BURSA OYNARLARIMDAN BİR KAÇ KARE @EDİRNE

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan oynar@22
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 20
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K

oynar@22

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Mustafa ince
Meslek
memur
İlgi Alanı

Görmüş olduğunuz gibi kapalı kümeste oynar bakmamla birlikte bir kaç değişik kümeslerde uçumlarını da olsa görme imkanım oldu. Zamanımın az olması nedeniyle kendim uçuramadığımdan aslında tam anlamıyla memnun olamıyorum ;fakat bu sezon bir uçum kümesi çıkaracağım yavrulardan kurmaya karar verdim.

MUSTAFA kuşlar baya güzelmiş ALLAH can pekliği versin anşallah kendi evinde uçurmakta nasip olur ,bütün kuşçuların ortak sorunu bu tabi bende aynı durumdayım
SELAMLAR

Maşallah kuşlar çok güzelmiş.Silahın ucundaki mermi gibi patlamaya hazır duruyorlar :) Sağlıklı,bol yavrulu kümesler dileğiyle.Saygılar...

selam biz bursa oynarları bakıcı yapıyoruz gayet de güzel yavru bakıyorlar tavsiye ederim yanlış anlamayın kuşunuzu beğenmediğimden demiyorum

saygılar

EMRE KALENDER

Arkadaşlar teşekkürler ;dilekleriniz adına.Emre bey sizin düşüncelerinize de saygı duyarım,kim bilir belkide büyük bir hevesle bakmış olduğunuz ırklar için bizde ayni görevi veriyoruzdur belkide?Zevk işi değilmidir güvercin beslemek?Ama oynar güvercinine bu kadar değer vererek hizmet edenlerin bulunduğu bir sitede bu sözü söylemenizi garipsedim doğrusu...Bana oynarlarınız hiç güzel değil demiş olsaydınız inanın hiç kırılmazdım, lakin oynara bu sözleri söylemenize ne ben nede bu bölümde bulunan hiç bir arkadaş memnun olacağını zannetmiyorum.Bakış açınız farklı olabilir bu gayet normaldir,lakin bunu burda değil başka bir bölümde dile getirirseniz memnun oluruzzz
hayırlı günler dileklerimle...

Mustafa abi,oynarlarınız güzeller maşallah,insanın gözüne hitap eder güzellikteler.Kapalı kümes olayı özellikle biz oynarcıları daha fazla ilgilendiren bir durumdr.Çünkü kümesimizden kaybedeceğimiz bir tek oynarın bile bizi kaç yıl geriye götürdüğü önemli bir ayrıntıdır.Onun için,hem damızlık hemde uçum kümesi hobimizin devamlılığı açısından çok daha sağlıklı olacaktır,imkanlar dahilinde.
Sağlıklı kümesler dilerim.

Oynar kuşuna benimde bakış açım;ırkı ıslah etmek ve devamlılığını korumak öncelikle.Lakin ırkın ıslahı sırasında da uçum özelliğini denemek olmazsa olmazlardan olduğunu düşünüyorum.İşte bu yüzden imkanım olmsada meraklı arkadaşların kümeslerinde deniyorum kuşlarımı.
Bazı oynarcı arkadaşlar kapalı bakan kişileri kendi doğrularına göre eleştirselerde ,her oynarcının bir doğrusu , kümesi hakkında izleyeceği bir yol haritası olduğunu da göz ardı etmemeliler bence.Basamakları atlamadağan yol almanın daha akılcı bir düşünce olduğuna inanıyorum.
Bursa' da edindiğim bir izlenimi aktarmak isterim; isimlerini oynar kütüğüne yazdırmış bir çok ustamızın kuşları değerli bakıcıların kümeslerine çeşitli yollarla geçmiş, büyük bir özveriyle bakılırken;kendileri bu ırkların direklerini muhafaza edemedikleri için şuan kümeslerinde olmadığını duyuyoruz.Hizmet ettikleri oynarlar onların isimlerinle anılırken ,kümesleri boş......Bana göre bu çok acı.
Oynara o kadar yıl hizmet ediyorsak ,ırkını da muhafaza etmeliyiz diye düşünüyorum ıslahı sırasında.Her oynar bakıcısının kendi tarzını yaratmaya ,kendine özgü özelliklerle bezenmiş oynarlar ıslah etmeye çalıştığını hepimiz biliyoruz.Benim düşüncem,oynar kuşunun en büyük özelliği bu,öncelerden süre gelen belli başlı kalıplaşmış özelliklerini muhafaza ederek,kendi tarzını ıslahı sırasında oluşturulabiliyor olması.Bir çok kişi OYNAR isminin bu ırka nereden verildiğini sorar durur, bu soruya benim vereceğim cevap işte bu...
Sizce?

