Dolapçı besleyenlerin anıları

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan necdetakosman
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 29
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Necdet AKOSMAN
Meslek
Öğretmen
İlgi Alanı
Balıklar
Dolapçı besleyen sevgili arkadaşlarım dolapçılarla olan anılarınız varsa burada paylaşalım ki bu ırk güvercinlerin nasıl harika hayvanlar olduğunu bilelim.
madem bu konuyu açtım ilk hikaye benden gelsin beni tanıyanlar bilir 8 tane kuşum sallabaş hastalığından ölmüştü işte bunlardan geriye bir karaçil anne ile kendine benzeyen bi yavursu kalmıştı ama yavru henüz 20 günlük falandı babası öldü kardeşi öldü annesi ile ikisi kaldı ilaç falan aldım ama ölenler haricinde yavruda da biraz hasar kalmıştı tüyleri çıktığı gibi kaldı ve kanatları güçsüzdü annesi onu tam 2 aydır ağzıyla besliyor ve yavru kuşum uçmaya başladı şu an gayet ii durumda. burada ana tema dolapçılardaki evine sadakat kadar eşine ve yavrusuna olan bağlılığıdır. işte ben bu yüzden bu güvercinleri çok beğeniyorum.
Sizlerdende bunlara benzer hikayeler bekliyoum herkese çok selamlar.. :heyo:

Bende bi anımı paylaşayım geçen sene yeni yeni dolapçı beslemeye başlamıştım resmimdeki karaçilde ilk dolapçım bu kusu getirmemle kacırmam bir oldu bizim 2 katlı evin catısına uctu kanadı bantlıydı yağmurda başlamıştı insin diye taş attım kalktı ama evin arkasındaki tarlalara doğru kendini attığını gördüm o yağmurda saatlerce aradım bulamadım. bakmadığım yer kalmadı ama yoktu kuş çok üzülmüştüm.Baya bi üzülmüştüm aslında, her gün sabah bakıyordum çatıya her gün geziyordum evin arkalarını kanadı bantlıydı ümidimi tam yitirmiştim 3 gün sonra sabah okula gitmeden önce bi çatıya baktım gelmiş orada duruyor hemde çatının aynı yerinde öyle bi sevinmiştim ki asla anlatılamaz :D acıkmış iyice yere biraz yem atınca hemen indi yere ama hala kanadı bantlıydı çok şaşırmıştım o kanatla yerden 2 katlı evin çatısına nasıl uçtu neyse ogünden beri en sevdiğim güvercinimdir.
GÜVERCİNLER ARASINDA HEM PERFORMANS HEM AKIL OLARAK EN İYİ IRK DOLAPÇIDIR.. :heyo:

Özel anı olarak bende cok var fakat ortak teması yine sadakat oldugu için tek tek paylaşmak istemedim..Sadakat olayına gelince suana kadar birçok kuş kaçırdım fakat kaçırdıgım kusların arasında 1 tane bile Dolapçı yoktu ya bakıcı olarak aldıgım ya da ucusunu merak ettgim farklı ırk kuslrdı..O yüzdn Allah Dolapçılara zeval vermesin yuvamızdan eksik etmesin :)) Umarım bundan sonra da Dolapçı kaybım olmaz...

Ayrıca yavru bakma konusu da acılmısken fotomda asagıda duran yamalı dolapcımın ne yumurtası ne yavrusu olmadıgı halde diğer yem isteyen yavruları dövmeyi bırakın hiç geri cevirmez kendi yavrusu gibi bakardı..Zaten o yavrularım en sonunda kendi babasından bile iri oldu ee hiç aç kalmadı masallah kendi annesinin babasının bakması yetmdi bi de bu yamalı erkegim baktı..saskınlıkla ve mutlulkla izlemiştim ilk gördüğümde..Fakat malum suan yasamıyo :(( ancak böle anıları bıraktı geride :))
saygılar...

