Dolapçı Güvercin Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
Katılım
6 Ocak 2008
Mesajlar
4,880
Tepkime puanı
2
Yaş
38
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
Şehir
Muğla
İlgi Alanı
Balıklar
Selamlar;
Sitemiz üzerinden güvercin dünyasının büyük bir çoğunluğuna hitap ettiğimiz için tecrübelerim ışığında Dolapçı Güvercini alırken dikkat edilmesi gereken genel hususları sizlerle paylaşmak istedim. Eksiklerim varsa konu altından yazarsanız Dolapçı güvercinine gönül vermiş/verecek olanlara yardımcı olacağını düşünüyorum.


  • Dolapçının duruş şekline, görünüşüne bakılmalıdır. Alacağınız dolapçıyı yerinde izliyorsanız mutlaka birkaç gün gözlemlemelisiniz.Bu sayede hem olumlu hemde olumsuz yönlerini gözlemlemiş olursunuz.

  • Alacağınız kuşun performansından emin olmak için belirli aralıklarda uçurulmasını isteyiniz. Uçurucağınız kuşu tek halde çift ve daha fazla kuşla uçurularak gözlemlemek tatmin olmanızı sağlar.
  • Her dolapçı renginin özellikleri farklıdır. Örneğin bir karaçil ile beyaz dolapçı arasında çok fark vardır. Örneklemek gerekirse gözler önemli faktördür. Karaçil-kırmızıçil-akçil-gökçil gibi renklerde kesinlikle dolgu (siyah) göz rengi kabul edilmez, bunun yanında Göz bebeğinin çevresi fazla kızarık olmamalıdır.. Beyaz dolapçılar ise dolgu göz dediğimiz kapalı gözdür. Camgöz tabir edilen beyazlar nadirde olsa bulunabilir.
  • Kuşun kanat ve ayaklarında ur olup olmadığına bakılmalıdır. Özellikle eklem yerlerinde bir urlaşma olup olmadığına bakılmalıdır. Ayak altı kontrol edilip bir şişlik olup olmadığına bakılmalıdır.
  • Dolapçıda kısa gaga olmamalıdır. Bunun yanında gaga renkleride mutlaka önemli faktördür. Bir karaçilde beyaz gaga olmamalıdır. Kırmızı çilde ise siyah veya lekeli gaga olmamalıdıır.
  • Karaçilden örneklemek gerekirse tutulan kostüm yapısı için gaga siyah, gözler camgöz, yılan kafalı,kızıl kırmızı ayaklı olmalıdır. Kafa çilli, göğüs ve kuyruk siyah olanlar tutulan renk tonudur.
  • Kuşun renk yapısının tam oturması aylar hatta yıllar sürebilir. Bazı kuşların yıllar sonra ilk halinden çok farklı bir renge dönüştüğü olabilir.
  • Alacağınız dolapçıda paça olup olmadığına bakınız. Dolapçıda paça kabul edilmez. Paçalı olanları Yugoslav kuşları ile kırılanlardır.
  • Dolapçılar performans kuşudur. Mutlaka uçurularak alınması gerekir. Uzak yerden temin edeceğiniz dolapçılar için yetiştiricisi ve kuşlarının kanı hakkında en iyi şekilde bilgi toplanması ileride bu ırktan soğumamanızı sağlar.
  • En önemlisi ise her kuşta olduğu gibi aldığınız kuşları en az bir hafta olmak üzere karantinada bekletiniz.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Daha sonra resimli olarak renk tonları ve kostüm yapılarını tek tek paylaşacağım.
 
*duruş dik olmalıdır.çökük belli kısa bacaklı kuşlarda dönek kanı olma ihtimali yüksektir.

*kanat kuyruk uzunluk oranı denk yada denke yakın olmalıdır,kanadı kısa olanlarda kosova kanı vardır.

*alacağınız kuşun mümkünse ana ve babasını yerde ve havada izleyin.

*tırnaklarına bakın koyu renklerin tırnakları siyah olmalıdır.tırnakta bozukluk varsa kuş kırık renktir.

*sibobunu kontrol edin.

*dişilerin çatısını kontrol edin,çatısı geniş kuşa şüpheyle yaklaşmanızda fayda var.
 
