahsettiğin açık kanlı kuşlar hakkın da düşüncelerine katılıyorum tabiki yaşmaklı kendi zarifliğinde ve stilinde olması gerekir.Ben cicili bicili mıskalı,güllü kuşları tercih ediyorum bana hitab edenler karabaşın yanında açık kanlılar.Örnek yaşmaklı fotoğraflarını bizlerle paylaşırsan sevinirim abi.

[No message]

Ekli dosyalar

• YEŞİLBNCK ERK.webp
    YEŞİLBNCK ERK.webp
    35.7 KB · Görüntüleme: 1,505
  • YEŞİL BONCUK YILANKAFA.webp
    YEŞİL BONCUK YILANKAFA.webp
    41.5 KB · Görüntüleme: 1,622
  • ŞENDULLAR.webp
    ŞENDULLAR.webp
    25 KB · Görüntüleme: 1,451
  • sarıbonck erk yavru.webp
    sarıbonck erk yavru.webp
    83.9 KB · Görüntüleme: 1,690
  • ormeli dişi.webp
    ormeli dişi.webp
    80.4 KB · Görüntüleme: 1,587
[No message]

Ekli dosyalar

• 09-12-13_141250.webp
    09-12-13_141250.webp
    85.6 KB · Görüntüleme: 1,576
  • 09-12-13_141221.webp
    09-12-13_141221.webp
    36.5 KB · Görüntüleme: 1,481
  • 09-12-13_141158.webp
    09-12-13_141158.webp
    32.7 KB · Görüntüleme: 1,617
  • noktalı dişi.webp
    noktalı dişi.webp
    24.3 KB · Görüntüleme: 1,731
  • sarıboncuk 4 TÜRK BAYRAKLI.jpg
    sarıboncuk 4 TÜRK BAYRAKLI.jpg
    90.7 KB · Görüntüleme: 1,490
veysel onar / ist

Ekli dosyalar

• VEYSEL ONAR 'IN.webp
    VEYSEL ONAR 'IN.webp
    309.8 KB · Görüntüleme: 1,905
[No message]

Ekli dosyalar

• KOCAERKEK 1sarıboncuk.webp
    KOCAERKEK 1sarıboncuk.webp
    23.2 KB · Görüntüleme: 1,713
K R İ T E R L E R
..........................
GÖZ '' ÇOK ÖNEMLİDİR '' BUĞULU ,PUSLU,GRİ,YEŞİL,BULANIK ...GÖZLER ÇAKMA OYNARLARDIR.MAKARACI ,POSTA ,MÜLAKAT ,..KIRMALARIDIR.
AYAK(BACAK )BAYRAK KIRMIZISI,TIRNAKLAR NORMAL BOYDA VE KIVRIK OLUR.
ENSELİ ,,OMUZLU,EŞGALLİ,DEVECİ ARMUDU GİBİ OLMAZ .
O NLAR ; YARMALAR ,POSTALAR,FİLİBELER GİRİLİNCE OLUR.
KARA GAGALI OLMAZ.ÜST GAGA UCU ZEKİR İ HAFİF KOYULUK ,KIVAMINDA VE LEZZETTE OLUR.TADINI KAÇIRMADAN.
BEL İ İNCE ,KUYRUĞU SIKI OLUR.
KANAT -KUYRUK İLE AYNI SEVİYEDE OLMALIDIR.
KANADI * KASAP BIÇAĞI * GİBİDİR .
SİYAH' I TAM SİYAH KIVAMINDADIR.
AYAK BİLEKLERİNDEN AŞAĞI TÜY İNMEZ.
DURUŞU * BİR AYAK ÖNDE HER AN FIRLAMAĞA HAZIR ,TETİKTİR.
AGRESİFTİR, SERT BAKAR,ÜRKEKTİR.ÖLÜ BALIK GİBİ DURMAZ.
ELDE ,MASADA ...FOTO.. ÇEKERKEN POZ VERMEZ !
GÖZ ÇERÇEVESİ YOKSA OYNAR DEĞİLDİR
GÖZ MERCEĞİ SİYAHI DAİRESEL,ORTADA,TEMİZ VE SİYAHI NETTİR.
GÖZ AKI TEMİZ ,ETRAFI KILCAL DAMARLI PEMBEMSİ ,GÜLKURUSU *
ET TUTMAZ ,KOCA GÖBEKLİ OLMAZ .ÇOK YEM YEMEZ .OBUR GİBİ .
OK GİBİ DURUŞU OLUR.
2 OYNAR UÇARKEN ASLA YAN YANA UÇMAZ.!
MAKARA SARMAZ.
KANAT ASLA DİKMEZ, SÜZÜLMEZ.
BEL ÜSTÜ YAĞ BEZESİ (FİLİPKA ) TEK VE İRİDİR .TEK DELİKLİDİR.
TÜRKER ÖDEN / BURSA
...........................................
1) BURSA OYNARI KANAT DİKMEZ.
2) TOZLUK OLMAZ.
3)GRUP FİLO UÇMAZ.
4) GÖZ AKI TEMİZ ÇEVRESİGÜL KURUSU KILCAL DAMARLIDIR.KARA,YEŞİL,SARI,KIRMIZI,GRİ ,BUĞULU ,PUSLU,ŞAŞI ..GÖZLÜ OLMAZ.MERCEĞİ TAM SİYAH VE DAİRESELDİR.GÖZ ÇERÇEVESİNİN DERİSİ * SARIMSI OLMAMALIDIR.
5) AYAKLARI BAYRAK KIRMIZISI TONDADIR. AYAK BİLEKLERİ KALIN ,.ORTA -ÖN PARMAĞI UZUN OLMAZ *.PARMAKLARI NARİNDİR.
6) ELDE TUTARKEN KUYRUĞUNU ''YELPAZE GİBİ '' AÇMAZ.
6) BEL ÜSTÜ YAĞ BEZESİ '' TEK VE İRİDİR. '' ( önemli )
7)KUYRUK TEL SAYISI ; 12 ADETTİR.
8)ÜST GAGASI ALT GAGADAN BASKINDIR.MUTLAK SURETLE ..( KÜT DEĞİLDİR..)
9) TIRNAKLARI ;UZUN VE DÜZ DEĞİLDİR.
10 )TÜYLERİ İPEKSİ TUŞE ' YE SAHİPTİR. KAYGANDIR.
11) DURUŞU ;İLK BAKIŞTA ADETA BİR YABANİ '' ARMUT'U '' ANDIRIR..
12)IRK OLANLARIN ;TÜY ARALARINDA ''KILLARI '' VARDIR..
13) YÜKSEK UÇUCULARI ; KANATLARININ BAŞTAN İTİBAREN ''DÖNÜK TÜYLERİ '' (UÇUŞ TÜYLERİ EN AZ 10 ADET OLUR..)

