Beslediğim ırk açısından konuya değinmek istiyorum;
Kendim Saya(Kelebek), enseli edremit yöresi kuşlarını besliyorum. Beslediğim ırk oyunları ile nam salmış bir ırktır.. Genel de iki çok iyi oynak kuşumu eşleyip damızlığa ayırdığımda çıkan yavruları oynarken kendini durduramayıp çakılan yada tırnak takan kuşlar olabiliyor. Bu açıdan belirli denemelerimle edindiğim tecrübelerle daha çok Baba, kız veyahut Anne, oğul eşlemesi üzerine duruyorum. Genelde yavruda istediğim sonucu alabiliyorum.
Daha evvelden çarpraz farklı kanı karıştırdığımda oyunda istediğim verimi alamazken net olarak Anne,oğul - baba-kız şeklinde iyi verim aldım..
Bana göre her kuş damızlık olamaz!
Damızlığın taşıması gereken özellikler;
- Bilebildiğiniz kadarıyla seceresi en az çift rakamlı yıllara dayanan
- Bozulmadığından emin olduğunuz
- Oyun ırklarındansa oyunu kusursuz ise
- Kendinde barındırdığı özellikleri, yavrularınada türetebilen
- Anaçlık duygusu pek fazla çifter büyütebilir yetenekte bakıcı
- En az 2 yıl uçmuş 2 yaşını doldurmuş olgun.
- 2 yıl boyunca pek fazla sert hastalık geçirmemiş(e-coli,salmonella vs.)
Benim kümesimde ise damızlık şudur; Kasım,Aralık,Ocak,Şubat - Nisan,Mayıs,Haziran,Temmuz,Ağustos 8 ay boyunca mükemmel tahıllarla ve besin tamamlayıcıları ile beslenen damızlıklarım bu dönem içerisinde 3 basım(6 yumurta) dışarı, 1 basım(2 yumurta) kendi bakabileceği şekil de yumurtlar. 3 Basım yumurtaya yabani ve posta karışımı bakıcı grup kuşlarım bakar, 1 basım yumurtaya ise kendisi bakar.
Tüy dönemlerini daha stressiz atlatabilmeleri için eşleri ayırıp güzel bir tüy programı ile Eylül-Ekim ayını tüy dönemi bitene kadar yumurtlamalarını engellerim ve dinlenmelerini sağlarım.