Çorum Çıplaklarını Oyun Kuşlarına Eş Etmek

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ömer ÖZKURT
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 14
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K

Ömer ÖZKURT

Moderatör
Katılım
20 Ocak 2008
Mesajlar
4,408
Tepkime puanı
3
Yaş
38
www.guvercinler.org
Ad Soyad
Ömer ÖZKURT
Meslek
Kamu Personeli
Şehir
Diyarbakır
İlgi Alanı
Kediler
Son zamanlarda Çorum Çıplaklarını oyun kuşlarına eş yapan yetiştiriciler görmeye başladım.
Bunun Oyun kuşlarımızın performansına ne gibi etkileri olur sizce?
Yada bu eşleşmeleri yapan yetiştiricilerimiz ne amaçla yaptıklarını,sonuç olarak ne elde ettiklerini paylaşırsa güzel bilgiler çıkacağı kanaatindeyim.
 
Belki çok klişe bir cevap olacak ama sonuçlarının iyi olacağı kanaatinde değilim.Uçuş ve performans olarak benzer türler olsalarda her iki türün kendine özgü özellikleri vardır.Mesela Çorumlar istedikleri kadar oyunlu olsunlar bastırma konusunda fazla sıkıntı çekmezsiniz,çok dengeli kuşlardır.Ama bir Mardini ya da Ankarayı kolay kolay bastıramazsınız onların inmek için santim santim alçalışını boşalmasını izlemek çoğu hobiciye zevkli gelir.Ama bu kırılmış kuşlarda bu tür vasıflar kaybolacağı gibi ana-babanında özelliklerini sergileme konusunda sıkıntı olabilir.,Bu tarz eşleşmelerde istisnalarda olabiliyor.Bizim genelde yavru bakıcısı olarak beslediğimiz Gut tabiriyle bilinen oyunsuz bir Alayla oyunlu Gökün 2.yavrularından biri çok iyi çıkmıştı Aktepede 2yıl uçurdu Erol abi gayet de güzel oynadı.Ama bunlar kimseyi yanıltmasın zaten yeteri kadar kırılmış kuşlar var.
 
Dediklerinizin ışıgında bastırılamayan kuşlarla eş etmek yardımcı olmazmı?
 
Belki daha dengeli bir nesil ortaya çıkabilir ama bunun yanında birçok eksiside olacaktır.Mesela çıkan yavrunun ciğerleri,kas yapısı Çoruma,vücut ağırlığı ve taklası Mardine benzerse 15dkdan fazla uçamayacağı gibi,dikinede oynayamayabilir.Aynı zamanda perdah,inerken boşalma gibi durumlarıda sergileyemeyebilir.
 
Saf ırkların korunması açısından dediginiz gibi olumsuzluklar çıkabilecektir.
Ama oyun stili bakımından olumlu şeyler de ortaya çıkabilir kanısındayım.

Deneyen,ugrasan yetiştiricilerimizin izlemimlerimnide almak isterim yada denemeyenlerinde düşüncelerini.
 
