Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Dağ ispinozu

Tweety

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
İspinoz boyutlarında ve şeklinde, ülkemiz için kış göçmeni olan bir ötücüdür.
İspinozdan önemli farkları beyaz kuyruk sokumu, genelde hiç beyaz bulunmayan kuyruğu ve arazide en dikkat çeken özelliklerinden biri olan göğüs ve omuzunun turuncu renkte olmasıdır.
Türün cinsiyet yanında üreme (yaz) ve üreme dışı (kış) giysileri farklılık gösterir.
Üreme giysisi erkeklerde parlak mavi-siyah başı ve sırtı ile belirgindir. Bazen boğazda bu şekilde olabilir. Gagada siyahtır.
Ülkemizde kişisel olarak geç kış gözlemlerinde erkeklerin kafasının daha koyulaşmaya başladığı şeklindedir. Kışın (üreme dışında) erkeklerin baş renkleri açılır grili siyahlı şekilde dalgalı bir hal alır. Gaga uçu siyah olacak şekilde sarı renkte olur. Erkeklerin gögüsleri genelde daha parlak turuncu renktedir. Dişilerin yaz ve kış giysileri benzerdir. Tepe, ense sırt kahverengi gri, kafanın yanları ve ensede orta hattaki çizgi açık gri renkli olur. Gaga sarı, uç kısmı siyahtır.
Habitatı
Dağ ispinozları Türkiye'de üremez.Kış aylarında genelde kayın ormanlarında ve tarımsal arazilerde bulunurlar. Bu zamanlarda, üretken kayın tohumları bulmak amacıyla kısa mesafe göçler yapabilirler. Uygun kışlama habitatı kar örtüsüyle sınırlıdır çünkü beslenmelerinin çok büyük bir kısmı yerlerdeki tohumlara dayalıdır. Dinlenecekleri zaman, ısı kaybını önlemek ve muhafaza etme amacıyla dağ ispinozları yemlenme alanlarını terkedip daha az rüzgar maruziyetine sahip olan yüksekliklerde bulunan kozalaklı ağaçlar gibi daha korunaklı mikro-habitatlara giderler.
Yayılışı
Ülkemizde kış ziyaretçisidir. Türkiye'nin birçok kısmından kaydı vardır. Kış aylarında Türkiye'nin batısında kalan 2/3'ünde, çoğunlukla kuzeyde, batıda ve İç Anadoluda görülür. Doğu Anadolu bölgesinde oldukça az kaydı olmasına rağmen, Malatya çevresinde düzenli olarak görülür. Güneydoğu Anadolu bölgesinden fazla kaydı bulunmamaktadır, ancak bu bölgenin birçok kısmında düzensiz bir şekilde görülebileceği varsayılmaktadır.
Beslenme
Genellikle tohumla beslenmekle beraber; ilaveten yazın böceklerle, kışın ise kayın ve benzeri ağaçların meyveleri ile de beslenebilir. Genç bireyler yaygın olarak böceklerle beslenir.
Biyolojisi

Biyolojisi bilgisi bulunamadı
Göçü
Ülkemizdeki kayıtlar Eylül ile Nisan ayları arasında dağılmaktadır. Avrasyanın kuzey tundralarında ürer. Sonbaharda bazen büyük sürüler oluşturarak daha güney bölgelere iner. Kışı güney Avrupa, Kuzey Afrika, Pakistan'ın kuzeyi, Hindistan'ın kuzeyi, Çin ve Japonya`da geçirir. Bazı gruplar Alaska üzerinden ABD'ne kadar iner. İran, Tayland, Filipinler ile Umman gibi Arap yarımadası ülkelerinden de kayıtlar vardır.
Popülasyonu
Küresel popülasyonu git gide azalmakla birlikte 100-200 milyon olarak tahmin edilmektedir.
Korunma durumu: Asgari endişe (LC)
Davranışları
Kışın oldukça büyük sürüler oluşturabilirler. Genellikle diğer ötücüler ile beraber, ispinoz, sarı kirazkuşu, tarla kirazkuşu, serçe, ağaç serçesi, saka gibi karışık sürüler oluştururlar.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular