ÇAKAL(Nalbant,Bursa Çakalı,Kırmızı Kesme)HAKKINDA HERŞEY

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan gökhan @k
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 17
  • Görüntüleme Görüntüleme 13K

gökhan @k

Üye
Katılım
17 Ocak 2008
Mesajlar
743
Tepkime puanı
0
Yaş
38
www.kuscular.org
Ad Soyad
Gökhan AK
Meslek
Serbest Meslek
İlgi Alanı


GENEL OLARAK ÇAKAL ROLLER
Bugün yurdumuzda başta Trakya bölgesi ağırlıklı olmak üzere Bursa ve İstanbul illerinde yetiştirilen çakallar,hakettikleri konumdan çok uzak bir yerde belkide son sahnelerini oynamaktalar.Bu son sahne oyunundan kastım,besleyenlerinin çok az sayıda kalmasından dolayıdır.
Yapılan araştırmalar neticesinde yaklaşık olarak yüzelli yıldır ülkemizde var oldukları görülmektedir.Bugün bile hala hangi ilimize ait ırk oldukları hakkında net bir bilgi yoktur.Bursa,İstanbul ve Trakya üçgeni arasında kimlikleri tartışılmaktadır. Ancak şuda bir gerçektir ki bugün ençok bu kuşa önem veren yetiştiriciler trakya bölgesindeki yetiştiricilerimizdir.Bursa ve İstanbul bölgesi genel anlamıyla bu güzel değerlerini yitirmiş durumdadır.
Yurdumuzda genel anlamda makaracı ırklar konusunda aşılamamış bazı belirsizlikler bulunmaktadır.Bu belirsizlikler,hangi ırktan hangi performansı beklediğimiz gibi,daha doğrusu ırk hakkında tam olarak bilgiye sahipmiyiz,değilmiyiz şeklinde karşımıza çıkmaktadır.Bugün bu belirisizlikler en başta Bursa oynar olmak üzere,Trakya yerlisi ve çakalda hızlı bir şekilde süregelmektedir.


Konumuz olan çakal rollere gelince,şu an itibariyle yalnızca marmara bölgesinde beslenmektedir.İllere ve yörelere göre değişik isimlerle adlandırılmaktadırlar.Bu adlandırmalar bazen büyük karışıklıklara neden olmaktadır.Hatta şöyle diyebiliriz ki,bu gün isim yönünden ,diğer ırklarla en fazla karıştırılan ırkımızdır.Mesela kırmızı renk tonuna sahip olduklarından dolayı,kırmızı kelebeklerle karıştırılmaktadırlar.Güvercin yetiştiricileri arasında ‘çakal’ cümlesi geçtiğinde hemen herkezin aklı kırmzı kelebeklere gitmektedir.Yine bunun yanında özellikle bursa ve İstanbul çevresinde oynarın bir türü olarak değerlendirildiğide görülmektedir.
Bu tür yanlış anlaşılmaları ve isimlendirmelerinin yanı sıra yörelere göre aldıkları isimlendirmelerde başlıca şunlardır; Nalbant,bursa çakalı ve Kırmızı kesme.Kırmızı kesme ibaresi daha çok edirne ve civarında telaffuz edilen bir adlandırmadır.Bugün özellikle kırmızı kelebeklerle olan ad karışıklığını ortadan kaldırmak için bu ırka çakalın yanına birde ROLLER ibaresini ekleyerek Çakal Roller dememiz birazda olsun bu karışıklığı gidermeye engel olacaktır.


