Doğan Atmaca Şahin beslemek

Katılım
12 Ara 2012
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Yaş
36
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Erdi Karademir
Meslek
İşletmeci
Şehir
Aksaray
İlgi Alanı
Herkese selamlar.

Belkide çok yanlış foruma konu açıyorum. :) Güvercin düşmanı hayvanlardan bahsediyorum. Babamda güvercin besler sever. Ama ben ona çekmemişim onların düşmanını seviyorum. :)

Uzun süredir yırtıcı kuş ile avcılığına merak salmış bulunmaktayım. Karadeniz'de atmacacılık yapılıyor. Eski Türk geleneklerinde de doğancılık bulunmakta. Kazaklar halen Kartal ile avcılık yapıyor. Araplarda ise şahin beslemek şu zamanda bile yapılan birşey.

Atmacacılık belli kanunlar çerçevesinde mümkün. Atmacacılık lisansı alınıp belli şartları yerine getirince beslenebilir.

Ancak benim daha çok merak ettiğim Şahin Doğan Kartal gibi kuşları beslemek.

En çokda doğan beslemek istiyorum.

Evinde timsah besleyenler bile var. Yabani birçok hayvanın beslendiğini görüyoruz, duyuyoruz.

Yırtıcı kuş beslemek kanunlarda mümkün mü? Avcılık amaçlı olarak. Avcılık izin verilmiyorsa bile zevk için beslenebilir mi?

Kesin kararımı verdim yazın inşallah bir yavru bulup eğiteceğim. Zarar vereceğim olarak düşünmeyin lütfen. Çocukluktan beri birçok hayvan besledim. Ama şimdi yazın besleyeceğim at ve doğan var. Artık kedi köpek zamanı geçti.

İşte bu kanunlarda geçiyor mu? Geçiyorsa nasıl geçiyor?

Kanunlara aykırı şekilde kaçak olarak beslemek istemiyorum. O yüzden bu konuda bilgilere ihtiyacım var.

Cevap verenlere/okuyanlara şimdiden teşekkür ederim.
 
Merhaba Erdi Bey,
Yırtıcılar hakikaten ilgi uyandıran bir alan.
Doğancıloğın tarihi belki 4000 yıl kadar öncesine dayanıyor fakat ülkemizde legal zemine oturtulması çok yakında gerçekleşmiş.
Doğancılıkla ilgili 2008 yılında bir dernek kurulmuş ve faaliyetlerini sürdürüyor.
Onların başlangıç uyarılarını aynen buraya aktarıyorum:

Başlangıç

Doğancı olmak istiyorsanız,içinizde yırtıcı kuşlara karşı önlenemez bir çekim hissediyorsanız aşağıdaki hususları okuyup ona göre karar vermelisiniz.

1-En az 15 yaş ve üzeri olmalısınız.

2-Hayvanlarla çalışmaktan keyif almalısınız,özellikle onları eğitmekten.Kedi,köpek,at gibi evcil hayvanlar sosyal yapıları gereği sizinle olmaktan mutluluk duyarlar,uzaklaştığınızda varlığınızı ararlar.Yırtıcı kuşlar ise besin zincirinin en tepesinde ve yalnızdırlar.Açken kendi cinsinden olanları bile öldürüler,dolayısı ile sizin değeriniz onların gözünde bir yiyecek kaynağı olmanızdan öte değildir.Karnı doyduğunda onlar için bir cazibeniz kalmaz.Bu tip bir ilişkinin size göre olup olmadığını iyi düşünün.

3-Kuşunuzun greksinimlerini karşılayabilecek olanaklara sahip olmalısınız.Ona sağlıkla barınabileceği bir ortam kaliteli besinler,gerektiğinde veterinerlik hizmetlerini sunabilmelisiniz.

4-Açık havayı sevmelisiniz.Soğuk, yağışlı vegüzel günlerden zevk almalısınız.Bu kuşlar açık havada uçurmak içindir,aksi halde bir kafes kuşu alın.

5-Yıllarınızı bu spora adamaya hazır mısınız?Bir usta doğancı denetiminde en az iki yılınızı geçirmeyi göze alın.Bu süre her iki taraf için de özveri gerektirir.

