Bursa'nın Sembolleri Bursa Oynar Güvercini

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan FeLix_
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 23
  • Görüntüleme Görüntüleme 7K

FeLix_

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Mesut DİNÇER
Meslek
Medikal Kimya
İlgi Alanı
Köpekler
Aşağıdaki linkte Bursa Büyükşehir Belediyesi sitesinde Bursa Oynarına ilişkin resmi tanıtım ve tescil yazısı bulunmaktadır.

http://www.bursa.bel.tr/hizmetler/sayfa/663

Bursa Oynar Güvercini
Bursa’nın sembolleri arasında yer alan ve dünyada “Bursa Roller” adıyla bilinen, “Bursa Güvercini”, Osmanlı döneminde yetiştirilmiş bir ırk olup, dünyanın zengin ve parlak tüylü kuşlarındandır. 7 saat uçma yeteneği nedeniyle uçuş atletleri olarak anılan Bursa Güvercinleri, bu yetenekleri nedeniyle Osmanlı döneminde haberleşme amacıyla kullanılmışlardı. Bu kuşlar, Kosova’ya ve Arnavutluk’a kadar uçardı. 7-8 saat uçma yetenekleri günümüzde kaybolmuştur, en fazla 3 saat uçabilmektedirler. Makas yapabilen bir kuştur. Bursa oynar kuşları makaracıdır. Makara yapan kuş, gruptan kopar 10 takla atarak aşağı doğru düşer ve tekrar yükselip gruba takılır, bunu diğer grup üyeleri izler ve seyretmesi çok güzel bir görüntü oluştururdu.Ne var ki kuşun bu özelliği de yetiştiricileri tarafından ortadan kaldırılmıştır.
Bursa ve çevresinde Oynar veya Akkanat adıyla anılan Bursa Güvercini, rivayetlere göre Osmanlı padişahlarından 1. Murad’ın veziri Kara Timurtaş Paşa tarafından Bosna ve Arnavutluk civarından Bursa’ya getirilmişti; bir başka söylenceye göre Fatih Sultan Mehmed zamanında Cem Sultan tarafından getirilmişti.Bizans döneminden kalma Bursa ve İznik çinilerinde görülen ve Bizans’ın aptal kuşu denen kuşun Bursa güvercini olma ihtimali doğruysa, kuşun geçmişi Bizans’a kadar inmektedir.Günümüzde yaklaşık 2 bin civarında kuş yetiştiricisinin bulunduğu Bursa’da yetiştiriciler, en çok besledikleri tür olan Bursa güvercinini nesilden nesile aktararak bu kuş türünün devamını sağlamışlardır.
Bursalılar,şehrin düşman işgalinden kurtulduğu günü tüm beyaz güvercinlerini uçurarak bağımsızlığı ve özgürlüğü kutlamışlardır.Önceleri Orhan Camii bahçesinde yapılan güvercin satışları, önce Pazar Pazarı’na,şimdilerde ise Atıcılar’da yapılmakta… Bugün tüm dünyada “Bursa Roller”i olarak bilinen Bursa’nın Oynar Güvercini, Mayıs 1989’da alman standardlarına göre tescil edilmiştir.Bursa´ya özgü diğer güvercin türleri, Muradiye Selaniği ve Taklacı Paçalı Türk Güvercini´dir.

Ekli dosyalar

• bursa.webp
    bursa.webp
    15.8 KB · Görüntüleme: 3,105
Mesut Abi güzel paylaşımın için teşekkür ederiz.
Ayrıca Bursa Belediyesinede bu güzel ırkımızı sahiplenip tanıtımını belediyenin resmi sitesinde yaptığı için onlara da teşekkür ediyoruz.
Gönül ister ki bursa oynarı gibi bütün ırklarımızın yabancı ülkelerden önce tescillenir.

bu resimdeki adam Türker ÖDEN abimize çok benziyor :)))

FeLix_' Alıntı:

:haha: :haha: :evet: :evet: :tamam: :tamam:

benim anlamadığım bu kuşun makara özelliği neye kaybedildi
makara yapan kuşlar beğenilmiyor üzücü bi değişim

FeLix_' Alıntı:

:haha: :slm:

mazidenbiri' Alıntı:

YOK ÖYLE BİR DEĞİŞİM.. BURSA OYNARINDA BURSA HİÇ BİR DEĞİŞİM YAŞAMADI..UÇUŞ STANDARTTIR.