cakal1.jpg


UÇUŞ STİLLERİ VE PERFORMANSLARI
Çakallar son zamanlarda renk ve görünüş yapılarının çekiciliğinden dolayı,masa kuşları olma konumuna gelmişlerdir.Ancak ülkemizde bulunan bilinçli yetiştiricileri tarafından ,gerek uçuş performansları olsun gerekse saf yapıları olsun korunmaya devam edilmektedir.
Çakalların uçuş stillerinden en belirgin ve bilinen özelliklerinden biri ,uçurulduklarında havada grubun lideri olma ve sürekli grubu yöneten bir orkestra şefi gibi roller üstlenmesidir.Bunun yanı sıra havada kalma süreleride uzundur.Hiç abartısız 7 ile 9 saat arası havada uçan çakalların hala günümüzde var olduğu gayet açıktır.Bunun yanı sıra 3 ile 5 saat arası uçan çakallarda beslenmeye değerdir.
Performanslarına geldiğimizde ise ,bilindiği gibi çakallar makaracı ırklarımızdan bir tanesidir.
Ancak bu makara kavramı nesnel bir boyuttadır.Baktığımızda bugün,yetiştircilerinin bir kısmı makara özelliğini olmazsa olmaz derken,bir kısım yetiştiricide makara özelliği aramamaktadır.Bunlardan dolayı olsa gerek,maalesef bu gün makara yapan çakalların sayısı giderek azalmaya yüz tutmuştur.
Ancak şöyle bir ayrıntıyıda eklemek istiyorum ki oda ‘Trakya Yerlisi’ ırkımızla yakın zamanlarda çakalların kırılarak olması gerektiğinden fazla makara yapma özelliği kazanmalarıdır.
Trakya yerlileri bugün dünyada,hem makara yapma performansları olsun hemde görünüş güzellikleri olsun tartışılmayacak bir liderliğe ve konuma sahiptirler.Ancak bundan on yıl önce ülkemize sokulan bazı makaracı bulgar kuşlarıyla kırılarak,kendi özlerini kaybetme aşamasına kadar gelmişlerdi.Neyseki bilinçli Trakyalı yetiştiricilerimiz,bu olayın büyümesine engel olarak kuşlarını yeniden eski saf hallerine kavuşturdular.
Yine bu yörede çakallarda,Trakya yerlileriyle kırılarak,özünden uzaklaştırıldı.Amaç makaracı olan çakala makara kazandırmaktı,ancak bu durumun yanlışlığıda fark edildi.
Kendi kişisel görüşüme göre açıkçası bende bugün,aşırı makaraya kaçan çakalları tercih etmemekteyim.Daha çok havada uzun süre uçan ,sinek olan ve saat başına üç yada en fazla dört makara yapan çakallar her zaman tercihim olmuştur.

FİZİKİ YAPILARI VE ARANAN STANDARTLAR
Çakalların dış görünüşleri aynen bursa oynarları gibidir.Gaga uzunluklarının oynarlarınkinden biraz daha kısa olması,yetiştiriciler tarafından aranan standartlardan bir tanesidir.Bunun yanı sıra gözleri açık çakır renkli olmalıdır.Göz çevrelerindeki etli halka bulunması gereken bir ayrıcalıktır.Ancak bursa oynarlarınınki gibi çok etli olması istenmeyen bir standarttır.Yine gagalarının ucunda zikir bulunmaması gerekir.Bu gün maalesef başka ırklarla kırılmış bazı çakallarda gaga ucunda zikirler görülmektedir.Ayaklarının renk tonu koyu kırmızı olmalıdır.Tozlukları kesinlikle bulunmamalıdır.
Bunların yanı sıra çakallarda en çok tartışılan özelliklerden biride kuyruk üstü yağ bezesi(bel üstü) ve kuyruk telek sayılarıdır.Kimi çakal yetiştiricilerine göre kesinlikle bel üstü yağ bezesi,orijinal çakallarda bulunmaz söylemi yaygındır.Ancak bu objektif bir bilgi olmayıp,tamamen sübjektif bir bilgidir.Çünkü bu tezi savunanlar ,tatminkar olunacak net bir bilgi akışına sahip değiller.Dolayısıyla bu soru kendilerine yöneltildiğinde açık bir cevabı karşısındakilere sunamamaktalar.
Bu gün bel üstü bulunan çakalla ,bel üstü bulunmayan çakalın arasında hiçbir farklılık bulunmadığı açıktır.Bu sadece kuşun sahip olduğu kan familyasından kaynaklanmaktadır.
Kuyruk telek sayısı ise çakal ırkında 14 ile 16 tel arasında olmalıdır.Bu sayıların altına inen ve üstüne inen çakallar kriterlerinden uzaklaştırılmış kuşlardır.
Akkuyruk çakallarda bazen,her iki bireyinde kuyruklarının tamamen beyaz olmasına rağmen sazlı yavru atma olasılığı yüksektir,ve yaşanmaktadır.Bu yüzden kuyruğu sazlı yavrular,yetiştiricileri tarafından kabul görülmemektedirler.Ancak bu durumu dezavantaj olarak görmeyen yetiştiricilerde mevcuttur.
Çakallar kırmızı ve sarı olmak üzere iki çeşit renk tonuna sahiptirler.Akkanat akkuyruk ve akkuyruk şeklinde bir yapıya sahip olmalarının yanı sıra,sadece kırmızı yada sarı olabilmektedirler.Sarı çakal besleyen yetiştiricilerimizin sayısı kırmızı besleyenlerin yanında bir hayli azdır.
Önemli olan diğer bir nokta ise sahip oldukları renk pigmentlerinin vücutlarının tüm bölgeleriyle orantılı bir biçimde olması gerektiğidir.Kuyruk üstü renk pigmentleriyle,baş kısımlarındaki renk tonlarının birebir uyumlu olması gerekmektedir.Bu yetiştiricileri tarafından aranan standartlardan neredeyse en önemli olanıdır.