Selamlar , 1990 lı yıllarda ben bilmeyerekte olsa bu işi yaptım , Çok yüksekte şamatalı hava oyunu yapan göv alaca -göv kırkanat çorum çıplaklarım vardı ,..
Bunlardan birisi dumanlı bir taklacı ile eş oldu altlarından açık göv sıvama paça yavrular çıktı ,.. Kısa sürede oyun söktüler ozaman oyun kuşunun nitelkleri hakkında çoktabir bilgi birikimim yoktu ..
Yöresel olarakta hava oyunu yapan, sinekte şamatalı bol taklalı oynayan kuşlar popülerdi.. Renk konusu açıkrenkli kuşlar yoktu .. Herkeste kapalı renkliş ( göv - arap - vs ) kuşlar vardı .. Bu kuşların tamamı belki oyunluydu .. Şindiki gibi üç gün oynayan kuşlar yoktu .. Sıkıtakla ya düşenler vardı üç beş buda iyi bir meziyet gibi kabul ediliyordu kimlerince ....
Yatıkkuş vs bunları bilmezdik .. Yani taklacı ırk olarak çok daha temiz kanı pak kuşlar vardı ... Bu gün çorum çıplağı diye anılan kuşların çoğu çorum çıplağı olmadığı gibi .. Taklacı oyunkuşlarıda renk ve desen uğruna o yıllardan buyana bilinç li yada bilinçsiz kırıldı halada kırılıyor ..
Bu karışık gen havuzunda , özüne daha yakın kuşlara doğru ilerlemek için .. Denemeler yapıla bilir , çorum çıplağı ile paçalı seferli taklacılar kırılabilir .. Netice için şu olur demek güç ..
Zaten kuşlar çoğu itibari ile karman çorman .. Irkların korunması için farklı düşüncelerde olabilir .. Bu işi denemek isteyen kişilerin deneyimli birikimli olmaları koşulu gerekir daha ziyade ..
Ve seçilecek kuşlarında özellkikleri bakımından tartılması ölçülmesi gerekir .. Yani asılanıa daha yakın daha öz kuşlarala bu iş denenmeli .. Benim bilmeyerek o dönemde çıkardığım kuşlar hiç antremansız dahi aylarca uçmamaış olmalarına karşın 3 - 4 aysonrada hi uçtuklarında daha dün havaya verilmiş gibi istikrarla oynuyorlardı ..
Onlarında bazı eksikleri varmıydı( kımaların ) ogünün koşullarında belki vardı , bilemiyorum ... Tecrübemizve bilgimiz çok tatmin edici değildi , çoğu kuşu bilerek yada bilmeyerek beğeniyorduk .. Ucu açık bir konu yanii .. Denemek görmek gerir bence .. selamlarŞEREF
 
Ömer ÖZKURT' Alıntı:
Saf ırkların korunması açısından dediginiz gibi olumsuzluklar çıkabilecektir.
Ama oyun stili bakımından olumlu şeyler de ortaya çıkabilir kanısındayım.

Deneyen,ugrasan yetiştiricilerimizin izlemimlerimnide almak isterim yada denemeyenlerinde düşüncelerini.

S A Ömer kardeş çorum çıplakları benim hemşehrim olurlar yani bizim köylü sayılır ŞAKA ŞAKA yıllar öncesi iki tane beslemiştim birisi çok uçuyordo kısa oynuyordu biriside az uçup taklası biraz daha çoktu kanat elledi bir tanede kara kirli aynalı uçuruyordum yumurtayı görünce daha hırslanmıştı kaybettim ama en önemlisi ve gözümle seyrettigim 15 yıldan fazla olmuştur cebeci dört yolda kuş dükkanı olan ÖMER KEL ÖMER LAKAPLI ESKİ KUŞÇULAR BİLİR HAYATTAYSA ALLAH UZUN ÖMÜRLER VERSİN ETLİK ayvalıda memur ahmat arkadaşımla ve ömer agbi ile nur içinde yatsın hacı agbi ile ömer agbinin komşusu uçurmuştu kendi boz dumanlılarına kırmış bir sivama paça YANİ PACASI BİLEGE KADAR DEMEK BOZ SEYRETTİK SABAH TA UÇMUŞTU ÖMER AGBİ RİCA EDİNCE BİZEDE KUŞU KALDIRDI ADAM BOYU KALIP BAZEN TABANLI BAZEN TABANSIZ HER TAKLASININ ARASI 8 10 METRE BAYAGI UZUN OYNUYORDU DAHA SONRA ARKADŞİMIN VEFAT ETMESİ SEBEBİYLE PEK GİDİP GELEMEDİM AMA ÖMER AGBİ YAŞIYOR İSE AHMET GÜNGÖR DE BU YAZILARI OKUMA ŞANSI BULABİLİRLERSE ONLARDA DOGRULAR KATILIRLAR saygılar
 