Allah can pekliği versin oynarlarınız çok güzel...umarım uçurmak nasip olur saygılarımla

oynar@22' Alıntı:
Oynar kuşuna benimde bakış açım;ırkı ıslah etmek ve devamlılığını korumak öncelikle.Lakin ırkın ıslahı sırasında da uçum özelliğini denemek olmazsa olmazlardan olduğunu düşünüyorum.İşte bu yüzden imkanım olmsada meraklı arkadaşların kümeslerinde deniyorum kuşlarımı.
Bazı oynarcı arkadaşlar kapalı bakan kişileri kendi doğrularına göre eleştirselerde ,her oynarcının bir doğrusu , kümesi hakkında izleyeceği bir yol haritası olduğunu da göz ardı etmemeliler bence.Basamakları atlamadağan yol almanın daha akılcı bir düşünce olduğuna inanıyorum.
Bursa' da edindiğim bir izlenimi aktarmak isterim; isimlerini oynar kütüğüne yazdırmış bir çok ustamızın kuşları değerli bakıcıların kümeslerine çeşitli yollarla geçmiş, büyük bir özveriyle bakılırken;kendileri bu ırkların direklerini muhafaza edemedikleri için şuan kümeslerinde olmadığını duyuyoruz.Hizmet ettikleri oynarlar onların isimlerinle anılırken ,kümesleri boş......Bana göre bu çok acı.
Oynara o kadar yıl hizmet ediyorsak ,ırkını da muhafaza etmeliyiz diye düşünüyorum ıslahı sırasında.Her oynar bakıcısının kendi tarzını yaratmaya ,kendine özgü özelliklerle bezenmiş oynarlar ıslah etmeye çalıştığını hepimiz biliyoruz.Benim düşüncem,oynar kuşunun en büyük özelliği bu,öncelerden süre gelen belli başlı kalıplaşmış özelliklerini muhafaza ederek,kendi tarzını ıslahı sırasında oluşturulabiliyor olması.Bir çok kişi OYNAR isminin bu ırka nereden verildiğini sorar durur, bu soruya benim vereceğim cevap işte bu...
Sizce?
Merhabalar Mustafa abi,oynar ırkımızla ilgili güzel ve önemli bir noktaya değinmişsiniz.Oynar yetiştiriciliği özellikle şu zamanlarda gerçek kimliğini arar bir duruma gelmiştir.Özellikle bazı oynarcılar ,sizinde değindiğiniz gibi kendilerinden bazı özellikleri oynarlara yansıtmaya çalışıyorlar.Bu durumun neticesinde malesef oynarlarda görmek istemediğimiz ,saflığının dışında hal almış özellikler görüyoruz.Buda bizi artık klasikleşmiş bir soru kalıbı haline gelen NEDEN OYNARLARLA BU KADAR ÇOK OYNUYORLAR? sorusuna ve cevabını aramaya itiyor.
Ancak bu sorunun tam olarak net cevabını alamıyoruz bir şekilde.Kimisi diyor bu bir tarzdır,herkezin zevkine göre değişir,kimisi diyor oynar bizim için çok önemli bir gelir kaynağıdır,paraları çok olan masacıların bize ,bizlerinde onlara ihtiyacı var vs.vs.Bir çok yorum ve görüş ortaya çıkıyor.
Bugün bursada kuşlarıyla nam yapmış gerçek oynarcılarımızın bir çoğu ,bazı sebeplerden dolayı kuş beslemeyide bırkamışlardır.Bazıları ise yaşlarının ilerlemesine rağmen adeta gençleri kıskandıracak heves ve zevkle hala ırkımıza hizmet etmektedirler.Burada ustalarımızın isimlerini telafuz etmek istemiyorum,hoş karşılayın lütfen.
Bu ustaların kuşlarının bir kısmı malesef bazı kişilerin elinde heder olup kayboldu,bazılarının ise kuşları sır gibi saklı kişilerin ellerinde güvenle korunmaktadır.Ancak hırsızlık kabusunun yaratmış olduğu korku neticesiyle malesef kuşları performanstan uzak kapalı bir hayata üretme amacıyla kapatmışlardır.Bu bir bakıma üzücü bir olay olurken bir bakımada gelecek açısından sevinilir bir durum gibi algılanmasında yarar vardır .