cakal3.jpg


SON OLARAK ÇAKALLARI BEKLEYEN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Yurdumuzdaki güvercin yetiştiriciliğine geniş boyutlarıyla göz attığımızda,aslında bir çok ırkımızın yok olma tehlikesiyle yüz yüze bulunduğunu görmekteyiz.Maalesef bu tehlikeler nedense hep makaracı performans ırklarımızda görülmektedir.Başta çakallar olmak üzere,bu ırkımızı takip eden Aydın yerlilerimiz,Ödemiş yerlilerimiz ve Osmanlı makaracılarımızda (oryantel Roller) yok olma tehlikesiyle başbaşalar.Bunun yanı sıra bu ırklarımızın tanınmamasında şüphesiz ki yöresel tanıtım eksiklikleri baş rol oynamaktadır.Örneğin Aydın yerlilerimiz aydın ve civar illerin dışında pekte fazla yayılma alanı bulamamışlardır,Osmanlı makaracımızda ona keza.Çakallar yine bu ırklarımıza nazaran biraz daha şanslı konumdalar.Şanslı olmalarından kastım,azda olsa marmara bölgesi dışında yetiştircilerinin kısmen bulunmasından dolayıdır.Ancak bu sayı parmakla gösterilmeyecek kadar azdır.
Eskiden bursa göklerinde çokça yer alan bu nadide değerler,bugün maalesef sayılı kişilerin elinde azda olsa varlıklarını sürdürmeye çalışıyorlar.Kendim gibi birkaç tane arkadaşım ile bursada bu ırkın yeniden tanınması ve çoğaltılması için çalışmalar yapmaktayız.
Bugün oynarlardan eksik bir yanı olmayıp hatta fazlalıkları olan bu ırk maalesef bursada nostalji albümlerinin içerisine atılmıştır.
Şu an itibariyle nüfuslarının en fazla olduğu illerimiz,Edirne,Lüleburgaz gibi Trakya bölgemize mensup illerimizdir.Bu bölgelerde çakalların geliştirilmesi ve korunması yönünde ciddi çalışmalar yapan bir çok yetiştiriclerimiz bulunmaktadır.Örneğin Edirneden sayın Metin Ayaz ve yine Edirneden sayın Hüseyin Ayduğmuş gerçek anlamıyla bu ırka gönül vermiş çakal üstadlarıdır. Verdikleri bu emeklerden dolayı onlara sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Ancak bugün genel anlamıyla bir değerlendirme yaptığımızda çakalların,Trakya yerlileri ve Filibe ırkı kuşlarla melezlendiğini görmekteyiz.Zaten saf bireyleri oldukça azalmış bu ırkın,birde bu tür melezlemelere maruz kalması ırkın varlığını son derece tehlikeye soktuğunu belirtebiliriz.Bu durumun bu şekilde devam ettirilmesi ileride saf çakallarında tamamen yurdumuzdan yok olacağının açık bir delili şeklindedir.Bu durumda, haliyle rant peşinde koşanların elinde büyük bir koz olacak ,gerçek anlamda güvercin yetiştiricilerinin emeklerine ve zevklerine büyük bir köstek vurulacaktır.Umarım ki iş bu tür boyutlara ulaşmadan,özellikle Trakya bölgesindeki yetiştircilerimiz bu tehlikelerin farkına varıp,nüfusça en çok kendilerinde bulunan bu ırkımızın korunmasını ve neslinin sürdürülmesinde kendilerine düşen bu öncülük tarzındaki işlevi yerine getirirler.Bu durum ve diğer tehlikelerle mücadele etmek sadece bir bölgeye yüklenecek sorumluluklar değildir.Bu ırkı yetiştiren ve gönül vermiş,ülke çapındaki tüm yetiştiricleri ilgilendiren bir sorumluluktur.Bu ırkı gelecek nesillere aktarmak her zaman bilinçli yetiştiricilerimizin emellerinde olması gereken bir ideal olmalıdır.Umarım ki,çakalların saf nesilleri korunarak daha nice nesillere aktarılması sağlanıp,eskiden oldukları gibi gökyüzünde daha çok görülmelerine ve süzülmelerine tanık olabiliriz.


