Damarı Çok Sağlam Bir Kuş Bursa Oynarı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 30
  • Görüntüleme Görüntüleme 9K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
İlgi Alanı
Balıklar
Oynar ırkı güvercinler,kendilerini diğer ırklardan ayıran bazı farklılıklara sahiptirler.Mükemmel makara performans hareketlerinin yanı sıra,bu kuşlar daha farklı özelliklerinden dolayıda yetiştiricilerinin gönüllerinde taht kurmuşlardır.Özellikle güneşin tüm güzel ışınları,o güzel siyah tüylerin e yansıyınca,insanı adeta tabir-i caise,zevkten dört köşe etmektedirler.Konumuz olan damar mevzuuna gelince,Anadolunun çeşitli kesimlerinde ,(yuvasına sadık,yuvasına bağlı) anlamlarına gelen bir kavramdır ,damar.Bu kavramı duyunca ister istemez herkezin aklı,posta ırkına gitmektedir.Ama işin aslını araştırdıktan ve tecrübesini yaşadıktan sonra durum değişmektedir.Oynalarda sahiplerine çok sadıktırlar.Özelliklede bir kümeste anaçlar,eğer iki çift ve daha yukarı nesiller meydana getirmişseler,artık genelde o kuşlar o yuvanın tasdiklenmiş birer bireyleridir.Oynar yetiştiricilerinin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biride budur.Genellikle bu hataya düşen yetiştiricilerimiz,oynarla ilk defa tanışıp, ilk defa kümeslerinde besleyenlerdir.Aslında bu olaya düşmemek istiyorsak,yapmamız gereken şey o kadarda zor değil.Şöyleki, oynar alırken anaç kuşlardan yani iki yaş ve üzeri olanlardan kaçınılmalıdır.Daha çok filiz tüylerini düzmüş olan bir yaşına yakın kuşlar tercih edilmelidir.Bu şekilde oynar besleyen yetiştiriciler,böyleliklede bu problemden kurtulmaktadırlar.Damar bir oynar, 70 ile 100 km. arası uzaklıklardan yuvalarına geri dönebilmektedirler.Hatta çoğu sözüne güvenilir oynar yetiştiricilerimizin demesine göre, sahipliği başka birisine geçen oynarların,eski yuvalarına dönebilmek için geceyi bile uçarak geçirdiği,olan azmiyle damar olduğu yuvaya dönmeye çelıştığı belirtilmektedir.Makaracı ırklar arasında oynarın bu denli tutulmasının sebeplerinden biride budur.

OYNAR IRKI BESLENMESİ AYRI BİR GÜZELLİK, AYRI BİR TUTKUDUR. BESLEMEK İSTEYEN HERKES "SİNEKTE UÇAN OYNARIM OLSA" DİYE İÇ GEÇİRİR. HAVADA GÖREN BİRİRSİ EĞER OYNAR BESLİYORSA "BENİMKİLER GİBİ BUNLARDA ÜSTÜN UÇUYORLAR" DİYE İLTİFATTA BULUNUR ASLA UÇANI KÖTÜLEMEZ. ( BU MARDİN BESLEYENLERDE TAKLA SÖZ KONUSU OLDUĞU İÇİN ELEŞTİRİ KONUSUDUR HEP. BENİMKİ DAHA İYİ GİBİ.) OYNAR BİR AYRICALIK GİBİDİR. BESLEMEMİŞ OLAN ARKADAŞLAR BUNLAR NERDEN ÇIKTI DEMESİNLER. GERÇEKTEN BU IRKLARI UZUN ZAMAN BESLEYEN ÜRETİCİLER BAŞKA IRKLARA GEÇİŞLERİ ÇOK ZOR OLMAKTADIR. SEBEBİ ANCAK YAŞAYARAK ÖĞRENİLİR HERHALDE. AMA BU DEMEK DEĞİLKİ BAŞKA IRK BAKMAYALIM . BİR IRKTA TAKILI KALALIM. TABİİKİ HAYIR. HER IRK KENDİNE BAŞKA GÜZEL. HELE BENİM GİBİ HER IRKTAN KÜMES İSTEYEN BİRİ İÇİN BU ÇOK SAÇMA OLURDU HERHALDE. AYRICA BU IRKI BAKMAK İSTEYEN ARKADAŞLARA YENİ BAŞLAYACAKLARSA YEGANE TAVSİYEM BİR ÇİFT ALMASINLAR . EN AZ 2-3 ÇİFT BİR ARADA ALINIP AYNI ZAMANLARDA KÜMESE KOYSUNLAR.
VE "TURKCOLUMBAS" ARKADAŞIMIZIN DEDİĞİ GİBİ GENÇ KUŞLARI TERCİH ETSİNLER. ALIŞMASI VE UÇUM UYUMU DAHA İYİ OLUR. AMA SIRF YAVRU ALMAK İSTİYORSANIZ 2 YAŞ TERCİHİNİZ OLABİLİR. İLK YAŞINDA OLAN KUŞLAR BAZEN TEK YUMURTA YUMURTLAMAKTA VEYA HER KUŞTA OLDUĞU GİBİ YAVRU ACEMİLİĞİ ÇEKMEKTEDİRLER. AMA NE OLURSA OLSUN HER KUŞ UÇMALI VE KENDİNİ HAVADA GÖSTERMELİDİR. KUŞLARINIZI MUTLAKA UÇURUN. ÇOK UÇMASA DA ÇATIYA İNİP ÇIKSINLAR. BU HEM ONLARIN HAKKI, HEM DE BU ZEVKİN OLMASI GEREKEN YANI. HERKESE KOLAY GELSİN...