Bundan on yıl öncesine kadar bursada oynar çok fazla tartışılmayan,olması gereken arı özelliklere sahip bir ırk iken,bu gün başta istanbul olmak üzere ve diğer trakya illeri ile birrlikte çok daha fazla üstüne düşülen bir ırk haline gelmiştir.Bu zaman aşamasında bazı ırklar içerisine sokularak uçum ve görünümünde belli başlı değişimler oluşturulmuştur,yani oynanmıştır.Bu türlü olaylar yaşanırken,bazı yetiştiriciler daha oynar beslemeye merak salma aşamasında,vaz geçerek oynardan uzaklaşmaya başladılar.Çünkü bu yetiştiriciye heleki bursadanda uzaksa,oynar şudur oynar budur,diyebilecek abileri yoktu yada çok az sayıdaydı.Çünkü herkezin kendi kafasında bir tarzı bir anlayışı oturmaya başlamıştı.Şu an gerçektende oynar ırkı uzaktan takip eden kişiler için ÇOK BİLİNMEYENLİ DENKLEM haline gelmiştir.Zaten şunu bir kere kabul etmemiz gerekir ki oynarcılık gerçekten çok farklı bir yetiştiriciliktir.Çok ince ayrıntıları olan ve gerçektende tecrübe ve birikime ihtiyaç duyan bir uğraştır.Dolayısıyla oynarı bir kaç senede anlayabilmek ve tanıyabilmek o kadar kolay olmayan bir şeydir.
Şimdi Mustafa abi sormuş olduğunuz soruya siz kendi cevabınızı vermişsiniz,benimde yukarıda değindiğim şekilde.
Benim yanıtım ise ,oynara neden oynar dendiği hakkında biraz daha farklıdır.Oynar deyimi sadece bizim bölgemizde bu ırka verilen yerel bir adlandırmadır.Yani bursa ve sınırları,inegöl,yenişehir gibi.Özellikle internet gibi teknolofik bulguların gelişmesi neredeyse,ülkemizde her eve bir bilgisayar girmesine vesile oldu.Bunun neticesindede oynar adı bizim yerel verdiğimiz adlandırmadan çıkarak ulusallaşmaya başladı.Oynarın dünyada bilinen ismi BURSA ROLLER dir.Bu şekilde ağızdan ağıza dolaşarak dğer illerdeki yetiştiricilerinde hafızalarında yer edinmeye başladı.
Halbuki bursada oynar deyimi ustalarımızdan kalmıştır ki açıklamasınıda bıraktıkları nesillere ulaştırmışlardır.Onların oynar demelerinin sebebi ırkın içerisinde oynamalar yapılmış olmasından değildir,neşeli hareketli kurnaz olmalarından dolayıdır.
Ancak şu an oynarın düşürüldüğü bu durum ,kendisine verilen yerel ismin farklı manalara sokulmasına sebep olmuştur.Oynarlarla oynandığı için oynar denmiştir.Saflığını kaybettiği için oynar denmiştir vs.vs.
Bana göre oynara neşesinden dolayı oynar denmiştir,biz burada ustalarımızdan ıslah edilmiş oynarları emenet alarak bir bakıma sevdamızı sürerken bir bakımada gelecek için zemin hazırlamaya çalışıyoruz.Yani olması gerken oynarı bakmaya çalışıyoruz.
Sonuç olarak mustafa abi ikimizinde temennisi aynı yöne çıkıyor,ıslah olmuş saf oynarlarla yola devam etmek,kırılmış olanlarada yaklaşmamak,ve sesimizi bir çok kişiye duyurabilmek.
Oynar hakkında susmadan haftalarca konuşsak yine bitmez,uzun lafın kısası,herkez gönlünce olanı değil olması gereken oynarı bakması temennisyle.

