DOĞRU BİLDİĞİNİZ YANLIŞLAR

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan tolga40
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 21
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K

tolga40

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
TOLGA ÖZKAN
Meslek
teknik eleman
İlgi Alanı
Kediler
slm sormak istediğim şu zamanla kuşçuluk anlayışınızda nasıl değişiklikler oldu doğru bildiğiniz yanlışlarınız nelerdi yada size yanlışı doğru gibi anlatan kuşçular var mıydı yaptığınız hatalar nelerdi.bu gün yeniden başlasanız geçmişte yaptığınız hangi hataları yapmazsınız

Belki 10 yıl kadar önceydi , Hem renk hemde oyun takıntısını etrafımdakiler abada aşıladı , açık renkli parlak kuşların peşine düştük , kostümlü ve seferli kuş illakide olsun dedik büyük bir hataydı .. Bu gün o adam yerine koymadığımız kırkanatların ala gözlerin kızıl gözlerin kilot paçaların , çizmelilerin , beli akların kafası akların vs tüyüne hasterim .. selamlarŞEREF

güzel bir baslık tolga kardesim emegine eline saglık bu konu için söylenecek çooook sey var lakin fazla detaya girmeden kestirmeden iki cümle sarfedeyim ben

yersizligimden dolayı bu ortama gireli ben kusculugun ve ortamın bu kadar degişik bir ortam olabilecegini hiç ama hiç tahmin etmiyordum

saygılar

aynen şeref e katılıyorum 15-16 sene evvel babam kuş bakmayı bana bıraktığında taklacılar vardı, ovv ne beyazlar ne ekeler, mahalledeki eski abilerin çoğu bunlar sineğe çıkmaz anca takla atarlar gibisinden saçma sapan konuştuklarında, e bu kadar insan yanlış biliyor olamaz diyerek alayını elimden yok parasına çıkarıp, bango dönek oynar vs. bakmaya başladım, başlarda güzeldi de, hava sisli olur kelebekler kaybolur, selanik i sineğe çıkarırsın alttan pırıltıyı koyunca döne döne toparlayamaz kendini gelir terasın zeminine çakılır önünde ölür, oynar istediğin gibi makara sarmaz tam yavru alacağım derken dönbaş olur, bangolarım on numara dersin yumurtlatırsın yumurtalarına doğru dürüst bakmazlar, 10 dk daha havada kalsınlar uçsunlar diye elinde sopa sallar durursun kolun kopar yine de 1 saat bile havada tutamazsın vs. vs. vs... (kimse kusura bakmasında bazı ırklar için de bazı gerçekler var) Ama taklacı ırkının (mardin diye genel olarak adlandırdığımız miski, eke, krem, çakmaklı vs.) gözünü seveyim, uçurursun tamam alçak uçar ama gelir taban vurur çatır çatır taklasını atar, sen sıkıştırdıkça o yere inmek nedir bilmez (4 saate yakın uçan mavim vardı yahu) üremeleri ise tamamen genetiksel olarak yuvasını yapar yumurtasını çıkarır yavrusuna en kral şekilde bakar.. Velhasılı kelam bu aralar tekrardan taklacı cinsine döndürmeye başladım kümesimi 15-16 senelik bir zaman geçti ama nasip kısmet :) (özet : çok fazla da akıl almaya gerek yok, yapacaksan kendi hatanı kendin yap:)