cakal2.jpg


Makalenin Yazarı: Gökhan AK
 
Sevgili kardesim bunlardan bursada cokbeseleyn vardi eskiden, ama ben hep bunlari biroynar cinsi olarak gormusumdur, yani su ana kadar kirmizi oynar olarak gecerlerdi. Demekki gercekten yanlis telaffuz varmis..
Simdi bu kusclarin yokolma tehlikesi altinda olduklarini duyunca uzuldum.. Umarim gereken ilgiyi gorurler ki alsak beslesek desem bulmasida zor bulsakda dunya para isterler.. malum insanlarin butcesi,
bence bu kusa gonul vermis insanlarinda buna ozen gostermesi , ilk olarak bu irkin korunmasinda onlarin onderlik etmesi gorusundeyim..
Makale ve bilgiler icin tesekkurler.
 
yine çok güzel bir paylaşım olmuş gökhan kardeşim.bir o kadar da faydalı ve aydınlatıcı.
çok emek harcandığı belli.çok teşeekürler bizi aydınlattığın için.
 
Selamlar.
Gökhan arkadaşım bu güzel emeğin için birkez daha teşekkür ederim. Yıllardır beslediğim bir ırk olmuştur çakallar. Uçuşları hele hele baktığınız zamanki o güzel görüntüleri insanı ayrı bir dünyaya götürüyor.
Gökahn kardeşim bu güzel paylaşımın için eline emeğine sağlık. Umarım bu güzel ırkımızı fazlasıyla görme ve yetiştirme şansımız olur.
Saygılarımla.
Hüseyin BAŞOĞLAN
 
Yorumlarınız için teşekkürler değerli arkadaşlarım.Bu ırkımız hakkında malesef ülke genelinde yetiştiricilerimizn bilgileri az,şu an için kuşçuluk hobimde kendimi bu ırka adadım.Umarım istediğim sonuçları elde ederim.Allah utandırmaz.
 
inşallah bu ırktan istediğin sonuçları alırsın. çok güzel bi paylaşım olmuş bizi aydınlattın. bu işin güzelliği burda sağol ellerine sağlık.
 
Pazar günü cocuklarda bir tane cakal gördüm.. Sordum ne kadar istiyorsunuz, dediler 10 ytl .. Dedim cocuklara ne yapar bu kuş, abi dediler cok ucuyor birdetakla atiyor.. Güldüm tabiki..
Nereden gecmis ellerine bilmiyorum, herhalde avareden geldi.. Onlara daha fazla fiyat soylemelerini cünkü kuslarinin ciddi bir kus oldugunu soyledim, cok almak istedim fakat Kelebek besledigim icin benim kumesimde bozulurdu, insallah iyi birbesleyicinin eline gecmistir..
 
Evet serdar abi bazen pazarda böyle durumlar yaşanabilmekte,küçük çocukların ellerine değerli kuşlar bir şekilde geçebilmekte,ancak tecrübe eksiklikleri olduğu için kuşların ne olduğunu pek fazla bilemiyorlar,ve bu durumda özellikle beni çok üzüyor.Malesef ellerinde böyle değerli kuşlar heba olup gidiyor.
 
Tüm dostlara merhabalar,

Çakal ırkı için yapmış olduğunuz bilgi paylaşımı için herkese çok teşekkürederim.

Bursalı arkadaşlara bir şey öğrenmek istiyorum çakal ırkına neden nalbantçı demeyi seçiyorsunuz?kaç adet nalbant çeşidi vardır?Bu konularda yardımcı olursanız mutluluk duyacağım iyi zamanlar.
 
