Doktorum güvercini yasakladı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hoca
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 19
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K

Hoca

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Hayrettin BÜYÜK
Meslek
Öğretmen
İlgi Alanı
Kediler
Bir göz rahatsızlığı için doktora gitmiştim. Doktor hanım direk tozlu bir iş ortamında çalışıp çalışmadığımı sordu. Hayır dedim ama aklıma hemen kümes ortamı geldi. Benim güvercinlerim var ve zaman zaman kümese girince kuşlar uçuşur ve yerden toz kalkar dedim. Cevap olarak evet dedi.. Sebep bu. Yani kuş beslemeyi bırakmanız gerekir dedi. Bu mümkün değil dedim. Ama sanırım bu konuda ciddi bazı tedbirler almak gerekiyor. Sizinde alerjik bir gözünüz varsa aman tozdan uzak durun derim. Aynı toz akciğer hastalıklarına da sebebiyet veriyor . Bana birşey olmaz demeyin ve maske ve gözlük kullanın. :hayir:

selamlar ve geçmiş olsun hocam. benzer bir olay yazın benim başıma gelmiştir. gözlerim çok sulanıp çapakalrnıyorsu geceleri uykum yoktu doktora gitmiştim o da aynı şeyi söylemişti, antibiyotik bir damla vermişti ve bitene kadar kesinlikle kuşlara dokunma demişti. ama bitince devam ettim kuşlara, bırakamadım. anlaşılan sizinki daha büyük bir sorun, kuşlardan vazgeçmek çok zor ama sağlık da çok önemli. acil şifalar diliyorum.
dostlukla...

Hayrettin hocam çok güzel bir noktafa değinmişsiniz.
Çok haklısınız kümes temizlerken maske ve gözlük şart.

Allah c.c. acil şifalar versin tozları kansere etki olduğunu duymuştum...

Selamlar
Hayrettin bey kuşlardan vazgeçmek çok zor ama sağlık da çok önemli. Lütfen Maske ve Gözlük Kullanın acil şifalar diliyorum....

Bilgilendirdiğin için teşekkürler hayrettin abi...

Hayrettin bey gecmiş olsun;
Kendimizi kumes ortamından ne kadar koruyabilirsek kardır.Bilhazsa kumes temizliğinde , deniz gözlügüne benzer piyasada gözlukler var toz için, birde maske veya bez sararsak burnumuza bir nebze olsada tozdan etkilenmemiş oluruz.

slm hocam
zamaninda guzel bir kumes ve az kus ordami hazirlasaydiniz bu tip sorunlarla karsilasmazdiniz
bu tip durumlarla ister istemez karsilasiyoruz sebeb ise zaminda alinmiyon onlemler
bunu acarsak uzayip gider ben kendi adima konusayim kus tozunu hic sevmem bunun icinde
munkun yabilacak her seyi yabtim sizin dediginiz gibi bana birsey olmaz dememeyin butun onlemleri zamaninda almak gerekir almasak cevremize baktigimizda ornekler cok onun is isten gecmeden gerekeni yabmak lazim
cogu yetistiriciler kumes ortamindan cok kusa onem veriyo yanlisinin buyugu burda basliyo
neyse gecmis olsun insallah bundan sonra daha profesyonel dusunursunuz bu tip durumlarla karsilasmassiniz
saygilar
sevgiler

Hayrettin Büyük çok geçmiş olsun . Önemli olan sağlığınız. İyi olursunuz inşallah.

Mehmet Güçlü Abi neler yapabiliriz bu toz hakkında yapılabilecek herşeyi yaptım demişsin anlatabilirmisin ?

slm muzaffer
bu o kadarda cok buyutulecek bir olay degil
en onemlisi kumesimizin alacagi yani rahat edecegi kadar kus beslemek yada cok kus besliyosak onlarin barinaklarini
ona gore duzenlemek eger bunu basta sagliyamiyorsak yababilecek hic bir sey yok cok kus beslemek iyi kus beslemek anlamina gelseydi her yetisdirici kumesini agzina kadar doldurdu
tozun yukariya kalkmamasi icin kumesimizin zeminini izgara ile kaplamamiz lazim tabiki en az yerden 30 cm yuksekliginde olmali cunku kuslar iceride uctugunda yerden tozun kakmamasi icin havalandirma olayini anlatmama gerek yok kuslar ceyrana kalmiyacak sekilde olacak yazin havalandirma sorunu kimsenin yasadigini dusunmuyorum
kisin ise benim onerdigim cozum elektirikli ciyazlardan faydalanmak benim kumesim 6 metre kare ve 30 kus besliyorum hic bir zaman cogaltmadim kumesim iceriden 5 e 5 eninde tellerden ikiye ayirdim yani kumesim iki bolum her iki kapinin en ust kosesini 15 cm buyuklugunde vantilotorler taktim kapilar kapali bile olsa icerideki pis hava tozu rahatlikla cekiyo ben kelebek besledigim icin kisin kapilari ortuyorum kelebekler bildiginiz gibi kuyruk ustu olmayan kuslar mecburen kuslarin kendi vucut isilarini koruya bilmeleri icin kapilar kapali tutuyorum eger ne bileyim soguk havaya ve hastaliga daha direncli kuslar besleseydim kesinlikle yaz kis kapilarini acik birakirdim arkadaslar kuslar soguk havaya dayana bilirler ama gidipte sabah gunesini almiyan bir yere kumes kurulursa buna demir bile dayanmaz kus ne yapsin yani kardesim senin anliyacagin kus beslerken en basta kanatkar olmak o kus guzel bu kus guzel kumesi doldurmamak guzel bir kumes yaz kis havalandirma sistemi iyi calisacak ve zemin izgara bence olmasi gereken en onemli sey kumesin ana diregi eger munkunse birde izgaranin altina kedi tasi izgaranin aldina dusen kuslarin diskilarini nemini emmesi icin bu tas kotu kokulari ve zeminde olusacak nemi onlemek icin cok iyi bir yontem o kadar cok pahali birsey dedil benim yaptiklarim bunlar kumesimde ise o kadar rahatsiz edici toz ve koku yok aslinda bunlari herkez biliyo niye uygulamiyo onu anlamiyorum ondan sonra ise yok ben hastalandim doktara gittim valan filan gerekeni yapsaydin bu tip olayla karsilasmazdin
saygilar
sevgiler

Çok sağol abim .. Teşekkür ederim bilgilendirmen için .. Haklısın fazla doldurmamak en güzeli ne demişler Az ve Öz ..