FeLix_' Alıntı:
aynen şeref e katılıyorum 15-16 sene evvel babam kuş bakmayı bana bıraktığında taklacılar vardı, ovv ne beyazlar ne ekeler, mahalledeki eski abilerin çoğu bunlar sineğe çıkmaz anca takla atarlar gibisinden saçma sapan konuştuklarında, e bu kadar insan yanlış biliyor olamaz diyerek alayını elimden yok parasına çıkarıp, bango dönek oynar vs. bakmaya başladım, başlarda güzeldi de, hava sisli olur kelebekler kaybolur, selanik i sineğe çıkarırsın alttan pırıltıyı koyunca döne döne toparlayamaz kendini gelir terasın zeminine çakılır önünde ölür, oynar istediğin gibi makara sarmaz tam yavru alacağım derken dönbaş olur, bangolarım on numara dersin yumurtlatırsın yumurtalarına doğru dürüst bakmazlar, 10 dk daha havada kalsınlar uçsunlar diye elinde sopa sallar durursun kolun kopar yine de 1 saat bile havada tutamazsın vs. vs. vs... (kimse kusura bakmasında bazı ırklar için de bazı gerçekler var) Ama taklacı ırkının (mardin diye genel olarak adlandırdığımız miski, eke, krem, çakmaklı vs.) gözünü seveyim, uçurursun tamam alçak uçar ama gelir taban vurur çatır çatır taklasını atar, sen sıkıştırdıkça o yere inmek nedir bilmez (4 saate yakın uçan mavim vardı yahu) üremeleri ise tamamen genetiksel olarak yuvasını yapar yumurtasını çıkarır yavrusuna en kral şekilde bakar.. Velhasılı kelam bu aralar tekrardan taklacı cinsine döndürmeye başladım kümesimi 15-16 senelik bir zaman geçti ama nasip kısmet :) (özet : çok fazla da akıl almaya gerek yok, yapacaksan kendi hatanı kendin yap:)
mesut abi çok doğru yolu bulmuşsun :))
oyunkuşundan kral kuş yok inşallah gönlünün istediği kuşları bulursun
saygılar

bende şeref abi gibi düşünüyorum
ah ah neydi cocukluğumuzda kuş dükkanlarındaki kuşların hepsi koyuydu küllü isli donuk pis arap
cocuktuk anlamazdık alırdık rasgele eşlerdik
yavruları da güzel oynardı

acıkcası bizde o dönemlerde girdik renk işine
yok pasma tepe yok çift tepe yok kınalı kafa yok aynalı dedik
heee bi baktık yavrular oynamıyo
neyseki biz hatadan döndük geçte olsa
şimdi memlekete gidiyorum
kuşcular hatalarını anlamışlar başlarına vuruyorlar
onlarda ah ah nerde o eski küllüler karasinekliler isliler oyunkuşlarımız diyolar
ben hem kendi hatamı hemde yaşadığım ilçedeki kuşcuların hatasını anlatmaya çalıştım kanımça
saygılar

slm nedir bu doğru bildiğimiz yanlışlar
oyun kuşunda kuşun rengine,kanadındaki beyaza,gözünün sarısına kırmızısına bakılmaz ben zamanında bakmıştım bu yüzden çok değerli kuşlar kaybettim artık dış görünüşüne değilde havada yaptıklarına bakıyorum