Sevgili Hüseyin abim,öncelik aramıza hoşgeldin,sitemiz adına sizin gibi bir makaracı ırklar konusunda bilgi hazinesi derin bir üstadımızın aramızda olması bizi oldukça memnun etti.Sitemizde makaracı ırk besleyen yetiştircilerimiz biraz azınlıkta,katılımınızla makaracı ırklar bölümünün canlılık kazanacağına hiç bir şüphem yok.
Nalbant söylemi aslında yerli ırklarımız olan,oynar,mülakat ve çakal ırklarımızda telafüz edilen bir adlandırmadır.Bursadaki çok eski oynarcılar nalbant oynarları iyi bilirler,aslında bu ırk bugün hemen hemen kaybolmuş bir ırktır.Mülakatlarda ise özellikle trakya bölgemizde telefuz edilen bir söylemdir.Çakallara geldiğimizde ise nalbant söylemi bursa ve istanbul illerimizde daha yaygındır.Bursada bundan yaklaşık olarak 50 yıl öncesine kadar çakal ırkı bol miktarda beslenirmiş.Malesef son 10 yıl içerisinde bursadaki sayılarında çok hızlı bir düşüş yaşandı.Bugün eski yetiştircilerimizle yaptığımız konuşmalarda bursadakilerde,bu ırkı nalbant olarak bilmektedirler.Çakal kavramı bursada bilinmemesinden ziyade,büyük bir yanlışlığa yol açmaktadır.Bilindiği gibi bursa ilinde beslenen kelebek ırkı sayısı oldukça fazladır.Çakal dendiğinde büyük bir çoğunlu bursada bunu kırmızı kesme kelebeklerle karıştırır.kimiside çakallara kırmızı oynar derler,ki alakası yoktur,oynar ırkının biline iki renk tonu vardır.Bunlardan birisi siyah biriside beyazdır.Zaten baktığımızda bugün çakal besleyenlerin sayısı çok az sayıdadır.Bursa gibi çakal ırkının çokça sayıda beslendiği bir ilde bu denli azalışların sebebleri bugün hala çözülmüş değildir.Onun içindir ki bursada çakal ırkına nalbant denilmesinin sebebi budur.Hatta çakal makalelrindede yazmaktadır,eski nal ustalarının bu ırkı çok sayıda beslediğini ve günümüze bu ismin onlardan sarktığını yazarlar.
 
Merhabalar Gökhan kardeşim,


çakal ırkına göstermiş olduğun meraklı ve bir o kadar da bilinçli öğrenme ve bu ırkın gelişimi ve iler ki nesillere taşıma konusunda ki yapmış olduğun çalışmaları dikkatle izliyor ve takdirediyorum yüreğine sağlık.

Çocukluk dönemlerimden buyana vazgeçmeyerek beslediğim tek ırk çakal ırkıdır nedenlerini daha sonraki bilgi paylaşımlarında sizlerle paylaşacağım.Fakat bu ırk konusunda daha çok fazla bilgi tecrube edinib yıllar harcamam gerekiyor ki bana üstad veya usta gözünle bakabilesiniz sevdiğinde olsa gerek ki üsdat gibi yakıştırmalar yapmışsın eyvallah fakat 27 yaşında biri için ağır bir vasıf olduğunu kendi adıma söylemeden edemiyeceğim.

Kendimce Bursa da neden bu kadar az sayıda çakal kaldığını düşüncelerimle paylaşmak istiyorum.