dolapçı beslemeye hemen hemen 2 sene oldu ıkı sene önce dönek ve paçalı güvercin beslıyordum kuşçular org da gezerken uşaktan hasan arslanın dolapçılarını gördüm ve gercekten çok hoşuma gıttı ardından bı akrabam mor bi erkek dolapçı hedıye etti ve performansını görünce döneklerimi ve paçalılarımı sattım ve dolapçıya başladım yanı dolapçı beslememdeki iki faktör birincisi kuşçular org ikincisi hasan arslan her ikisine de cok tesekkur ederım saygılarımla utkay akağaç

Cevap yazan arkadaşlar teşekkürler. dolapçılarla illa sadakat konusunda anılarınızı yazmayın çünkü bu güvercinleri diğerlerinden ayıran çok özellik var mesela ben 10 sene önce lise yıllarımda da bu kuşlardan besliyordum ama internet çağı tam oturmadığından araştırma ve başka arkadaşlarla iletişim imkanı yoktu biz bu kuşlara sadece çil oynak veya arap oynak diyorduk dolapçı olduğunu çok sonra öğrendim üniv. den dolayı kuşçuluğa ara verdik misal denizlinin katal güvercinleri de vardı saçak altında tenekelerde beslerdim çok uçarlar ve dolapçı kadar sadıklardı.mesela başka bir arkadaşım da dolapçı kelebek tarzı güvercinler beslerdi benimki gibi kümesine sallabaş hastalığı musallat olmuş kelebekler ve dönekler hemen ölmüş dolapçılarda hiç bir arıza yoktu.çok da dayanıklılar.harika güvercinler tek geçiyorum dolapçıları

Benim yukarıda ana teme sadakat yazmam sadece o anıya hitabendi saygılar arkadaşlar dolapçılarla olan her anınızı bekliyorum

SELAMLAR..
ŞEHİR DEĞİŞİKLİ NEDENİYLE ÇOK UZUN ZAMANDAN BERİ GÜVERCİN BESLEYEMİYORUM. AMA ESKİDEN ÇOK KUŞUM VARDI OZAMANLAR BENDE DOLAPÇININ DOLAPÇI OLDUĞUNU BİLMİYORDUM ESKİDEN DÖNEN KUŞLARA DÖNEKDERDİK . DÖNEK OLARAK BİLİYORDUM KUŞÇULAR ORG DA ÖĞRENDİM DÖNEĞİ DOLAPÇIYI.
BENDE O ZAMANLAR DOLAPÇI BESLİYORMUŞUM. ONUNLA İLGİLİ HİKAYEMİ PAYLAŞMAK İSTERİM.
BİR TANE DİŞİ ALTINBAŞIM VARDI. KÜMESİME HASTALIK GELMESİYLE KUŞLARIMIN ÇOĞU ÖLDÜ SAĞ KALANLAR DA SALABAŞ OLDU BUDA ONLARA BİRİYDİ. DAHA SONRADA BİR GECE KÜMESİME SANSAR(GELİNCİK) GİRMESİ SONUCU KALANLARDA ORDADA GİTTİ Bİ TEK BU DİŞİ VE Bİ KAÇ TANE DAHA KUŞUM KALDI ALTINBAŞIN BOYNU KESMİŞ Bİ GÖZÜNÜDE KAYBETMİŞ YARALI DURUMDAYDI . HASTALIKTAN VE SANSARDAN KURTULMASI GERÇEKTEN BÜYÜK ŞANSTI DAHA SONRA TAM OLARAK İYİLEŞEMEDİ BİR GÖZÜ KÖR OLDU VE HAİFİF SALABAŞLIK KALDI. Bİ AKŞAM ÜZERİ HAVA ÇOK KUVVETLİ RÜZGARLIYDI NASIL OLDUYSA TAM HATIRLAMIYORUM BUDA KALKTI UÇTU Bİ GÖZÜDE KÖR VE HAVA ÇOK RÜZGARLI OLDUĞU İÇİN RÜZGARLABİRLİKTE KAYIPLARA KARIŞTI AKŞAM HAVA KARARNA KADAR BEKLEDİM AMA GELMEDİ SABAHTA BAKTIM YOKTU TAM ÜMİDİMİ KAYBETTİM AKŞAMA DOĞRU ÇIKTI GELDİ. BU KUŞA BU OLAYLARDAN SONRA GERÇEKTEN SAYGI DUYDUM.
YUKARDAKİ HİKAYELERİ OKUYUNÇADA BU KUŞLARIN ORTAK ÖZELLİKLERİN AYNI OLDUĞUNU GÖRÜYORUM...
HERKESE İYİ GÜNLER DİLİYORUM. SAYGILAR....