çocukluk yıllarında bi arkadaşım gelipde ne zaman kapımdaki şu kuş iyi değil dediyse o kuş o gün başka birine vermişimdir o kadar hevesliydim ki yeri geldi 1 günde 1 kümes kuş değişir ertesi gün bi kümes kuş yine değiştirirdim yada satın alırdım sürekli bi arayış bi arayış bazen kötü kuş verip iyi kuş ,yada iyi kuşumu çok dandik bi kuşa kaptırdığım çok olmuştur abi dediğim benden büyük kuşçular bakardı kuşlarıma biri çok güzel dediği kuşa diğeri gelip bu kuşa ne diye yem veriyosun derdi kafam karışırdı hangisinin dediği doğru diye baktım bu iş böyle olmayacak dışardan kuş almanın sonu yok elde iyi bitmiyor parayla almanın sonu yok kendi kuşunu kendin çıkaracaksın bu işin özeti bu çok gördüm lafa geldimmi üstüne kuş yok yıllardır beslenen kanlar uçurdum hep fiyasko
10 yıldır kuşçuluk anlayışım çok değişti aradığım kuşları buldum havada gördüm izledim yavrularınıda izledim dahada iyisini aramaya gerek yok.
bide bu kuş işinde kimseyle ortak olmayın sonunda kavgalı ayrılırsınız kime kuş verdiysem hep yamuk yaptı memlekete dağıttığım kuşun haddi hesabı yok yeri gedi parayla aldım hediye verdim,uçur diye verdim,besle diye verdim fakat kime verdiysem tek bi kişi hariç hep sonu hüsran oldu güvendiğim arkadaşım sağolsun verdiğim emanetlere zarar vermedi tek bi yavruyu zerde kaybetmiş canın sağolsun dedim kaybettiği yavrunun babasını verdim yavrusunu al diye. ben tanıştığım arkadaşlarıma genelde hediye kuş veririm nasıl biri olduğunu öğrenmek isterim her zaman demişimdir benim kuşumu beğenmezsen geri bana getir sağa sola verme, yine geçen bi tanesi arıyor.tolga kardeş bu bana hediye verdiğin kuşu işlerden uçuramadım kuş çok sıkıya girmiş bi arkadaşım çok beğendi emanet istiyor ona vereyimmi ya arkadaşım hediyenin emaneti olurmu benim ona sözüm şu oldu benim kuşumu kimseye verme beğenmiyosan kuşu getir bırak yada kapında ölsün kimseye verme ben burda kuş esirgediğimden değil iyi biliyorum bu kuşu verdinmi kaybolacak,yada yüzüme yalan söylesin kuşun öldü,kaçtı kayboldu,desin yalan söylediğin göreyim insanlığını öğreneyim.
aslında yazılacak çok şey var ama birazda başka arkadaşlar yazsın :slm:

Tolga beyin son paylaşımına katılıyorum , Konu gerçi biraz sapıyor ama olsun bir anektotda ben paylaşayım .. Kuş Gıribi yıllarıydı, tam yılını hatırlamıyorum Diyarbakır da Sanayide Oto döşemesi üzerine çalışan bir büyüğümüzle tanıştım benim gibi taklacı seviyor ve besliyor bu abimiz . Zaman içinde tanışıklığımız dostluğa dönüştü ve birnevi kuş ortağıda olduk , onun bende kuşları vardı benimde onda .. Benim onda emanette olan bir erkeğim ölmüş telefonla konuştuğumuz bir ara söyledi şu kuş öldü diye sıkıntı olmadığını söyledim üzülmesini istemem çünkü.. Bir zaman görüşemedik bu kuşun ölümüne mukabil iş güç araya girdi neyse ilk görüştüğümüzde buzdolabını açtı gazeteye sarılı kuş cesedini buzluktan getirdi ve bana gösterdi .. Bu duruma çok şaşırmıştım hatat geçen sürede kuşun öldüğünü çoktan kanıksadım ve unuttum bile belkide .. O kuş cesedini getirdiği ana kadar hiç akımda dahi değildi. Abi ne lüzumu vardı dedim Yok dedi şeytan var arada dedi .. Onu bu tavrından sonra çok daha fazla sevdim ve bağlandım halende dostuz , Şuan kuş bakamıyor ama sorun değil benim herzaman görüştüğüm bir abim .. Dürüstlük çok önemli bu işte evet arada şeytan ve nefis var .. İki kanat bir kuyruğa çoğumuz aldana biliyoruz , yaşı başı sosyal konumu hiç fark etmez konu Güvercin olunca ne şeytanlıklar ne hileler görüyoruz. .. Ben bu yönü ile yanlış anlaşılmaktan çok korkuyorum .. Birisinin emaneti yada hediyesi benim kümesimdeki en değerli kuştan daha önemlidir bana göre .. Zira aradaki okuş değil karşıdaki gönüldür .
Yine asıl konu başlığına bağlı olarak kendi hatalarımdan biride elin iyisini hep takip ederdim .. Yine zamanla öğrendimki iyi kuş kendi kapında doğup oynayan kuştur toplama kuşlar değirmen dönmüyor .. Hazırcılık kuşculuk değil .. Şıpsevdi gönüllü çoğu arkadaşım şimdi kuş bakmıyor, bu meşakkate katlanmak istemediler , birden bire hop olsun toplayayım sağdan soldan başkasının emeğine yatayım fikri onları yok etti .. Sabrın ve emek vermeye enerjin yoksa bu işe kalkışmayacaksın .. selamlarŞEREF

Bu konudada bir şeyler yazayım bence,heleki bu devirde kuşçularda anlatırken bir abartma hastalığı almış başını

gidiyor,öyle bir hale geldikki kime nasıl inanacağımızı şaşırdık.