1-Çakal ırkı bursa oynar ırkına göre pasif denilebilecek kadar ahlaksızdır!Bursalı usta kuş yetiştirenler için ahlak çok ama çok önemlidir.
2-Eski ustalar çakala nalbant ismi takan ustalar hayat şartlarının olumsuzluklarından Bursa dan göç ederlerken Bu ırkı İstanbul başta olmak üzere Batı tarafına kaydırmışalardır fakat bir çoğu ve Bursa da yeni nesillere bu ırkı aktaramamıştır daha da özet bir düşünce belirteyim çakal ırkında usta çırak ilişkisi Bursada çok zayıftır heleki oynara göre çok çok zayıftır.
3-Köken olarak çakal ırkı Yunan''balkan'' kökenli bir ırktır Eski adı Selaniktir selanik makaracısıdır.Bursada ki oynar ustaları yapma kuş olan oynarı günümüz oynarını kendileri üretmişler ve mükemmel bir ırk haline getirmişlerdir''bende oynar aşığım bilmenizi isterim''Bursa ırklarının gizemli olması ve ne şekilde üretildiğinin bir bulmacaya dönüşmesi ve tüm dikkatlerin oynara yönelmesi Bursada çakal ırkının beslenme açısından zayıflamasına neden olmuştur.Çakal ırkının gizemi pek yoktur ve çözülemeyen her şey daha dikkat çekici ve enterasan olduğu için oynar bursada çakala göre her zaman 5-6 adım ön plana çıkmıştır.''yenilik yaparken gizemin önemi beklentilerle doğru orantılıdır ve dikkat çekicidir''
4-Bir çok eski değerli usta çakal ırkının bursada şekillenip buradan yurdumuza ve tüm dünya ya yayıldığını vurgularlar oysaki günümüz avrupası dahil çakal ırkı geçmişten günümüze tüm dünya ülkelerinde beslenen bir ırktır.Eski Bulgaristan ve Yunanistan,Makedonya,Romanya,vs göçmenleri 1900 ve 1913 yıllarında ki göçleri sırasında Rumeli adlandırdığımız eski osmanlı toprak bölgesinden çıkan bu ırkımızı tüm yurdumuza taşımayı başarmışlardır.
Eski renk ve kostümleri hakkında bir çok fikir ve düşünce vardır günümüz çakalına nazaran çok daha bozuk renklere sahip olduklarını biliyor ve hala az da olsa bu bozuk renkli çakallardan görebiliyoruz Özellikle Trakya bölgesinde hala eski çakal renklerine rastlamak mümkün.

Sanıyorum bu yazdığım maddelere Bursa daki değerli besleğicilerde bir şeyler eklemek isteyeceklerdir veya aksine farklı düşünceler ortaya çıkacaktır işte buda bilgi paylaşımının önemini bir kez daha çok önemli kılacaktır.

iyi zamanlar dilerim.
 
Hüseyin abi öncelikle vermiş olduğun bu bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum.Çakallar hakkında tarihsel bir analiz niteliğinde açıklamalarcda bulunmuşsun.Ve bu arada burada çakaldan ziyade oynarada değinmişssin.Ve de oynarda değindiğin nokta benim içinde çok öenmli saydığım bir nokta olan ''ahlaklı oynar'' kavramıdır.Oynarları diğer ırklardan çekici kılan bir özelliğide ahlak huyuna sahip olmalarıdır.Bu ahlak kavramında kısaca değinecek olursak,uçuş ve kümes ahlakı olmak üzere iki çeşittir.Bu iki özelliğinde ahlakını tam olarak taşıyan oynarlar,gerçektende bursadaki üstadlar tarafından her zaman tercih edilmiş oynarlardır.
Çakallara gelince,tam manasıyla çakalları açıkçası üç yıldır tanıyorum,öğrenmeye başladım.Daha önceki yıllardaki beslediğim çakalları tam olarak kaale almıyorum.Kaale almayaşımın sebebi kırık olduklarından değil,,aksine saf çakallardı,ancak o dönemlerde öylesine beslediğim şimdi yavaş yavaş anlamaya başlıyorum.
Bugün belirttiğin gibi hüseyin abi,çakallar bursada gerçekten üstadlardan yeni nesillere aktarılamamış.Bu aktarılmamayışın nedeninin altında tabiki belirli etkenlerin yatmış olduğu kesin.Bunlardan birisi bahsettiğin gibi ahlak yapısına sahip olamamalarından kaynaklanabilir.Ancak diğer etkenin yada etkenler olduğu konusunda kafamda oluşmuş net bir fikir yok.Uçuş tarzlarına ve stillerine baktığımızda oynarlardan eksikleri olmayıp aksine üstünlükleri bulunmakta.Umarım diğer farkları yılların kazandıracağı tecrübelerle anlayabilirim.
 
merhabalar. benim merak ettiğim konu, bu kırmızı çakalların siyahları da oluyor. siyah kesme diye geçiyordu bizim orada. burda siyah renkten bahsetmemişsiniz. siyah olanlar çakal değil de bursa oynarı mı yoksa?
 
HERKESE SELAMLAR...