MUSTAfA VE GÖKHAN belirttiğiniz gibi OYNAR gerçektende çok oynanmış bir cins tir ama sonuçta iyiyle kötü yanyana gelince bariz bir şekilde ayrılır ne kadar oynansada illa aslına döner yeterki biraz bilgi olsun yani şöyle açıklayayım eski damızlıkları bilen veya işaretlerini eski ustalardan duyan bunları harızasına kazıyan arkadaşlar bu işte başarılı olur
tabiki dinledikleri ustalar gerçekleri söylemek şartıyla yani baktığı kuşları değil olması gereken kuşları anlattığı zaman
SELAMLAR :tamam:

mülakatçı kral16' Alıntı:
MUSTAfA VE GÖKHAN belirttiğiniz gibi OYNAR gerçektende çok oynanmış bir cins tir ama sonuçta iyiyle kötü yanyana gelince bariz bir şekilde ayrılır ne kadar oynansada illa aslına döner yeterki biraz bilgi olsun yani şöyle açıklayayım eski damızlıkları bilen veya işaretlerini eski ustalardan duyan bunları harızasına kazıyan arkadaşlar bu işte başarılı olur
tabiki dinledikleri ustalar gerçekleri söylemek şartıyla yani baktığı kuşları değil olması gereken kuşları anlattığı zaman
SELAMLAR :tamam:
Özkan bey,oynarın oynanmasında gerekçe gösterilecek en önemli unsurun rant meselesi olduğu inancındayım.Anladığım kadarıyla sizde bursalısınız,diyebilirmisinz bana 10 yıl önceki oynar muhabbetiyle bugünkü oynar muhabbetinin arasında nasıl farklar var?
Bundan on yıl öncesine kadar bursada derneklerde yada mezatlarda genellikle oynarcılar arasında muhabbetler performans üzerineydi,yani havada kalış saatleri üzerinden tatlı sürtüşmeler yaşanırdı.Ancak şimdi baktığımızda herkez kuşlarını fiziksel açıdan değerlendirme yarışına girmiş.Buna etken olan sebebler kısaca şunlardı,
Bu zaman dilimi aşamasında oynarla daha yeni tanışmaya başlayan bölgelerimiz,birden oynara olan arzularını artırark kümeslerine yavaş yavaş oynar koymaya başladılar.Kimileri tercihlerini çok güzel kişilerden yana kullandı,kimileri ise adeta kendilerinin ortaya attığı yalana kendileri inanır oldu.Kırdıkları trakya yerlilerinden yeni nesil oynarlar çıkarmaya başladılar,sanmayın ki bunu blinçsizlikten yaptılar hayır!!! Bilerek yaptılar.İYi oynarın değerini bilen ve özünü bilen çok az sayıda trakyalı vardı ve onların azınlıkta olmaları bu kuş cambazlarının iştahlarını çok daha fazla kabartmıştı.Onu bırakın birde bizlerle yani bursalılarla dalga geçercesine,fuarlara ve mezatlara kırdıkları oynarları getirerek bize oynar dersi vermeye başladılar.Ustalarımızı kırdılar,biz sadece ustalarımıza yaptıkları hakaretlere üzüldük,anlatıkları hikayelerede hahahahahh yapıp geçtik.Yok koca zikirli soyu yok bilmem ne.Ya şu an koca zikirli soyunu ben bursada bile göremezken,bunlar nereden buluyorlardı v.s.
Sonuçta bugün oynar ırkına merak salan arkadaşlar öncelikle akıllı hareket etmek durumundalar.Özellikle bursa dışında olan abilerimiz ve kardeşlerimizden bahsediyorum.Şu an istanbul ve trakya bölgelerimizde müthiş bir oynar sevgisi başladı.Kimileri gerçektende doğru kişilerin izinden giderken,kimileri ise sadece vakitlerini ve paralarını boşa harcıyorlar.
Geçen yıl ismini vermek istemiyorum,bir kardeşime ,şu an kanı hala elimde bulunan rahmetli gavur Ahmet ustamızın karabaşlarından hediye ettim,vicdanen rahatça yolladığımdan bu kuşları ve onlarda asilliklerini orada eksiksiz gösterdiklerinden bu genç yaşta kuş camiası ,bilhassa oynar camiası adına çok mutlu oldum.Bu değerli ustamızın kuşları bursada ve istanbulda saygın bir kaç kişininde elinde hala bulunmakta.
Yine geçen sitemizde arşivde dolaşırken bir oynar konusu daha gördüm,gereksiz tartışmalardan dolayı kapatılmış konu.Orada Osman Sutunç isimli bir beyin kuşlarının resimlerine tanık oldum,sitede ben malum her zaman faal olamıyorum,faal olmadığım zamanlarda eklenip ve taşınmış bir konu,iyi ki gördüm arşivde.Gerçekten osman beyide kutluyorum.Resimlerinde gördüğüm kuşlar kendisinin, zamanında gerçekten doğru ustaların izinden gittiğini ispatlar bir durumda.Eminim ki onun izindende giden genç nesiller vardır ki,çok şanslı olduklarınıda inanıyorum.
Şu an ismi anılacak ve gerçetende izinden gidileck bir çok ustamızda var şu an aklıma gelenler bunlar.
Umarım ki oynarı ve oynarcılığı öğrenilmesi gereken insanlardan öğrenip,paylaşımcı bir nesil oluruz,saygılarımla.