6-Her gününüzün bir bölümünü kuşunuza ayırmalısınız.Bazı günler sadece beslemek,bazı günler eğitmek bazı günler de uçurmak için.Açık havada serbestçe uçurduğunuzda,gerektiğinde,gün doğumundan gün batımına kadar onun peşinden koşabilmelisiniz.Hatta onu kaybettiğinizde günlerce takip edebilecek azim ve zamana sahip olabilmelisiniz.

7-Yırtıcı kuşlarla çalışmanın sırrı sabırdır.Sabırlı mısınız?Bunu kendinize iki defa sorun.Gerekli bürokratik işlemlerden kuşunuzu eğitmeye her adım sabır ister.Öfkenizi kontrol edemiyorsanız,doğayı ve canlıları sevmiyorsanız doğancı olmayı düşünmeyin bile.

Yukarıdaki koşullar size uymuyorsa ilgi ve enerjinizi başka alanlara kaydırın.Doğancılık topluluğunun onu taşıyacak insanlara gereksinimi var.Binlerce yıldır yapılan bu sporun,ya da sanatın gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak bizim görevimiz.Kimilerimiz bu konuda yazarak fikirleri ile kimilerimiz sponsor olarak destek verebilir,kimilerimiz de pratiğini yaparak ve tecrübelerini genç kuşaklarla paylaşarak.Doğancılık bir sabır ve gönül işidir.Olayın nesrinde duracağınıza kendiniz karar vermelisiniz,bir şekilde bu sporu destekleyen mi yoksa zaman ve emeğinizle bir doğanı eğiterek uçuran mı olmak istersiniz?
Dernek web sitesi: http://www.anadoludogancilardernegi.org
 
Bu isimleri duyunca her kuşçunun tüyleri ürperiyordur :) beslemeyi bırakın görmeye bile tahammülü yok pek çoğumuzun:)
(olaya espriktüel yaklaşayım)
atmaca beslemedim ama doğan ile şahin çok besledim, baya masraflı ikisi de, gaz taktırdığım halde bile çok yiyorlardı, parça bakımları yerli olduklarından ucuz ama, yine de masraflı ikisi de, şimdiler de başka bir araba aldım da, rahata erdim :)
 
Khalid
Ben çok küçükken babamın güvercinlerini atmaca kapmıştı. Babam güvercin hastası giden güvercinine üzülüp atmacaya söverken, ben hayranlıkla atmacanın havada uçuşunu izliyordum. Tabi babama birşey diyemedim hıncını benden alırdı. :)

O günlerde başlamıştı ilgim. Tabi apartmanda yapılacak iş değil. Ama şimdi şartlarım uygun hale geliyor. İnşallah başlayacağım. Doğancılık hemde bizim atalarımızdan miras. Ortaasyada hala yapılıyor. Örneğin bu video kartal ile avcılık. Tavsiye ederim buraya koyuyorum. Kartalın yuvadan alınıp eğitilip avlanmasına kadar var. Belgeselden alıntı.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=u17pK5IX4JM[/youtube]

O siteyi ve derneği bende gördüm. İletişim bölümünden mail attım ancak geri dönüş yapılmadı. Hatta derneğin kurucu üyelerinden birine facebook üzerinden ulaşıp mesaj attım ordan da dönüş olmadı malesef.

Ankara'ya gidip o dernek adresine gitmeyi düşünüyorum. Ama oraya kadar gidip eli boş dönmekte var. :)

Felix

Bu ülke insanına doğal afet kadar zarar vermiştir kuş serisi araçlar. :)
 
o sitenin adresi ne bende merak ettim nasıl besliyolar doğanları yazarsanız sevinirim
 
Mazidenbiri

http://www.anadoludogancilardernegi.org/

Adres yazmak yasak mı bilmiyorum.

Burda pek fazla bilgi bulamazsın nasıl besleneceği hakkında. Merak ettiklerini sorarsan bence cevaplarım çok uzun zamandır farklı kaynaklardan araştırdım, öğrendim.
 
Geri
Üst