merhabalar bende dolapçyıla tanışmamı anlatayım. ben kelebek ve baska besliyorum memleketten bi abim istanbulda apartman sakinleri rahatsız olduğu için kümesi kapatıp kuşlarını memlekete getirmiş tesadüfen tanıştık. bana taklacılara bakıcı olarak kullandığı kuşlarını verebileceğini söyledi. 1 tane paçalı dönek bi tane bango bi tane ırkı belli olmayan kırma bi tane kara ense kelebek bi tanede siyah uzun bi kuş getirdi. paçalıdönek ve kelebek çok güzeldi. onların kanatlarını bantladım. kırmayı bangoyu siyah kuşu kaçmalarını önemsemediğim için kuşlarla beraber kaldırdım. 10 dakika kadar uçtuktan sonra kelebeklere pırıltı verdim. o an gördüğüm görüntü muhteşemdi matkap gibi yere inen kara kuş. araştırdığımda dolapçı olduğunu öğrendim. şindi her uçuruşumda beni mest ediyor. hüseyin (husayn) kardeşim dolapçıya kendisi gibi bi eş getirdi. dayanamadım izmirden bi çift de karaçil dolapçı getirdim. kelebekten başka kuş beslemem derken şimdi dolapçılar vazgeçilmezim oldu. inşallah yazın bol bol üretip arkadaşlarıma dağıtacağım.

güvercinler işte böyle güzel anılar bırakıyor ama ben en çok dolapçıların hikayelerini beğeniyorum paylaşımı olanlara çok teşekkürler.

Benim kendi hikayem olmamasına karsı hosuma giden bir kere daha dolapcıları takdir ettigim bir olay yasandı Denizli'de..Geçmiş yıllarda (2-3 yıl önce falan) dolapçı besleyen bi abimiz karlı havada kus ucuruyor..Fakat catılar bembeyaz oldugu için kus muhtemelen şaşırıyor ve kayboluyor..Artık kustan ümit kesilmişken 3-4 gün sonra geri geliyor..o karda kışta ne yedigi nasıl sag kaldıgı belli degil..Bu olay yerel haberlere de cıkmıstır..ayrıntılarda hata olabilir ben de aklımda kaldıgı kadarını paylaştım...:)

selamlar

Öncelikle güzel konu olmuş teşekkürler.

Dolapçının sahibi üzerinde bıraktığı anı, heyecan gerçekten birbaşka 1 çift kırmızı yamalı dolapçı getirdim ve kanatları 1 ay boyunca bantlı kaldı,daha sonra açtım kanatlarını dama indirip kaldırdım 1 hafta kadar gitmezler artık diyerek alayın içine vurdum sırığı o kadar kuşun içinden dişi olan hiç dolanmadan direk evine (10 km )aradım arkadaşı kuşum orda erkek olan evini bulamadı benim ordada sadece dama inip çıktı hava yüzü görmedi dişi güvendeydi ama erkek olan benim için çok değerliydi arkadaştan yalvar yakar almıştım kuşu hergün sabah işe giderken havada görüyor akşam işten geldiğimde havada görüyordum ama ne benim oraya nede başkasının oraya iniyordu bütün mahalledeki kuşçulara haber saldım kuşun benim olduğunu birilerinin tutmasını istiyordum artık fiyatı ne ise verecektim ama ne hikmet tutulmuyo 4. gün öğleyin artık ümitler tamamen kesilmişken kümesin önüne indiğini gördüm aç ve bitkin şuan hala bendeler ikiside ve en değerli kuşlarım.

ERİN HASI GAZADA
GELİNİN HASI OCAKTA
EKİNİN HASI OVADA
DOLAPÇININ HASI HAVADA
BELLİ OLUR......

saygılar

umut coşkun
DENİZLİ

Çok güzel hikayeler hepsi de dolapçının ne asil bir ırk oldunu anlatıyo paylaşımı olanlara çok teşekkürler.