GÖKHAN hemşerim az çok oynar üzerinde dönen oyunların herkes farkında gibi bir şey gerçek oynarlar sır oldu yani sığınaklara çekildi bunun nedeni bilinçsiz kuşçuların kuşları olur olmaz kuşlarla kırmaları bende saf kan 2 çift kuş var bunları nasıl kıyıpta uçurayım size sormak isterim ve bazı kuşçu arkadaşların yazılarını okuyorum ve gülüyorum nedenmi ?oynarları bakıcı yapıyorlarmış ya kardeşim iyi oynar zaten kendi yavrusunu zor büyütüyo tek tük ite kaka gözüne bakıyoruz ben şöyle anlıyorum her siyah beyaz kuşu bunlar oynar sanıyo .
Eğer oynara hizmet edilecekse bu gibi bilnçsiz eşleştirmelerden uzak durmalıyız ,yine bu sitede bursalı olması gerek adam oynarla cami yozunu eşleştirmiş ve marifetmiş gibi birde resmini koymuş gelen yavru mülakatmış yuh be kardeşim bu ne mantık ki birde hem oynarcısın hemde bursalısın başka illerde yapsalar bu kadar yadırgamam :asla: :asla:
Yani işin aslı elimizdeki iyilere sahip çıkalım çoğaltalım uçurma işi nasıl olsa garanti ben kimsenin gazına gelmem çünkü başıma çok geldi bi uçur bakalım tamam dersin uçurursun şahin gelir bi alır ondan sonra uçur diyenler tüh be çok güzel kuştu keşke uçurmasaydın derler tabi bu hep iyi kuş kendilerinden başka kimsede olmasın diye yapılan numaralar .
Lafın kısası iyi oynar hem güzel olur hemde uçar ,yani uçan çirkin veya uçmayan güzel OYNAR değildir :asla: :asla: :asla:
SELAMLAR

