Hüseyin BAŞOĞLAN
Moderatör
- Ad Soyad
- Hüseyin BAŞOĞLAN
- Meslek
- Yazılım-Tasarım
- İlgi Alanı
- Balıklar
Selamlar;
Sitemiz üzerinden güvercin dünyasının büyük bir çoğunluğuna hitap ettiğimiz için tecrübelerim ışığında Dolapçı Güvercini alırken dikkat edilmesi gereken genel hususları sizlerle paylaşmak istedim. Eksiklerim varsa konu altından yazarsanız Dolapçı güvercinine gönül vermiş/verecek olanlara yardımcı olacağını düşünüyorum.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Daha sonra resimli olarak renk tonları ve kostüm yapılarını tek tek paylaşacağım.
Sitemiz üzerinden güvercin dünyasının büyük bir çoğunluğuna hitap ettiğimiz için tecrübelerim ışığında Dolapçı Güvercini alırken dikkat edilmesi gereken genel hususları sizlerle paylaşmak istedim. Eksiklerim varsa konu altından yazarsanız Dolapçı güvercinine gönül vermiş/verecek olanlara yardımcı olacağını düşünüyorum.
- Dolapçının duruş şekline, görünüşüne bakılmalıdır. Alacağınız dolapçıyı yerinde izliyorsanız mutlaka birkaç gün gözlemlemelisiniz.Bu sayede hem olumlu hemde olumsuz yönlerini gözlemlemiş olursunuz.
- Alacağınız kuşun performansından emin olmak için belirli aralıklarda uçurulmasını isteyiniz. Uçurucağınız kuşu tek halde çift ve daha fazla kuşla uçurularak gözlemlemek tatmin olmanızı sağlar.
- Her dolapçı renginin özellikleri farklıdır. Örneğin bir karaçil ile beyaz dolapçı arasında çok fark vardır. Örneklemek gerekirse gözler önemli faktördür. Karaçil-kırmızıçil-akçil-gökçil gibi renklerde kesinlikle dolgu (siyah) göz rengi kabul edilmez, bunun yanında Göz bebeğinin çevresi fazla kızarık olmamalıdır.. Beyaz dolapçılar ise dolgu göz dediğimiz kapalı gözdür. Camgöz tabir edilen beyazlar nadirde olsa bulunabilir.
- Kuşun kanat ve ayaklarında ur olup olmadığına bakılmalıdır. Özellikle eklem yerlerinde bir urlaşma olup olmadığına bakılmalıdır. Ayak altı kontrol edilip bir şişlik olup olmadığına bakılmalıdır.
- Dolapçıda kısa gaga olmamalıdır. Bunun yanında gaga renkleride mutlaka önemli faktördür. Bir karaçilde beyaz gaga olmamalıdır. Kırmızı çilde ise siyah veya lekeli gaga olmamalıdıır.
- Karaçilden örneklemek gerekirse tutulan kostüm yapısı için gaga siyah, gözler camgöz, yılan kafalı,kızıl kırmızı ayaklı olmalıdır. Kafa çilli, göğüs ve kuyruk siyah olanlar tutulan renk tonudur.
- Kuşun renk yapısının tam oturması aylar hatta yıllar sürebilir. Bazı kuşların yıllar sonra ilk halinden çok farklı bir renge dönüştüğü olabilir.
- Alacağınız dolapçıda paça olup olmadığına bakınız. Dolapçıda paça kabul edilmez. Paçalı olanları Yugoslav kuşları ile kırılanlardır.
- Dolapçılar performans kuşudur. Mutlaka uçurularak alınması gerekir. Uzak yerden temin edeceğiniz dolapçılar için yetiştiricisi ve kuşlarının kanı hakkında en iyi şekilde bilgi toplanması ileride bu ırktan soğumamanızı sağlar.
- En önemlisi ise her kuşta olduğu gibi aldığınız kuşları en az bir hafta olmak üzere karantinada bekletiniz.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Daha sonra resimli olarak renk tonları ve kostüm yapılarını tek tek paylaşacağım.