Merhaba.Dolapcı Konusunda Anılar Demişsiniz Bnimde Dolapcı Konusunda Bir Cok Anım var Yaşım 14 Ve 8 Senedir Kuşların İçindeyim Büyük Ustam Ersun Poyrazlı Yani Babamla Beraber Kuş Besliyoruz Ortalama 4 Veya 5 Senedir Dolapcı Besliyoruz Ve Dolapcı Konusunda Amcam Muhammet Ocakoglunun Dolapcı Beslememizin En Büyük Yardımcısıdır Bir Gün Babamla Catıdayız O Zmnlar Dolapcılarımızın Az Oldugundan Vasıflı Kelebeklerimizde Var Kuşları ucurduk Daha Kuşlar Yükselmeye Başlarken Şahin Alttan Daldı Ve Kuşlar Bulutların içinde kayboldu .Sonra 7 veya 8 Saat Sonra İlk Gelen Dişi Yamalı Bir Dolapcımız Onun Arkasından Bazı Kelebeklerimiz GEldi Ama Hayla 3 Kayıp Var 1 Dolapcı Yavrusu İle Babası İkiside BEYAZ Birde Sade Karakuyruk Onu ŞAhin Kaptıgını Gördük 2 Hafta Sonra Yavru Cıktı GEldi Artık Baba Beyazdan Ümidi Kestik Sonra Aradan 3 Ay Falan Gecti Babamla Kahvaltı Ediyorduk Havadan Oyun Yaparak GElen Bir Beyaz Gördük Catıya Cıktık Bizim 3 Ay Önce Kacan Erkek Kanatlarının Bazıları Kesik Baş Kanatlrı Cıkmış Ve Gelmiş Eşinin Yanına Gitti Biz Kuştan Yavru Aldık Tekrar Sonra Bir İdda Oldu Babamla Kuşları Atmaya Gittik 15 Km Den Bir Abi DAha Var Gelmez Dedi Biz Gelir Dedik Biz 10 Tane Falan Kuş Koyduk Atacagımız Yere Gittik İçinde Baba Beyazda Var Kuşlar Daha Yükselirken Şahin Geldi Ve Baba Beyazı Aldı Gitti Yavrularından Yola Cıkarak Devam Ettik

Saygılar

Eren Poyraz

kücük poyraz' Alıntı:
Merhaba.Dolapcı Konusunda Anılar Demişsiniz Bnimde Dolapcı Konusunda Bir Cok Anım var Yaşım 14 Ve 8 Senedir Kuşların İçindeyim Büyük Ustam Ersun Poyrazlı Yani Babamla Beraber Kuş Besliyoruz Ortalama 4 Veya 5 Senedir Dolapcı Besliyoruz Ve Dolapcı Konusunda Amcam Muhammet Ocakoglunun Dolapcı Beslememizin En Büyük Yardımcısıdır Bir Gün Babamla Catıdayız O Zmnlar Dolapcılarımızın Az Oldugundan Vasıflı Kelebeklerimizde Var Kuşları ucurduk Daha Kuşlar Yükselmeye Başlarken Şahin Alttan Daldı Ve Kuşlar Bulutların içinde kayboldu .Sonra 7 veya 8 Saat Sonra İlk Gelen Dişi Yamalı Bir Dolapcımız Onun Arkasından Bazı Kelebeklerimiz GEldi Ama Hayla 3 Kayıp Var 1 Dolapcı Yavrusu İle Babası İkiside BEYAZ Birde Sade Karakuyruk Onu ŞAhin Kaptıgını Gördük 2 Hafta Sonra Yavru Cıktı GEldi Artık Baba Beyazdan Ümidi Kestik Sonra Aradan 3 Ay Falan Gecti Babamla Kahvaltı Ediyorduk Havadan Oyun Yaparak GElen Bir Beyaz Gördük Catıya Cıktık Bizim 3 Ay Önce Kacan Erkek Kanatlarının Bazıları Kesik Baş Kanatlrı Cıkmış Ve Gelmiş Eşinin Yanına Gitti Biz Kuştan Yavru Aldık Tekrar Sonra Bir İdda Oldu Babamla Kuşları Atmaya Gittik 15 Km Den Bir Abi DAha Var Gelmez Dedi Biz Gelir Dedik Biz 10 Tane Falan Kuş Koyduk Atacagımız Yere Gittik İçinde Baba Beyazda Var Kuşlar Daha Yükselirken Şahin Geldi Ve Baba Beyazı Aldı Gitti Yavrularından Yola Cıkarak Devam Ettik