Öncelikle iyi dilek temennilerinde bulunan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Mehmet beyin yorumuna gelince biraz önyargılı konuşmuş. Demişki ben 6 metrekare yerde 30 kuş besliyorum. Keşke bu kadar kuşları çoğaltmasaydın gibi ifadeler kullanmış. Ben şunu söyleyimki ben 10 metrekare kümeste 10 adet kuş besliyorum. Bu durumda sizden çok daha az miktarda beslemiş olduğum ortaya çıkar. Kuş başına kaç metrekare kümes ortamı gerektiği konusuna en çok önem verenlerden biri benimdir. Havalandırma ve temizlik konusu da bir o kadar dikkat ettiğim şeylerin başında gelir. Yapmadığım tek şey yer ızgarasıdır. Çünkü ben kümes tabanına kum veya toprak sererim. Ayda bir bu toprağı yenilerim. Benim problemim özellikle tüy değişimi dönemlerinde kuşların uçuşmasıyla havalanan vücut tozlarıdır. Eğer gözleriniz benimki kadar hassas değilse normal şartlarda zaten bir şey olmuyor. Ama benim gözümde alerji problemi var. Sorun burada. Bu yüzden benim diğerlerine bakarak biraz daha dikkatli olmam gerekiyor. Yoksa önemli olanın nicelik değil nitelik olduğunun farkındayım. Kuşlarım az ve özdür.. Saygılar

Geçmiş olsun Hayrettin hocam.Bu konu biz yetiştiriciler için gerçektende gözardı edilmeyecek önemli bir konu.Eğer bu zevk bizim hayatımızın bir parçasıysa,daha uzun ömürler ve sağlık içerisinde hobimizi yaşatmak ve sürdürmek istiyorsak,korunmalı yetiştiriciliği es geçmemeliyiz.

Hoca' Alıntı:
Bir göz rahatsızlığı için doktora gitmiştim. Doktor hanım direk tozlu bir iş ortamında çalışıp çalışmadığımı sordu. Hayır dedim ama aklıma hemen kümes ortamı geldi. Benim güvercinlerim var ve zaman zaman kümese girince kuşlar uçuşur ve yerden toz kalkar dedim. Cevap olarak evet dedi.. Sebep bu. Yani kuş beslemeyi bırakmanız gerekir dedi. Bu mümkün değil dedim. Ama sanırım bu konuda ciddi bazı tedbirler almak gerekiyor. Sizinde alerjik bir gözünüz varsa aman tozdan uzak durun derim. Aynı toz akciğer hastalıklarına da sebebiyet veriyor . Bana birşey olmaz demeyin ve maske ve gözlük kullanın. :hayir:

benim gözümde rahatsızlık var doktor aynı soruları banada sordu ben dedim brandacıda çalışıyom bırak o işi dedi tmm dedim bir de kuşlar falan var kuşları elleyince gözünü falan elleme ellerini iyi yıka falan filan senin dedigin gibi

öncelikle Allah acil şifalar versin bu durumd yapacak bi şey var seyis tutacaksınız imkanınız varsa yada birinden rica edip kümese onu sokacaksınız bu konuda yapılabilcek en mantıklı şey bu :?

Temizlik şart.

Bu toz olayı daha çok oda tipi kümeslerde oluyor. O tarz yerleri temızlemesi de zordur.

Kümes dedigin benimki gibi olmalı. Havadar ve temızlemesi kolay. Izgara şart, ızgaraların yıkanması şart. ızgaraları kaldırınca süpürüp yıkıyorum. yuvalıkların içlerini süpürüyorum kir toz hıcbırsey kalmıyor.

viewtopic.php?f=27&t=5697&st=0&sk=t&sd=a&start=10

Gerçekten en içten dileklerimle geçmiş olsun diyorum...

Bende bu kümeslerdeki tozlu ve tüylü ortam için böyle bir önlemler almıştım bir zamanlar... ama ne yazıkki üşengeçlikten bu önlemleri zamanla uygulamamaya başladım...

Sonuçta kuşların dışkıları kuruyup küçük tozlar halinde havaya karışıyor ve gözle görülemeyecek kadar küçük tüylerde var bunlar illaki oral yoldan bi şekilde akçiğerlerimize gidiyor...allah muhafaza bir hastalık falan bulaşabilir.

Ben bu eczanelerde satılan küçük maskeler var bez şeklinde onlardan aldım öyle ikitane balkonun bi yerine astım öylece duruyor.

Benimde gözlerimde alerji var özellikle hersene ilkbahar aylarında başlıyor ve yazın sonuna kadar gözlerim kaşınıyor
bunun içinde arkadaşımızın dediği gibi bir gözlük takılabilir....

tedbiri elden bırakmamalı

Güzel bir hatırlatma olmuş teşekkür ederim yanlız güvercini yasaklayan doktora doktorluğu yasaklamak lazım :) şaka tabi...

Saygılarımla

Geri