Çakal Irkını Bekleyen Tehlikeler

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
İlgi Alanı
Balıklar
Yurdumuzda genel olarak en fazla, marmara başta olmak üzere ege ve akdenizin çok az kısmında beslenen çakal,bugün nesli tehlikede olan yerli ırklarımızdan biri olarak tehlike sinyalleri vermeye başlamıştır.Son zamanlarda makaracılığından ziyade renk ve görüntüsü için beslenen çakallar,bu yüzdende uçuş kabiliyetlerini yitirmektedirler.Dünya üzerinde anadoludan çıkma bir ırk olduğu kabul edilmektedir.Anavatanı da bursa ilimizdir.Fakat işin en acı tarafıda burda olsa gerek.Bugün bursa ilinde nedense çok rağbet görmemektedir. Bir bursalı güvercin yetiştiricisi olarak ben bunun şokunu yıllardır yaşıyorum.Artık bursada neredeyse çakal besleyenler parmakla gösterecek kadar azalmıştır malesef.Birde çakalların neslinin yok olması bir yere,trakya ırkı kuşlarla melezleştirilmeleri ayrı bir sorun.Renk ve yapı itibariyle trakya ırkı kuşlara benzerliği olan çakallar,bu ırklarla melezleştirilerek ortaya ilginç kuşlar çıkmakta. Yapılan bu oynamalar çakaldan ziyade,trakya ırkı kuşlarımızıda tehlikeye atmaktadır.

ilk once bu sitedeye yeni katildigimi bildirmek istiyorum bu yuzden yalnisim olursa affola,bendeniz Makedonyanin Gostivar kentinden bu site ilgimi cekip uye oldum.ben de bir guvercin hastasi olup, donek guvercinler beslemekteyim.Ozellikle de cakal doneklere ilgim var,ve bu turu beslemekteyim.Ve bizde Makedonyada, bu ture buyuk ilgi var ve cok basarili bir sekilde yetistirilip cogaltirilip iyi elverisli kaliteli guvercinlere ulasilmaktadir.Bilginize arz edilir... Saygi ve selamlarimla Makedonyanin Gostivar sehrinden Ali BICAKCI

Çakal istanbula ait bir güvercin ırkıdır bursayla alakası yoktur Tahmin ediyorum
İstanbulun en eski çakal güvercinleride çorlulu sayın A.tayyar başaran bakıyordu hala elindelermi bilmiyorum

trakya güvercini ile kırılma konusuna gelince Bunda %100 haklısınız bügün trakyadaki güzel renkli uzun gagalı
kırmızıların tamamı bu ırktan gelme
çakalla üç nesillik bir çalışmayla tamamen kapalı kırmızı elde edilmekte

ayrıca çakal ırkını bir tehlike beklediğini sanmıyorum
benim gözlemlediğim trakyada bayağı bir yetiştiricisi var ve başka kuşla kırmak gibi bir alternatifide yok çakalın
Avrupalının standart belirlediği nanide türk güvercinlerinden biridir çakal yetiştiriciler bu standartlara uyarsa
ırkın daha ileriye gitmesinte katkı saylaya bilirler

Kusbaz' Alıntı:
Çakal istanbula ait bir güvercin ırkıdır bursayla alakası yoktur Tahmin ediyorum
İstanbulun en eski çakal güvercinleride çorlulu sayın A.tayyar başaran bakıyordu hala elindelermi bilmiyorum

trakya güvercini ile kırılma konusuna gelince Bunda %100 haklısınız bügün trakyadaki güzel renkli uzun gagalı
kırmızıların tamamı bu ırktan gelme
çakalla üç nesillik bir çalışmayla tamamen kapalı kırmızı elde edilmekte

ayrıca çakal ırkını bir tehlike beklediğini sanmıyorum
benim gözlemlediğim trakyada bayağı bir yetiştiricisi var ve başka kuşla kırmak gibi bir alternatifide yok çakalın
Avrupalının standart belirlediği nanide türk güvercinlerinden biridir çakal yetiştiriciler bu standartlara uyarsa
ırkın daha ileriye gitmesinte katkı saylaya bilirler
Merhabalar,çakal ırkımız hakkında bazı yorumlar yapmışsınız,bende bu sitede sayısı az olan çakal yetiştiriclerinden birisiyim.İlk olarak çakalın bursa ilimizle alakası olmadığı şwklindeki yorumunuza katılamayacağımı belirtmek isterim.Bu ırkın istanbula gelmeden önce bursa ilinde yetiştirildiği tarihi kaynaklardan netçe ortaya çıkmaktadır.Özellikle eski nal ustalarının beslediği hemen hemen her makalede yer almaktadır.Daha sonra ise istanbul iline yayıldığı belirtilmektedir.Bu ırkın asli kökeni balkanlardır.Osmanlıdevleti zamanında blkanlardan ilk olarak bursaya getirilmiştir.Trakya bölgemizede düşmesinin tarihi hemen hemen aynıdır.Bursada yaklaşık olarak elli yıl önce bolca görüldüğü hep söylnmektedir ve doğrudurda.Ancak belli bir zamandan sonra ahlaken oynarlarla benzerlik gösteremediklerinden dolayı bursada yetiştirenleri sayıca çok azalmıştır.İstanbuldada bugün besleyeni bursayı ne geçer nede gerisinde kalır.Bu gün bu ırkımızı hakkıyla besleyen tek bölge trakya bölgemizdir.Ancak oradaki trakya yerlileri ve filibelerle kırılmları sonucu nesilleri baya bir tehlike altına girmişti.Ancak bilinçli yetiştiricilerimiz sayesinde bu tehlike bu bölgede hemen hemen atlatılmış gibi gözüküyor.Ama sonuç böylede olsa yinde nesilleri tehlike altındadır gerçeğini unutmamız gerekmktedir.Bu gün maramara bölgemiz ve akdenizin blirli kesimlerinin dışında malesef ülkemizin diğer bölgerinde yetiştirilmemektedir.Bu durumda ise yapılacak tek şeyin,bu ırkı besleyen üstadlarımızın gelecek nesillerinde bu güzel ırkla tanışabilmesi için,sağlam kanları bilinçli yetiştiricilere aktararak ,bu ırka meraklı olan kişilerin itinasıyla gelecekteki nesillerede ulaşmasını sağlayacak olmalarıdır.

