Çiçek Hastalığı..

delicem46

Üye
Katılım
25 Eyl 2009
Mesajlar
466
Tepkime puanı
0
Yaş
34
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Cem Pakaydın
Meslek
Öğrenci
Şehir
İstanbul-I (Avrupa)
İlgi Alanı
Kediler
Arkadaşlar bu lanet çiçekten kurtulmak için yapılması gerekenler nelerdır ?? yardımlarınız için tesekkkur ederım..
 
bir çok konu açıldı bununla ilgili.kartlar kızma kuşlar kendi ileşir.yavrular zor kurtulur.
Öncelikle söyleyeceğim çiçeğin tedavisi yok önlemi var sadece
1...çiçekli kuşu ayır (fakat çiçek çıkmışsa eğer çoktan kümese yayılmıştır)
2...öncelikle yavruların olduğu follukları, yapabilirsen kümesi komple temizle pisliği at
3...bir fürmüz temin et kümesi ateşle yanmayacak sekilde gezdir özellikle kuytu yerlere gelecek şekilde (ben kümesi temizlediğimde bişi kalmadı diye düşünüyordum sonra tavsiye üzerine evdede hazır varken üşenmeyip fürmüzle yaktım her taraftan böcek fışkırdı bilmem anlatabildimmi ne demek istedğimi)
4...bir dezenfektan ile kümesi dezenfekte et (buda çok önemli )

İçerideki mikrobu yok ettikten sonra sıra kuşlara yapacaklarımızda.Önce yavrulara yaptığımı anlatayım:
Araştırmalarıma göre çiçek kan yolu ile buaşıyor bunuda kümeste bu kadar hızlı yapabilecek olan at sineğidir. O yüzden yavrulara OFF Sinek kovucu sıktım yavrulara..sonuç olarak 4 yavrudan 2 sini kurtardım 1 tanesi çiçekten öldü bir taneside hasta iken kümeste sıkışıp öldü

Yetişkin ve yavru kızması kuşlarda fazla kasmayın kendinizi çünkü çiçek öldürücü değildir.Kuşunuzun ağzına bakın ağzında yoksa eyer bişi, yaralara yönelin.Yaralar üzeri kabuklu ve sarı irin üretiyorsa kabuğu kaldırın sivilce sıkar gibi sıkın.Önce sarı irin glecektir dahda sıkmaya devam ettiğimizde sert beyaz bir parça yumuşakça kopacaktır .Dediğim parça çıktıysa oksijenli su ile tamizleyin ve üzerine sıvı olarak satılan ayakkabı boyası sürün. Çünkü ayakkabı boyasında alkol vardır bu dezenfekte görevi görecektir boya ise üzerinde kabuk oluşturarak oksijen almasını önleyecek ve daha çabuk kuruyacaktır ben 8 kuşumun 8 ide 3 günde iyleşti %100 garantilidir. Bİr arkadasınmın kuşlarında da denedeim kurtardık kuşları
 
Güvercinlerde Çiçek Hastalığı


Güvercinlerde meydana gelen çiçek hastalığı viral kökenlidir, (kuşcular arsında çicek tabiri ile bilinen, mantarlardan kaynaklanan hastalıkla karıştırılmamalıdır) genelde posta kuşlarında diğer kuşlara nazaran daha yaygındır. Deri üzerinde oluşan bu tipik sivilce şeklindeki kabarcıklar, bu hastalığa Çiçek isminin verilmesinin sebebidir.Boğazda, ağız içinde, gagada, göz kenarlarında ve diğer deri üstü bölgelerinde meydana gelebilir. Çicek kuru ve nemli ortama kolaylıkla uyum sağladığı için,deri üzerini yüksek derecede tahriş eder.Çiçek virusu vücuttan, göz akıntısı, tükürük ve burun akıntısı olarak atılır. Bu akıntılar yere damlar ve kurur. Kuruduktan sonra uçuşan kuşlar tarafından toz ile birleşmiş olarak ortalığa yayılır.Tabiki Çiçek Virusunun kana ulaşabilmesi için deride oluşabilecek en ufak sıyrık , yırtık veya yaralar yeterlidir.Böylece kana ulaşan virus,orada bir sürü çoğalma aşamasından sonra tekrar deriye ve ağız bölümündeki ıslak dokuya ulaşır yerel ve sınırlı olarak dokuda tahribata yol açar.Ağız, boğaz ve göz kenarında açık deride oluşan kabarcık birikimleri, diğer bakterilerinde yaraya kolaylıkla girişini sağlar ve buda yaranın iltihaplanmasını sağlar. Bu aşamadan sonra Çiçek ıslak boğaz dokusunda,kokulu, peynirimsi ve gittikçe büyüyen şekiller alır, bununla beraber yemin boğazdan geçmesini ve solunumu zorlaştırır, böylelikle açlıktan ve havasızlıktan ölümler meydana gelebilir.Deri üzerinde oluşan bu viral yaralardan Çiçek hastalığı kolaylıkla tanımlanabilir.







Hastalık belirli antibiotiklerle tedavi edilebilir.

İleri derece hastalıklarda, yani boğaz kısmını kapamak üzere olan vakalarda,yara üzerinde oluşmuş kabuklar yavaşça kanatmadan koparılır ve üzerine inceltilmiş hafif İyot sürülür.

Diğer bakteriyel enfeksiyonları önlemek için ense derisi altına az dozajlarda Baytril veya eşdeğer herhangi bir antibiotik 6 saat ara ile 3 defaya kadar uygulanabilir.

Ayrıca 7 gün boyunca sularına chlortetracyclin veya benzeri koyulabilir.

Hasta olmayan veya hafif geçiren kuşlara 5 gün sularına katılması kafi gelebilir.

Hastalık bulunmayan kümeslerde hemen aşılama gerekmektedir.Ayrıca bütün kümesin, yuvaların,salmaların ve tüm temizlik aletlerinin, piyasada bulunan kaliteli dezenfektanlar ile dezenfekte edilmesi gereklidir.

Ayrıca 4 hafta süreli, haftanın bir gününde tedaviye devam edilmelidir.



Tedavi:

1. İlerlemiş hastalıklarda hemen günde birkaç defa ağızdaki kabuklar alınır ve bir kulak pamuğu ile hafif iyot sürülür.

2. Diğer bakteriyel enfeksiyonları önlemek için ense derisi altına az dozajlarda Baytril veya eşdeğer herhangi bir antibiotik 6 saat ara ile 3 defaya kadar uygulanır.

3. 7 gün boyunca sularına chlortetracyclin veya benzeri koyulur. Hasta olmayan veya hafif geçiren kuşlara 5 gün sularına katılması kafi gelir. 4 hafta süreli, haftanın bir gününde tedaviye devam etmek gerekir.

4. Hastalık bulunmayan kümeslerde hemen aşılama gerekir.

5.Tüm kümes ve aletler dezenfektelenmelidir.

6. Bölgede Çiçek varsa her sene bir defa kuşları aşılamak gerekir

Kümeste atlatılan hastalık bir ömür boyu kuşlara direnç sağlar.
 
Geri
Üst