Ömer ÖZKURT' Alıntı:
Son zamanlarda Çorum Çıplaklarını oyun kuşlarına eş yapan yetiştiriciler görmeye başladım.
Bunun Oyun kuşlarımızın performansına ne gibi etkileri olur sizce?
Yada bu eşleşmeleri yapan yetiştiricilerimiz ne amaçla yaptıklarını,sonuç olarak ne elde ettiklerini paylaşırsa güzel bilgiler çıkacağı kanaatindeyim.
Benim bildiğim iyi kuşlara vurulan çorum çıplaklarından çıkan yavrular var, kuşlar takla atıyorlar yani yabani değiller.
dünyadaki bütün canlılar geçmişteki ırklarından birşeyler alırlar, nasıl hocanın çocuğu içkici oluyorsa kuşlarda aynıdır
kimi babanın aynısıdır kimi ananın aynısı kimi az anaya az babaya çeker, kuş bir gariptir derler şans işidir hangi
kuşa hangi tür kuş vurunca iyi kuş çıkar bilinse herkes hayalindeki kuşa sahip olur.
eski kuşlar nasıl olur acaba merakından kayboldu sanırım avrupa birliğine döndü kuşlar onu ona vur daha uzun
oynasın bunu buna vur daha fazla takla atsın misali.
eskiden ankara bozları gökleri sarıları vardı şimdi ankarada o renler çok az kaldı ve nerede eski kuşlar diyoruz
demekki bir yerde hata yapan bizlermişiz.
 
yıllar önce paçasız oyun kuşları besledim. iki ayrı renk grubu olarak besledim. mavi beyaz alalar birde düz maviler vardı. Alalar gezmeli her 20 dk. da sefere gelir. 4 yada 5saat uçar , 4 yada 5 takla ile çıkarlardı. çıkışları yavaştı. fakat öylesine düzgün dikine cıkışları vardıkı hiç gevşemezlerdi. bazen tabanlı yavrular cıkardı. genelde taban taklaları yoktu. çok aşırı kanat sesleri vardı. öyle uzaktan atmaca gibi kapanan kuşlar degillerdi. yinede keyif alırdık. eskiden kamera ,cep telefonu ile kaydetme şansımız yoktu. merak işte kuşun özelliklerini deftere yazardık. mavilerde bize göre güzel oynarlardı. ben bu kuşları çorum çıplağı diye bilyordum. çorum merkeze ve alacaya gittim. gördüğüm kuşların beslediğim kuşlarla hiç bir alakası olmadığını öğrendim. ordaki kuşlar küçük kafalı,kendileride minyon,kanat sesleri yok...oyun kuşu meraklısına hitap etmeyen kuşlar.şunu bilmiyorum beslediğim kuşlar kırmamı veya her hangi bir yörenin kuşu muydu. Renkleri uymak şartıyla yinede oyunu tıkanmış kuşlarla çorum çıplakları kırılabilir.paçasız oyun kuşu beslemenin espirisi .. bilmeyenleregelin size kuş ucurayım dediğim zaman önce onlara şaka yaptıgımı düşünürlerdi. sonra da şaşırmaları ve kuşları beğenmeleri hoşuma giderdi. bazıları inanmaz paçalarını yoldun dimi derdi. 40 yıllık kuşcu sivaslı bir abimiz ilk gördüğünde kümeste salmıştım. Çıplağa bak utanmasa takla atacak, sonra ucurduğumda bu cıplak nebiçim cabaliği la demişti. Çokda beğenirdi bu kuşları..
 
selamlar.bu konuda çekimserim şahsen.çıkacak yavrular şanssız olur bence.ekonomik değerleri de olmaz.bence her ırkı kendi içinde eşlemeli.sıvama paça kuş minare de gitse değer bulmaz.nasıl bol paça taklacılar revaçta değilse oda öyle.sırf zevk için bu kırma işi bence iki ırka da zarar verir.daha önce bende çeşitli ırkları kırıp süper bir şey oluşturma hayali kurardım fakat başka ırkların kırılmasından gelecek yavruların iki ırka da zarar veren sonuçları olacağını anlamak zor değil.çünkü gelecek yavrular her iki ırkı da tam manasıyla temsil edemezler.yarım performans olurlar.halbuki örnek olarak çorun ırkı nı söyleyim başlıbaşına bir ırktır.ve safkanları müthiş kuşlardır.evet paçasızdır.hava oyunludur.fakat işlerini tam manasıyla yaparlar.taklacının safkanı da kanat sesleriyle fişeğiyle göz doldurur.ikisini kırmak la hem havada oynayıp kendini boşa yoran sonra seferlerinde performansı az olan sıvama paça bir ara kuş olur ki işte ozaman üretici yaptığı hatayı anlar.fakat iş işten geçmiş olur.
 
