Kuşları uçsun diye kürekle poşetle bayrakla üzerlerine saldırmamalısın çünkü uçmak istemeyenler yan dama atar kendini sakinleşene kadarda inmezler. Kuşları hiçbirzaman kovalama kaçak görsen dahi heyecanlanıp üzerlerine koşma. Önce kendi elindeki kuşları düzene sok.
Haftada birkaç kez kuşlara elinden yem yedir sana iyice alışsınlar senden korkmamaları gerektiğini anlasınlar. Ne zaman ki kuşlar çok aç olmamalarına rağmen ayaklarının dibine fazla korkmadan sokulabiliyorlar o zaman sana alışmışlar demektir. Zor uçan yatık kuşlarları ya elinde tutma yada damızlık veya bakıcı olarak kullan ve uçan kuşların arasına katıp uçurmaya çalışma. Kuşlarını guruplara böl uçanlar uçamayanlar diye. Yavru kuşlara daha rahat eğitim verirsin ağaç yaş iken eğilir misali nasıl alışırlarsa öyle giderler.
Damızlıklarından ve bakıcılarından fazla birşey bekleme yavrularını istediğin şekilde eğit ve sabırlı ol. Aylar ve yıllar istiyor bu iş. Unutmadan kuşlara sadece buğday verme araştır damızlığa ve uçan kuşlara hangi yemlerden vermen gerekiyor. Ve kuşlar tok iken uçmazlar dikkatli gözlem ve sabır ile bu işi çözeceğine eminim.
Aynı sorundan bende müzdariptim ve kuşların 3 çift hariç hepsini sattım ve yeni kuşlar aldım yeni aldıklarımdan sadece 1 tanesi damcı oldu oda yavrusunu büyütür büyütmez satılıcak.