DAMIKLIK SİZE GÖRE NE DEMEKTİR..

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan tengelli
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 24
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K

tengelli

Gold Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
kenan tengelli
Meslek
işçi
İlgi Alanı
damızlık size göre ne demektir diye sormamın sebebi kişilerin genel beklentilerin ne olduğunu anlamak bu tüm ırk yetiştiricileri için açılmış bir başlıktır.

Merabalar.

Guzel bır baslık.

Damızlık demek bence kendıne benzer yavrular veren demektır.Yanı anne olsun baba olsun kendı genlerını yavrusuna aktaran demektır.Dolayısı ıle eslesme yapacagımız kusların damızlık vasfı tasıması gerekıyor.

Selamlar.

kanını bilip, soyunu devam ettirmeyi istediğim ve gönül bağladığım ırkın devamıdır damızlık..

Merhaba,
Bilen birinin sorduğu soruya bildiğim kadar cevap vermeye çalışacağım,
Bildiğim kadarıyla damızlık:
Belirli kriterler yönünden değerlendirdiğinde ırkdaşlarına nazaran üstün vasıflara sahip olan(bunun yanında dezavantaj teşkil edecek vasıfları olmayan), üstün vasıflarını belirli oranda alt kuşaklara aktarabilen ve üretimde kullanılmak üzere emekliye ayrılmış hayvanlardır.
Taklacı kuşlar için örneklemek gerekirse,
Bilindik damızlıklara yahut denenmiş kuşlara dayanan, kardeşleriyle-akrabalarıyla benzer (atma,fişek tertibi,uçum vs...) vasıflar gösteren, asgari 1 saat uçup,10 göze hoş gelen sefer yapıp yerine taklalı inen(yahut inişi göstererek taklasız inen),
iki-üç sezon uçmuş kuş damızlık olarak değerlendirilebilir.
Belki bir çok eksiğim yanlışım vardır bu yazdıklarımda, ama ağabeylerimiz tashih ederler inşallah.
Selamlar
Khalid

Damarı sağlam ama sayıları az olan kuşlarımı herhangi bir tehlikeye karşı uçurmam saklayıp yavru alarak nesillerini devam ettiririm.Benim anladığım bu :)

Khalid' Alıntı:
Merhaba,
Bilen birinin sorduğu soruya bildiğim kadar cevap vermeye çalışacağım,
Bildiğim kadarıyla damızlık:
Belirli kriterler yönünden değerlendirdiğinde ırkdaşlarına nazaran üstün vasıflara sahip olan(bunun yanında dezavantaj teşkil edecek vasıfları olmayan), üstün vasıflarını belirli oranda alt kuşaklara aktarabilen ve üretimde kullanılmak üzere emekliye ayrılmış hayvanlardır.
Taklacı kuşlar için örneklemek gerekirse,
Bilindik damızlıklara yahut denenmiş kuşlara dayanan, kardeşleriyle-akrabalarıyla benzer (atma,fişek tertibi,uçum vs...) vasıflar gösteren, asgari 1 saat uçup,10 göze hoş gelen sefer yapıp yerine taklalı inen(yahut inişi göstererek taklasız inen),
iki-üç sezon uçmuş kuş damızlık olarak değerlendirilebilir.
Belki bir çok eksiğim yanlışım vardır bu yazdıklarımda, ama ağabeylerimiz tashih ederler inşallah.
Selamlar
Khalid

kadir bu soru herkese göre aslında değişir beklentiler aynidir ama damızlık denen kuşlar kişilere göre değişir. örnek ben 5 metre bile oynayan kuş ayırabilirim damızlığa.. onun için herkesin kendi düşünce ve uygulamalarını paylaşmasını bekliyorum.

Damızlık;düzenli yavru büyütebilen,ırkının özelliklerini iyi derecede taşıyan,altından nasıl yavru çıkacağını bildiğimiz hayvanlardır bana göre.