14) KARABAŞ GRUBUNDA ; TIRNAK UCUNDA VE GAGA ÜST UCUNDA (SADECE ÜST) KOYULUK OLABİLMEKTEDİR.

15) MÜLAKAT GÜVERCİNLER *; BURSA'MIZA ÖZGÜDÜR. TIPKI ,KIRMIZILAR GİBİ AYRI BİR CİNSTİR.BURSA OYNARI DEĞİLDİR..MÜLAKAT İLE OYNAR GÜVERCİN EŞLEMELERİNİN ; MELEZLERİ KALİTESİZ KUŞLARDIR..

16) STANDART ÇAPINDAN DAHA İRİ OLANLARI FAZLACA SALLI OLANLARI , GAGA OLARAK DA STANDARTTAN UZUN OLANLARI ;UÇMA ZORLUĞU ÇEKERLER.

17)BURSA OYNAR GÜVERCİNİ ; TAKLA ATABİLİR MAKARA YAPMAZ !..(YAN BURGULULAR ; FİLİBE KIRMASI OLDUĞUNA İŞARET VERİR.) TAKLA SONRASI ,KUYRUK ÜZERİNE TABİRİ CAİZSE ''GÖTLEME YAPMAZ ..)

KAFA YAPISINA TAKILIP KALMAYIN !

*.......................................*
BURSA OYNARINDA ;

EN MUTEBER (GEÇERLİ ) OLANI DA * AHLAKLI OLMASIDIR *
BALIK HAFIZALI OLMAMALIDIR .

BAŞKA KÜMESTE *YEM YEMEMELİDİR * OBEZ GİBİ....ERKEKSE ÖTMEYECEK. BİR KÖŞEDE PUSACAK .

KANAT ALIŞI SERT VE UZUN ÇEKİŞLİ OLMALI .KANATLARI KUYRUKLARI İLE AYNI UZUNLUKTA OLMASI O NA BU ÖZELİĞİ SAĞLAR.
4 ADET OYNARI UÇURDUĞUNUZ ZAMAN * ASLA 2 ADET YAN YANA UÇMAMALIDIR.. * BİRLİKTE AYNI YÖNE DÖNMEMELİDİR.

EN ÖNEMLİSİ DE !! YAVRULAR * MUTLAKA SINAVDAN TEK TEK GEÇMELİ .BABASI GÜZEL ,ANNESİ GÜZEL ,KARDEŞİ ,TEYZESİ ..GÜZEL DİYEREK DAMIZLIKTA KALMAMALIDIR......SINAVI GEÇEMEYEN ....................................* Ç Ü R Ü K E L M A L A R * . ELENMELİDİR. ...

BİR BENZETME( TEŞBİŞ ) YAPAYIM . . ÇOK YAKIŞIKLI ,DÜNYA GÜZELİ OLMUŞ AMA HIRSIZ ,SAHTEKAR,DOLANDIRICI ,AHLAKSIZ ...BİR İNSAN DÜŞÜNÜN *YAKIŞIKLI -GÜZEL OLSA NE OLUR. * NE DERSİNİZ ?

BİLMEMNE USTANIN KUŞLARINDAN KOY ODAYA ÜRET KİME FAYDASI OLACAK..

YAZIM KİMİ BOZARSA BOZSUN *BURSA OYNARINI BOZMASIN !

BURSA OYNARINIZ GRUP ( FİLO ) UÇUYORSA * YANLIŞ YOLDASINIZ !

TÜRKER ÖDEN / BURSA

Geri