En büyük yanlışlardan biride,kuşu gözünle görmeden anlatılana bakıp almak,bu şekilde bir çok yetiştiricimizin iyi niyeti

karşılığını bulmamıştır,kısacası kandırılmışlardır.

90 lı yıllarda burayada il dışından çok şebab tarzı kuşlar getirilip satıldı,boyuna-rengine-kuyruğundaki beyazına tav

olup,oyun kuşlarınla kırıldılar,sonuçta güzel-boylu poslu-bol aynalı ama oynamayan oyun kuşu çoğaldı.

Şimdi yıllardır yapılan hataların sonucu ellerindeki kuşların oyunlarına bakıp ah nerde o eski kuşlarımız demeğe

başladılar.

Eskiden oyun kuşları uçurulur seyredilirdi ama,kaç sayı-kaç metre-kaç takla-kaç m. ye çöküyor pek dikkat edilmezdi.

Şimdi ise yarışlar sayesinde oyun kuşunda belli bir seviye aranır oldu bir takım standartlar getirildi, bu iyi yönde bir

gelişme oldu.

Kuş alıp verme konusunda benim devamlı kullandığım bir laf var ALMAM-VERMEM istisnalar hariç.

Hani demiş ya ey malım seni veriptemi kötü olayım,vermeyiptemi.En iyisi vermeyipte kötü olmak.

Selamlar sağlıcakla kalın.

s.a kuşçu arkadaşların çoğu hayalperes ve korkak kendi elindeki damar kuşlarının çok iyi oynadığına o kadar kendilerini inandırıyor ve bunu süslüyerek herkeze anlatıyor halbuki ankarada ben çok kapı gezdim özellikle meşhur kuşçuların hiç anlatılanları yada oynayan görmedim şöyle böyle diyolar gidiyoruz yok bi abim bi kuş uçurdu ankarayı ayağa kaldırdı oynadığında hakketten çok uzaktan atıp çok güzel sünüyordu 17-18 sefer sonra kuş arkadaşlara uçtu birinci seferinde altından fışfış yaparak kondurmadık ikinciye yıkıldı ertesi gün hiç sefer yapmadı sonrasında makas yedi adı efsane kaldı çoğu kuşçu arkadaş böyle iki gün oynayınca yapislik yapacak diye yada yapınca makaslıyor kuşçuluğu hakkıyla yapanda var ama çoğu yapmıyor yapmıyanların çokluğu zaten piyasada iyi kuş kalmadığından anlaşılıyor onlarada kızmıyorum yalan söylemiyorlar sadece kendi elindeki kuşun öyle olduğunu sanıyorlar 10 kuştan biri acıcık tıkırdasa herkezi çağırıp sonra makaslıyorlar kuş pislik yapar diye korkuyorlar 20 senedir meraklısıyım elin parmaklarını geçmemiştir seyrettiğim iyi kuş

Yıllardır sağdan soldan duyarak kullandığım at,inek,koyun veya tavuk ilaçlarını bilinçsizce kuşlarıma verdiğim için pişmanım .Bu ilaçlar hayvanların genetiğini olumsuz etkiledi ara ara sakat yavrular çıkıyor sanırım kaynak bilinçsizce kullandığım bu ilaçlar.

