Damızlık yemleme nasıl olmalıdır ?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Anonymous
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K
A

Anonymous

Misafir
Selamun aleykum kardeşlerim abilerim sorularım olacak damızlık kuşlarım için.

1- Damızlık kuşun önünde hep yem bulundurulurmu yoksa, günde 2 veya 3 kez yemlememi yapılır.

2- Ben kuşlara buğday ve ayçekirdeği veriyorum yavrular için yetersizmidir ?

3- Kümesimin yavruların olduğu kısım güneş almıyor yavrular için sıkıntı olurmu ? ( biraz konu dışı ama konu açmak istemedim. )

Yardımlarınızı bekliyorum... Saygılar Burak..

Aleyküm selam ben kendi fikirlerimi söyleyim kardeşim
Damızlık veya uçum olsun kuşları akşam saatinde bir defa yemlerim hayvan yem saatini bilir ve onun dışında yem versemde iştahla yemezler,ve kuşlara sade buğday veririm haftada 1,2 defa da çerez niyetine karışık atarım, devamlı karışık verdiğimde kuşların dengelerinin bozulduğunu gözlemledim (zamansız kızma ,zamansız tüğe girme ,yağlanma vs.)

Kümesin aydınlık ve kuruysa hiç bişey olmaz inş. yeterki altları kuru olsun

AsaLet' Alıntı:
1- Damızlık kuşun önünde hep yem bulundurulurmu yoksa, günde 2 veya 3 kez yemlememi yapılır.

Damızlık kuşların önünde sürekli yem bulunması iyidir diye düşünüyorum , ana baba aç kalmamalı ki yavrulara sıkıntısız bakabilsin, ben sürekli yem bulunduruyorum , yavrular fazla kayıp olmadan büyüyor.

AsaLet' Alıntı:

Damızlık kuşlara sadece buğday değil , mümkün olduğu kadar çeşitli yem karışımlarından , hatta haftada birkaç gün palet yemlerden verilirse damızlıklar ve yavrular çeşitli vitamin ve minerallerden eksik beslenmez , çabuk gelişir , kayıplar az olur.

AsaLet' Alıntı:
3- Kümesimin yavruların olduğu kısım güneş almıyor yavrular için sıkıntı olurmu ? ( biraz konu dışı ama konu açmak istemedim. )

Kümesin bir kısmı güneş alıyorsa yeterli olur bence , benimki malesef hiç almıyor ama sorun yok , vitamin destekleri yapıyorum , yeme düşen kuşları güneşe çıkartmaya gayret ediyorum.

Ben damızlık kuşun yağlı olmasından yanayım o yüzden karışık yem alıp önlerinden hiç almıcam ? kursakları büyür ve yavruya daha iyi bakarlar diye düşünüyorum ve yağlanıp kalıplanacaklar yavruları ısıtmak içinde faydalı olacak diye düşünüyorum yanlışlarım varsa düzeltirseniz sevinirim. SaygıLar BURAK..

Karışık yemi sürekli önlerinde tutarsan kuşlar hoşlarına giden yemlerden sürekli tüketip diğerlerini yemeyebilir ve dengesiz beslenmeye sebebiyet verilebilir.

Bu dengesiz beslenmeyi engellemek için uygun oranlarda karıştırılmış ve preslenmiş palet yemlerden kullanılırsa yem seçme önlenmiş olur.

Ağırlıklı buğday , palet yemden de haftada 2 -3 gün kullanırsan iyi sonuç alırsın. Mesela 5 gün buğday 2 gün palet yem gibi.

Vitamin ve mineral takviyeler de unutulmayacak. Bu yemleme sistemini kendim tecrübe ettim , iyi sonuç aldım.

Kuşların önünde sürekli yada uzun süre yem tutmanın amacı kursaklarının büyüyüp yavrulara daha iyi bakmaları değil , yetersiz yemlenmeyi önlemek ve hayvanın yavruları az beslemesinin önüne geçmektir.

Önce doğan yavru ilk beslenmede önceliği alıp karnını tıka basa doyurduktan sonra , kursağı boşalan ana baba yemlikten tekrar yem yiyebildiğinden yavruları beslemek için tekrar gelir , bu gelişinde büyük yavru doymuş olduğundan isteksizdir , aç olan küçük yavru da bu sayede karnını doyurur ve yanık büyümez.

Bu noktada sürekli doygun vaziyetteki yavruların yem istemelerinin azalıp , ana babayı kendilerini az beslemeye yönlendirebileceği söyleniyor ama ben bu tür bir sorunla hiç karşılaşmadım açıkçası.

Birde kuşlarda öyle insanlar gibi yağlanıp irileşme kalıplaşma obezite olmaz , kuşun türüne göre kiloları sabit kalır , dengeli ve yeterli beslenen kuş yavrularını sorunsuz ısıtır zaten.

Sürekli bilgi edinerek , bilgiyi artırarak , tecrübelerden faydalanarak ve kendimiz kümesimizde yeni tecrübeler edinerek daha sağlıklı fikirler üretebiliriz.

damızlara sabah akşam
yavru yoksa sadece günde 1 kez
buğday sürekli
ara sıra da karışık yem olarak da :
bezelye %15
darı%20
günebakan%5
buğday%60 karışımı veririm.Yeni eşleme zamanı %10 kendir tohumu

havanda dövülmüş sarımsak yeme katılıp karıştırılır keyifsizleştiklerinde verilir.

Sabah ve akşam olmak üzere, günde 2 öğün protein ağırlıklı karşık yem ile besleme yapılmalı. Sabah öğününde yavruya kusduktan sonra önlerinden yem alınmalı, her zaman önlerinde yem olmamalı bu sayede yeme isteği azaltılmamış olur. Akşam öğününde yavruları besledikten sonra, anne ve baba da iyice doyurulur. Yavru döneminde damızlıkların su ve mineral taş gereksinimi artar, devamlı önlerinde mineral taşlardan bulunmalıdır, ayrıca sularına periyodik olarak Vitamin ve Probiyotik katılmalıdır.

hakikaten bu konuya çözüm getirilse çok memnun olucaz yavru zaiyatı olmayanlar sistemleri hakkında blgi versin çok rica ediyorum------saygılar-----

Ben damizliklarin onunde surekli yem bulundururum zaten gunumuz sartlarinda cogu kuscu bunu yapar ben bu seklde hic yavru öldürmeden verim aliyorum verdigim yemde karisik ve yavrularin yeme dusmesi daha kolaylasiyor zaten kendi isyerimizde calismiyorsak saatlik yemleme neredeyse imkansiz oluyor vardiyasi mesaisi hepsi engel gunese gelince benim kumesimde gunes almiyor ama dedigim gbi cok saglikli yavrular aliyorum kumes kuru olsun yeter birde kokusuz

Geri