AHMET, MEHMET ...İN DÜŞÜNCELERİ , ; BURSADA STANDART DEĞİŞTİREMEZ..

[email protected]' Alıntı:
mazidenbiri' Alıntı:

YOK ÖYLE BİR DEĞİŞİM.. BURSA OYNARINDA BURSA HİÇ BİR DEĞİŞİM YAŞAMADI..UÇUŞ STANDARTTIR.

AHMET, MEHMET ...İN DÜŞÜNCELERİ , ; BURSADA STANDART DEĞİŞTİREMEZ..
türker abi ben oynardan anlamamda coğu kişiden duyduğumu söyledim takla atanları tutulmuyo diye
yoksa bende istemem makara yapmayan oynar
saygılar

Dursun, bir ara müsait olunca haber vericen Türker abiye o da sen de geleceksiniz benim dükkana ben size çay söyleyeceğim Türker abi de sana Oynar hakkında bilgiler vericek :)) taklamı, V yapmamı, ince bel, açılmayan kuyruk mu vs. vs. anlatacak usul usul :))

TOPHANEDEN DE KUŞLARI SALACAĞIM .HAVADA SEYREDECEĞİZ..

KUYRUĞUNUN ÜSTÜNE AF BUYRUN GÖTLEMEZ..ASLA DA KANAT ÇEKMEMELİ.

TAKLA, MAKARA YAPABİLİR.., SEVİYESİNİ KAYBETMEDEN YİNE AYNI YÜKSEKLİĞE DEVAM ETTİĞİ MÜDDETÇE. :tamam:

MESUT A ÇATALFIRIN , ÇIRPAN GİBİ MH LERDE BİR DE TERAS KAT EV BULABİLSEK..ÜÇEVLERDEN KURTULACAK.
30 KM GİDİYOR-30 KM GELİYOR..ÖMRÜ YOLLARDA GEÇİYOR :haha:

TAKLA, MAKARA YAPABİLİR.., SEVİYESİNİ KAYBETMEDEN YİNE AYNI YÜKSEKLİĞE DEVAM ETTİĞİ MÜDDETÇE. :tamam:

MESUT A ÇATALFIRIN , ÇIRPAN GİBİ MH LERDE BİR DE TERAS KAT EV BULABİLSEK..ÜÇEVLERDEN KURTULACAK.

:ckmk: :heyo:

tamam abi seve seve geliirim haber veririsin
türker abi bizi oynarcı yapar artık :))

mazidenbiri' Alıntı:
tamam abi seve seve geliirim haber veririsin
türker abi bizi oynarcı yapar artık :))
SEVE SEVE , MEMNUNİYETLE..TABİİKİ.. NE ZAMAN İSTERSEN..LAFI OLMAZ.!

abi ne zaman salıyosun veya saldınmı bizde izleyelim :)

Tarihimizde bursa güvercinlerininde olması çok güzel bir durum.Osmanlı döneminden bu güne kadar gelmiş saf kanlığını koruyan çok nadir bursa güvercini kaldı.İnşallahda o kalanlarda bilinçli elllerde bakılarak soyları devam ettirilir ve osmanlı dönemine dayanan bu soy hiç bir zaman melezleşmeye uğramaz.

Sanada bu güzel paylaşımından ötürü bizleri bilgilendiğin içi teşekkürler.Eline , yüreğine sağlık.

Berkay senin için özel salarım..

Ben de sabahtan beri bu resmi paylaşcaktım bir türlü zaman bulamadım :) çok merak ettim resimdeki şahıs tanınan biri mi ?

FeLix_' Alıntı:

FeLix_' Alıntı:
Dursun, bir ara müsait olunca haber vericen Türker abiye o da sen de geleceksiniz benim dükkana ben size çay söyleyeceğim Türker abi de sana Oynar hakkında bilgiler vericek :)) taklamı, V yapmamı, ince bel, açılmayan kuyruk mu vs. vs. anlatacak usul usul :))
:evet: :tamam:

Geri