Saygılar

Eren Poyraz

selamlar

erencim baba beyazı en sonunda verdiniz yani dolapçı besleyenlere böyle anlar yaşatiyo bu kuşlar elbet hafızaya kazınıyo allah kayıpsız sezonlar bol yavrular versin kendine iyi bak babana selamlar

umut coşkun
DENİZLİ

Selamlar Abi Nasılsın Umarım İyisindir Kuşlar Nasıl

Abi Baba Beyazın Yavrularını Bir Gün 10 kmden Atmaya Karar Verdik Daha Kuşlar Cok Ucak Ve 10 Kadarda Büyük Dolapcıda Var Dolapcılar Sardı Gitti YAvrular Baka KAldı Daha Yeni Ucuyolar Babamın Arabasınla Gittikleri İçin Abi Gelirken Arabanın Üstünden Gelmişler Evi Bulduk Sonra Bende Ufakken Onları Cok Besliyodum Dalarak Arabanın Üstüne İndi İkiside Sonra Onların Sonuda Şahin Oldu :D

Saygılar Abi

Eren Poyraz

Antalya

Aslında şahin için en ii kuş ırkı bence dolapçıdır ama şahinlerde sonuç olarak birer avcı istediğini almadan gitmiyor şu sıralar havada da sürekli şahin atmaca var malum yavru sezonu onlarada geldi yapacak bişey de yok Eren kardeş çok geçmiş olsun.

Benim anım da sadakat üzerine...

Erkek kara çilim şimdi yok ya 2 kendi yavrusu 1 tanede arap yavru vardı.Erkek kara çilim 3 yavruya da bakmıştı.İnsan dan daha farklılar benim için...

SAol Abi Daha Yeni Tepeli Dolapcımı Parcaladı İyne İplikle Diktim Düzeldi Geldimi Almadan Gitmio Valla Yavrularıda Gelio Damızlık Kuşu Ucurmucan Abi En Güzeli

Antalyadan

SAygılar

Eren Poyraz.....!

ben İzmir de yasıyorum benm de dolapcıyla tanısmam gecn yıl oldu.arkadasın catıya uzun zamandr gtmıyodum kendısı cok kalıtelı kelebek ve donek besler kusların arasnda pacasız bır kaplan gordm bu azmanı napıyon dedm bu guzlm kuslarn arasnda bana azman olmadıgını denızlı yoresıne aıt bır dolapcı oldugunu soloedı ve donek ucurur gıbı bır tane bangoyla kaldrdı kusu kusa pırıltı verdı ve o oynayısı yaptı kus mest oldum ben asagıda. o yuzden dolapcı kuslarına merakım arttı sızn sıtenıze de bakıyorm ara ara.ayrıca dedgm kus cok da sadıkıtı baska bı yerde salmaya gotururyorlardı es alsn dıye 15 gn snra fln ordan bırknca dırek gelıyodu harıka kuslar.ben su an ısm geregı malatyadaym gerı donunce kelebeklern yanına kesnlıkle dolapcı almayı dusnuyorm.herkese ıyı aksamlar saygılar.