Ucmadan kesılmıs sadece yavru almak ıcın beslenen her kusa damızlık denır.Bu ıyı de olur kötüde olur..İyi damızlık kuş ;ciciklerine iyi bakan,guzel temız cıcıklıkler ve ırkından veren kustur.Yanı damızlık kusun ıyı kus verecegı sart degıldır ama genelde ıyı cıcık veren kuslar damızlık yapılır.İkinci bir olay damızlık kusu kımılerı ıyı ucmadıgı ve oynamadıgı ıcın yapar kımılerı ıse baya oynattıktan sonra kütlestırıp(ucma yetenegını azaltmak) cıcıgını alırlar..Eger damızlık kus sececek ısen oyunu bırakmıs olsun ve de yetıstırdıgı cıcıklere bag saglıklı mı degılmı dıye

SECERESİ TEMİZ (GEÇMİŞİ) ,SAF KAN OLAN , TÜM YAVRULARI AYNI BENZER ÖZELLİKTE OLMASI,

HEM GÖRSEL HEM DE UÇUMU,KANAT ALIŞI,UÇUŞ ÖZELİĞİ,AHLAKI İYİ BİR NESİLİ DEVAM ETTİRMEKTİR.

HERKESE ALLAH NASIP ETSİN..

ne besleyip neye hizmet ettigini bileceksin kuslarının neslini iyi tanıyıp beklentilerine cevap arayacaksın

damızlıkda yavruda ekede yavru yumurtadan sonra oyun karekterlerine bakacaksın devamlılık varsa

bunlarıda yavrulara aktarıyorsa altları saglam vede torunlarına kadarda oynuyor sizi tatmin ediyorsa bu kuslar damızlıkdır zaten kusculukda saglam damızlıga sahip kişiler ayakta kalırlar devamlılık saglarlar ve hep konusulur anlatılırlar damızlıgı olmayanların zaten pek bir seyleride olmaz kuscu olacak genç kardeslerimiz buralarda duyum ve söylentilerle degilde kendilerini güzel yetiştirip kaliteli yetiştirici ve ustaları da örnek alarak iyi seylere sahip olabilmenin amacını gütmeliler çünkü kus beslemekle kuscu olabilmek ayrı seylerdir her kes kus besler ama kuscu olamazlar

oyun ve sadakat olarak beni mahçup etmeyecek yavru veren her çift benim için damızlıktır

Hemen hemen beklentiler ayni kısa net benim anladığım özelliklerini yavrusuna geçirebilen yani damızlık diye ayırdığımız kuşun aynisinin dökülmesi damızlık demektire yakın daha farklı görüşlere sahip olup cekinen arkadaşlar varsa mesela iyi bir yabancı posta yetiştiricisi hiç bir zaman ayni göz renkli kuşları eşlemediğinden ayırdığı kuşların göz renkleri farklı renklerden damızlık ayırıyormuş. bunun gibi düşünüldüğünde bu gün yüksek uçuçu kuşlarında gözleri çok önemli göz bebeği küçük olan seçilmesi ben böyle biliyorum. farklı anlayışla damızlıkçı olan arkadaşımız varmı mesela ben çavuşları tam olmayan hiç bir kuşu damızlık yapmam yada benim için gögsü armut olmazsa damızlık olmaz yada kafası kesinlikle yılan baş olmalı yada kuyruk kısmı kesinlikle yere parelel olmalı gibi v.s v.s varsa paylaşırsa bilgisini ve fikirlerini damızlık kendisine göre nasıl bir şeyse sevinirim.

Yavrularıda kendine benzemeli diyoruz ama mesela hünkarilerde 7 veren diyorlar sanırım daha makbul olanı çeşit çeşit renkli yavrular veriyor bu makbul bu türdede.

Irk özelliklerini en saf şekilde aktara bilme kabiliyeti olanlara bu hayvanların türetilmek maksadı ile yetiştirilmesine damızlık denebilir sanırım.selamlarŞEREF

iyi uçan,oynayan bir kuş kendisi gibi yavru verıyorsa damızlıktır.