Kuşun damarı ne kadar iyi olursa olsun altından gelen yavrulardan belki 20 kere de bir tanesi kendisi gibi olur. Asla bir çift mükemmel kuş kendisi gibi kuş çıkartacak diye bir kural yok. Benimde bu kadar yıllık zamanda çok büyük paralar harcayarak öğrendiğim şey de bu.

ben kuşçu aleminin % 90 ının düştüğü renk hatasına hiç düşmedim çok şükür..bunun kanıtı da fotodaki damızlıklarımın rengidir...ama herkes gibi benimde bazı bazı konularda hatam olmuştur..en önemli hata ise şenol abinin bahsettiği kendi malınla kötü olmak...ben bu hataya çok düştüm..aslında bilerek düştüm.belki insan olup düzelirler dedim ama nafile...çoğu kişiye kuş vermişimdir..bazıları başımın tacıdır diyeceğim yok ama çoğu malesef kelek çıktı ve hediye ettiğim kuşları başkasına adımı kullanarak sattılar.soranlara da kuş ya kayboldu dediler ya da boş çıktı iyi değildi elden çıkardım dediler.tabi Allah büyük yalancının mumu yatsıya kadar yanar demişler.artık değer bilene kuş veriyorum..adam değilse paradan tepe yapsa önümde tüy vermem diyorum...herkese tavsiyem:karşılığını almadan (istisnalar hariç) kımseye kuş vermeyın,çünkü kıymet bilmezler...

Ekli dosyalar

• nisan2012 (1).webp
    nisan2012 (1).webp
    320.6 KB · Görüntüleme: 1,354
Merhaba,

çok güzel bir konu. çok yakın değer verdiğim saygı duyduğum abi dediğim inandığım güvendiğim yani kısacası dost dediğim abilerimizden beni sevdiğini sandığım dostlarımdan çok yanılmışım nerden bileyim benim beslediğim kuşu seviyormuş kuşa baba dediklerini? ben bu kuşçulukta şunu öğrendim ver kuşunu rezil ol. yukarda Mehmet arkadaşında bahsettiği gibi bu işin istisnası felanda yok bu kuşçulukta her şeyin bir bedeli var verirsin hayvanı rezil olursun satarsanda vezir olursun. ben bunu anladım burdan isim vermeden yazayım senin kuşunla sana hava atarlar içinde en ufacık emegi olmayanlar sahip çıkarlar ayptır günahtır hiç kimse öleceğini düşünmüyor nedir bu rant böyle. doğru bildiğim yanlışlar ise neyi doğru biliyorumki yanlışım olsun hata ta baştan belli bildiğim yanlış kuş beslemek ta baştan?

Saygılarımla.

Ramazan abim sen kırılmışsın birilerine.Herkez seni rant için sevmiyor.En azından kendi payıma bu şekilde düşünüyorum ben.Senin adamlığını insanlığını görmeyen bilmeyen kör olur.Sana sevgi ve saygılarımla.

Hepside güzel yazılar emeğinize yüreğinize sağlık.

Bende kuşlarımda hiç ilaç kullanmadım.Ayrıca renklerine görede çift olayındada eğer çift olurlarsa ayırmıyorum, çünkü onlarında duyguları var.Hem bu yolla eşlerine çok bağlı oluyorlar.Benim bi kuşum kaçsa dişiyide salarım çatıya ya bulsun gelsin yada oda gitsin diye, kalırsada kalır.Çevreme çok kuş veririm verdiklerim ya yavrudur yada çifttir.bazıları geli yok ben bunun dişisinin rengini beğendim yok erkek güzel kesinlikle ayırmam.
Benim için önemli olan kuşlarımın mutluluğu.