BEN 2 YIL ÖNCE BEYAZ ÇORUMLU DİŞİYİ GÖK ERKEKLE KIRDIM.YAVRULARI BİR ÇİFT PAALI BİR ÇİFT PAÇASIZ ÇIKTI.YAVRULAR ÇOK UÇTULAR.OYUN OLARAK DA KISA - TAKLA ATTILAR.AMA 5-6 SAAT KANAT SALLAYANLAR OLDU UÇMAYA VERİYORLARDI BENDE HEPSİNİ SALLADIM.SİZE KOLAY GELSİN.BEN BİŞEY ÇIKARAMADIM...
 
S.A

Bende sene 95 yazinda aksam üstü corum ciplagi indirmistim 8 ay kusu ucrduk kus gercekten banamisin diyen oyun kuslarina tas cikartirdi..Güzel bi koyu mavi disiydi 8 ay sonunda ist-soganlikta o zamanlar 40 yaslarinda olmasi lazim kemal abi vardi o gelip begendi kusu ona verdik sonra akibeti ne oldubilemiyecem 1 sene sonrada almanyaya geldim zaten...


Saygilarimla
 
selamlar.ırkları kendi içinde eşlemek en iyisidir.taklacıları taklacıyla .çorum taklacılarını çorum taklacılarıyla eşlemek en mantıklısı bence.hatta aynı ırkı eşlerken dahi o ırkın en iyileriyle en düzgünleriyle eşlemek.renk, kafa yapısı,vücut yapısı,göz rengi,paça yapısı.tipi.uçuş özellikleri gözetilerek yapılan eşlemeler en iyi sonucu almak açısından önemlidir.yoksa alabadem taklacılar biri kestane kafa biri yılan kafa kardeşler,sapıtan taklacılar türetmiş oluruz ki buda kimseye hayır getirmez.temel felsefe ırkın en iyilerini eşlemek olmalı .sağa sola atan uçuş performansı değişen.günü gününden değişik olan.sağa sola sallayan kuşlar görmeye devam ederiz.fiziksel özellikler ve performansa dikkat diyorum.
 
bende çorum çıplağı arap ve elden oynamayan arap akkuyruk vardı bana dediler bu kargaları at zamanla yumurtladı biri boş çıktı. öbür yumurtadan gökbenekli aynalı çıktı bir oynuyordu mahalle seyrediyordu kuş yorulmak ney bilmiyordu çorum çıplağı yavrusu olduğna inanmıyorlardı yani demekki gücünü babadan oyunu anadan almış akıllı eşleşme buna derim

şimdi hiç denemediğim soy kuşu demenemeye başladım kuşun anasını bastıramadık gitti baba dahada beter oyunlu iki yavruda şebap ana baba gibi kızı babasına eşledik mecburen bakacaz nası olacak soyu fırtına gibi çıkmassa kıracam

hatta gerçek diyorum bulabilirsen eskisi gibi bi çorum çıplağıyla kıracam benim yaşadığım tecrube böyle yavruyada iyi bakıyor babacan dayanıklı bi kuş
 
arkadaşlar aranıza yeni kaatıldım aslen çorumluyum ist ikamet ediyorum çorum cıplanı paçalı oyun kuşuna kırmak iyi oyunlu kuşlar veriyo aksine çok kötü kuşlarda veriyo hatta aynı yuvada kardeşlerin biri oynuyo uçuyo diyeri hiç bir işe yaramıyo tamamen kısmet şunu söyleyim çoumda besliyen arkadaşlarım aynı kümeste beslemiyo bide her paçasız taklaatan kuş çorum çıplagı deyildir onlar genelde kırılmış kuşlardır çorum çıolagı toplam 4 renkten olur beyaz çilli guvala siyahguvala çok uçar yüksek uçar 14 15 takla ile gideni vardır maddi deyerleri yüksktir bence kırmamak lazım her kusu eş edrken kendi ırkıyla eş etmek daha uygundur
 
Geri
Üst