Kendi ırk özelliklerini taşıyan, yedi göbek sülalesi belli olan kuşlardır.Bu tür kuşlardan edinen yetiştirici erken yol alır.Aksi halde dışardan alınan kuş kendi ırk özelliklerini yansıtsa bile altından gelen yavru bu özellikleri yansıtmayabilir.Bu da akla acaba karışık eşleşme olabilir sorusunu akla getirebilir.Kostüm kuşlarında damızlık olayı daha oturmuş durumundadır.Eğer kuşta hem kostüm hem oyun aranıyorsa ,bilazsa burada yetiştiricisinin ustalığı ön plana cıkar.Seyis atı güzel yönetirse iyi koşar, yönetemezse at devrilir bacağı kırılır.Diğer şartları saymama gerek yok, sağlıklı olması, iyi bakılması, rahat ortam, kuş sayısına görede maddi durum ve zaman ayrılması da önemlidir.

Beslediğim ırk açısından konuya değinmek istiyorum;
Kendim Saya(Kelebek), enseli edremit yöresi kuşlarını besliyorum. Beslediğim ırk oyunları ile nam salmış bir ırktır.. Genel de iki çok iyi oynak kuşumu eşleyip damızlığa ayırdığımda çıkan yavruları oynarken kendini durduramayıp çakılan yada tırnak takan kuşlar olabiliyor. Bu açıdan belirli denemelerimle edindiğim tecrübelerle daha çok Baba, kız veyahut Anne, oğul eşlemesi üzerine duruyorum. Genelde yavruda istediğim sonucu alabiliyorum.
Daha evvelden çarpraz farklı kanı karıştırdığımda oyunda istediğim verimi alamazken net olarak Anne,oğul - baba-kız şeklinde iyi verim aldım..

Bana göre her kuş damızlık olamaz!

Damızlığın taşıması gereken özellikler;
- Bilebildiğiniz kadarıyla seceresi en az çift rakamlı yıllara dayanan
- Bozulmadığından emin olduğunuz
- Oyun ırklarındansa oyunu kusursuz ise
- Kendinde barındırdığı özellikleri, yavrularınada türetebilen
- Anaçlık duygusu pek fazla çifter büyütebilir yetenekte bakıcı
- En az 2 yıl uçmuş 2 yaşını doldurmuş olgun.
- 2 yıl boyunca pek fazla sert hastalık geçirmemiş(e-coli,salmonella vs.)

Benim kümesimde ise damızlık şudur; Kasım,Aralık,Ocak,Şubat - Nisan,Mayıs,Haziran,Temmuz,Ağustos 8 ay boyunca mükemmel tahıllarla ve besin tamamlayıcıları ile beslenen damızlıklarım bu dönem içerisinde 3 basım(6 yumurta) dışarı, 1 basım(2 yumurta) kendi bakabileceği şekil de yumurtlar. 3 Basım yumurtaya yabani ve posta karışımı bakıcı grup kuşlarım bakar, 1 basım yumurtaya ise kendisi bakar.

Tüy dönemlerini daha stressiz atlatabilmeleri için eşleri ayırıp güzel bir tüy programı ile Eylül-Ekim ayını tüy dönemi bitene kadar yumurtlamalarını engellerim ve dinlenmelerini sağlarım.

Kzytmz' Alıntı:
Beslediğim ırk açısından konuya değinmek istiyorum;
Kendim Saya(Kelebek), enseli edremit yöresi kuşlarını besliyorum. Beslediğim ırk oyunları ile nam salmış bir ırktır.. Genel de iki çok iyi oynak kuşumu eşleyip damızlığa ayırdığımda çıkan yavruları oynarken kendini durduramayıp çakılan yada tırnak takan kuşlar olabiliyor. Bu açıdan belirli denemelerimle edindiğim tecrübelerle daha çok Baba, kız veyahut Anne, oğul eşlemesi üzerine duruyorum. Genelde yavruda istediğim sonucu alabiliyorum.
Daha evvelden çarpraz farklı kanı karıştırdığımda oyunda istediğim verimi alamazken net olarak Anne,oğul - baba-kız şeklinde iyi verim aldım..