Kusbaz' Alıntı:
Bu ırkın istanbula gelmeden önce bursa ilinde yetiştirildiği tarihi kaynaklardan netçe ortaya çıkmaktadır

Bu tarihi kaynakları bizimle paylaşırmısınız
Çok kısa zamnda paylaşacağım,saygılar...

arkadaslar ırkın bursadan veya istanbuldan gelmesi degil söz konusu bu ırkı yasatmak

ırkı bitmekte olan kusların degerini bilmedigimizde bir tarih geliyor

insan cok arıyor

ıspartada eskiden cogu kişi bıyıklı benli gülü isminde adlandırdıgımız kuslar vardı

bu kuslar her seyi ile mükemmel kuslardı kısın kar yagdıgında 10 gün 15 gün teslim olmazlardı

biz bunların degerini bilemedik şimdi arıyoruz o kusları

sayılı kişilerde kaldı

bir seyi kaybetmek cok basit ama sonrası

kuslarınıza ship çıkın
iyi aksamlar

karataş32' Alıntı:
arkadaslar ırkın bursadan veya istanbuldan gelmesi degil söz konusu bu ırkı yasatmak

ırkı bitmekte olan kusların degerini bilmedigimizde bir tarih geliyor

insan cok arıyor

ıspartada eskiden cogu kişi bıyıklı benli gülü isminde adlandırdıgımız kuslar vardı

bu kuslar her seyi ile mükemmel kuslardı kısın kar yagdıgında 10 gün 15 gün teslim olmazlardı

biz bunların degerini bilemedik şimdi arıyoruz o kusları

sayılı kişilerde kaldı
Çok güzel cümleler sarf etmişsiniz,sonuçta bu nadide değer ırkımız çakal ilk olarak selanikten yani balkanlardan anadolumuza getirilmiştir,bu aşamada trakya bursa ve istanbul bölgelerine yayılım göstermişlerdir.Sizinde dediğiniz gibi nereden nereye geldikleri önemli değil ,önemli olan hayati nesil tehlikelrini önlemek ve gelecekteki nesillerinde bu güzelliği yaşamalarına olanak vermektir.

bir seyi kaybetmek cok basit ama sonrası

kuslarınıza ship çıkın
iyi aksamlar

gökay' Alıntı:
Çakal ırkını bekleyen tehlikeler;
Bulgaristanda sofya döneği altında bizim çakallara benzeyen kuşlar var,acaba dönekle bizim çakal ırkımızı kırmış olabilirlermi yorumlarınızı bekliyorum, link aşağıdadır.
http://www.bgroller.com/donek_red.htm

Gökay bey merhabalar çok çok önemli bir konuya değinmişsiniz teşekkürler.

Romanya'da yine,Burda bahsettiğiniz olası durum söz konusudur eski rumeli denen topraklarda bende hep aynı kuşkuyu taşıyorum bunu anlamak için kuşların üstünde DNA testi yapmak gerekli en kesin sonuca böyle varabiliriz fakat ben çok yakın akraba olduklarını düşünüyorum bu çok olası bir durum.

Romanya da Galati de bulundum ''galaca,kalaça''gibi çakala göre biraz daha farklı fiziklerde fakat kostüm olarak çakal ile aynı kuşları görmek mümkün Özellikle Galati'ye yakın köylerde çakala benzeyen ama ne olduğunu tam anlayamadığım kuşlar gördüm inceleme fırsatım olmadı köy evlerinin üstlerin de görmek mümkün.

Bir çok açık kollu beyaz kesme kuyruklu kuş ırklarının ''galacadan'' türediği düşüncesindeyim fakat net konuşmak için deneysel testler yapılmalı ki emin olabilelim.Ama Gökay bey bahsettiğiniz durumu yaklaşık 2 yıldır inceliyorum düşüncem %80 çakal ve döneğin çok yakın akraba olduğu yönün de.Bu hassas düşünceniz için çok teşekkürler.

Geri