*14-16 kuyruk telek sayısına dikkat edin,

*Sadece pırıltıya duyarlı değil boşa dönüş gösteren dolapçıları tercih edin,

*Oturma hareketi,bel kırma hareketi yapan dolapçılar tercih edilmez,

*Kostüm olarak güzel dolapçı istiyosak birbirine uyumlu renk tonlarıyla eşleyelim ve eşlenmişleri tercih edelim.

saygı ve sevgilerimle

umut coşkun
DENİZLİ
 
Sevgili Dostlar, bana kalırsa Dolapçı alımında ilk güvene dikkat edilmesi gerekli =))
Bence dolapçı satın alınacağı zaman, eşe eş uçurulmalı, erkek veya dişide en küçük kusurlu hareket görünmemeli Zira Dolapçı son derece ciddi bir Güvercindir.Ayrıca uçurulan anne ve babanın yavrularınında uçurmalarını istemekte fayda var Mümkünse herkezin salmalarının açık olduğu saatte uçurulmalıdır.
Şahsım adına Dolapçıda rengin hiçbirzaman önemi olmamıştır.Herzaman akıl ve dönüşü ön planda tutmuşumdur.Bir çift Arap'ımdan aldığım 4 adet yavrunun altından 1 tanesi arap, 1 tanesi Basralı gök, 1 tanesi ödü dedikleri " açık Kahverengi" 1 tanesi Mor kuyruğunda 5 beyaz telekli yavru geldi.Dönüş ağırlıklı dolapçılar birbiri ile eşleme yapıldığında bu tür renkleride vermesi kaçınılmazdır.

 
Bu konu hakkında bir çok şey yazılmış benimde ekleyebilecek olduklarım şunlardır;

#Bu ırkın belirli standartları vardır. Dolapçı almadan önce bu standartları öğrenmenizi tavsiye ederim.

#İmkanlarınız varsa birden fazla salma gezerek standartlara uygun dolapçı yetiştiricileri tespit edin.

#Yetiştiricilerin standartlara bakış açısını öğrenin. Az da olsa bu ırkta olması ve olmaması gereken durumlardan bahsedin. Yani yetiştiricinin standartlar çerçevesinde yetiştiricilik yapıp-yapmadığına kanaat getirin. Aksi takdirde damızlık diye alınan kuşlardan neler çıkacağını tahmin bile edemezsiniz.

#Bir söz vardır kız alınmaz soy alınır diye. Bu sebebden soyu belirli olan dolapçıların alınması yetiştiriciyi daha tatmin edecektir.

#Yetiştiricinin kümesinde bulunan kuşların sağlıkları hakkında bilgi edinin. Alacağınız kuşların hastalık geçirip geçirmediğini; geçirdiyse ne tür hastalıklar geçirdiğini öğrenin.
Genel olarak kuşların sağlık durumlarını gözlemleyin.

#Kümes ortamında birden fazla ırkın beslenmemesine dikkat edin.

#Dolapçının iyisi-kötüsü yerde belli olmaz. ve ya internet ortamında resim ve bilgilere bakarakta tam olarak belirli olmaz. Bu çoğu zaman yeni yetiştiricileri mutsuz eder. Yani kuşun yerdeki hareketliliğinden, neşesinden, yavru bakmasından, fiziki özelliklerinden ziyade muhakkak havada da izleyerek karar verin.

#kuşların renk uyumluluğunun yanı sıra iskelet yapılarına da dikkat edin.

#Sarak yapan yani nizami dönmeyen, sağa-sola, tarlaya-bahçeye düşen kuşları tercih etmem.

#Pervane dönüşü yani kuyruğuna dönmeye çalışan kuşları tercih etmem.

#Dolapçılar hafif rüzgarlı havada daha rahat dönüşe girebiliyorlar. Bu sebebden rüzgarın olmadığı hava zamanında uçurulup alınması tercihimdir.

#Alan tarayarak uçmasına, yüksek uçmasına dikkat edin.

#Oyunun uzunluğu benim en son dikkat edeceğim noktadır. Ondan önce kuşun oyuna giriş-çıkışlarına, nizami dönmesine, kanat hakimiyetine, merkezi bir doğrultuda oynamasına, oyuna rahat girmesine ve devirli dönmesine dikkat ederim. Boşa oyun ve bağlama dönüşü olmalıdır.

#Sadece aklı için, oyunu için, fiziki özellikleri ve ya uçuş özellikleri için dolapçı beslememenizi tavsiye ederim.
Çünkü dolapçı aklıyla, oyunuyla, fizikiyle, uçuşuyla bütün bir ırktır.

Saygılarımla Gökhan
 
Geri
Üst