Bana göre her kuş damızlık olamaz!

Damızlığın taşıması gereken özellikler;
- Bilebildiğiniz kadarıyla seceresi en az çift rakamlı yıllara dayanan
- Bozulmadığından emin olduğunuz
- Oyun ırklarındansa oyunu kusursuz ise
- Kendinde barındırdığı özellikleri, yavrularınada türetebilen
- Anaçlık duygusu pek fazla çifter büyütebilir yetenekte bakıcı
- En az 2 yıl uçmuş 2 yaşını doldurmuş olgun.
- 2 yıl boyunca pek fazla sert hastalık geçirmemiş(e-coli,salmonella vs.)

Benim kümesimde ise damızlık şudur; Kasım,Aralık,Ocak,Şubat - Nisan,Mayıs,Haziran,Temmuz,Ağustos 8 ay boyunca mükemmel tahıllarla ve besin tamamlayıcıları ile beslenen damızlıklarım bu dönem içerisinde 3 basım(6 yumurta) dışarı, 1 basım(2 yumurta) kendi bakabileceği şekil de yumurtlar. 3 Basım yumurtaya yabani ve posta karışımı bakıcı grup kuşlarım bakar, 1 basım yumurtaya ise kendisi bakar.

Tüy dönemlerini daha stressiz atlatabilmeleri için eşleri ayırıp güzel bir tüy programı ile Eylül-Ekim ayını tüy dönemi bitene kadar yumurtlamalarını engellerim ve dinlenmelerini sağlarım.
Maşallah Kuzey Bey,
Sizin yazınız damızlık seçiminin yanında seri üretim prensiplerini de barındırıyor.
Paylaşımıznız için teşekkürler.
Khalid

BENCE DAMIZLIK BESLEDİĞİN CİNSE GÖRE ASLA SENİN YÜZÜNÜ KARA ÇIKARMAYACAK VASIFTA OLAN SOYU HİÇ BOZULMAMIŞ GÜVERCİNDİR.ŞUNU SÖYLEMEK İSTERİM HER DAMIZLIK KUŞ GÜZEL YAVRU VERMEYEBİLİR SEBEBİ BENCE EŞİ İLE DAMARININ TUTMAMASIDIR.BU DURUMDA ELİMİZDEKİ AYNI CİNS GÜVERCİNLERLE DENEMEK EN DOĞRUSUDUR....ARKADAŞLAR ŞÖYLE BİR FİKRİM VAR HERKES ELİNDEKİ BİR VEYA BİR ÇİFT TEK FOTO İLE GÖRSEL OLARAK DAMIZLIK KUŞUNU KOYSA DAHA İYİ OLMAZMI HEM GÖRSEL OLARAKTA DEĞERLENDİRMİŞ OLMAZMIYIZ?

Ekli dosyalar

• DSCF65411.webp
    DSCF65411.webp
    187.2 KB · Görüntüleme: 1,066
Evet güzel kriterler çıkıyor herkesin damızlık kriterlerini öğrenmek isteriz.

En az 10 yıldır soy takibini yaptığım ,yavrularını gözlemleğim demiş kuzey bey mesela birde ağır hastalık geçirmemiş demiş güzel kriterler bencede.