Bende 1yıl öncesi kadar Sınıf arkadaşımdan 2kuş almıştım şöyledir böyledir vs. ilkkez besliycem güvercin ozamn bana 1şekeri 1mavi verdi 20tlye neyse.. eve gittim kümesi balkona yaptım babam dedi bune böyle dedim baba kümes yaptım kuş var içinde.iyi tmm uçmassa ben gösteririm dedi beni sardı bi korku babamda Beyaz taklacı hastası,neyse 5gün sonra bıraktım baktım 1i uçmuyor 1ininde kanadı kırılmış tekrar kaynamış yamuk duruyor.Neyse böyle 1hafta geçti bi baktım 1tane baya koyu bi mavi Bol paça balkona girmeye çalıstı camda beni görünce geri kaçtı balkona çıktım bir baktım kuş bir yardırıyor çatır patır allah ne verdiyse bir fişekliyor en az 40m kuşa hayran kaldım hayatımda ilkkez öyle bi kuş görmüştüm neyse sokakda bir agaç a indi çıktım yakaladım file vardı onla kuşu 2gün tuttum.Sonra boş odaya götürdüm bıraktım kuş takladan fişekden tavana çarpıyor inemiyordu video ile arkadasıma gösterdim hava atmak amaçlı neyse,bu dedi senin oraya gelemez o kaçar gider uçurmassan kuşun kanadında ur felen çıkar 'Yen' veya 'gen' gibi bişey çıkar dedi Yamuk uçar dedi iyi niyetimizden Kuşa bi zarar gelmesin açısından verdim Yoksa Günahımı vermem o Çocuga çatısı geniş. dedim kuşun iyiligi için veriyim dedim verdim.ertesi gün dedi kuş kaçtı gittim çatısına kuş yok ya sattı yada kaçırdı.diyor ben bıraktım takla felen atmıyordu gitti dedi.İnanmadım ama olsun Böyle dost bildigimiz paragöz Hayvanları Para olarak gören insanlarda var.

Tecrübe başka birşey Cevdet amcam, ağzına sağlık. :)

Besliyeceğim diye aldığın kuşu satmıyacak öldüyse paket yapıp buzdolabının buzluğunda bekletip sahibine verecek beslemiyeceksen teşekkür ederek yavrusunu aldıysan yavrulardan bir takım koyup öyle iade edicek kuş yaptıktan sonrada kuş istediğin ve aldığın kişiye hiçbir zaman gider yapmıyacak ASİL kuşçuları aramızda görmek istiyoruz selamlar.

Tek soydan kuşlarım var 6-7 yıldır takip ediyorum. 2çeşit yavru alıyorum.ya yumurta yavru görünce sarmaya başlayanlar yada erken taklayı cevirip şakşakçı çıkanlar. tabi haliyle şakşakçıları belli bir süre sonra elden çıkarıyorum yada atmacaya yem ediyordum. sonra o kuşlar şöyle oldu böyle oldu die duyumlar aldım inanmadım kuştan anlamadıklarını düşünerek.bir gün yine öyle bi oynmayan kuşum kayboldu heralde atmaca filan aldı dedim.aradan 8 ay filan geçti Evimin ötesinde bir besleyen daha vardı 30 dan fazla kuş ucuruyodu ara sıra ama içinde bi kuş vardı dikkat cekmicek gibi değildi.onu uçurmasını beklerdim izlemek için. birgün baktım o kuş tek basına uçuyor 1 buçuk saat filan izledim derken benim kümesin üstüne gelmeye başladı pırırtı verdim 2. şeferde attı kendini taklaya boğularak.yaw dedim kendi kendime benim kuşlara ne cok benziyor:)). kaybolan kuşum aklıma geldi birden. elime alıp bakınca farkettim benim olduğunu.3 tane daha vardı öyle şakşakçı die düşündüğüm kuş onları elden çıkarmadım başkasının yavrularına baktıroyrdum zaten. 2. yavruyu gördüler taklaları hafif sertleşmeye başladı 3.yumurtaları kendi yumurtalarıydı o yavrularda kanatlanmaya yakın sarmaya başladılar 1 tanesi dolamaya girdi. yANİ bütün yalnışlar doğru, doğrularda yanlış olabiliyor duruma göre

seyisliğin damardaan bir tık daha önemli olduğunu anladım. iyi seyis. iyi kuşu uçurur, tespit eder, üretir. seyislik kötüyse iyi kuşun olmuş. neye yarar.? ayrıca 10 yıl sonra eskiden neler vardı elimizde dememek için kümese girdim iki takım damızlık seçtim ve kapıyı kapattım dışarı çıkış var içeri giiriş yok artık. allah ömür verdikçe bu kuşları besleyeceğim inşallah. kafam rahat arayış içinde değilim. tavsiye ederim.

Geri