Selamlar , 1990 lı yıllarda ben bilmeyerekte olsa bu işi yaptım , Çok yüksekte şamatalı hava oyunu yapan göv alaca -göv kırkanat çorum çıplaklarım vardı ,..
Bunlardan birisi dumanlı bir taklacı ile eş oldu altlarından açık göv sıvama paça yavrular çıktı ,.. Kısa sürede oyun söktüler ozaman oyun kuşunun nitelkleri hakkında çoktabir bilgi birikimim yoktu ..
Yöresel olarakta hava oyunu yapan, sinekte şamatalı bol taklalı oynayan kuşlar popülerdi.. Renk konusu açıkrenkli kuşlar yoktu .. Herkeste kapalı renkliş ( göv - arap - vs ) kuşlar vardı .. Bu kuşların tamamı belki oyunluydu .. Şindiki gibi üç gün oynayan kuşlar yoktu .. Sıkıtakla ya düşenler vardı üç beş buda iyi bir meziyet gibi kabul ediliyordu kimlerince ....
Yatıkkuş vs bunları bilmezdik .. Yani taklacı ırk olarak çok daha temiz kanı pak kuşlar vardı ... Bu gün çorum çıplağı diye anılan kuşların çoğu çorum çıplağı olmadığı gibi .. Taklacı oyunkuşlarıda renk ve desen uğruna o yıllardan buyana bilinç li yada bilinçsiz kırıldı halada kırılıyor ..
Bu karışık gen havuzunda , özüne daha yakın kuşlara doğru ilerlemek için .. Denemeler yapıla bilir , çorum çıplağı ile paçalı seferli taklacılar kırılabilir .. Netice için şu olur demek güç ..
Zaten kuşlar çoğu itibari ile karman çorman .. Irkların korunması için farklı düşüncelerde olabilir .. Bu işi denemek isteyen kişilerin deneyimli birikimli olmaları koşulu gerekir daha ziyade ..
Ve seçilecek kuşlarında özellkikleri bakımından tartılması ölçülmesi gerekir .. Yani asılanıa daha yakın daha öz kuşlarala bu iş denenmeli .. Benim bilmeyerek o dönemde çıkardığım kuşlar hiç antremansız dahi aylarca uçmamaış olmalarına karşın 3 - 4 aysonrada hi uçtuklarında daha dün havaya verilmiş gibi istikrarla oynuyorlardı ..
Onlarında bazı eksikleri varmıydı( kımaların ) ogünün koşullarında belki vardı , bilemiyorum ... Tecrübemizve bilgimiz çok tatmin edici değildi , çoğu kuşu bilerek yada bilmeyerek beğeniyorduk .. Ucu açık bir konu yanii .. Denemek görmek gerir bence .. selamlarŞEREF