Bursa Oynarı Hakkında Genel Bilgiler

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 10K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
İlgi Alanı
Balıklar
Bu güvercin adini ilk osmanli baskenti Bursa`dan almaktadir.1326 senesinde SULTAN OSMANGAZI tarafindan fet edildi. Kayiboylarina ait olan oguztürklerinden dirler. Söylentilere göre ELVIYA CELEBI tarafindan 1640 senesinde bursa seyatnamesinde. Siyah beyaz güvercinlerin ucarken nasil döndüklerini yazmis. BU GÜVERCINLER OSMANLILAR TARAFINDAN GETIRILMISTIR. Oynar (yerel adi) Bu gün hala bursa, inegöl, yenisehir, kemalpasa ve istanbulda getistiriliyor. Malesef türkiyede pek yaygin deyil, farki ucus tarzi yüzünden herkesin zevkine hitap etmiyor. Ucus baslangicindan sonra ilk tahmini 50 m yüksekligine kadar gurup ucusna izin verilir.(küme halinda ucurulursa).ondan sonra tek dayinik ve yüksek ucus istenir.yöreye göre makas almak yada kirpma denir. Ayrica ender ama uzun ve sert makara ucus özelliklerindedirler. Eski yestistiriciler göre isaret vermeden sert dönüse girmesidir. Makarasi dar ve temiz olmasina dikkat edilirdi.Görünüs olarak siyah bir topun cevresi beyaz bir cevrili olmasidir. Eskiden yapilan ittahlarina göre gelen misafirler 8 ile 10 güvercini havada sayamamislaridir. Sebep kuslari karisik ve zit yönlere ucuslaridir. Arasiral yükseklik deyistirmeleride istenir. 45 derecelik düsüslerde isteklerin icinde yer alir. Ama isteklerin icinde en önemliside atesli ve süratli bir ucusdur. Ayrica yuvaya dönme kabiliyetleri yüksek olmasidir.

10 kadar ana soy olan bursa irkinin ortak özelliklei mükemmelin telekleri 7 ye 7 beyaz kanat tüyleridir.

Örtücü tüylerin beyaz yada siyah olmalidirlar. Beyaz örtücü tüyler kanati kapali halde kanati yuvarlak gösterdiyi icin daha yakisikli duruyor. Ama bu bir tercihtir.

Kuyruk tüyleri 12 tane olmalidir. Katiyetle 12de fazla olmamasina dikkat edilir.kuyruk beyaz olmalidir. Diyer vucudu koyu siyah olmalidir. Bu hayvanlara akkanat denir. Kanatlari siyah olan hayvanlara Karakanat denir
Icinden süt beyaz cikmasi irkin özelliklerindendir. Cok ender mavi olarakta bulunurlar. Bunlara mülakat denir.)

gözlerin beyaz yada maviye kacik beyaz olanlara gül kurusu denir. Göz cevresi etin belirgin olmasi istenir.

Gaga kuvetli, uzun ve genis olmalidir. Acik renkteki gagalar daha makbül görülürken gaga ucundaki siyahlika zekir denir ve irkin günahi deyildir. Tüylerin parlakliyina sahl denir. Sahl mor veya yesi olabilir fakat mor tercihte daha yüksek tutulur.sahlin sirta kadar düsmesi kusun deyerini artirir. Ayaklari koyu kirmizi olmalidir. Dizden asaya katiyetle tüy kabul edilmez. Kafa ve vücüd sekili yöresel tercihdir. Tarihi kafa sekilleri yuvarlak cili kafa , takoz kafa ve yilan kafa.göyüs gemis olmalidir. Vucud ise orta büyüklüktedir ve durusu gururlu olmalidir.söylentilere göre üretilmesi pek kolay deyil . cok ülkek ve secicidirler yuvalik yerlerini secerken. Oldukca dikkafalilardir. Her sunulan eside kabul edilmiyor. Tabi bu diyer güvercinlerle birkarislastirmadir. Bursa oynari iyi ve kuvetli ucmalidir ve ayni hayvan yerdede göze hitap etmelidir. Bu bir mükemmellik arayisidir. Ama unutulmamalidir ki mükemmelik ulasimaz. Herzaman iyilestirilecek hedefler vardir.

Alıntıdır.

GÜVERCİN SEVEN DOSTLSRIN YENİ YILINI KUTLAR ,,ENGÜZEL YILLARIN SİZLERLE GEÇMESİNİ TEMENNİEDERİM AKIN DEDEOĞLU LÜLEBURGAZ

selam hüseyin arkadaşım .. bide bize resimlerini koysaydın çok iyi olurdu bu siyeye takılmaya başladığımdan beri bursa kuşuna baya bi merak sardım .. ben almaya düşünüyorum ama orjinalını nasıl bulucaz yada nasıl anlıcaz .çünkü piyasada bursa die çok kuş var kuyruk ayna kuruk olsun bursa diolar :)işte bu gerçek bursa oynarı dediğin kuşların resmini koyarsan sevinirim saygılar.........

BATILI' Alıntı:
selam hüseyin arkadaşım .. bide bize resimlerini koysaydın çok iyi olurdu bu siyeye takılmaya başladığımdan beri bursa kuşuna baya bi merak sardım .. ben almaya düşünüyorum ama orjinalını nasıl bulucaz yada nasıl anlıcaz .çünkü piyasada bursa die çok kuş var kuyruk ayna kuruk olsun bursa diolar :)işte bu gerçek bursa oynarı dediğin kuşların resmini koyarsan sevinirim saygılar.........
Arkadaşım Bursa Oynarı diye Bölüm var niye bu resimleri orada aramıyorsun???? Öncelikle lütfen bu sitede chat dili yada geldiğin yörenin, yada ilkokul öğretmeninin öğrettiği kadar Türkçe değilde, tam anlamıyla Türkçe yaz!

haltbar. bilginiz için teşekkür ederim beni çok aydınlattınız size ne kadar teşekkür etsem azdır.siz galiba burada admin in avukatısınız.yada sitenin kurucususunuz eğer öyleyseniz ilk olarak size gelelim soralım şu konu nerede bu konu nerde en azından sizin gibi zeki insanlarda; benim gibilere (cahillere) ön ayak olursunuz yada şöle bişe sorayım size ilkokul mezunu insanlar bu sitede yazamaz die bi kuralmı var ? ben ilk yazdığım konuda neyi yanlış yazdığımıda anlamadım defalarcada okudum acaba ne yanlış yapmışım die onuda bulamadım:(:( NOT::::YALAKALIĞIN LÜZUMU YOK) bursa oynarları konusuna gelince onuda inceledim merak etme TAMAM :tamam: ben sadece işte budur diyecek fotoğraf istedim saygılar....

haltbar :ckmk:

batılı abı o güvercin neden gagası ole yav hayvan yem nasıl yesın kesın onu yaaa

biz bursa yenişehirden kuşlar kahvesinde oynarlar var orjinal 1milyarada var çok güzeller alanlarda var kargaya benzetiyorum onları :)

[No message]

Ekli dosyalar

• PICT0012.webp
    PICT0012.webp
    1 MB · Görüntüleme: 3,817
[No message]

Ekli dosyalar

• PICT0008.webp
    PICT0008.webp
    1.1 MB · Görüntüleme: 3,669
[No message]

Ekli dosyalar