bilgiler icin tesekkurler, oynar dunya'nın en guzel kus ırkıdır bana gore. oynar besleyip anlamak lazım, dunya nın en ahlaklı en asil kusudur oynar(bana gore)..

dama konmaz, saatlerce ucar, sahibini tanır, yuzune bakar, gozunun icine bakar.. sıkıntısı oldugu zaman belli eder.

rahatsız' Alıntı:
bilgiler icin tesekkurler, oynar dunya'nın en guzel kus ırkıdır bana gore. oynar besleyip anlamak lazım, dunya nın en ahlaklı en asil kusudur oynar(bana gore)..

dama konmaz, saatlerce ucar, sahibini tanır, yuzune bakar, gozunun icine bakar.. sıkıntısı oldugu zaman belli eder.

Rica ederim.

rahatsız' Alıntı:

merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım . yazıların bazılarını okudum inanın üzüldüm sadece bu arkadaşın yazısı iyi . oynar kuşunu anlamayan kimse oynar beslediğini sanır , yada başkasının kuşuna bakıp aldanır . ben 1978 den beri evimde oynar beslerim . sadece yetiştirici arkadaşlar posta giren ırklar mutlaka işaret bırakır . birkaç yıllık oynar besleyen zaten aradaki farkı anlamaz . önce nadiren 100kmden gelirler daha fazlası sıkıntıdır benim için .lütfen tanık olmadıysanız söylenenlere itibar etmeyin .amacım kimseyi kırmak değil üslubum yanlış olabilir ama yanlış bilinen herşey bizim kuşumuza zarar veriyor .teşekkür ederim.

bursa oynarından bahsetmişken bizim yörenin kuşu kelebektir ama bir çift bursa aldım meraktan, aldığım kişi bunlara hep yavru baktırmış yani kendi yavrularını almamış, ben bunları açtım uçurmaya başladım, abartısız söylüyorum, merak eden varsa veya inanmayan gelsin tüm masrafları bana ait, erkek resmen notka oluyor bütün kelebekler iner o hala uçuyor ve noktadan abartısız söylüyorum yere kadar iki kez çatıya düştü bacağı hala sakat yere kadar oynuyor gören biri der ki kuş kendini kaybetti düşüyo birkez oldu inanmadım , bir gün sonra yine aynısını yaptı artık uçurmaya çekiniyorum ölecek yani yere çarpınca , demek istediğim bursa oynarında aran bu mu yoksa benimki hakketten kafayı mı kırmış, çünkü çok kısa mesafeden de oyuna girip yere düşecek gibi oluyor,bursa oynarı hakkında bilginiz olduğundan fikirlerinizi merak ediyorum, saygılar

dushekimi' Alıntı:
bursa oynarından bahsetmişken bizim yörenin kuşu kelebektir ama bir çift bursa aldım meraktan, aldığım kişi bunlara hep yavru baktırmış yani kendi yavrularını almamış, ben bunları açtım uçurmaya başladım, abartısız söylüyorum, merak eden varsa veya inanmayan gelsin tüm masrafları bana ait, erkek resmen notka oluyor bütün kelebekler iner o hala uçuyor ve noktadan abartısız söylüyorum yere kadar iki kez çatıya düştü bacağı hala sakat yere kadar oynuyor gören biri der ki kuş kendini kaybetti düşüyo birkez oldu inanmadım , bir gün sonra yine aynısını yaptı artık uçurmaya çekiniyorum ölecek yani yere çarpınca , demek istediğim bursa oynarında aran bu mu yoksa benimki hakketten kafayı mı kırmış, çünkü çok kısa mesafeden de oyuna girip yere düşecek gibi oluyor,bursa oynarı hakkında bilginiz olduğundan fikirlerinizi merak ediyorum, saygılar
bursa oynarının diğer bir huyuda uçar ineceği zaman 8 ila 10 arası takla atar ama sararak atar minare boyu ama çok sık arka arkaya atarsa sarak dediğimiz duruma gelmiştir bide yavru alıp onları deneyin aynı hareketleri yapıyorlarsa besle bizde görmek isteriz ozaman

işte oynarın kıymetini bilmeyenlerdenim ilk yavrularını yok pahasına verdim. oynar beslemediğimden kıymetini bilmedim sanırım ama güzel yavru bakıyorlar ileride daha çok yavrusunu alırım. ama oynamasını görmenizi isterim.

tanışmak isterdim güvercin beslemek bir merak işdir kimse benim merakımı para ile satın alamaz cinsi önemli değil güvercin beslemek yeterli benim için al dene yavru uçur iyisi zevk verir seyrederken mest olursun bide saatlerce uçarsa deyme keyfe

aynen fikirlerine katılıyorum, güvercin beslemek bir merak uçurup seyretmek ise sanattır bana göre, parayla ölçülemez [email protected] tanışalım , dostluğa değer veririm,aracı güvercinse daha bi ok.

dushekimi' Alıntı:

Selamlar.
Merhaba. Bursa oynarları hakkında detaylı bir bilgiye sahip değilim fakat yere çakılma meselesine şu şekilde bir yorumda bulunacağım. Yapacağım yorumda zaten Bursa oynarı için değil de dönekler için geçerlidir. Akraba eşleşmeleri sonucunda dönek güvercinlerde bazı istem dışı hareketler olur. İstem dışı hareketler ise sizinde bahsettiğiniz gibi çok alçak mesefelerden çok fazla dönmeler. Dönerken kendini kontrol edememe, ve hatta yere çakılma. Örneğin 8 yıl kadar önce 4 nesil sonrasının yavru döneklerimden aldığım yavrular abartısız 5 minare ile 8 minare boyunca kesintisiz dönüyordu. Bu dönüşlerde de her zaman dönek gibi dönüyor, fakat belirttiğim gibi çoğu zaman ya zeytin ağaçlarının içine yada evin, salmanın çatısına çakılmaktaydılar. Bu gibi durumlar herzaman akraba eşleşmelerinden çıkan yavrularda olmaktaydı. Şu zamanda 5 ile 8 minare arasında kesintisiz ve tamamiyle siyah bir bilardo topu (8 Numaralı top) gibi dönen dönek görmek mümkünmüdür.? Olsa bile inanın en sonunda bir yerlerden patlak verecektir. Benim yorumum biraz farklı oldu ama belki Bursa oynarları ve diğer performans ırklarımız içinde akraba eşleşmelerinden çıkan yavruların bilinçsiz performansları mevcuttur. Bu konuda daha detaylı yorumlar daha iyi olacaktır.
Saygılarımla.
Hüseyin BAŞOĞLAN

dönekler konusunda haklısın onları bilmekteyim,hatta bizim buralarda yetiştirilen kelebeklerden tel kuyruk lar var döenerken çatılara çakılıp ölürler düze dönerler. ama bu farklı noktadan çatıya çarpana kadar oyundan bahsediyorum kesmek yok,şu an bir ayağı kırık, en son vukuatından sonra. demek istediğim bursa oynarın damarında mı var böyle oyun yada bursa oynarının geleceği son nokta mı bu onu merak ediyorum. bilgilerin için teşk.ler.

ben çocuklar gelince seni ekletirim dostum bide kim ilgileniyosa beslediğim kuşu oynar olarak değiştirebilirmiyim ilgili kişiler yardımcı olabilirlermi

eski kuşçular oynarın uçuş zamanını doldurup inerken alçaldığında bir iki minare boyu kalınca [bu bizim ölç.ümüz] döner yani sarar sadece inerken devamlı dönüyorsa oda saraklıdır dama çarpanda olur

kuş' Alıntı:
ben çocuklar gelince seni ekletirim dostum bide kim ilgileniyosa beslediğim kuşu oynar olarak değiştirebilirmiyim ilgili kişiler yardımcı olabilirlermi

Beslediğiniz kuşu oynar olarak değilde makaracı olarak değiştirdim.
Saygılarımla.
Hüseyin BAŞOĞLAN

Değerli üyelerimiz oynar ırkımız hakkında baya bir fikir alışverişinde bulunulmuş buda bir oynarsever olarak beni fazlasıyla memnun etti.Bugün oynar ırkımız malesef bilinçsiz kişiler tarafından çeşitli ırklarla melezlenip kan familyasında bozukluklar ortaya çıkmasına sebep olundu.bugün saf ve kanı temiz olan oynarları bulmak çokta kolay olmuyor.Oynarlar bugün yurdumuzdaki hiç şüphesiz kümesine sadık olan kuşların en başında gelir.Bunun yanı sıra uçuş süreleri ve yanında sinek olmaları yani nokta kadar küçülmeleri oynarın performansının ne kadar yüksek bir kuş olduğunu şüphesiz sergilemektedir.Zaten özünde bu kadar iyi olan bir kuşu neden başka ırklarla kırmaya çalışıyorlar hala anlamış değilim.Ama ben inanıyorum ki camiamızdaki gerçek kuşçuların böyle tutarsız olaylar girişmeyeceğinden şüphem yoktur.Bugün almanya ve hollandada o kadar çok besleyeni var ki bu ırkımızın,oradaki gurbetçilerden yabancı kişilerinde eline geçip büyük bir zevkle besleniliyorlar.Onun içindir ki gerçek anlamıyla saf oynar beslemek isteyen yetiştiricilerimze tavsiyem,daha doğrusu bu ırkla yeni tanışıcak olnalara ,herkezin oynar dediği kuşa inanarak aslı ne olduğu bilinmeyen kuşlara yönelmesinler,bursadaki yetiştircilerle irtibata geçerek oynar gibi oynar elde etmeye çalışsınlar.Ben bunu her zaman söyledim ve söylerimde,Allahtan bir zeval gelmedikçe bursada insan nesli tükenir ancak oynarlar tükenmez :haha: saygılarımla.

gecen gun cok ilginc birseye tanık oldum. karakanat erkekle, arap postayı kırmıslar, boyunu - gagasını uzatmak icin. ismi ben de kalsın, yavrulara baktım oldukca duzgun esgalli kuslardi. bu isin ticaretini yapiyorlar bu adamlar, kusları ceplerine para girecek diye mafediyorlar. uzuntum sonsuzdur.

bana ustune pra verseler ben boyle bir ise kalkısmam, kusların soylarını kırmaktan, zarar - ziyan etmekten baska birsey degil.

allah a havale ettim..

kus alırken dikkat edelim, ticretini yapanlara ozellikle dikkat edelim.. gorseniz yok bilmem kimin bursaları diye ün yapmıs adamlar bunlar.

böyle durumlara hiç gerek yok en iyi güvercin saf olan ırkı bozulmayan kuştur. lütfen eşlemeleri ırkı ırkına yapalım ki geleçekte saf ırklar elimizde olsun.

malesef arkadaşlar aramızda böylesi çok her kuş için hesab edelim bilinçsiz eşleme-çıkar amaçlı eşleme-yalış anlatım-elindekini başkalarına empoze etme --ırklar selamuneleyküm

kuşun en iyi olanı saf kanlı olanı bana göre yoz olsun altından kendi gibi yavru atsın yeter. bozulmasın.

feyzikaya' Alıntı:
kuşun en iyi olanı saf kanlı olanı bana göre yoz olsun altından kendi gibi yavru atsın yeter. bozulmasın.
:oley: teşekkürler dostum çok iyi anlatmışsın :heyo:

basoglanh' Alıntı:
Damar bir oynar, 70 ile 100 km. arası uzaklıklardan yuvalarına geri dönebilmektedirler.Hatta çoğu sözüne güvenilir oynar yetiştiricilerimizin demesine göre, sahipliği başka birisine geçen oynarların,eski yuvalarına dönebilmek için geceyi bile uçarak geçirdiği,olan azmiyle damar olduğu yuvaya dönmeye çelıştığı belirtilmektedir.Makaracı ırklar arasında oynarın bu denli tutulmasının sebeplerinden biride budur.
merhabalar arkadaşlar;oynar konusunda ne kadar bilgi sahibisiniz bilmiyorum fakat okurken bu yazı gözüme takıldı.güzel arkadaşım hiç bir oynar kuşu bu mesafeden evine geri dönemez buna emin ol.yanlış anlama bu ırkı kötülemiyorum bende bi oynar besleyicisiyim.bence burda yazı yazmaktansa önce bilgilennin sonra düşüncelerinizi birbirinizle paylaşın.güvercinle ilgili daha teşkilatlanmış forumlar var ordaki yazışmalara katılabilir ve bilgi haznenizi geliştirebilirsiniz

TÜM YETİŞTİRİCİLERE SAYGILAR

KARABAŞ' Alıntı:
basoglanh' Alıntı:
Damar bir oynar, 70 ile 100 km. arası uzaklıklardan yuvalarına geri dönebilmektedirler.Hatta çoğu sözüne güvenilir oynar yetiştiricilerimizin demesine göre, sahipliği başka birisine geçen oynarların,eski yuvalarına dönebilmek için geceyi bile uçarak geçirdiği,olan azmiyle damar olduğu yuvaya dönmeye çelıştığı belirtilmektedir.Makaracı ırklar arasında oynarın bu denli tutulmasının sebeplerinden biride budur.
merhabalar arkadaşlar;oynar konusunda ne kadar bilgi sahibisiniz bilmiyorum fakat okurken bu yazı gözüme takıldı.güzel arkadaşım hiç bir oynar kuşu bu mesafeden evine geri dönemez buna emin ol.yanlış anlama bu ırkı kötülemiyorum bende bi oynar besleyicisiyim.bence burda yazı yazmaktansa önce bilgilennin sonra düşüncelerinizi birbirinizle paylaşın.güvercinle ilgili daha teşkilatlanmış forumlar var ordaki yazışmalara katılabilir ve bilgi haznenizi geliştirebilirsiniz

Güvercinle ilgili teşkilatmış forumlarmı var. Beğenmediyseniz buyrun kağpı içeri açıksa dışarıda açıktır.

basoglanh' Alıntı:
KARABAŞ' Alıntı:
basoglanh' Alıntı:

Güvercinle ilgili teşkilatmış forumlarmı var. Beğenmediyseniz buyrun kağpı içeri açıksa dışarıda açıktır.
merhaba basoglanh; ben bu yazı size kötüleme amaçlı yazmadım amasiz yanlış anladınız anlaşılan.bilmediğiniz bi konu hakkında bilgilenmenin daha iyi olucağını düşünüyorum.sizinde oynar ırkını fazla bilmediğiniz düşündüğüm için önce öğrenin sonra bilgi paylaşımı yapmanızı tavsiye ettim ama siz agresif bi tavırla davrandınız siz bilirsiniz öğrenmeden böyle asılsız yazılar yazmak size hoş geliyosa diyebileceğim bişey yok ama kendinize güldürürsünüz haberiniz olsun saygılarımla

KARABAŞ' Alıntı:
basoglanh' Alıntı:
KARABAŞ' Alıntı:
basoglanh' Alıntı:

merhaba basoglanh; ben bu yazı size kötüleme amaçlı yazmadım amasiz yanlış anladınız anlaşılan.bilmediğiniz bi konu hakkında bilgilenmenin daha iyi olucağını düşünüyorum.sizinde oynar ırkını fazla bilmediğiniz düşündüğüm için önce öğrenin sonra bilgi paylaşımı yapmanızı tavsiye ettim ama siz agresif bi tavırla davrandınız siz bilirsiniz öğrenmeden böyle asılsız yazılar yazmak size hoş geliyosa diyebileceğim bişey yok ama kendinize güldürürsünüz haberiniz olsun saygılarımla

Ben yanlış anlamadım. oynar hakkında gerekli olan bir site var ise bunu biz en iyi şekilde oynar bölümünde veya sitenin genel yerlerinde elimizden geldiğince tanıtırız. Benim kafama takılan mesajınız ilk mesajınız ve öyle bir şey yazmışsınızki sanki ikinci mesajınızda da site reklamı yapacakmışsınız gibime geldi benim. Yanlışım varsa affola. Bursa oynarı hakkında sizinde bilgilerinizi paylaşmanızı bekleriz.
Saygılarımla.
Hüseyin BAŞOĞLAN

MErhaba arkadaşlar,

Oynarın gelicilik konusuna az çok değinmek istedim bilgimce,eski oynar ustalrı da oynarın 70*100kmlerden gelebileceğini hep söylerler bu mesafeler banada aslında abartı gelmiyor değil abartı geliyor fakat ben oynarlarıma 50km garanti gelebilcek gözünle bakmaya başladım ve şuan 50km den gelen bir oynar 70km den de gelebilir mutlaka bir çok dikir ve düşünce vardır bu konuda fakat ben oynarlarıma güveniyorum ve 50km de de hiç atmadım şuan 25km den rahatlıkla gelebiliyorlar yakın zamanda 50 km yi de deneyeceğim ve devamın mesafeyi arttırarak 100km de deneyeceğim gelir mi bence gelebilir dostlar oynarda bu kapasite fazlasıyla var geçmişte banada abartı gelen mesafeler di bu mesafeler fakat kuşlarımı mesafelerden attıkça ve mesafe arttırdıkça bunun hiçte abartı olmadığını düşünmeye başladım.Asil her zaman asildir ya gelir ya ölür oynar benim için bu kalıpta dostlar''yakalanmayan kandırılamayan oynar gelir''.
Gelmemesi pek mümkün değil tabii oynarsa.

baska bır ılceden aldıgım oynarlar(ınegol) kacırdım kusları ve ertesı gun sordugum da aldıgım yerdeydı..orhangazı ınegol arası havadan vardır 50 km yakın

tekinn' Alıntı:
baska bır ılceden aldıgım oynarlar(ınegol) kacırdım kusları ve ertesı gun sordugum da aldıgım yerdeydı..orhangazı ınegol arası havadan vardır 50 km yakın

MErhabalar Tekin abi,

Bursa ırkının gelicilğinde ki önemli zekası ve damarı ciddi biçimde ırkın en önemli özelliklerinden biri olduğu şüphesiz.

20 gün önce İnegöle gerçekleştirdiğim ziyaretimde oynarın gelicilik konusunda çok keyifli sohbetler gerçekleştirdik bu sohbetlerimizden bazı kesitleri sizlerle paylaşayım.

Öncelikle İnegöl de eskiye nazaran kuş uçurulduğunu göremedim!En iyi performanslar sergileyecek kuşları kapalı besliyorlar bazı besleyici işini gücünü bazı besleyici yırtıcıları anlatarak kuş uçurmuyoruz diyor ve ekliyor uçan kuşlarımız 5 ile 12 saat arası uçar garantili bu saatlerde soylar elimizde var dese de havada görmek biraz zor!Fakat kuşlar uçarmı evet uçar bunada şüphe yok benim anlamadığım kısım sadece bu denli iyi performanslı kuşları kapalı bakmak:)

Gelicilik konusunda anlatılan yaşanmış anlatımlar geçmişte İnegöl de gelicilik konusunda da iddalar bahisler yapılırmış ve km olarak çok fazla mesafelerden bahsedilmesede genelde dağların ardından salımlar atımlar yapılmış varmısın filanca dağın ardından salalım bakalım gelecek mi diyrek başlayan tatlı iddalar:)Burda dikkat edersek bir dağdan bahsediliyor yani dağı aşmak engeli atlatmaktan bahsediliyor buda oynarın evini bulmasında ki savaşçılığını vurguluyor benim için.

Burda dikkatinizi şuraya çekmek istiyorum oynar ırkının uzun mesafe gelmesi bence önemli değildir önemli olan bu kuşun SAVAŞMASIDIR neyle savaşması?

1-Evini aramasıyla
2-Başka kümese girmemesi
3-Açlıktan susuzluktan ölmek üzere dahi olsa evini kümesini eşini araması

İşte dostlar oynar bu maddelerimin savaşını bence vermelidir benim gördüklerim yaşadıklarım bilgilerimden ben bunları çıkartıyorum.Oynar yakalanmaz yakalanmamalıdır bence önemli olan bu 100km den gelmesinin hiç bir önemi yok benim için ama yolda yabancı bir bölgede savaşsın bunu 20km lik atımlarda da görmek hissetmek mümkündür.
Oynar yol kuşu değil yabancı bir bölgede evini ısrarla inatçılıkla arayan bir ırktır benim için ve bu özelliğini besleyiciye yaşatmalıdır.

merhaba dostlar oynarcılar yorum yazmaya başlayınca güzel söyleşi oluyor doğruları söylemek kuşumuzu tanımaya çalışanları yanıltmayıp neyle uğraşacağını bilmesi açısından çok iyi :heyo:

kuş' Alıntı:
merhaba dostlar oynarcılar yorum yazmaya başlayınca güzel söyleşi oluyor doğruları söylemek kuşumuzu tanımaya çalışanları yanıltmayıp neyle uğraşacağını bilmesi açısından çok iyi :heyo:

Çok doğru yazmışsınız Beyhan bey teşekkürederim.

Geri