Khalid' Alıntı:
Maşallah Kuzey Bey,
Sizin yazınız damızlık seçiminin yanında seri üretim prensiplerini de barındırıyor.
Paylaşımıznız için teşekkürler.
Khalid
Kadir bey çok mu şey istiyoruz? Doğal yaşam koşullarında ki tüm kuşlar yaz, kış karnını doyurmak için birçok tehlike ile burun buruna kalırken yarı aç yarı tok yatarken üzerine bir de yavru büyütebiliyorlarsa.. Bizim üzerine titrediğimiz, hertürlü hastalıkta iyileşme süreciyla yakından ilgilendiğimiz, ırklarınu bozmamak için maddi anlam da birçok fedakârlıkta bulunuyorsak, onlarca farklı tahıllar ve besin takviyeleri ile besliyorken. Sıcacık kümeslerin de yıla en az 20 yaşayan canlı üretmek zorundalar bence. Uçmalarını istemiyoruz! Nesillerini türetmelerini istiyoruz :)

Ömer ÖZKURT' Alıntı:
Evet güzel kriterler çıkıyor herkesin damızlık kriterlerini öğrenmek isteriz.
En az 10 yıldır soy takibini yaptığım ,yavrularını gözlemleğim demiş kuzey bey mesela birde ağır hastalık geçirmemiş demiş güzel kriterler bencede.

Acizane kriterlerimi beğendiğiniz için çok teşekkür ederim.

BALKES SEYHAN' Alıntı:
BENCE DAMIZLIK BESLEDİĞİN CİNSE GÖRE ASLA SENİN YÜZÜNÜ KARA ÇIKARMAYACAK VASIFTA OLAN SOYU HİÇ BOZULMAMIŞ GÜVERCİNDİR.ŞUNU SÖYLEMEK İSTERİM HER DAMIZLIK KUŞ GÜZEL YAVRU VERMEYEBİLİR SEBEBİ BENCE EŞİ İLE DAMARININ TUTMAMASIDIR.BU DURUMDA ELİMİZDEKİ AYNI CİNS GÜVERCİNLERLE DENEMEK EN DOĞRUSUDUR....ARKADAŞLAR ŞÖYLE BİR FİKRİM VAR HERKES ELİNDEKİ BİR VEYA BİR ÇİFT TEK FOTO İLE GÖRSEL OLARAK DAMIZLIK KUŞUNU KOYSA DAHA İYİ OLMAZMI HEM GÖRSEL OLARAKTA DEĞERLENDİRMİŞ OLMAZMIYIZ?

Size katılıyorum Seyhan bey; bence de her kuşun damarı her kuşla tutmayabilir. Bu aynı kandan olsa bile tutmayabilir.
Görsel anlamda kostüm güvercini beslemediğim için pek kimsenin ilgisini çekmeyebilir güvercinlerim. Lakin beslediğim kuşlar 10 yıldır ayıklanarak yere paralel kusursuz, en uzun metrajlı tek tek dönme kabiliyetine sahip kuşlardır.
Eğer site sakinleri maşallah derlerse bir takım dönüş damızlığımı göstermek istiyorum.

312tqtu.jpg

Konuya nacizane bir katkım olsun, sizce damızlığı emekliye nezaman ayırmalı?

bence her kuşdan damızlık olmaz bn şahsen oyun kuşu besliyorum kendi çapımda iyi kuşlarım var bn damızlık ayırmak için bir kusu yavruyken düzenli bi şekilde ucururum kuş tuye girene kadar ne yapabilyosa bunu izlerim kuş tuye girdikten sonra kuş makaslarım tuyden çıkanakadar bu surede eş alıp yavru bakmasını isterim eşe atarim kısacası hayvan kanat dizip yavruya kustukdan sonra tekrar antreman verırm ve o kus yavruy ken yaptığı oyunu yapa biliyosa hatta o oyunu geçiyosa ve boş konma gimi bi hata yapmaz ise o kuşdan yavru almaya başlarım kuş ucarken yavruyada yumurtayı unutup görevini yapıyorsa okuş benm için damızlık denilecek kuşdur saygılarımla bu arada herkez yaşıma göre buyuk konuştuğumu zannederlerse cevabım ben bu işi gönül vererk yapmaya çalışıyorum tekrar saygılarımla ........

Geri