Özellikle taklacı güvercin yetiştirenlerin , imkanı olanların kış ayların da kuşlarını dinlendirmelerini öneriririm .
Diğer ırklr hakkında bir yorum yapamam zira diğer ırkları fazlaca tanımıyorum ..
Elbette ki iyi ve verimli bir kümes için gerekli fiziksel koşullar , kaliteli yetiştiricilik , tecrübe , gibi koşullar olmaz sa olmaz .
Ancak benim bura da daha çok önemsediğim damızlık dişiler den uzun yıllar istifade edebilmek .
Özellikle taklarcıda '' diğer ırkları bilmiyorum'' iyi damızlık kuş ları tutturmak( damar tutturmak) çok zahmetli ,bazen bir çift kuşlatan yıl boyu aldığımız yavruların tamaını çeşitli şekillerde yitirdiğimiz oluyor .
Çünki performans kuşu uçan ve hava da zaman geçiren hayvan, başına binbir tırlü iş geliyor bir şekilde ..
Böyle olunca düzgün damızlıkların muhafazası ve yeni sezonlarda da bu kuşlardan yavru alabilmek önemli ..
Özellikle hepimiz bilirizki ''anaç lar'' damızlık dişiler genel olarak erkeklere oranla daha çok yıpranır ve daha erken ölür , çoğumuzda yaşlı erkekler verdır 9 yaşında 10 yaşında ve dahada büyük , malesef dişiler bukadar uzun yaşayamazlar , ya ölürler yada kısırlaşırlar , ..
.Bu noktada kuşların dinlendirilmesi , özellikle yargun çalışmış dişilerin birkaç ay nadasa bırakılması iyi olur , hatta hatta yavruya meraklı yaşlı erkeklerde bu guruba girebilir ..
Kıymetli damızlıklarımızdan verimli bir şekilde uzun yıllar yavru alabilmek için bu metot getekli sanırım ..
Kuşların dinlendirilmesi yani . Dinlendirme içinde yine en uygun dönem kış ayları bence .. selamlarŞEREF