yusuf3545' Alıntı:
ben İzmir de yasıyorum benm de dolapcıyla tanısmam gecn yıl oldu.arkadasın catıya uzun zamandr gtmıyodum kendısı cok kalıtelı kelebek ve donek besler kusların arasnda pacasız bır kaplan gordm bu azmanı napıyon dedm bu guzlm kuslarn arasnda bana azman olmadıgını denızlı yoresıne aıt bır dolapcı oldugunu soloedı ve donek ucurur gıbı bır tane bangoyla kaldrdı kusu kusa pırıltı verdı ve o oynayısı yaptı kus mest oldum ben asagıda. o yuzden dolapcı kuslarına merakım arttı sızn sıtenıze de bakıyorm ara ara.ayrıca dedgm kus cok da sadıkıtı baska bı yerde salmaya gotururyorlardı es alsn dıye 15 gn snra fln ordan bırknca dırek gelıyodu harıka kuslar.ben su an ısm geregı malatyadaym gerı donunce kelebeklern yanına kesnlıkle dolapcı almayı dusnuyorm.herkese ıyı aksamlar saygılar.

zaten dolapçı deyince ilk önce sadakat olacak bende Siverek e dolapçı getirdim 2 ay oldu uçuruyorum ama hala ara sıra uçup evlerini aradıklarını görüyorum hiç bir kümese konmadan bir saat arayıp geri geliyolar.
beni de mest eden bu sadakatleri işte. oyun olarakda tabi harikalar

Necdet hocam az kaldı dişinide gönderiyorum bi hafta sabret daha çok mest olacaksın::))

Murat bey senden haber bekliyorum bende. sırf kırmızı yada altınbaş kırmızı çil olabilir ama çabuk eş tutsun uçkun olsun yeter ( amma sıraladım ya kusura bakma ) ha birde kesin dişi olsun :))

Emre dişiden yana felç durumdayım 8 tane erkek boş duruyor.Bi ara tel açarsan sana anlatırım.merak etme sözümü yemedim.Haaa bu arada geliyordun buralara ne oldu.

Gerçekten dolapçıların süper zekalarının hayranıyım,kümesimde başka kuş bırakmadım sadece dolapçı besliyorum.Bir güvercin kaybolan arkadaşını aramaya gidermi,inanın hayretler içinde kaldım.
Pazar günü kapısını açtığım zaman direk havalanarak şimdiye kadar gitmediği yöne doğru kayboldu.
Tekrar geri dönerek arap ve kırmızı dolapçılarıda arkasına katarak tekrar üçü birden gözden kayboldu,yarım saat sonra sinekten gelen dört adet kuş gördüm,3 gün önce kaybolan arkadaşlarını alıp kümese indirdiler.
Yaşım 52 bu yaşıma kadar böyle akıllı güvercin görmedim,bundan sonra başka ırk bakacağımı sanmıyorum.

Bu güzel anısını bizimle paylaştığı için haldun abimize de teşekkür ediyorum dolapçı besleyenler bilir zaten bu kuşların ne denli sadık ve de akıllı olduğunu.herkese çok selamlar

Dün akşamüzeri arkadaşımın dolapçılarını uçurduk 8 adet kaldırdı bir süre sonra 2 şahin saldırıya geçti,ben hayatımda böyle şey görmedim o şahinlerle edeta oyun oynadılar bir tanesini bile alamadılar.Gerçekten dolapçı ırkına hayranım tabii çok iyileride olabilir ama sıradan dolapçılar bile insanı mest ediiyor.

Saygılarımla...

Şahin konusunda dolapçının üzerine gerçekten yok haa şahin alırmı alır ama haldun abininde dediği gibi resmen şahinle dalga geçerler.Bir anda yere doğru çakılırcasına yere top gibi inerler ve hayatlarını kurtarırlar.

Haldun ve Umut Beye çok teşekkür ediyorum bende sizlere şahin konusunda katılıyorum şahin çok usta bir avcı olsa da onunla başedebilen değerli kuşlarımızdan en başlarda gelecek olan Dolapçıdır. Zekidir çeviktir tamam ama illa şahinden önce harekete geçmesi lazım ve bence dolapçıların görme yetileride çok gelişmiştir. Çünkü Kuşlarımı uçuruyorum havada her anını izlyiorum dolapçıyı sinekte görüyorsam koca şahini de görmem lazım ama yok kuşlardaki ani dağılmayla hemen arkasından şahin beliriyor ilk hamlde alamazsa da hiç uğraşmıyo bir iki kere oldu başka da bana rast gelmedi.göz doktoru değilim ama bence bu dolapçılar çok ii görüyor.

Geri