Aslında hem Özkan bey sizi hemde Gökhan bey sizi doğruları söylediğiniz için kutlamak isterim.Sizlere katılmamak elde değil.Evet usta dediğimiz kişiler oynara şimdi ki gibi rant gözeterek değil ,ırk olarak hizmet etmişler ,sevmişler.Öyle bir sevmişler ki ellerindeki oynarları kendi öz çocuklarından ayırt etmemişler.Zarar gelmemesi de için sadece akrabalar arasında bu oynarları dolaştırmışlar.Ama tabii ki beş parmak beşi uymaz misali herkes buna o sevgiyle sanırım sahiplenememiş.Talepler arttıkça maddi açıdan bunu bir rant ,bir geçim kaynağı gibi görmeye başlıyan çok olmuş.Oynar ondan sonrada soyuyla değil de başlamış gördüğü, satıldığı paralarla ölçü görmeye başlamış velhasıl bu günkü duruma gelmiş.Evet Gökhan'ın yazdığı gibi son yıllarda Trakya da son derece fazla rağbet görüyor oynar ve bu yıllar içersinde bölgemizden oralara kadar gelenlerin istekleride yetiştiriciler tarafından dikkate alınarak oynarın genleriyle oynamaya başlanmış.Talebe göre oynar yetiştirildiğinde yüksek rakkamlar uçuşmaya başlanıyor tabii bu arada.Eskiden bizim bölgemizde de yüzlerce güvercin uçuyordu havada ;ama ne oldu güvercin ranta dönüşmeye başladıkça havada gördüğümüz kuşlar tıpkı sizin orada ki gibi azalmaya ve gittikçede az görür olmaya başladık.
Geçen yıl bir kardeşim benden bir çift oynar istedi,bir takım oynarı kendisine bakması için hediye ettim.Aradan üç-beş ay geçti bir gün gittim kümesine oynarlardan bir takım yavru almış gösterdi bana.Altlarından gelen yavruların muslakaları ve yanlarda çekmeleri var diye ''abi bu kuşlar hoşuma gitmedi verdikleri yavruları kimse beğenmedi ''deyince hemen bir kutu buldum oradan ve takımları yavrularıyla birlikte geri aldım, yumurtaları vardı altlarında onları postaların altına sürdü, beğenmediğin oynarın yumurtasını neden sürüyorsun demişsemde.Evet beğenmezler çünkü oynarın ne olduğunu bilmedeğen ,oynarı koklamadağan ondan haz alamazsınız.Bizim bölgemiz alışmış iri ve uzun gagalı kuşlara.Ne kadar anlatsamda'' ben bu yolları on yıl önce geçtim,bak on yıl sonra arkasında koştuğun siyah beyaz kuşlara verdiğin paralara ve daha çokta zamanına acıyacaksın'', ''ama o kuşlar çok para yapıyor ''dediğinde artık ona diyecek sözüm kalmadı.Ben para için bakmadığım gibi kimsenin oynarı para için bakmasını istemem.Yani sözün kısası hepimizin düşündüğü gibi oynarı sevdiğin için rant için bakmayacaksın ki bir yerlere gelesin.Benim elimde yüze yakın oynar var;iyisi ile kötüsüyle.Kimse idda edemez benim oynarlarımın altından yüzde yüz yavru geliyor diye....İyi bir nesil için sezonun sonunda ayrıştırma yapmak zorundayız hepimiz.Ama inanınhiç birinden ayrılasım gelmediği için hala gelen sezona hazır değilim.Bilmiyorum bir şeyler anlatabiliyormuyum?
En güzel günler hepimizin olsun;sağlıklı kümesler dileklerimle .........

Sanırım Özkan Bey en güzelini söylemişsiniz'' OYNAR HEM GÖZE ,HEM KALBE HİTAP ETMELİ... :oley: .'' .
Eline aldığında gözünle ,havaya saldığında gönlüle seveceğin oynar olmalı.İşin özü bu iki özelliği de bir ırkta toplayabilmekte sanırım.Günümüzde bunları çok iyi toplayabilecek ,bir araya getirebilecek ustalar kesinlikle var lakin bu gibi insanları , tıpkı Özkan Bey sizin de söylediğiniz gibi gerçek oynarlar sığınaklara çekildiği gibi ustalarda bunlarla beraber sığınaklarda ,onlara ulaşabilmek önemli olan.Umarım her oynar sever yetiştiriciyi Allah bu gibi insanlarla tanıştırmayı nasip eder.Çünkü onların rantla ,gösterişle,isimle işleri yok,gerçekten oynar sevdalısılar.Oynarı şöle karşıdan gördüğünde içinde neler oladuğunu okuyabiliyorsalar , emin olun karşısındakinin de oynara ne gözle baktığını çok iyi seziyorlar.
herkese hayırlı günler dileri.Oynar@22

MUSTAFA arkadaşım bu OYNAR denilen kuş hiç bir kuş cinsine benzemez buna sende katılıyosundur her halde insanın eline az bir az iyisi geçsin mest eder hani seninde dediğin gibi kıyıp ayıklama yapamazsın fakat iyi bir oynarcı biraz gaddar olması lazım diyorum bu benim şahsi fikrim ,çünki oda güzel bu da güzel dediğimiz sürece bir damızlık sahibi olamayız onun için biraz eşkali bozuk veya zayıf eşkalli kuşları satın demiyorum fakat ayrı bir kümeste uçurabiliriz
Sonuçta biraz ele avuca gelicek gibi bir eşkal de kuşlar yaptıysak bunların 10/8 veya 7si birbirine benziyorsa tüy ,gaga ,kafa vs vs bu kuşlar birde 3-5 saat uçuyorsa işte en güzel kuşlar bunlar bana göre ama her kesin zevkine ve fikrinede saygı duyarım .
SELAMLAR :heyo:

Öncelikle size Özkan bey demek yerine iznin olursa Özkan abi demek istiyorum.Oynarın diğer kuşlara göre güvercin dünyası içinde çok değişik ve özel bir yeri olduğuna katılmamak ne mümkün ki!Benim için güverin dünyası gece gökteki yıldızlar kümesi olarak kabul edersek ; bu kümede oynar ÇOBAN YILDIZI dır.Bütün yıldızlarda parlak ve gözünüzü gök yüzüne ne zaman çevirseniz ilk onu görür gözünüz.
İyi bir oynarcının hangi safhalardan geçmesi gerektiğini ,kümesinde nasıl çalışması gerektiğini az da olsa sizin gibi değerli dost ve arkadaşlardan öğrenmeye çalışıyorum ,sağolun.On yıllık oynar geçmişimde iyiyide yaşadım inanın kötüyüde, ama her ikisinden de güzel dersler çıkardım.Öğrenmenin bu yolda ise hiç bir zaman tamamlanmayacağını gördüm;arkadaş ve dostlarımın tavsiyeleri doğrultusunda kendime göre bana baktığımda zevk veren bir kümese sahip olduğumu düşünüyorum lakin '' durmak yok ,yola devam '' parolam benim :evet:
Anlayabilen için yazdıkların inan çok anlamlı ve yol gösterici sözler, umarım herkese bir dirhem faydamız dokunur.Bunu açık yüreklilikle söyleyen kişilere bu sitede inan ihtiyaç var.
Sağlıcak ve mutlu kalınız....

selamlar
bursa oynarın dan pek anlamam ama kuşlarınız güzel allah can pekliği versin
sizin yorumlarınızı çoktandır denk geldikçe okuyorum fakat sizin yorumlarınızda hep birilerine iğnelemeler yok rant lar bilmemneler falan filan neredeyse bütün yorumlarınızda görüyorum.ben buradaki yorumları takip ettimğim kadar biliyorum oynar elde bile durmaz derler 3 5 saat uçar derler.ama sizin yorumlarınızdan okuduğum kadar siz kuşlarınızı uçurmuyorsunuz(yanılmıyorum inşallah) peki kuşlarınızı uçurmadan!!!!!!!!!
OYNAR HEM GÖZE ,HEM KALBE HİTAP ETMELİ... .'' .
Eline aldığında gözünle ,havaya saldığında gönlüle seveceğin oynar olmalı
DERKEN sizin beslediğiniz kuşlar sizin gönlünüze hitap ediyorlarmı ?

Haklısınız uçurmuyorum beslediğim kümeste, yorumları iyi takip ederseniz 5-10 yıldan bu yana oynar güvercininle uğraşıyorum.Kendime göre uzun bir zaman harcadım bakmış olduğum oynarlara ve son yazımda da bu yıl artık karar verdim ve bir uçum kümesi yapacağımı ; lakin oynarlarımı kendi kümesimin haricinde sevdiğim saydığın arkadaşlarımın kümeslerinde denediğimi ve memnun olduğumu yazdım.
Her bakıcının bakış açısı farklı olabiliyor arkadaşım oynar hakkında.Kimisi kapalı kümeste bakmaktan ,kimi oynar performas kuşudur ben uçumlarından zevk alıyorum diyerek uçuruyor.Her kesin fikirlerine saygı duyarım; benimde felsefem ,kuşlarımı denerim uçumlarını zaten az bi zaman uçtuğunda içindeki cevheri görebilirsiniz , gösterdiği randımana göre o kolu ıslaha çalışırım . Zaman zaman tabi bunların altından gelenleride denerim.Haa şimdi elimde damızlıkta kalacak kadar da ,uçurabileceğim kadar da oynar yetitirdiğimden bu yıl gönlümce uçaracağımı da zaten söyledim.Belki düşüneceksiniz '' on yıldır oynar besliyor da nasıl bunca yıl üretememiş? ''Gerçekten ele alınacak cinsi arı kuşları üretmesi , hele oynar güvercinin de inanın çok kolay olmuyor.Her yıl çıkardığın yavruların içinden elemeler yapıyorsun ,kalanları diğer yıla hazırlıyorsun zaten az sayıda üretebiliyorsun ......eh işte ancaaa bu yıla uçurubilme kısmetini nasip oldu diyeyim.
Rant meselesine gelince eğer oynar bakmış olsanız beni daha iyi anlardınız sanırım.Nereden kimden başlayacağınızı bilmediğiniz için bir çok bubi tuzaklarına yakalanıyor ve oynarın içine girdikçe düştüğünüz tuzakları görürsünüz.Oynarcılık doyumsuzdur ,hep en iyisine sahip olmak için çabalar durursunuz.Bu arada da bir çok baıkıcıyla tanışır her tanıştığınızın sözlerini doğru bilirsiniz fakat bunların içinde gerçekten doğru olanlarda , sizden faydalanmak isteyenlerde çıkabiliyor.Umarım sözlerimden bir şeyler anlamışsınızdır.Kimseye iğneleme de yapmıyorum .Bunlar gerçek olanlar;açık yüreklilikle söylüyorum ki yazmış olduklarımın hepsini bir bir yaşadığım için bunları yazdım.İşte burası her kese açık bir ortam ve herkes de yazılanları oynar baksın bakmasın okuyor; Soruyorum:
kim ki oynara ilk bakmaya başladığında cebinden yüklüce paralar çıkmadağan bu günlere gelebilmiş ???(İstisnalar biliyoruz ki her zaman kaideyi bozmaz...)
Sağlıkla kalın.....oynar@22