2 Yıldır kuş beslyorum ve makara kuşlarıylar bursa oynar ile başladım ve hala öyle gidiyor cok farklı sevda. istanbul-üsküdarda besliyorum.şimdi elimde orjinal mülakat var bir çift şuana kadar en iyi kuşlarım cok güzel makara yapıyorlar baya uçuyorlar ben bu kuşa tesadüf olarak bir kuş pazarında rastladım.adam kuşu satamamış bana 25 tl ye bıraktı bende aldım.Kuşlar efsane uçuyorlar.
Ben böyle hep makara kuşları beslemek istiyorum ve arayış içersindeğim ve bulamıyorum oynayan kuşlardan kumesede oynamayan kuş almakta istemiyorum.bizim bir abi bana 25 tane bursa bırakıcak 2 tanesi çakal olmak üzere ama hıç birsi oynamıyor.Bana oynayacak kuş lazım istanbul-üsküdarda makara kuşlarını nereden bulacağım hıç bilmiyorum.trakya tarafına gitmeyi düşünüyorum güzel kuş bulmak için ama fırsatım olmuyor o tarafa yolum düşmüyor.


Ben burada mülakatları uçurdukça çevredeki kuşcuların mülakat kuşuna cook ilgisi arttı ve artmakta.arkadaşlar kuşu satın almak istiyorlar ama satmıyorum mahalede en fazla uçan kuş benim mülakatlar.
benim amacım şimdi mülakatların yavrularını arkadaşlara verecem amac çevrede makara kuşu bulunsun.Ve makara kuşları bu çevrede yayılsın ama biliyorum ki orjinaligini bozacaklar.adamlar gidiyor bursa ile beyaz mardini eş vurmuşlar yavru almaya çalışıyorlar. :sinirli:
 
tüm dostlara merhaba,
bu forumda ilk defa yazıyorum ülkemize has makaracı ırklara gönül vermiş biriyim forumlar sayesinde tanıştığımız birbirinden değerli dostlarımızla güvercin fedarasyonu nezninde makaracı ırklar komitei kurduk ilk olarak trakya yerlisinin tescil çalışmalarına başladık bir aksilik olmazsa önümüzdeki şubat ayında tescili tamamlanmış olacak daha sonra sırada alabadem ve çakal var alabadem konusunda sıkıntı yok hüseyin aydoğmuş da gerekli çalışma mevcut iş sadece resmi prosedürlere kalıyor çakal ırkında sıkıntı yaşıyoruz bu konuda bizlere yardımcı olabilecek arkadaşlara kapımız sonuna kadar açık gökhan bey özellikle sizi aramızda görmek isteriz
yuşa kardeşim makaracı ırklara meraklı isen ben istanbuldayım sen yeterki makaracılara meraklı ol ve uçur fransalara almanyalara kuş gönderdik sanada yardımcı olmaya çalışırız
bizimle irtibata geçmek isteyen arkadaşlar [email protected] adresinden irtibata geçebilirler
 
Slm Bende Tekirdağ / Muratlı Çakal BesLıorm ewet Gercekten dedıqıNız qıbı Çakal KusuNu Bakan sayıLı ınsan kaLdı Bnde bi heves oLrk merak sardM ancaK tam ozellıkLerını bıLmıodm dedıqınız qıbı Cikcik yawrular bıle 8saate kdr ucuor ve cok fazla takla atıor . İçim rahatLadı bu kdr detayLı bılqı ıcın tsekkurler Bnde en kısa zamanda bnmkılern fotoLarını koyarm ii forumlar :)
 
Admin'ede söyledim Çakal ırkını ayrı bir başlık altında toplamalıyız..büyüğünden küçüğüne herkes bursa diye tanıyor bu kuşu artık! Bende oynar güvercinini kırıcı rant kavgalırından sonra bırakmış ve ÇAKAL ırkına yönelmiş bulunmaktayım...en azından renkli kuşlar ve unutulmuşlar....Herkese tavsiye edebileceğim bir ırk İstanbul/ Fatih bölgesinden çakal besleyen arkadaşlarla tanışmak isterim özel mesajla ulaşabilirsiniz dostlar...Saygılar
 
BURSA'DA KIRMIZI FİLİBELERE HİÇBİR ZAMAN NE ÇAKAL NE NALBANT NE DE BURSA ÇAKALI DENMEDİ..BURSA'DA BUNLAR FİLİBE OLARAK ADLANDIRILIR.OYNAR İSE HİÇ DENMEMİŞTİR.
 
Geri
Üst