sayın mustafa bey ben pek bu söyleminize katılmıyorum cebinden fazla para çıkmadan bu günlere gelebilmiş.

oynar beslemek her zaman bir ayrılacaktır parayla sahip olunmayan zor bir kuştur bunu hiç bir zaman unutmayalaım.dostluklar herzaman kapıları açar.

benim elimdeki kuşlar öyle büyük paralara sahip olunmuş kuşlar degil mustafa bey dostluk herzaman ön plandadır.yani adresleri dogru şeçmek lazım.

saygılar.

Tuncay bey istisnalar kaideyi bozmaz diye başta da yazdım zaten.Ama bizim bölgemizde olan için büyük yüzde ile bu geçerli.Edirneden nasıl doğru adresi bulacaksın ki...Tabii zaman içersinde buna da sen doğru isen ulaşabiliyorsun.Bakın şimdi Bursa da öyle güzel dostluklarım ,arkadaşlarım ve abi diyebileceğim insanlar var ki ,inanın fırsat bulduğum gibi sadece görüşmek sohpet etmek amacıyla gidiyorum ziyaretlerine;sağolsunlar onlarda imkan bulan geliyorlar.Dediğiniz gibi güvercin dostluğu bambaşkaa ,ben bunu yaşıyorum ve inanın oynarın önüne geçiyor bulduğum arkadaş ve dostlar.
Haklısınız ben bunu güvercin beslediğim yıllar içersinde bi çok kez yaşadım;maddiyatın yetişemediği bir çok yer var.Yeterki gerçek dost ve arkadaşları bulalım...Sağlık ve esenlikle kalın oynar@22

ARKADAŞLAR şu rant olayını biraz açayım bazı arkadaşlar konuyu bilmediği için acayibine gidiyor ,arkadaşlar bu rant kelimesi kişiye göre değişir neden derseniz her besleyici emeğinin karşılığını almak ister bunda hem fikiriz sanırım çünki ben kuş satmam diyen yalan söyler çünki ürediği zaman mecburen fazlası verilir bedava versen mundar olur çok para alsan rantçı olursun onun için arasını bulmak şart ben kendimden örnek vermek istiyorum
kıramadığım çok arkadaşıma gerçekten parayla alınmayacak kuşlar verdim fakat kimisi sattı kimisi bedava diye üretmeden uçurup şahine verdi ama güzel paralarada kuş verdim adamlara araba parası teklif ettiler vermediler fakat onlarıda hastalık vurdu ,sonuçta paralı veya parasız verdiğim bütün kuşların sonuna kadar arkasında durdum misal her şeyine garanti verirdim eşlerden biri ölsün yerine hemen yenisini verirdim yani kuşlar çoğalana kadar her türlü desteği yapardım bunu beni tanıyan veya benden kuş almış bütün kuşçulara sorabilirsiniz
unutmadan şunuda ekliyeyim bu yazıyı tüm samimiyetimle yazdım başka manalar çıkartılmamasını istiyorum :tamam:
TÜM OYNAR MERAKLILARINA SELAMLAR

Geri